Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα μαθήματα από την πρώτη διόρθωση

Κυριάρχησαν οι πωλητές μετά από 14 συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις που προσέθεσαν κεφαλαιοποίηση 4,3 δις. ευρώ. Στον τραπεζικό κλάδο οι περισσότερες ρευστοποιήσεις, «αντίσταση» από Coca Cola, Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ.

Χρηματιστήριο: Τα μαθήματα από την πρώτη διόρθωση

Με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές, κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς οι ενεργοί Επενδυτές περιμένουν τις εξελίξεις στο μέτωπο του “Brexit”, στο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ και ταυτόχρονα προσπαθούν να τιμολογήσουν τις σημερινές αποφάσεις – ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

Πιο συγκεκριμένα, χωρίς συμφωνία έληξε η χθεσινή συνάντηση του Μπόρις Τζόνσον με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Οι Διαπραγματευτές έχουν περιθώριο έως την Κυριακή, για να πετύχουν μια εμπορική συμφωνία Βρετανίας – ΕΕ που θα ισχύει μετά τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς τότε λήγει η μεταβατική περίοδος για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Προσοχή και στην αναστολή των συνομιλιών, για το νέο πακέτο στήριξης της Οικονομίας των ΗΠΑ.

Από την άλλη, κατά 500 δισ. ευρώ αύξησε το έκτακτο πρόγραμμα αντιμετώπισης της πανδημίας (PEPP) η ΕΚΤ. Η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να επεκτείνει και χρονικά το PEPP έως τον Μάρτιο του 2022 και σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει λήξει (η απόφαση ήταν, μάλλον, αναμενόμενη από τις Αγορές).

Σύμφωνα με την κα. Λαγκάρντ, “τα οικονομικά στοιχεία και οι προβλέψεις των Οικονομολόγων της ΕΚΤ, δείχνουν ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στην Οικονομία θα είναι πιο βαρύς, βραχυπρόθεσμα, από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί”.

Υπενθυμίζεται ότι η FED θα συνεδριάσει στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης του οποίου ερχόταν από 14 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 13,85%, υψηλά 10 μηνών και με την συνολική κεφαλαιοποίηση, στο 14ημερο ανοδικό σερί, να έχει ενισχυθεί κατά 4,3 δισ., η σημερινή συνεδρίαση έδωσε την πολυαναμενόμενη, από την συντριπτική πλειονότητα των Αναλυτών, διόρθωση, η οποία συμπεριέλαβε το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ.

Έτσι και ενώ στην ρουλέτα το 15 είναι μαύρο, στο Χ.Α. το 15 αποδείχθηκε “κόκκινο”, εξέλιξη για την οποία είχε προϊδεάσει το χθεσινό κλείσιμο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και παρά το θετικό πρόσημο, οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είχαν ολοκληρώσει τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας, κάτι το οποίο είχε εντοπίσει η στήλη, ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι οι “Bull” Αγορές, έχουν και βίαιες διορθώσεις.

Ήταν μία καθαρά διορθωτική συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στα αρχικά χαμηλά, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, ενώ η λήξη των συναλλαγών, βρήκε με θετική ημερήσια μεταβολή τους ΕΕΕ (+0,87%), ΟΠΑΠ (+1,37%) και ΜΥΤΙΛ (+0,09%).

Σε … άλλη διάσταση συνεχίζει να κινείται η Αγορά ομολόγων, όπου και σήμερα οι αγοραστές δήλωσαν παρόντες και οι αποδόσεις υποχώρησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά (στο 0,579% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ασφαλώς και το -8,07% του Τραπεζικού δείκτη, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για το ποιος κλάδος “σάλπισε υποχώρηση”, όμως και στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, η εικόνα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εντυπωσιακά καλύτερη.

Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη Παρασκευή, 18 τρέχοντος, είναι η τριπλή λήξη συμβολαίων Δεκεμβρίου στην Αγορά Παραγώγων.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), “η τελευταία κίνησης της Εγχώριας Αγοράς έχει αφήσει ενεούς τους περισσότερους εμπλεκόμενους μιας και ‘περιμένοντας τον Γκοντό’, όλοι εικάζουν, ή εύχονται για μία αξιοπρόσεκτη διόρθωση. Αυτά εν μέσω πανδημίας και με το ΑΕΠ να καταρρέει με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που βιώσαμε όλα τα χρόνια της κρίσης. Το Χρηματιστήριο για ακόμα μία φορά αποδεικνύει ότι προεξοφλεί το μέλλον, δεν κοιτά το παρόν και αγνοεί το παρελθόν, ενώ ο προβληματισμός για σοβαρή κορύφωση θα εντεινόταν, αν βλέπαμε πολύ μεγάλη αύξηση των συναλλαγών, σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων ημερών. Αυτός που κερδίζει την Αγορά δεν είναι αυτός που πουλάει με κέρδος, μιας και αυτό είναι και το πιο εύκολο. Αυτός που κερδίζει είναι αυτός που ξέρει εκ των προτέρων πόσα μπορεί να χάσει, σε περίπτωση που η Αγορά κινηθεί αντίθετα”.

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank (-9,28%), Πειραιώς (-8,35%) και Eurobank (-6,71%) και τα δύο πρόσημα άλλαξε η Εθνική (-8,41%), ενώ η τελική εικόνα δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για την απόλυτη επικράτηση των “profit takers”, έστω και αν αποφεύχθηκε το κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, πλην ΑΛΦΑ που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στην χαμηλότερη τιμή ημέρας.

Μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 470,42 μονάδες (-8,19%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε αντιδράσει στις 477,96 (-6,72%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 471,07 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 8,07%

Για τον εν λόγω δείκτη, μέγιστη αποδεκτή διόρθωση στις 445 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων).

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και σήμερα κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, για την μετοχή του Ελλάκτωρα (-5,23%), με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, εν μέσω εκτιμήσεων για επικείμενη Α.Μ.Κ., σε τιμή χαμηλότερη της τρέχουσας στο ταμπλώ. Αν χαθεί η στήριξη στα 1,40, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 1,362 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 1,75 – 1,77 ευρώ.

Σε δύσκολες συνεδριάσεις, συνήθως “επιστρατεύεται” η γνωστή “εφεδρεία” της ΕΕΕ (+0,87%). Η μετοχή θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 25,75 ευρώ, για να ανοίξει “δίαυλο επικοινωνίας” με τα 26,92 – 26,98 και σε ακρότητα, με τα 27,62 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 25,26, 24,36 και 23,82 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΟΠΑΠ (+1,37%), καθώς συνεχίζεται η επιβίβαση Παικτών που ποντάρουν στην χαμηλότερη φορολογία. Να σημειωθεί ότι ο τίτλος υποχώρησε αισθητά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 10,57 ευρώ (+3,53%). Η πρώτη αντίσταση στα 10,70, η επόμενη στα 10,94 – 11,10 και η θεωρητικά ισχυρή στα 12,00 ευρώ. Αν χαθεί η πρώτη στήριξη στα 10,20, ο τίτλος μπορεί να κινηθεί προς τα 9,86 και 9,46 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αύξησε συναλλαγές η Centric (+3,48%), δεν μπόρεσαν να κάνουν το 6Χ6 οι αγοραστές στα Πλ. Θράκης (-0,14%, αλλά έδειξαν δυνατότητες και για παραπάνω αποτιμήσεις), επιστροφή αγοραστών σε Αλουμύλ (+0,42%) και AVE (+1,90%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Ευρωσυμβούλους (-7,50%), Μουζάκη (-1,71%), Μινέρβα (+5,15%), Δρομέα (+2,63%), ΚΛΜ (+0,35%), Κτήμα Λαζαρίδη (+0,86%) και Βιοκαρπέτ (+6,25%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Q&R (+3,38%), τρεις οι συνεχόμενες αρνητικές για τον Παϊρη (-7,69%) και την Epsilon Net (-2,7%), ενώ “τριολέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε και η Βιοτέρ (+7,84%, αλλά οι αγοραστές δεν ήταν ιδιαίτερα πειστικοί).

Το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 4/12 για την MIG (-6,20%), το τελευταίο αρνητικό στις 3/12 για την Profile (+2,48% και φήμες για επικείμενες εξαγορές), ευδιάκριτη η παρουσία πωλητών σε Κυριακούλη (-11,4%), Μαθιό (-8%), Ιατρικό (-1,53%), Πλαίσιο (-3,85%), Εβροφάρμα (-2,10%), Ιντρακάτ (-4,84%), Sato (-18,42%), Frigoglass (-4,90%), Λανακάμ (-5,64%), Κορδέλλου (-3,98%) και ΕΚΤΕΡ (-4,07%), ενώ κινήσει κατοχύρωσης κερδών σημειώθηκαν σε Performance (-0,67%), Ικτίνο (-6,45%) και Άβακα (-2,95%).

Για τον Γενικό Δείκτη, οι επόμενες αντιστάσεις στις 805, 845 και 860 – 880 μονάδες. Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση μέχρι τις 745 μονάδες (από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης οι επόμενες αντιστάσεις στις 1933 και 1967 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση μέχρι τις 1785 – 1750 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η τάση είναι ο φίλος σου’, αλλά οι 14 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις ήταν πολλές για να αγνοηθούν. Αναμένονται κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με τον όγκο των συναλλαγών να καθορίζει το βάθος της διόρθωσης”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

“Αρχίζει σήμερα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου της Ε.Ε., που θα ασχοληθεί με τη συμφωνία για εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας αλλά και τη σχέση της Ε.Ε. με τη Βρετανία. Η διόρθωση μέχρι την περιοχή των 770 – 765 μονάδων, συνιστά φυσιολογική εξέλιξη”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, καθώς ο ΓΔ βρίσκεται πάνω από τις 732 μονάδες (ΚΜΟ 20 ημερών). Πρώτο σημείο στήριξης οι 750 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης είναι οι 800 και οι 820 μονάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Fairfax σκοπεύει να πουλήσει το 11,7% των μετοχών της Eurobank, σε βάθος χρόνου, ώστε να μειώσει το ποσοστό της στο 20%. Υπενθυμίζεται ότι η Fairfax Financial Holdings κατέχει ποσοστό 31,71% των μετοχών”, σημειώνει η Merit Sec.

“Στο εξωτερικό χθες, καταγράφηκε πτώση στον τεχνολογικό δείκτη, η μεγαλύτερη του τελευταίου μήνα. Η σημερινή ατζέντα είναι πλούσια, καθώς πέραν των μακροοικονομικών στοιχείων, προέκυψαν τα νεότερα από την ΕΚΤ, αλλά και την συνάντηση της FDA για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer. Επιπλέον, ξεκινά η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής, με το ενδιαφέρον μας να εστιάζεται στα εγχώρια γεωπολιτικά ζητήματα. Παρόλο που τα θεμελιώδη υποδηλώνουν περιθώρια ανόδου, συνιστούμε προσοχή βραχυπρόθεσμα”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

Η σημερινή διορθωτική κίνηση της Αγοράς, μετά από την έντονη 14ημερη ανοδική κίνηση, μπορεί να άργησε λίγο, αλλά, εν πολλοίς, ήταν αναμενόμενη και φυσιολογική, σύμφωνα με την άποψη του Λουκά Παπαϊωάννου.

Η “εξαέρωση” της Αγοράς και η δημιουργία νέων τεχνικών στηρίξεων, κρίνεται απαραίτητη για την συγκέντρωση των αναγκαίων δυνάμεων συνέχισης της ανοδικής κίνησης.

Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ και η επέκταση των προγραμμάτων PEPP & TLTRO iii, τόσο ποσοτικά όσο και χρονικά, αποδεικνύει άλλη μια φορά στις Αγορές, ποιος είναι το πραγματικό αφεντικό στην Οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ταχύτητά της και η αποφασιστικότητα της, κρατούν το οικονομικό οικοδόμημα συνεκτικό, σε αντίθεση με τα πολιτικά κέντρα αποφάσεων της Ε.Ε.

Οι αποφάσεις αυτές έχουν θετικό αντίκτυπο για όλες τις Χώρες, αλλά για την Ελλάδα ακόμα περισσότερο. Αυτό απεικονίζεται κυρίως στην Αγορά Κρατικών ομολόγων της και στην συνεχή αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού της, που στην 10ετια κινούνται κάτω του 0,60%, διευκολύνοντας την διαχείριση του δυσθεώρητου Ελληνικού χρέους.

Αλλά και οι Ελληνικές Τράπεζες, καθώς και οι μεγάλες Επιχειρήσεις συνεχίζουν να υποβοηθούνται από την παροχή άπλετης και φθηνής ρευστότητας, μέσω του προγράμματος επαναγοράς δανείων TLTRO III, διατηρώντας τις προσδοκίες για μια καλύτερη χρονιά το 2021, τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε μικροοικονομικό επίπεδο.

Συνεπώς, παρά την σημερινή έντονη διόρθωση, η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση απέχει πολύ από το να απειληθεί. Η διορθωτική κίνηση αποτελεί ευκαιρία επανατοποθετήσεων, για όσους πούλησαν, ή δεν επιβιβάστηκαν στο 1ο ανοδικό κύμα. Η προσέγγιση των ΚΜΟ 25, 50 & 200 ημερών αποτελούν τους εύκολους οδηγούς, σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να τοποθετηθεί στην Αγορά.

“Λαμβάνοντας υπόψη ότι το εύρος του ανοδικού καναλιού οριοθετείται, πλέον, μεταξύ των 820 - 720 μονάδων στον ΓΔ και 1930 - 1630 μονάδων για τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, σε συνεννόηση με τους Επενδυτικούς μας Συμβούλους καταστρώνουμε τις αντίστοιχες στρατηγικές, επιλέγοντας μετοχές με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια και ιστορικά αξιόπιστο management.”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.

Μεγάλα κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.

Ελεγχόμενες πιέσεις σε Χρυσό και Ασήμι, κάτω από τα $18200 το Bitcoin.

“Η ΕΕ θα απαιτήσει οι πολύ μεγάλες Τεχνολογικές Εταιρείες, όπως η Facebook και η Amazon, να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την αστυνόμευση του Διαδικτύου, διαφορετικά θα έρχονται αντιμέτωπες με πρόστιμα ύψους έως 6% του τζίρου τους”, σύμφωνα με προσχέδιο κανονισμού που θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, το οποίο έχουν δει οι Financial Times.

Κατά 0,4% αυξήθηκε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ήταν η έκτη διαδοχική μηνιαία άνοδος του ΑΕΠ, μετά την ιστορική πτώση κατά 19,5% του Απριλίου, αν και ο ρυθμός έχει κατεβάσει ταχύτητα τους τελευταίους μήνες. Το αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των Αναλυτών.

Στους 853000, έφθασαν οι νέοι άνεργοι στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου. Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν 730000 νέους άνεργους.

Κατά 1,2% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. O δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2% τον Νοέμβριο, σε μηνιαία βάση. Η μέση πρόβλεψη έρευνας του Bloomberg, έκανε λόγο για αύξηση 0,1%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 771,13 μονάδες (-3,13%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 774,74 (-2,67%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 774,32 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,72%.

Ο τζίρος στα 111,7 εκατ., από τα οποία τα 13,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ και ΜΠΕΛΑ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΦΡΛΚ, TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα με 30 ανοδικές μετοχές, έναντι 90 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση, τουλάχιστον, αξιοπρόσεκτης διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νεότερη αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (92.139 συμβόλαια).

Στα 5.495 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.507 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.662, 2.247 για τον Δεκέμβριο και 415 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.854,25) κινήθηκε μεταξύ 1.843,25 και 1.904,5 μονάδων.

Μειώθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (100.000 Alpha Bank, 75.000 Eurobank, 25.000 Εθνική, 5.000 Fourlis), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (12.591), Alpha Bank (24.817), Πειραιώς (21.336), ΔΕΗ (2.775), Εθνική (20.026), Ελλάκτωρα (1.005), Μυτιληναίος (1.325), Cenergy (683), Motor Oil (926), ΑΔΜΗΕ (2.324), ΓΕΚ (344), ΕΧΑΕ (243), ΟΠΑΠ (592), ΟΤΕ (489), Lamda Development (287), Ελ. Πετρέλαια (328), Jumbo (136), Τρ. Αττικής (120), Viohalco (211), Ιντρακόμ (199), MIG (1.129).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 32.736, MIG 50.906, Alpha Bank 65.896, Εθνική 23.722, Πειραιώς 39.121.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

             Position Holder                          Name of Issuer                  NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.263.315 τεμ., (από 43.061.165 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.641.418 τεμ. (16.641.418), ΔΕΗ 5.047.567 τεμ. (5.060.972), Eurobank 59.891.314 τεμ. (59.891.314), ΟΠΑΠ 1.368.950 τεμ. (1.343.950), Εθνική 9.629.186 (10.842.819), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847), Motor Oil 402.736 τεμ. (1.470.317).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v