Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό «βαρίδι» στο Χρηματιστήριο

Επανέρχεται σε θετικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης, με έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες. Περιορίζονται οι απώλειες στον τίτλο της Πειραιώς, πιέσεις για ΕΤΕ, Alpha, Eurobank και Aegean. Θετική κίνηση για Viohalco, Titan. Τα κρίσιμα όρια για τους δείκτες.

Τραπεζικό «βαρίδι» στο Χρηματιστήριο

Αλλαγή σκηνικού στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με πτωτικό «γύρισμα» του τραπεζικού κλάδου, με αφορμή
τη διεύρυνση της διόρθωσης για τη μετοχή της Πειραιώς πέραν του 12% και χαμηλότερα του 0,372 ευρώ.

Ολα ξεκίνησαν, πριν -περίπου- μία ώρα, με επίκεντρο τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με κύρια θέματα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς αλλά και τη στάση του Ταμείου στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Συνδυαστικά, ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις πέραν των ανοιχτών εντολών που ήταν ενεργές στη μετοχή της Πειραιώς και στους τίτλους των Alpha Bank, Εθνικής και Eurobank, με συνέπεια την άρδην αναστροφή της τάσης. Ενδεικτικά, για τον Δείκτη Τραπεζών η διόρθωση, σχεδόν κάθετη και σε σύντομο χρονικό διάστημα, συντελέστηκε δε με περιορισμένο τζίρο αλλά ξεκάθαρα στοχευμένο.

Στις 502,62 από τις αρχικές 533,50 μονάδες για τον ΔΤΡ, με τη διεύρυνση των απωλειών για την Πειραιώς να ενεργοποιεί -αντανακλαστικά- πωλήσεις σε Alpha Βank έως το 0,8602 (από το 0,9238), σε Εθνική έως τα 2,349 (από τα 2,50) και σε Eurobank έως το 0,67 (από το 0,713).

Alpha Βank, Πειραιώς και Εθνική πέρασαν στις πρώτες 3 θέσεις (συναλλακτικότητας), επηρεάζοντας παράλληλα και blue chips όπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, OTE, Jumbo, OTE κ.α., όπου επίσης βγήκαν πωλήσεις.

Εύλογο το ερώτημα χρηματιστών για τη στάση που ενδέχεται να κληθούν να τηρήσουν θεσμικοί διαχειριστές στην αμκ της Πειραιώς και εάν σ' ένα τέτοιο σενάριο ελλόχευε ο κίνδυνος ρευστοποίησης άλλων μετοχικών θέσεων.

Δυστυχώς, ο τρόπος και οι ουσιώδεις ασάφειες σχετικά με τη διαδικασία της αμκ «τραυματίζουν» εν γένει τον κλάδο, καθιστούν πιο ευάλωτη τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και προφανώς δεν προάγουν τη θεσμική αξιοπιστία της αγοράς μας.

Εως τις 823,73 μονάδες η έκταση της διόρθωσης, νωρίτερα, για τον ΓΔ, ζητούμενο για τους long είναι να μην ξεπεράσει τις 826 μονάδες, σε «κλείσιμο» ημέρας.

Εως τις 1.976,46 για τον FTSE25, με καλό για τους αγοραστές τη μη απώλεια των 1.990 μονάδων, επίσης σε «κλείσιμο».

Σταδιακά, εδώ και 25' η προσπάθεια επαναφοράς με τους αγοραστές, σταθερούς στις μετοχές του ομίλου Viohalco, ενεργότερους -εδώ και λίγη ώρα- στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενισχυμένους σε ΤΙΤΑΝ και Coca Cola/HBC.

Με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών να βελτιώνεται -εν μέρει- σε σχέση με τα χαμηλά ημέρας αλλά με τους πωλητές να έχουν προβάδισμα σε 72 μετοχές.

Στα 29,2 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, στις 13:10.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v