Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποκύπτει στις έξωθεν πιέσεις το Χρηματιστήριο

Προς τις 760 μονάδες διορθώνει ο Γενικός Δείκτης, με τους πωλητές να «επιχειρούν» στις τράπεζες και τις «διεθνείς» ΟΤΕ και Coca Cola να επιβαρύνουν την τάση. Εντονες πιέσεις στον τίτλο της Ελλάκτωρ, ποιες μετοχές επιμένουν υψηλότερα.

Υποκύπτει στις έξωθεν πιέσεις το Χρηματιστήριο

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά, σε ανάλογα χρώματα και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Λόγω Brexit, από Λονδίνο, Φρανκφούρτη μέχρι Μιλάνο, με πιεστικές πωλήσεις σε μετοχές εταιρειών νευραλγικών κλάδων. Ενδεικτικές οι απώλειες μεγαλύτερες του 2% για τα telecoms σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη κ.λπ.

Επιβαρυντικά επενεργεί και η εικόνα των futures στη Νέα Υόρκη. Διεύρυνση της προβολής απωλειών για τον S&P500 σε 0,94% από τις 3.635 μονάδες.

Ανάλογη η κατάσταση και στο χρηματιστήριό μας, με την επιβάρυνση του κλίματος στα ευρωπαϊκά να υποχρεώνει τους πωλητές να έχουν γίνει πιο επιθετικοί και στοχευμένοι απ' ό,τι μπορεί να σχεδίαζαν λ.χ. δύο συνεδριάσεις πριν. Πρακτικά η αναμενόμενη, απολύτως φυσιολογική, μερική κατοχύρωση θέσεων προσλαμβάνει πιο ταχύ και πιεστικό χαρακτήρα.

Με τον DAX να διορθώνει περισσότερο από 2% και -ενδεικτικά- τη μετοχή της Deutsche Telekom 2,38%, οι πωλήσεις έως τα 13,05 του ΟΤΕ, δηλαδή κατά 3,33%, είναι λογική συνέπεια.

Κάτι ανάλογο ισχύει με τη μετοχή της CC/HBC στο Λονδίνο, καθώς (έμμεσα) επηρεάζει και την εισηγμένη στην Αθήνα. Στα 25,06 (-2,07%) η μετοχή της, συνδυαστικά με το -3,33% του ΟΤΕ εξηγεί, σε μεγάλο βαθμό, το μείον 1,96% του FTSE25 (1.817), συνακόλουθα του ΓΔ κατά 1,83% στις 760 μονάδες.

Με τη διόρθωση να εκτείνεται έως τις 759,18 μένει να φανεί, κατ' αρχάς, το σημερινό «κλείσιμο» και κατά πόσον είναι εφικτή η επιβεβαίωση των 760-750 μονάδων, ως περιοχή στήριξης. Από Δευτέρα, το πιθανότερο.

Στα 42,5 εκατ. η αξία των συναλλαγών (μόνο ένα πακέτο για 45.670 τμχ. του ΟΤΕ στα 13,39 ευρώ, 10' μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης).

Σε ΟΤΕ, Alpha Bank, ETE, Eurobank, Πειραιώς και Mytilineos η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα.

Με πωλητές στις πρώτες 4, με αγοραστές στην 5η, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση διόρθωσης, η Mytilineos να βγάζει αντιστάσεις.

Με πωλητές ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με την τελευταία σε... ελεύθερη πτώση κατά 8,28% στο 1,33 ευρώ, απόρροια των όσων διαδραματίζονται στον όμιλο.

Εκτός από τη Mytilineos, οι Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis αντιδρούν κόντρα στη διόρθωση, ενώ σταθερός είναι ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ, στα 2,38 ευρώ.

Quest, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Profile με θετικό πρόσημο από τις 20 του FTMidCap.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v