Πού οδηγεί η «φθηνή» αντίδραση το Χρηματιστήριο

Ανοδική κίνηση με ασθενικό τζίρο στις τελευταίες συνεδριάσεις. Η απουσία των «ισχυρών χεριών» και πού μπορεί να οδηγήσει η τάση τον Γενικό Δείκτη. Ποιες είναι οι εξελίξεις που θα καθορίσουν το κλείσιμο του Φεβρουαρίου.

Πού οδηγεί η «φθηνή» αντίδραση το Χρηματιστήριο

Με θετικό πρόσημο η τελευταία εβδομάδα, με την Wall Street κλειστή, με Eurogroup και αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις, ξεκινά αύριο η εβδομάδα που, χρηματιστηριακά, «κλείνει» την Παρασκευή με την λήξη μηνός Φεβρουαρίου, στα Παράγωγα.

Από τις 776,09 μονάδες ο ΓΔ, από τις 1.848,22 ο FTSE25, από τις 454,03 ο ΔΤΡ και από τις 1.104,11 μονάδες ο FTMidCap. Ακόμη ένα βήμα επαναφοράς, προς την περιοχή των 800 μονάδων, σε συνέχεια της αντίδρασης από τα «χαμηλά» της 28/1 (των 726,02 μονάδων). Με περαιτέρω, μικρή μεν, συνεχόμενη για δεύτερη εβδομάδα δε, αύξηση της αξίας συναλλαγών στα 55,9 εκατ. (16,8% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη),

Προφανές, πως funds και «ισχυρά χέρια» στην πλειονότητα τους, μένουν εκτός παιδιάς, γεγονός που δεν είναι, κατ' ανάγκη απαγορευτικό για την προσέγγιση των 800 μονάδων. Το θέμα είναι, εάν και πως θα ενεργοποιηθούν -στη συνέχεια- εάν και εφόσον παραμένει σε ισχύ το θετικό ενδεχόμενο.

Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό -για τους long- πως αποτράπηκε ο κίνδυνος συνέχισης της διόρθωσης -χαμηλότερα- προς τις 710 μονάδες. Στην εβδομαδιαία «μέτρησή» μας η επιβεβαίωση, συγκεκριμένα, των 756 μονάδων μας κρατούν ενεργούς από την πλευρά των αγοραστών. Μένει να φανεί εάν οι εξελίξεις, στα διάφορα μέτωπα, θα συντηρήσουν αυτή την τάση.

Για «στρατηγική 4 σημείων στο Μαξίμου, με φόντο την... Ανάσταση» κάνει λόγο ο Φίλιππος Πανταζής, την ώρα που, σύμφωνα με τον Economist, οι μεταλλάξεις ανατρέπουν τα δεδομένα για τα εμβόλια. Για την Αθήνα, ευχής έργον θα ήταν να βρει τον «βηματισμό» της η Κομισιόν -στο θέμα του εμβολιασμού- να ξεμπλοκάρουν οι διεργασίες- στο θέμα του Ταμείου Ανάπτυξης- καθώς τα περιθώρια όλο και στενεύουν.

Εκ των πραγμάτων η εβδομάδα θα πάει με μέτριους τζίρους, το πολύ να αυξηθεί ο μέσος όρος προς τα 60 εκατ., και αυτό με την προϋπόθεση, πως θα ανέβουν για τις τραπεζικές μετοχές. Στις 454,03 μονάδες ο ΔΤΡ, με απώλειες σε διάστημα εβδομάδος και συνολικά 12,52% από την αρχή του έτους. Το ενθαρρυντικό -για τους long- το ότι για τον κλάδο έχει διαμορφωθεί ανάλογο σήμα, με τις 436 stop (για τους αγοραστές) και τις 470 αντίσταση, που εάν κατοχυρωθεί θα ενισχύσει την φορά προς την περιοχή των 500 μονάδων.

Ούτως ή άλλως, σε σημείο καμπής/αλλαγής τάσης ο ΓΔ, καθώς οι 781 μονάδες θεωρούνται περιοχή make or break, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια. Πρώτο ορόσημό μας, η Παρασκευή, οπότε και η λήξη της σειράς μηνός στα Παράγωγα. Λίγα τα, μέχρι τώρα, Συμβόλαια και με μικρό premium οι 2 σειρές
(για 417 με θετική απόκλιση 0,16%-τρέχουσα σειρά- και 171 ΣΜΕ με 0,18%-επόμενη).

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ως πιθανότερο ενδεχόμενο της υπεραπόδοσης συγκεκριμένων blue chips έναντι των τραπεζικών, συντηρώντας την θετική απόκλιση μετοχών-σηματωρών. Αλλωστε τις προηγούμενες 2 εβδομάδες, εξελίξεις κυρίως από το επιχειρηματικό και λιγότερο από το τραπεζικό χώρο έδωσαν ώθηση στην αγορά. Από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2020, της Mytilineos, της Coca Cola/hbc, συνεργασιών ΔΕΗ/RWE κ.α που συνέβαλαν στην ενεργοποίηση λίγων «ισχυρών χεριών». Οπως και στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην σημαντική αύξηση συναλλαγών/τζίρου σε μετοχές του δείκτη (Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ).

Η ερχόμενη εβδομάδα, έχει ως σημείο αναφοράς την Πέμπτη, οπότε και η παρουσίαση των στόχων, προοπτικών και νέων δραστηριοτήτων της Mytilineos. Γεγονός, με την σημασία του, τόσο ειδικά για την εταιρεία όσο γενικότερα για έναν κλάδο, που θα πρωταγωνιστήσει και φέτος. Το Big Energy Play, έχει... προγραφεί από τα πανίσχυρα funds, που έχουν βάλει στο monitoring τους και την ελληνική αγορά.

Στα 12,38 ευρώ, με θετικό πρόσημο 4,03% από την αρχή του έτους, για τη μετοχή της Mytilineos. Στα 7,965 με 7,20% η ΔΕΗ, στα 14,38 με 8,94% η Τέρνα Ενεργειακή, που έχει αρχίσει να "τραβάει" και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (στα 8,19 με 3,93%). Στα 27,03 ευρώ, με 2,31% η μετοχή της Coca Cola/hbc, στα 14,24 με 3,64% της ΤΙΤΑΝ συμπληρώνοντας την ομάδα των "βαριών χαρτιών" με θετικό πρόσημο, από τις αρχές του έτους.

Αρκούν, προκειμένου να μείνει ενεργό το σενάριο της επαναφοράς; σίγουρα, θα χρειαστεί η συνδρομή άλλων εισηγμένων αυτής της κατηγορίας και δη των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και Jumbo, Motor Oil, ΕΛΠΕ που παραμένουν στο "κόκκινο".

Στα 12,25 με μείον 7,06% η μετοχή του ΟΤΕ, στα 10,66 με μείον 2,65% του ΟΠΑΠ, στα 11,31 με μείον 4,15% της ΜΟΗ, στα 13,20 με μείον 7,11% της Jumbo και στα 5,33 ευρώ με απώλειες 1,30% των Ελληνικών Πετρελαίων.

Το καλό για την αγορά είναι, πως έχει «ανοίξει», εν μέρει, και προς τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με αρκετές εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς να έχουν έρθει στην δεύτερη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Μετοχές των Πλαστικών Θράκης, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Cenergy, Quest, ElvalHalcor, Ευρωπαϊκής Πίστης αναφέρονται ενδεικτικά. Ειδικότερα για την Ευρ. Πίστη οι μέτοχοι της, θα αποφασίσουν την Τρίτη, (σε έκτακτη Γ.Σ) ακύρωση μετοχών της εταιρείας.

Τεχνικά, για τον FTSE25, στηρίξεις είναι στις 1.820 και 1.794 και αντιστάσεις στις 1.858 και 1.870. Πειστική υπέρβαση της τελευταίας ενισχύει το ενδεχόμενο συνέχισης προς τις 1.930 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v