Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς έγινε η ρελάνς στο Χρηματιστήριο

Παρά τις σημαντικές απώλειες στην αρχή της συνεδρίασης, η εγχώρια αγορά έκλεισε με άνοδο στις 779 μονάδες, ενώ με την «βοήθεια» πακέτων οι συναλλαγές έφτασαν τα 153,2 εκατ. ευρώ. Θετικός πρωταγωνιστής η Εθνική, αρνητικός η Ελλάκτωρ.

Πώς έγινε η ρελάνς στο Χρηματιστήριο

Τουλάχιστον επιφυλακτική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί Επενδυτές έχουν επιλέξει την στάση αναμονής, με ελεγχόμενες κινήσεις ρευστοποίησης κερδών, αναμένοντας τις εξελίξεις στα μέτωπα του “Brexit” και του νέου πακέτου στήριξης της Αμερικανικής Οικονομίας.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα ότι “εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές στις θέσεις της ΕΕ και της Βρετανίας σχετικά με το θέμα του ανταγωνισμού και της πρόσβασης στα Βρετανικά Νερά για τους Ευρωπαίους Αλιείς μετά το ‘Brexit’. Λονδίνο και Βρυξέλλες θα αποφασίσουν την Κυριακή “αν πληρούνται οι όροι για μια συμφωνία, ή όχι”.

Από την άλλη, το Κογκρέσο αδυνατεί να καταλήξει σε συμφωνία, για ένα νέο πακέτο τόνωσης της Αμερικανικής Οικονομίας.

Δύο συνεδριάσεις, σε “συσκευασία” μίας, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που ξεκίνησε ιδιαίτερα επιφυλακτικά, με τους αγοραστές να κάνουν την θετική έκπληξη στο δεύτερο μισό των συναλλαγών, παίρνοντας επιθετικότερες πρωτοβουλίες με κύριο εκφραστή τον Δεικτοβαρή Τραπεζικό κλάδο και λιγότερους τίτλους από τον μη Τραπεζικό FTSE25, με αποτέλεσμα την απόσβεση των αρχικών απωλειών και το γύρισμα του ΓΔ σε θετικό πρόσημο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α. “day by day”, είχαν πάρα πολύ καιρό να δουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο, να πετυχαίνει κίνηση “contrarian”, με τις Ευρωπαϊκές Αγορές, με τον DAX να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας (!)

Η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει όσους υποστηρίζουν ότι η τελευταία ανοδική κίνηση οφείλεται σε εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τα τελευταία στοιχεία του AXIA Numbers Νοεμβρίου, όπου οι Ξένοι Επενδυτές σημείωσαν εισροές της τάξεως των €14,67 εκατ. (μετά από 11 συνεχόμενους μήνες εκροών), ενώ οι Έλληνες Επενδυτές εκροές €14,73 εκατ.

Πλάγια κίνηση από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να διαμορφώνεται στο 0,592%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ενδιαφέρουσα δείχνει και η ατζέντα της επόμενης εβδομάδας, ενώ συνεχίζονται οι ανακοινώσεις των Εισηγμένων, για τα πεπραγμένα του πρώτου εννεαμήνου και την Παρασκευή είναι το triple witching Δεκεμβρίου στην Αγορά Παραγώγων.

Από εκεί και πέρα, με τη σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, που διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων πέντε εβδομάδων, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,75% για τον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 4,91%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 15,01% και ο Τραπεζικός δείκτης κατά 44,27%.

Ο ορισμός της μεταβλητότητας, αυτά που συνέβησαν σήμερα στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, με τους αγοραστές να κερδίζουν τις τελευταίες εντυπώσεις και τους πρωινούς πωλητές, που περίμεναν μία δεύτερη συνεχόμενη διορθωτική συνεδρίαση, βασιζόμενοι στο αρνητικό ξεκίνημα και στην εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, να αναγκάζονται να “κυνηγήσουν τις τιμές” σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank (+7,29%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,83 ευρώ (-2,35%), της Εθνικής (+5,51%) μέχρι τα 1,8265 ευρώ (-4,12%), της Eurobank (+2,66%) μέχρι τα 0,5352 ευρώ (-5,17%) και της Πειραιώς (+2,01%) μέχρι τα 1,139 ευρώ (-4,77%).

Η ίδια συμπεριφορά και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, που σημείωσε χαμηλό ημέρας στις 455,57 μονάδες (-3,29%), για να ακολουθήσει ανοδική αντίδραση μέχρι τις 505,07 (+7,22%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 491,65 (+4,37%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 493,29 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,72%.

Μετά και τη σημερινή συνεδρίαση, οι Αναλυτές έχουν “σηκώσει τα χέρια ψηλά” και περιορίζονται στο να επισημάνουν πως οι επόμενες αντιστάσεις του ΔΤΡ εντοπίζονται στις 562 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων) και 686 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “σε swap Ελληνικών Κρατικών ομολόγων με την Ελληνική Δημοκρατία προχώρησε η Alpha Bank, εγγράφοντας κεφαλαιακό κέρδος της τάξης των 170 εκατ. ευρώ και ενισχύοντας κατά περίπου 30 μονάδες βάσης τους κεφαλαιακούς της δείκτες”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η ρευστότητα προς τις Επιχειρήσεις με στόχο την ανάταξη της Οικονομίας, μετά το πέρας της πανδημικής κρίσης και η εντατικοποίηση στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με αιχμή το εργαλείο του ‘Ηρακλή ΙΙ’, που θα τρέξει το 2021, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης του Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και του Αρμόδιου Υφυπουργού Γ. Ζαββού με τους διευθύνοντες συμβούλους των Ελληνικών Τραπεζών κ.κ. Μεγάλου, Καραβία, Ψάλτη και Μυλωνά. Συμφωνήθηκαν οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές, με άξονα την ενίσχυση της χρηματοδότησης της Οικονομίας και τα ‘κόκκινα’ δάνεια”.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (+4,38%)

Για τον εν λόγω τίτλο, αξίζει να σημειωθούν τρία “πακέτα”, ύψους 1000000, 2133636 και 230044 μετοχών ενώ σωρευτικά αντιστοιχούν στο 2,9% της εισηγμένης. Το ύψος των συναλλαγών ανήλθε στα 41,5 εκατ. ευρώ περίπου.

Από εκεί και πέρα, η επίσημη ανακοίνωση της Ελλάκτωρ (-5,86%) για επικείμενη Α.Μ.Κ. ύψους έως 50,4 εκατ. ευρώ, με την τιμή εξάσκησης στα 1,00 ευρώ, για την οποία προειδοποίησε από χθες η στήλη, ενέτεινε σήμερα τις πιέσεις στον τίτλο, που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Η παραβίαση της στήριξης στα 1,40 ευρώ, έφερε κινήσεις “stop loss”, ενώ το κλείσιμο χαμηλότερα των 1,362 ευρώ, θα δώσει και ημερήσιο σήμα εξόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι “πακέτο” 10714000 μετοχών, ή του 5% του μετοχικού κεφαλαίου Ελλάκτωρ πέρασε μέσω του Χ.Α. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στα 1,3 ευρώ ανά μετοχή και το ύψος της ανήλθε στα 13,928 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αγοραστής του πακέτου είναι οι Ολλανδοί της Reggeborgh.

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές και τέσσερις πτωτικές στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις για την μετοχή του ΟΤΕ (-3,33%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τα 4,92 ευρώ (-4,30%). Το κλείσιμο χαμηλότερα των 13,20 ευρώ, δημιουργεί προϋποθέσεις υποχώρησης προς τα 12,92 και 11,12 ευρώ.

Η ίδια εικόνα με τον ΟΤΕ και για την μετοχή της Jumbo (-2,76%). Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, τέσσερις πτωτικές στις τελευταίες πέντε και σήμερα κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, με χαμηλό ημέρας στα 14,05 ευρώ (-3,04%). Το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 14,42 ευρώ, απαιτεί σημαντική ρευστοποίηση “long” θέσεων.

Από την άλλη, ανακοίνωση της Αλυσίδας καταστημάτων Jumbo αναφέρει πως “δεν δύναται να εφαρμόσει τις ρυθμίσεις για παραλαβή Εμπορευμάτων από τα καταστήματά της. Η Υπηρεσία ‘CLICK AWAY’ δεν υφίσταται, καθώς δεν υπάρχουν οι ανάλογες Υποδομές”.

Κατά πληροφορίες ο όγκος των ανεκτέλεστων παραγγελιών αγγίζει τις 40000 - 50000.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, παρουσία πωλητή σε Mermeren (-4,42%), Κυριακούλη (-5,81%), Sato (-19,35%), Pasal (-0,72%), Frigoglass (-5,15%), Κορδέλλου (-2,30%), τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 4/12 για την MIG (-5,41%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Ιντρακάτ (-4%) και Λανακάμ (-5,43%), όλο και ψηλότερα η Αλουμύλ (+7,92%, με αυξημένες συναλλαγές), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Prformance (+4,73%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά η Μοτοδυναμική (+6,19%), ξαφνική αναρρίχηση των αγοραστών στην Προοδευτική (+4,74%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Βιοτέρ (+14,55%), επιστροφή αγοραστών σε Mevaco (+3,14%), Byte (+2,52%) και Μουζάκη (+3,77%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 3/12 για την Profile (+3,23%), ενώ αύξησε συναλλαγές η Quest (+4,98%).

Τουλάχιστον εντυπωσιακά τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε η ΕΛΒΕ (+7,02%). Ο Όμιλος εμφανίζει άνοδο τζίρου 30,3% στα 26,468 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων να διαμορφώνονται στα 2,819 εκατ. ευρώ (+60%). Ο συνολικός Τραπεζικός δανεισμός ήταν την 30/9/2020 μόλις 411 χιλ. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου, ενώ σε επίπεδο Εταιρείας ήταν αρνητικός, καθώς η Εταιρεία διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα που υπερκαλύπτουν τον δανεισμό της. Παράλληλα η Εταιρεία διατηρούσε, στις 30/9/2020, θέσεις σε διαπραγματεύσιμα χρεόγραφα αξίας 3,15 εκατ. ευρώ (Ομολογίες και Αμοιβαία Κεφάλαια), για τα οποία υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ρευστοποίησης. Σύμφωνα με την Διοίκηση η χρήση του 2020, συνολικά, θα είναι μία καλή χρονιά από άποψη πωλήσεων και κερδοφορίας.

Αν η χρήση τελείωνε στις 30/9, η μετοχή θα διαπραγματευόταν με εμφανέστατα μονοψήφιο p/e (!)

Για τον Γενικό Δείκτη, οι επόμενες αντιστάσεις στις 805, 845 και 860 – 880 μονάδες. Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση μέχρι τις 745 μονάδες (από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης οι επόμενες αντιστάσεις στις 1933 και 1967 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση μέχρι τις 1785 – 1750 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Περιμένουμε οι Επενδυτές να γίνουν πιο επιλεκτικοί, ενώ τα υψηλά 10 μηνών απαιτούν κάποια συσσώρευση, καθώς τα βραχυπρόθεσμα κέρδη παραμένουν στο τραπέζι”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

“Ουδείς μπορεί να ισχυρισθεί ότι αιφνιδιάστηκε από την επιτυχία των πωλητών να καταγράψουν υπεροπλία έναντι των αγοραστών, μετά από το ρεκόρ 23 ετών σε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Κοιτώντας προς το ελπιδοφόρο μέλλον και αγνοώντας το δύσκολο παρόν, η αισιοδοξία είναι πιθανό σύντομα να επανέλθει. Η τεχνική ανάλυση εντοπίζει στις 765 - 760 μονάδες του ΓΔ το κοντινότερο σημείο στήριξης, στο βαθμό που συνεχίσει η πλαγιοκαθοδική κίνηση”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, καθώς ο ΓΔ βρίσκεται πάνω από τις 736 μονάδες (ΚΜΟ 20 ημερών). Πρώτο σημείο στήριξης οι 760 - 750 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης είναι οι 780 και οι 800 μονάδες. Η έκτακτη γ.σ. των Μετόχων ενέκρινε την διάσπαση της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία ‘Τράπεζα Πειραιώς’, με απόσχιση του κλάδου Τραπεζικής δραστηριότητάς της και εισφορά του σε νέα Εταιρεία που θα συσταθεί και θα λάβει άδεια λειτουργίας Πιστωτικού Ιδρύματος και το σχέδιο σύμβασης διάσπασης, συμπεριλαμβανομένου του ισολογισμού μετασχηματισμού με ημερομηνία 31/7/2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε νέα πώληση ΜΕΑ ύψους €120 εκατ. (project ‘Οίστρος’). Οι μη δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι δεσμευτικές έχουν προγραμματισθεί, για τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς. Η Eurobank και η Fairfax διέψευσαν δημοσιεύματα ότι η Fairfax σκοπεύει να πουλήσει το 11,7% των μετοχών και ότι η Τράπεζα σχεδιάζει Α.Μ.Κ. Το ΔΣ της Ελλάκτωρ αποφάσισε να προτείνει στην έκτακτη γ.σ. που θα συγκληθεί στις 7/1/2021, την Α.Μ.Κ. μέχρι του ποσού των €50416942 και την έκδοση μέχρι και 50416942 νέων κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών με προτεινόμενη τιμή διάθεσης εκάστης νέας μετοχής €1,00 και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων Μετόχων. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ, εντός 1 έτους από την ολοκλήρωση της Α.Μ.Κ. (€9,6 εκατ.) και για τη συμμετοχή της Εταιρείας στην Α.Μ.Κ. της 100% Θυγατρικής της, Άκτωρ ΑΤΕ, εντός 3 μηνών από την ολοκλήρωση της Αύξησης. (€40,8 εκατ.). Ο ΟΛΠ ανακοίνωσε ότι το ποσοστό της Lansdowne Partners International Limited, μειώθηκε κάτω από το όριο του 5%”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Μια πρώτη διόρθωση τιμών είδε ο ΓΔΧΑ. Αυτό συνέβη παρόλη την διάθεση της ΕΚΤ να προφυλάξει την οικονομική δραστηριότητα, με επέκταση των μέτρων στήριξης, αλλά και τη συμφωνία των Ευρωπαϊκών Χωρών για το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, σε αρνητικό έδαφος έκλεισε χθες ο S&P 500, μετά τα αρνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την Αγορά Εργασίας. Μετά την άνοδο που έχουν καταγράψει οι Αγορές, το πιθανότερο είναι να μην δούμε πολύ υψηλότερες αποτιμήσεις ως το τέλος του έτους τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι τα κομβικά επίπεδα στήριξης για τον ΓΔΧΑ εντοπίζονται στην περιοχή των 750 με 730 μονάδων. Βασικός θετικός καταλύτης για την Αγορά, η άρση των περιορισμών”, εκτιμά η Leon Depolas Sec.

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο βίωνε την απόλυτη απαξίωση. Αποκομμένο από τις εξελίξεις στις Διεθνείς Κεφαλαιαγορές και με την συναλλακτική δραστηριότητα να έχει μειωθεί σημαντικά, κατέγραφε σημαντικές ετήσιες απώλειες και η επενδυτική ψυχολογία βρισκόταν στο ναδίρ. Ακόμα και Εταιρείες, που είχαν ξεχωρίσει το προηγούμενο διάστημα, είχαν αρχίσει να “νοιώθουν το βάρος”, με αποτέλεσμα οι μετοχικοί τους τίτλοι να διολισθαίνουν αργά και σταθερά, υπενθυμίζει ο Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος.

Με άλλα λόγια, όλα συνηγορούσαν ότι το 2020 όχι μόνο θα ήταν μια χαμένη χρονιά, αλλά και αντίστοιχη αυτών που βιώσαμε κατά την διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Παρόλα αυτά, το Νοέμβριο, διαψεύδοντας ακόμα και τους πιο αισιόδοξους, παρατηρήθηκε μια έντονη αντίστροφη της τάσης, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Οι ετήσιες απώλειες του Γενικού Δείκτη έχουν περιοριστεί δραστικά και οι προοπτικές για μονοψήφιες απώλειες σε ετήσια βάση έχουν ενισχυθεί σημαντικά.

Προφανώς, η παραγωγή του εμβολίου δημιούργησε ελπίδες για την επιστροφή στην κανονικότητά της οικονομικής δραστηριότητας και κατά επέκταση αυτή η προσδοκία αποτυπώθηκε στις τιμές των μετοχικών τίτλων. Παρόλα αυτά όμως, σε αυτή την χρονική συγκυρία δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και την σημαντική συμβολή στην αντιστροφή της τάσης ενός κλάδου, που τα τελευταία χρόνια έχει περάσει στο περιθώριο.

Αυτός δεν είναι άλλος από τον Τραπεζικό κλάδο. Τα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα του Γ΄ τριμήνου, η αποτελεσματική διαχείριση των NPEs, οι εξελίξεις στην Πειραιώς (μετατροπή των CoCos) αλλά και η αύξηση του του ποσοστού του fund Capital στην Eurobank, έφεραν τον κλάδο στο προσκήνιο, υπενθυμίζοντας σε όλους το πόσο σημαντικός είναι για την γενικότερη πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Εάν υποθέσουμε ότι έστω και μερικώς το Χρηματιστήριο αποτυπώνει τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, τότε η συσχέτιση αυτή δεν είναι τυχαία λόγο του ιδιαίτερου χαρακτηριστικού της, να βασίζεται στην δραστηριότητα πολλών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και όχι Επιχειρηματικών Κολοσσών.

Η δραστηριότητα αυτή περνάει όλη από της Ελληνικές Τράπεζες και έτσι αναπόφευκτα αποτελούν τον “καθρέφτη” της Ελληνικής Οικονομίας. Η επιστροφή του Τραπεζικού κλάδου στην δικιά του λειτουργική κανονικότητα, είναι απαραίτητη για την επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και του Χρηματιστηρίου. Με τα τωρινά δεδομένα φαίνεται ότι έχουν τεθεί οι πρώτες βάσεις προς σε αυτή την κατεύθυνση. Οι ισολογισμοί τους σταδιακά εξυγιαίνονται, με τελικό στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Κατά συνέπεια και σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή επενδύσεων της Prelium Investment Services, “το 2021 πολύ πιθανόν να αποτελέσει χρονιά εξελίξεων και ορόσημο για τον κλάδο, με την αντίστοιχη επίδραση και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο”.

Πτωτική η εβδομάδα μετά από πέντε ανοδικές. Ωστόσο, τόσο η βραχυπρόθεσμη όσο και η μακροπρόθεσμη τάση παραμένουν ανοδικές, καθώς ο ΓΔ βρίσκεται πάνω από τις 736 μονάδες (ΚΜΟ 20 ημερών) και τις 680 μονάδες (ΚΜΟ 200 ημερών), επισημαίνει ο Πέτρος Τσούρτης.

Σημεία στήριξης οι 750 και οι 736 μονάδες (ΚΜΟ 20 ημερών) ενώ σημεία αντίστασης είναι οι 780 - 800 μονάδες. Μόνο η καθοδική διάσπαση του ΚΜΟ 20 ημερών, λόγω ενός πτωτικού καταλύτη από το εξωτερικό, θα μας προβληματίσει για την ενδεχόμενη αλλαγή και της μακροπρόθεσμης τάσης.

Παραμένουμε θετικοί για μετοχές αξίας που προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως οι ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι Τραπεζικές μετοχές προσφέρονται μόνο για trading, ωστόσο μετά τις ΑΜΚ θα αποτελούν καλή επένδυση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εάν δεν υπάρξει πάλι κάποιος απροσδόκητος παράγοντας.

Πτωτική η εβδομάδα και για τον S&P 500, λόγω των υψηλότερων του αναμενόμενου εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας. Ο κύριος καταλύτης της επόμενης εβδομάδας είναι οι ανακοινώσεις από την FED την Τετάρτη. Επιπλέον, τα μακροοικονομικά νέα που ενδέχεται να επηρεάσουν την τάση της επόμενης εβδομάδας είναι η ανακοίνωση του δείκτη υπεύθυνων προμηθειών της Markit για τον Δεκέμβριο και των λιανικών πωλήσεων για τον Νοέμβριο την Τετάρτη, καθώς και τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας την Πέμπτη.

“Σημεία στήριξης οι 3624, 3590 και 3480 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 3680 και 3804 μονάδες”, σημειώνει ο κ. Τσούρτης (τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec.).

Για τους έχοντες μνήμη και χρηματιστηριακή εμπειρία, τα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, φέρνουν αναμνήσεις από την ένδοξη ανοδική Αγορά του 1999, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Το σερί των ανοδικών συνεδριάσεων σταμάτησε στο 14, όμως η ψυχολογία έχει αλλάξει για τα καλά στην Λεωφόρο Αθηνών. Διορθώσεις τιμών μετά από έντονες ανοδικές κινήσεις, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα απαιτούσαν χρόνο για την απορρόφηση των γρήγορων κερδών, ολοκληρώνονται σε βάθος δυο συνεδριάσεων. Για πρώτη φορά, μετά από καιρό, δεν δίδεται η ευκαιρία στους πωλητές να επανατοποθετηθούν σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, ενώ η Αγορά έχει δείξει ότι μπορεί να κοντράρει και την τάση από το εξωτερικό, αν χρειαστεί.

Παράλληλα η κινητικότητα σε εισροές και νέους κωδικούς υποδηλώνει διάχυση του ενδιαφέροντος και άπλωμα της Αγοράς, στοιχείο που φάνηκε στο βάθος της διόρθωσης, όταν ήρθε η ώρα της κατοχύρωσης κερδών.

Όλα τα παραπάνω έχουν το αποτέλεσμά τους στις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων, την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μοχλευμένων θέσεων και την διάδοση της ανόδου σε μεγαλύτερο τμήμα Εταιρειών.

Ασφαλώς αυτό το οποίο ξεκίνησε από το Νοέμβριο δεν πρόκειται να συνεχιστεί εσαεί, η άνοδος θα επαναφέρει την αποτίμηση πολλών Εταιρειών κοντά στα δίκαια επίπεδα διαπραγμάτευσης και θα υποστηρίξει κάποιες προσπάθειες χρηματοδότησης.

Αποτελέσματα και η άνοδος θα γίνει πιο σφιχτή σε περίμετρο επιλογών. Επίσης, η πρόοδος του εμβολίου και η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, θα μπουν σε ένα μετρήσιμο ορίζοντα, στον οποίο θα προσδιοριστεί πιο αυστηρά ο βαθμός και ο χρόνος ανάκαμψης της δραστηριότητας κομβικών κλάδων.

Η διαδικασία επιλογής της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου για την επόμενη χρονιά, θα πρέπει να λάβει ακόμα υπόψη της την ικανότητα των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου ανάκαμψης, να επιταχύνουν την διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα, καθώς και τα οφέλη των Εταιρειών που εφάπτονται στο αντικείμενο των δράσεων του Ταμείου.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης πάτησε και πάνω από τις 800 μονάδες, στην τελευταία ημέρα του πολυήμερου ανοδικού σερί. Η συνεδρίαση της 9ης Δεκεμβρίου έχει το μοτίβο ενός “island reversal” που σηματοδοτεί το τέλος μιας κίνησης, συνορεύοντας με διαδοχικά καθοδικά και ανοδικά χάσματα τιμών.

Αντίστοιχα μοτίβα συναντώνται και στις πτωτικές Αγορές, όπου η εμφάνιση τέτοιων συνεδριάσεων οριοθετεί τοπικούς πυθμένες

Τα “stop”, πλέον, της ανοδικής κίνησης έχουν ανέβει στις 720 μονάδες, δίνοντας αρκετό χώρο διόρθωσης στην Αγορά, χωρίς να αλλάξει η τάση. Ο στόχος έχει αναθεωρηθεί ανοδικά στις 880 μονάδες, επίπεδο το οποίο ακόμα χρειάζεται χρόνο και άρα συσσώρευση, ώστε να έχει μια δυναμική ανάλογη των απαιτήσεων του εν λόγω επιπέδου.

Η σταθεροποίηση του μέσου ημερήσιου τζίρου σε όλη την διάρκεια του Δεκεμβρίου πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, ικανοποιεί αυτή την συνθήκη, μια πιο ομαλή κλίση της καμπύλης θα έκανε λιγότερο ευάλωτη την δυναμική πάνω από τις 800 μονάδες.

Συμπερασματικά η διόρθωση που ξεκίνησε την Πέμπτη δεν θεωρούμε ότι έχει ολοκληρωθεί, ένα μοτίβο συσσώρευσης εκτιμούμε ως πιο πιθανό σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα.

Οδεύουμε ολοταχώς προς το φινάλε μιας συναρπαστικής χρονιάς, που θα την θυμόμαστε χρηματιστηριακά, μεταξύ άλλων, για τον πανικό του Μαρτίου, το ράλι της ημέρας της ανακοίνωσης του εμβολίου (+11,46%), τον καλύτερο μήνα όλων των εποχών (Νοέμβριος +29,4%) και το ρεκόρ των 14 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων.

Η ερχόμενη εβδομάδα πρακτικά είναι η τελευταία πλήρης εβδομάδα πέντε συνεδριάσεων, πριν αρχίσουν οι αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η ατζέντα αν και έχει λιγότερα προγραμματισμένα γεγονότα, θα κρατήσει ακμαίο το ενδιαφέρον των εμπλεκομένων.

Την Δευτέρα είναι η σειρά των Πλαστικών Θράκης να εγκρίνουν στην έκτακτη γ.σ. την διανομή μερίσματος (0,057 ευρώ) από κέρδη προηγούμενων χρήσεων, ενώ την ίδια ημέρα η μετοχή της Νάκας θα διαπραγματεύεται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου €0,07 ανά μετοχή. Την Τρίτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των 1,5 εκατ. μετοχών της Ιντρακάτ που προέκυψαν από την εξάσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης. Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, η Τράπεζα Αττικής θα ανακοινώσει γ’ τρίμηνο την ερχόμενη Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημέρα οι Μέτοχοι της ΤΕΝΕΡΓ καλούνται να εγκρίνουν την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,17 ευρώ ανά μετοχή. Το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η απόφαση της FED για τα επιτόκια στην Αμερική. Την Πέμπτη η μετοχή των Πλαστικών Θράκης θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα. Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων σε μετοχές και δείκτες για το μήνα Δεκέμβριο, τα ομόλογα της Δέλτα Τεχνική θα διαπραγματεύονται με νέα ονομαστική αξία, ενώ την ίδια ημέρα οι Μέτοχοι της Μυτιληναίος θα αποφασίσουν, σε έκτακτη γ.σ. την επέκταση του σκοπού της Εταιρείας.

“Η ερχόμενη Παρασκευή έχει προσδιορισθεί ως η καταληκτική ημερομηνία, για την επιχειρηματική συμφωνία CVC και Εθνικής Ασφαλιστικής”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικά πρόσημα στην Ευρώπη, ελεγχόμενες πιέσεις στην Wall Street.

Ήπια διόρθωση στο Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Κάτι προσπαθούν να κάνουν Χρυσός και Ασήμι, κάτω από τα $18000 το Bitcoin.

Οι Υπουργοί Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Άλτμάιερ και της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ, σε κοινή τους συνέντευξη στην (Γερμανική) οικονομική εφημερίδα “Handelsblatt” και τη Γαλλική εφημερίδα “Les Échos” επεσήμαναν τον αυξανόμενο αριθμό πτωχεύσεων, λόγω της πανδημίας.

Κατά 0,7% υποχώρησαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα ήταν σε συμφωνία με τις προσδοκίες, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Σε μηνιαία βάση, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 1%.

“Η Γερμανική Οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος λιγότερο από ότι προβλεπόταν και η ανάκαμψή της θα επιταχυνθεί το επόμενο έτος, μόλις μπορέσει να ανοίξει ξανά η Οικονομία, μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας”, σύμφωνα με τις νέες εξαμηνιαίες προβλέψεις που ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας. Συγκεκριμένα, η Bundesbank προβλέπει ότι η Γερμανική Οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί φέτος 5,5%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ύφεση 7,1%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης για το επόμενο έτος αναμένεται τώρα στο 3%, λίγο χαμηλότερος από το 3,2% της πρόβλεψης του Ιουνίου.

Κατά 0,1% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο, σε μηνιαία βάση, μετά την άνοδο κατά 0,3% του Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,8%, μετά το +0,5% του Οκτωβρίου. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μηνιαία άνοδο 0,2% και ετήσια κατά 0,8%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση προχωρά η Newco United, μετά την απόκτηση ποσοστού 56,8908% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet (+1,38%), ενώ μετά την πίστωση και έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, η Newco United θα κατέχει άμεσα 290641659 μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 84,60%. Στα €0,3 το προσφερόμενο αντάλλαγμα. Η ανακοίνωση, προς το παρόν, δεν φάνηκε στο ταμπλώ.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 14,6, από 10,8 ευρώ δίνει η Optima Bank σε έκθεσή της, διατηρώντας τη σύσταση "buy".

Η Χρηματιστηριακή προβλέπει ότι ο ΟΠΑΠ θα εμφανίσει φέτος πτώση στα ακαθάριστα έσοδα GGR ύψους 31% στα 1,11 δισ. ευρώ, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 289 εκατ. ευρώ (-30% σε ετήσια βάση), και τα καθαρά κέρδη στα 108 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 47%, υπό την υπόθεση ότι το Δίκτυο πρακτορείων δεν θα ανοίξει έως το τέλος του έτους. Για το 2021, η Χρηματιστηριακή προβλέπει αύξηση των GGR στα 1,83 δισ. ευρώ, με τα EBITDA να αυξάνονται στα 679 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 366 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 238%.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 759,18 (-1,96%) και 785,25 μονάδων (+1,41%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 779,91 (+0,72%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 779,04 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,61%.

Ο τζίρος στα 153,1 εκατ., από τα οποία τα 58,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΤΕΝΕΡΓ), ενώ ΤΕΝΕΡΓ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, απασχόλησαν το 73% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΕΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΠΕΛΑ και ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Viohalco, TITC, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τεχνική εικόνα από 63 ανοδικές μετοχές, έναντι 54 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων με τελική επικράτηση των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η μεταβλητότητα και οι μετακυλίσεις θέσεων, μπορεί να κράτησαν σταθερές τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, αλλά αύξησαν αισθητά τον όγκο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (124.673 συμβόλαια).

Στα 5.050 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.495 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.342, 1.525 για τον Δεκέμβριο και 817 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.863,25) κινήθηκε μεταξύ 1.813 και 1.883 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (13.676), Alpha Bank (34.701), Πειραιώς (26.179), ΔΕΗ (2.197), Εθνική (30.613), Ελλάκτωρα (3.159), Μυτιληναίος (493), Cenergy (603), Motor Oil (747), ΑΔΜΗΕ (1.772), ΓΕΚ (317), ΕΧΑΕ (323), ΟΠΑΠ (180), ΟΤΕ (1.393), Lamda Development (490), Ελ. Πετρέλαια (1.500), Jumbo (119), Τέρνα Ενεργειακή (168), Viohalco (119), MIG (5.530).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 29.290, MIG 51.234, Alpha Bank 64.138, Εθνική 20.358, Πειραιώς 36.734.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                             Name of Issuer                     NSP     Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 41.599.460 τεμ., (από 42.263.315 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.641.418 τεμ. (16.641.418), ΔΕΗ 5.047.567 τεμ. (5.047.567), Eurobank 59.891.314 τεμ. (59.891.314), ΟΠΑΠ 1.368.950 τεμ. (1.368.950), Εθνική 9.629.186 (9.629.186), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v