Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κίνηση πάνω από τις 790 μονάδες

Σε υψηλότερα επίπεδα με το «καλημέρα» Γενικός Δείκτης και FTSE 25, με την προσοχή των επενδυτών να επικεντρώνεται στα τραπεζικά «χαρτιά». Σημαντική συνεδρίαση και για τα blue chips, που έχουν μείνει πίσω. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

Χρηματιστήριο: Κίνηση πάνω από τις 790 μονάδες

Επιφυλακτικές κινήσεις στις αγορές της Ασίας, στην Ευρώπη η προσοχή επικεντρώνεται στη Φρανκφούρτη
και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, long vs short πραγματοποιούν τις τελευταίες κινήσεις τους για το κλείσιμο του 2020.

Μεικτή η εικόνα για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με τον τραπεζικό κλάδο να έχει πλεονέκτημα έναντι των blue chips (σε διάστημα εβδομάδαος) και να είναι το «κλειδί» της βραχυπρόθεσμης τάσης μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στις 493,29 ο Δείκτης Τραπεζών, με θετική μεταβολή 1,85% σε διάστημα εβδομάδας, έναντι του Γενικού Δείκτη στις 779,04, με οριακά αρνητική μεταβολή (-0,99%) και του FTSE25 στις 1.864,89, επίσης με αρνητικό πρόσημο 1,02% σε εβδομαδιαίο.

Στον τραπεζικό κλάδο το μεγαλύτερο μέρος των βραχυπρόθεσμων long θέσεων -από το τέλος Οκτωβρίου/αρχές Νοεμβρίου-, από αυτόν θα εξαρτηθεί η τάση για τις συνεδριάσεις που μένουν μέχρι και το triple witching της Παρασκευής.

Alpha Bank και Εθνική οι οδηγοί της θεαματικής αναστροφής στην τελευταία συνεδρίαση, με ανάσυρση από τα χαμηλά των 0,83 και 1,8265 στα 0,912 και 2,01 ευρώ αντίστοιχα.

Μένει να φανεί σήμερα (κατ' αρχάς), εάν και πώς θα μπορούσε να συντηρηθεί η φορά για τις δύο μετοχές και κατά πόσον θα μπορούσε να αντιδράσουν Eurobank, Πειραιώς.

Στο επίκεντρο ο κλάδος, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να αναφέρεται, από νωρίς, στις διαβουλεύσεις μεταξύ ΥΠΟΙΚ και τραπεζών για το νέο σχέδιο Asset Scheme Protection.

Στον «άσο» των 400 εκατ. ευρώ και στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς εστιάζει ο Χρήστος Κίτσιος, σε μία συγκυρία που σύμφωνα με τον Σταμάτη Ζησίμου, αιτήσεις για την άδεια ιδρύματος μικροπιστώσεων θα καταθέσουν δύο φορείς.

Εμφανής η κινητικότητα στον νευραλγικό κλάδο, με τους ξένους οίκους να αλλάζουν σταδιακά στάση, εξέλιξη που διευκολύνεται και από τις νέες παρεμβάσεις της ΕΚΤ και της Κριστίν Λαγκάρντ.

Σημαντική η εβδομάδα και για συγκεκριμένα blue chips, ειδικότερα για ΟΤΕ, που την προηγούμενη διόρθωσε 7,45% στα 13,05%, Jumbo, που έχασε 6,32% στα 14,09 ευρώ, Viohalco, με απώλειες 2,37% στα 3,70 ευρώ.

Αλλά και για μετοχές με long τάση, όπως ενδεικτικά για Mytilineos, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Τεχνικά, η ζώνη του 1.920 σταμάτησε την κίνηση, δίνοντας διόρθωση στον ftse. Όσο ο ftse κλείνει πάνω από τις 1.814, η τάση παραμένει επιθετική, με το επίπεδο 1.929 κοντινή αντίσταση. που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση.

Όσο ο ΓΔ κλείνει πάνω από το 759, η τάση παραμένει επιθετική, με το 805 κοντινή αντίσταση και το 845 επόμενο πολύ σημαντικό επίπεδο. Στο εβδομαδιαίο, η ζώνη του 740-750 έχει τη σημασία του όσο συντηρείται.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v