Εσπασε ρεκόρ 23 χρόνων στο Χρηματιστήριο

Για 14η συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο, αν και το κλείσιμο τον βρήκε σε απόσταση από το υψηλό ημέρας. Παραμένουν σε ρόλο οδηγού οι τράπεζες, ακολούθησαν ΕΧΑΕ και ΟΛΠ. Σε υψηλά επίπεδα εκ νέου οι συναλλαγές.

Εσπασε ρεκόρ 23 χρόνων στο Χρηματιστήριο

Σε ανοδικό βηματισμό παραμένουν οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς Επενδυτές να παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για την εμπορική τους σχέση στη μετά-Brexit εποχή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ θετικά στην ψυχολογία των ενεργών Παικτών, επέδρασε η είδηση σύμφωνα με την οποία, “σε συμβιβασμό με τη Γερμανία, για το ξεμπλοκάρισμα του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους $2,2 τρισ. και του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προχώρησαν Πολωνία και Ουγγαρία”.

Καθαρά ανοδική η τρίτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρησαν αισθητά από τα υψηλά ημέρας και τον Γενικό Δείκτη να συμπληρώνει 14 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Να σημειωθεί ότι ΓΔ και FTSE25, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στην χαμηλότερη ημερήσια τιμή, αν αυτό λέει κάτι για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Για τους “λάτρεις” των στατιστικών, οι δεκατέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις του ΓΔ, είναι ρεκόρ 283 μηνών και παραπέμπουν στην περίοδο από 23/4/1997 έως και 15/5/1997, όταν ο ΓΔ είχε “ξαναδεί” 14 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ το ανοδικό 14ημερο, πρόσθεσε 13,85% στον Γενικό Δείκτη και στην συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 4,3 δισ. ευρώ.

Επίσης, το σημερινό κλείσιμο του ΓΔ είναι το υψηλότερο των τελευταίων 10 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 26/2 (811,34 μονάδες).

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “η Ελληνική Αγορά δεν λέει να διορθώσει. Οι Συμμετέχοντες βιώνουν ένα ιστορικό σερί θετικών συνεδριάσεων, το οποίο ξαναθύμισε πως είναι οι ανοδικές Αγορές σε όσους είχαν απομείνει να ασχολούνται με τις Ελληνικές μετοχές. Ως είθισται, η άνοδος δημιουργεί ευδαιμονία, η προσδοκία μιας γρήγορης απόδοσης παρακινεί περισσότερους Ενδιαφερόμενους και αυτό λειτουργεί καταλυτικά, στο να απορροφηθούν οι απόλυτα δικαιολογημένες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και να διατηρηθεί ένα, έξω από τα συνηθισμένα σε διάρκεια και απόδοση, ράλι. Όσοι βρίσκονται εκτός Αγοράς, αισθάνονται εγκλωβισμένοι σε μετρητά που δεν έχουν απόδοση, παρακολουθώντας το Χ.Α. να συνεχίζει απτόητο”.

Επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων σε νέα ιστορικά χαμηλά (στο 0,602% η απόδοση του 10ετους).

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ από τη σημερινή έκδοση εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων για την αναχρηματοδότηση προηγούμενου χρέους. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,26%, από 0,0% στην προηγούμενη έκδοση του Σεπτεμβρίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί από το εσωτερικό να απουσιάζουν οι καταλυτικές ειδήσεις και οι Αναλυτές να μην αποκλείουν κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, όμως το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο, οι “buyers” δείχνουν ότι έχουν τον απόλυτο έλεγχο της τάσης, ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα συνεχίζει να διαμορφώνεται ο τζίρος (σήμερα ο υψηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων).

Για τα θεωρούμενα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι σε μία “Bull Market”, οι μεγάλες αποδόσεις βγαίνουν από την διακράτηση θέσεων και όχι από το trading, που κοστίζει υψηλές προμήθειες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη σημερινή ανοδική κίνηση, ρόλο “ταγού” έπαιξε ο Δεικτοβαρής Τραπεζικός κλάδος, καθώς οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ η τελική εικόνα δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών (Alpha Bank +4,11%, Εθνική +3,07%, Eurobank +3,77%, Πειραιώς +2,27%), παρά την σχετική υποχώρηση από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 518,69 μονάδες (+4,81%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 515,82 (+4,23%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 512,4 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,54%.

Για τον εν λόγω δείκτη, αν η αντίσταση στις 489 – 494 μονάδες επιβεβαιωθεί σαν βραχυπρόθεσμη στήριξη, ο επόμενος στόχος μπαίνει στις 562 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων). Το ακραία αισιόδοξο σενάριο, εκτονώνεται στις 686 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση στις 445 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στις 18 Δεκεμβρίου πρόκειται να συνεδριάσει το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να εξετάσει, μεταξύ άλλων, την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με τη CVC Capital Partners, για την πώληση της ΕΕΓΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επέλθει συμφωνία στους βασικούς όρους της συναλλαγής και ικανοποιήθηκε η απαίτηση της Τράπεζας να πληρωθεί τοις μετρητοίς, το σύνολο του συμφωνηθέντος τιμήματος. Αν δεν υπάρξουν ανατροπές στις λεπτομέρειες, η ΕΤΕ θα εισπράξει 450 εκατ. - 460 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση, βάσει της σύμβασης πώλησης, να επιστρέψει μέρος του τιμήματος (ρήτρα clawback), σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται προκαθορισμένοι στόχοι πωλήσεων Ασφαλιστικών Προϊόντων, μέσω του δικτύου της”.

Από την άλλη, την απόσχιση του κλάδου Τραπεζικής δραστηριότητας και την εισφορά του σε νέα Τραπεζική Εταιρεία θα κληθεί να εγκρίνει η αυριανή έκτακτη γ.σ. της Πειραιώς, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία του hive-down. Ταυτόχρονα, οι Μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν το καταστατικό της νέας Τραπεζικής Εταιρείας και την τροποποίηση του καταστατικού της Εισηγμένης, ώστε να μετατραπεί σε Εταιρεία Συμμετοχών. Θα ορισθεί νέο Δ.Σ. στη “νέα Πειραιώς”, καθώς και η σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου.

Απόλυτα μοιρασμένη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου ξεχώρισε το +9,57% για την Αεροπορία Αιγαίου, ενώ μετά από καιρό παρουσιάστηκε μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε “χαρτιά” που είχαν υποαποδώσει.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (+9,57%), ΕΕΕ (+0,96%), ΕΥΔΑΠ (+3,78%), ΕΧΑΕ (+2,95%), ΛΑΜΔΑ (+0,43%), ΜΟΗ (+0,92%), ΟΛΠ (+4,04%), ΟΠΑΠ (+0,10%), ΤΕΝΕΡΓ (+1,42%) και TITC (+0,28%).

Από εκεί και πέρα, στην λογική της αναζήτησης νέων πρωταγωνιστών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα ο τίτλος του ΟΛΠ (+4,04%), ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση σε υψηλά 10μηνου. Αν συνεχίσουν να υπερέχουν οι αγοραστές, οι επόμενες αντιστάσεις στα 20,35, 22,00 και 23,50 ευρώ (πολύ ισχυρή) και οι πρώτες στηρίξεις στα 19,10 και 18,10 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Μένοντας στον ΟΛΠ, ο Οργανισμός ανακοίνωσε την υπογραφή της σύμβασης για την εκτέλεση του έργου “Βελτίωση Υποδομών Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος - Φάση Β”, προϋπολογισμού, περίπου, € 20 εκατ., το οποίο αποτελεί μέρος των υποχρεωτικών επενδύσεων που έχουν συμφωνηθεί με το Ελληνικό Δημόσιο. Το συγκεκριμένο έργο αναφέρεται στην αναβάθμιση των υφιστάμενων Λιμενικών Υποδομών, την κατασκευή νέων Υποδομών και Η/Μ Εγκαταστάσεων. Να σημειωθεί ότι είναι σε εξέλιξη ένας ακόμη διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση δύο νέων γερανών, τύπου Jib Cranes, στους Προβλήτες Ι και ΙΙ της ΝΕΖ Περάματος, προϋπολογισμού άνω των € 5 εκατ.

Σε υψηλά τριών μηνών η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+3,78%) που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στην ίδια λογική με τον ΟΛΠ, αυξάνοντας αισθητά τον όγκο συναλλαγών. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 7,69 και 8,00 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 6,64 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Καθοδική διαφυγή θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στην ζώνη 6,38 – 6,20 ευρώ.

Με νέα υψηλά 155 μηνών φλερτάρισε η μετοχή της Μυτιληναίος (-0,87%), αναρριχόμενη μέχρι τα 11,68 ευρώ (+1,57%), όμως υποχώρησε αισθητά στην συνέχεια. Εξαιρετικά ισχυρή η επόμενη αντίσταση στα 12,53 – 12,88 ευρώ, ενώ ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 14,30 ευρώ (αισιόδοξο σενάριο). Η πρώτη στήριξη στα 10,69 – 10,54 ευρώ. Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση, στα 10,39 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και υψηλά 10μηνου για την Ελλάδος (+1,40%), τρεις οι πτωτικές για τον Δρομέα (-1,81%), πέντε οι ανοδικές για τον Χαϊδεμένο (+2,42%, χωρίς πειστικό “bid” και με ελάχιστες συναλλαγές), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 24/11 για την Fieratex (+2,50%) και στις 30/11 για τον Σπύρου (+3,24%), το κλείσιμο πάνω από τα 0,1380 θα ξαναδώσει σήμα επιβίβασης στην Cairo Mezz (+3,51%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Revoil (+5,13%) και Κυριακούλη (+9,24%), ενώ σε νέα υψηλά 237 μηνών, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα Πλ. Θράκης (+3,82%), με τους “όψιμους αγοραστές” να αποδεικνύονται δυναμικότεροι από τον υφιστάμενο πωλητή.

Επιστροφή αγοραστών σε Τρ. Αττικής (+0,42%) και Frigoglass (+2%), δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Πετρόπουλος (+1,74%) και Q&R (+1,72%), αύξησαν συναλλαγές οι ΕΥΑΘ (+2,57%), Ιατρικό (+1,24%), Ελινόιλ (+4,20%) και Logismos (+8%), επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον Τζιρακιάν (-10,81%), παρουσία πωλητή σε Doppler (-5,63%) και Λανακάμ (-9,72%, πιθανός αγοραστής ο βασικός Μέτοχος), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Βιοτέρ (+20%, καθώς η χθεσινή ανακοίνωση – απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκανε δεκτή τη συμφωνία εξυγίανσης, επανέφερε δριμύτερα τα σενάρια αυξημένου ενδιαφέροντος).

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, οι επόμενες αντιστάσεις στις 805, 845 και 860 – 880 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 1933 και 1967 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση για τον ΓΔ μέχρι τις 745 μονάδες (από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και για τον FTSE25 μέχρι τις 1785 – 1750 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Το year-end ράλι συνεχίζεται, με τους Επενδυτές να αλλάζουν το ενδιαφέρον τους στα ‘βαριά χαρτιά’. Το θετικό κλείσιμο σήμερα, οδήγησε σε ρεκόρ 14 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων, το οποίο μεταφράζεται σε αλλαγή νοοτροπίας σε ‘Bull’, στο τέλος μίας ασταθούς και δύσκολης χρονιάς”, αναφέρει η Beta Sec.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, καθώς ο ΓΔ βρίσκεται πάνω από τις 726 μονάδες (ΚΜΟ 20 ημερών). Πρώτο σημείο στήριξης οι 780 και δεύτερο οι 750 μονάδες, ενώ σημείο αντίστασης είναι οι 800 - 820 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει αύριο και οι Επενδυτές αναμένουν να ανακοινώσει αύξηση και παράταση του προγράμματος αντιμετώπισης της πανδημίας (PEPP). Η ΔΕΗ υπέγραψε νέα, εικοσαετούς διάρκειας, δανειακή σύμβαση ύψους €100 εκατ., από συνολική εγκεκριμένη γραμμή χρηματοδότησης ύψους €330 εκατ., με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του Δικτύου Διανομής της Ηπειρωτικής και Νησιωτικής Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις με την RWE για την κοινή ανάπτυξη έργων ΑΠΕ βρίσκονται στο τελικό στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον επόμενο μήνα. Η Fitch ανακοίνωσε πως η αναβάθμιση των μεγάλων Οικονομιών δεν είναι πιθανή το 2021, παρά την ανακάλυψη του εμβολίου”, σημειώνει η Merit Sec.

“Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε ο ΓΔΧΑ, με την διάθεση για ανάληψη ρίσκου να διατηρείται. Η περιοχή των 800 - 810 μονάδων αποτελεί ένα βραχυπρόθεσμο κομβικό επίπεδο, το οποίο ενδέχεται να μην κατακτηθεί άμεσα, εν όψει και της λήξης των Παραγώγων τριμηνιαίου κύκλου την επόμενη Παρασκευή. Για το λόγο αυτό η μεταβλητότητα αναμένεται να αυξηθεί. Το σημαντικό είναι ότι οι πιθανότητες υποχώρησης του ΓΔΧΑ κάτω από την περιοχή των 730 μονάδων, πλέον, μειώνονται δραστικά, ειδικότερα αν διασφαλιστεί ότι αποφεύγουμε ένα τρίτο ‘lockdown’’, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

Η μείωση των εγχώριων κρουσμάτων, σε συνδυασμό με το καλό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές και το ισχυρό momentum που έχει δημιουργηθεί, δίνουν περεταίρω ώθηση στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά. Φυσικά τα βλέμματα είναι στραμμένα στο εμβόλιο και τις επικείμενες εγκρίσεις, κάτι που θεωρείται προεξοφλημένο, σε μεγάλο βαθμό, από τις Αγορές, τονίζει ο Νικόλας Πετράκης.

Κυριολεκτικά σαν ”βούτυρο” διαπερνά το τελευταίο διάστημα σημαντικές αντιστάσεις ο Γενικός Δείκτης, ξεπερνώντας τις προσδοκίες ακόμη και των πιο αισιόδοξων. Το ανοδικό σερί 14 συνεδριάσεων έφερε τον ΓΔ στις 805 - 808 μονάδες, όπου και αποτελούν την ενδιάμεση αντίσταση μέχρι τις 846 μονάδες, όπου βρίσκεται το 78,6% της πτώσης, με τα σημαντικότερα επίπεδα αντίστασης να έχουν ήδη ξεπεραστεί.

Το επίπεδο των 766 μονάδων αποτελεί πλέον στήριξη στην Αγορά, καθώς υπάρχει ισχυρή συμβολή των τασικών μέσων όρων και του σημαντικότερου επιπέδου Fibonacci (61,8%). Αν και οι ταλαντωτές βρίσκονται σε ιδιαίτερα υπεραγορασμένα επίπεδα, σημάδια κόπωσης δεν είναι εμφανή, με τις πιθανότητες διόρθωσης όμως να παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές.

Σε αιχμή του δόρατος έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα ο Τραπεζικός δείκτης, παίρνοντας την σκυτάλη από τα υπόλοιπα blue chips. Η υπέρβαση της αντίστασης των 490 - 500 μονάδων, ανοίγει τον δρόμο για τις 570 μονάδες, όπου και αποτελεί το 50% του πτωτικού κυματισμού του τελευταίου έτους. Η επιθετική ανοδική κίνηση έχει φέρει και τον κλαδικό δείκτη σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών, με τον ημερήσιο RSI να καταγράφει τις υψηλότερες τιμές (87) για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Όπως και την περασμένη εβδομάδα, έτσι και αυτή, οι Επενδυτές πρέπει να έχουν τα αντανακλαστικά τους σε εγρήγορση, με την υπερβολή που παρατηρείται στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, απόρροια της επιθετικής εισροής κεφαλαίων να οφείλει μια αποσυμπίεση.

“Παρά ταύτα, η μεγάλη εικόνα παραμένει ιδιαίτερα αισιόδοξη, με την όποια αξιόλογη διόρθωση να αποτελεί ευκαιρία εισόδου, όσο η κύρια τάση παραμένει ανοδική”, υπογραμμίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικρά τα κέρδη στην Ευρώπη, ελεγχόμενο “profit taking” στο NYSE.

Έχει χάσει τα αρχικά κέρδη το Πετρέλαιο, τα οποία σημειώθηκαν μετά την επίθεση σε δύο πετρελαιοπηγές, στην ευρύτερη Περιοχή του Κιρκούκ, στο Ιράκ, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Χρυσό και Ασήμι, προς τα $18300 υποχωρεί το Bitcoin.

Κατά 0,5% χαμηλότερα διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, κινούμενος καθοδικά για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009.

Στα 19,4 δισ. ευρώ ανήλθε το μη προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, το εμπορικό πλεόνασμα ήταν 18,2 δισ. ευρώ.

“Δαπάνες σχεδόν μισού τρισεκατομμυρίου προβλέπει για το 2021 ο Γερμανικός προϋπολογισμός, με περίπου το ένα τρίτο τους να καλύπτεται από νέο δανεισμό”, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και υπερασπίστηκε την πολιτική στήριξης της Οικονομίας η οποία πλήττεται από τις συνέπειες της πανδημίας.

Η Deutsche Bank δήλωσε ότι θα μειώσει περαιτέρω τα κόστη, ενώ επιβεβαίωσε έναν βασικό στόχο κερδοφορίας για το 2022, που είναι υψηλότερος από ότι είχαν προβλέψει ορισμένοι Αναλυτές. Η μεγαλύτερη Τράπεζα της Γερμανίας βρίσκεται εν μέσω μεγάλης αναδιάρθρωσης, υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Christian Sewing και έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για μείωση του αριθμού των Εργαζομένων κατά 18000, ενώ στοχεύει να επιστρέψει σε κερδοφορία μετά από πέντε συνεχόμενα έτη ζημιών, συνολικού ύψους άνω των 15 δισ. ευρώ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “κάθε ρεκόρ έσπασε ο αριθμός των Οφειλετών στην Εφορία τον Οκτώβριο και εκτοξεύτηκε στα 4366874, από 3867892 στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι απλήρωτες φορολογικές οφειλές τόσο τον Οκτώβριο, όσο και στο δεκάμηνο είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Για το 10μηνο, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 4,269 δισ. ευρώ ,ενώ την ίδια περίοδο το 2019 είχε φτάσει τα 5,821 δισ. ευρώ. Για το μήνα αναφοράς (Οκτώβριος), το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 670 εκατ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 914 εκατ. Με την προσθήκη των συσσωρευμένων οφειλών των προηγούμενων ετών, τα ‘φέσια’ προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 106,7 δισ. ευρώ και ακόμα και μετά την αφαίρεση 23 δισ. ευρώ που έχουν χαρακτηριστεί ως ‘ανεπίδεκτα είσπραξης’, παραμένει ένας βαρύς λογαριασμός 83,6 δισ. ευρώ”.

“Η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη πιθανή θετική μεταβολή, εξαιτίας του επιτυχημένου εμβολίου και του ανοίγματος των Ευρωπαϊκών Οικονομιών”, επισημαίνει η Αμερικανική Jefferies και κατατάσσει την Εγχώρια Αγορά μετοχών στα υψηλότερά της στοιχήματα, στην ετήσια στρατηγική για το 2021.

Ύφεση 9,7% φέτος και ανάπτυξη 4,5% το 2021 για την Ελλάδα, βλέπει η Capital Economics. “Καθυστερεί την αντίδραση της Οικονομίας το δεύτερο lockdown” επισημαίνει ο Οίκος.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 804,58 μονάδες (+1,69%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 799,5 (+1,05%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας των 796,01 μονάδων, με ημερήσια κέρδη 0,61%.

Ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 123,4 εκατ., από τα οποία τα 15,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΠΕΙΡ, ΕΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ), ενώ ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25 δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου και ΕΧΑΕ και στο χαμηλό οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και Jumbo.

Σαφώς υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (79.842 συμβόλαια).

Στα 5.507 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.586 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.582, 1.370 για τον Δεκέμβριο και 212 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.904) κινήθηκε μεταξύ 1.903 και 1.929 μονάδων.

Αξιοσημείωτος ο δανεισμός τίτλων (129.000 Alpha Bank, 135.000 Eurobank, 108.830 Πειραιώς, 121.000 Εθνική, 10.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (14.558), Alpha Bank (22.601), Πειραιώς (17.017), ΔΕΗ (3.645), Εθνική (9.850), Ελλάκτωρα (616), Μυτιληναίος (648), Cenergy (2.156), Motor Oil (465), ΑΔΜΗΕ (389), ΓΕΚ (3.565), ΕΧΑΕ (1.131), ΟΠΑΠ (1.068), ΟΤΕ (229), Lamda Development (154), Ελ. Πετρέλαια (122), Jumbo (119), TITC (284), Viohalco (212), Ιντρακόμ (108), ΟΛΠ (225), MIG (443).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 32.495, MIG 50.651, Alpha Bank 72.613, Εθνική 25.532, Πειραιώς 38.999.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                          Name of Issuer                NSP                 Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.041.165 τεμ., (από 43.061.165 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.641.418 τεμ. (16.641.418), ΔΕΗ 5.060.972 τεμ. (5.060.972), Eurobank 59.891.314 τεμ. (59.891.314), ΟΠΑΠ 1.343.950 τεμ. (1.372.950), Εθνική 10.842.819 (10.822.322), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847), Motor Oil 1.470.317 τεμ. (1.470.317).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v