Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποια blue chips συνέχισαν, ποια έκαναν όπισθεν

Μικρή οπισθοδρόμηση για τον Γενικό Δείκτη μετά το ξέφρενο πάρτι της Δευτέρας. Εικόνα διχασμού καταγράφεται σήμερα στον τραπεζικό κλάδο. Στα 93,8 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών. Η τεχνική εικόνα.

Χρηματιστήριο: Ποια blue chips συνέχισαν, ποια έκαναν όπισθεν

Σε εναλλαγές προσήμων αναλώνονται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους αγοραστές να δείχνουν ότι θα έχουν τον τελευταίο λόγο, καθώς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τελευταίες εξελίξεις – ανακοινώσεις, έχουν βελτιώσει την επενδυτική ψυχολογία, όμως δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η σημαντικότατη, χθεσινή, υποχώρηση των δεικτών στην Wall Street, από τα αρχικά υψηλά.

Σημειώνεται ότι ο Dow Jones ξεκίνησε με κέρδη μεγαλύτερα των 1400 μονάδων, διεκδικώντας νέες ιστορικές επιδόσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 834,57 μονάδων, με τους Αναλυτές να εκτιμούν ότι σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι δηλώσεις Μπάιντεν, σύμφωνα με τις οποίες “οι ΗΠΑ παραμένουν αντιμέτωπες με έναν ‘σκοτεινό’ Χειμώνα και ένα εμβόλιο, πιθανόν, δεν θα είναι διαθέσιμο για μήνες”.

Την “ρεπετισιόν” επεδίωξαν οι αγοραστές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από χαμηλότερο, αλλά ικανοποιητικό τζίρο, όμως εκείνο που ξένισε τους ενεργούς traders, ήταν η συνεχιζόμενη αποστασιοποίηση των τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, από την “επιχείρηση αντίδρασης”, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο, να “οδηγήσουν την κούρσα, από αρχής μέχρι τέλους”, έστω και αν η αναλογία βελτιώθηκε αισθητά.

Μένοντας στον τζίρο, αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο ημίωρο συμπληρώθηκε με συναλλαγές 13,5 εκατ. από τα οποία τα 0,3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” (ΑΛΦΑ) και η πρώτη ώρα με 20,3 εκατ., από τα οποία οι προσυμφωνημένες συναλλαγές έφθασαν στα 0,7 εκατ. (ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ), όμως στη συνέχεια η συναλλακτική δραστηριότητα κατέβασε σημαντικά ρυθμούς.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “η Αγορά πανηγυρίζει και τρέχει να προεξοφλήσει ότι επιστρέφουμε σε μία μερική κανονικότητα. Η ανακοίνωση της Pfizer λειτούργησε σαν εκτίναξη πιεσμένου ελατηρίου για τις Αγορές μετοχών και εάν, όντως, αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, σε βαθμό επιτυχίας ανάλογο των κλινικών δοκιμών, ενδεχομένως να σημάνει την ‘λήξη του συναγερμού’. Τα Χρηματιστήρια έκαναν αυτό που κάνουν πάντα: προεξοφλούν την είδηση και γυρίσουν ‘τούμπα’ τις αποδόσεις, αναζητώντας αυτούς που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πίεσης, στους μήνες που μεσολάβησαν από τον Μάρτιο. Ο επόμενος σταθμός είναι η κυκλοφορία του εμβολίου και η πραγματική δοκιμή στον Πληθυσμό. Μέχρι τότε ο βαθμός της εγρήγορσης θα είναι αυξημένος, όπως και η μεταβλητότητα στις Αγορές και μένει να φανεί αν το χτύπημα στην Οικονομία είναι σοβαρό, αλλά όχι ανεπανόρθωτο. Η χθεσινή ημέρα άλλαξε προς το καλύτερο την ψυχολογία. Και αυτό ίσως είναι το δεύτερο πιο σημαντικό βήμα μετά το εμβόλιο”.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης από Εγχώρια Χρηματιστηριακά Γραφεία, μετά από πολύ καιρό σημειώνεται αύξηση των “διερευνητικών τηλεφωνημάτων”, από Παίκτες που παρέμειναν πολύ καιρό εκτός Αγοράς και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις το ενδιαφέρον μετουσιώθηκε και σε καταβολή μετρητών σε κωδικούς, προκειμένου να προχωρήσουν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται αυξημένη προσοχή για όσο διάστημα της αντίδρασης ηγούνται τίτλοι Εταιρειών, που απλά πιέστηκαν σημαντικότατα στο αμέσως προηγούμενο διάστημα, καθώς αυτοί απλά διορθώνουν την χαμηλή αποτίμηση και σε δεύτερο χρόνο θα φανεί αν μπορούν, οι Εισηγμένες αυτές, ουσιαστικά, να επανέλθουν.

Στο μετασυνεδριακό σχόλιο της περασμένης Παρασκευής, ο σταθερός συνεργάτης της στήλης Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), μεταξύ άλλων, τόνιζε “στο επενδυτικό στόχαστρο πρέπει να έχουμε περισσότερο τίτλους που τα πήγαν καλύτερα την προηγούμενη περίοδο, μιας και συνήθως έχουν και λόγο να το κάνουν. Πολλές φορές οι περισσότεροι Επενδυτές ψάχνουν να ανακαλύψουν ποιοι τίτλοι έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες για να αγοράσουν, πιστεύοντας ότι αυτοί, στο πάνω της Αγοράς θα δώσουν σημαντικότερη ανοδική αντίδραση. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, μιας και οι τίτλοι που ‘κράτησαν χαρακτήρα’, τα πηγαίνουν καλύτερα και στην επόμενη - ανοδική περίοδο”.

Ασφαλώς και σήμερα οι Επενδυτές, έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις αλλαγές του MSCI.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Σαββάκη, “αν η Μotor Oil αποχωρήσει από τον δείκτη MSCI Standard και δεν υπάρξει νέα είσοδος στον δείκτη, αυτό θα αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την ευρύτερη Αγορά. Η συμμετοχή της Ελλάδας στον δείκτη MSCI EM των Αναδυόμενων Αγορών (Emerging Markets) θα μειωθεί κατά 0,01% και επίσης θα υπάρξει και μείωση της στάθμισης της Χώρας στον δείκτη MSCI EMEA (Europe, Middle East και Africa), σε ποσοστό χαμηλότερο του 1%”.

Σε αυτή την περίπτωση και σύμφωνα με Αναλυτές, οι αλλαγές στον MSCI Standard θα επηρεάσουν και τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo οι οποίες θα παραμείνουν στον δείκτη, αλλά θα αλλάξουν τα ποσοστά τους με τον περιορισμό της στάθμισης της Χώρας να οδηγεί σε εκροές.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, όλες ανεξαιρέτως άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στους πωλητές.

Για όσους επιμένουν στο Τραπεζικό trading και ξεκινώντας από την Alpha Bank (+1,12%), θα πρέπει να κατοχυρώσει τα 0,56 – 0,565 ευρώ, για να δημιουργήσει προϋποθέσεις κίνησης προς τα 0,58 – 0,60 και 0,62 ευρώ. Επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 0,532 ευρώ, μπορεί να “σπρώξει” προς τα 0,519 και 0,49 ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής (-3,24%), έχει σαν πρώτο στόχο το κλείσιμο υψηλότερα των 1,257 ευρώ, για να κινηθεί προς την επόμενη αντίσταση των 1,29 ευρώ, ενώ το αισιόδοξο σενάριο δείχνει να εξαντλείται στην περιοχή των 1,37 – 1,38 ευρώ. Χάθηκε η πρώτη στήριξη στα 1,18 και δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 1,1020 ευρώ.

Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 0,38 ευρώ, ο τίτλος της Eurobank (-1,28%) μπορεί να ελπίζει σε κίνηση, maximum, προς τα 0,444 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις στα 0,372, 0,356 και 0,338 ευρώ.

Όλα θα κριθούν από την “ετυμηγορία” του SSM στην περίπτωση της Πειραιώς (-8,81% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Ο τίτλος θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 0,90, για να κινηθεί προς τα 1,076 ευρώ. Η όποια διόρθωση, δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 0,735 ευρώ.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 301,3 (-2,66%) και 318,26 μονάδων (+2,82%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 303,91 (-1,82%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 303,96 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,80%.

Η περαιτέρω δυναμική του εν λόγω δείκτη, αν υπάρχει, θα φανεί στην επόμενη ζώνη αντίστασης των 335 – 342 μονάδων. Απόλυτη εγρήγορση, θα απαιτήσει αν χαθεί η πρώτη ζώνη στήριξης στις 300 – 295 μονάδων.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (+7,38%), ΟΠΑΠ (+5,66%), ΒΙΟ (+5,17%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,16%), ΔΕΗ (+0,18%), ΕΕΕ (+0,64%), ΕΥΔΑΠ (+0,59%), ΜΟΗ (+1,04%) και αμετάβλητος ο τίτλος της ΕΧΑΕ.

Χθες προσπάθησε να κλείσει σε νέα ιστορικά υψηλά και απέτυχε παρά κάτι, αλλά σήμερα βρέθηκε αντιμέτωπη με ελεγχόμενες πιέσεις, ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ (-1,83%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισηγμένης, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των € 1287980,40, με την ακύρωση 4293268 ιδίων μετοχών της Εταιρείας. Συνεπεία της ως άνω ακύρωσης, το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε € 34756527 και διαιρείται σε 115855090 κοινές με ψήφο ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,30 € η καθεμία. Κατόπιν των ανωτέρω, από την 12/11/2020 θα πάψει η διαπραγμάτευση των 4293268 μετοχών, οι οποίες και ακυρώνονται.

Για τον εν λόγω τίτλο, παραμένει ύστατη αντίσταση στα 12,14 ευρώ, ενώ το ημερήσιο “stop short” έχει ανέβει στα 11,18 ευρώ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+5,66%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα ΟΠΑΠ και Play, σε όλη την Ελλάδα, θα παραμείνουν κλειστά λόγω του lockdown από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου έως και την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου. Επιπροσθέτως, ανεστάλη η λειτουργία των Εγκαταστάσεων του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο, ενώ σταματάει και η διανομή των Προϊόντων της Ελληνικά Λαχεία (Σκρατς & Λαχεία) από πλανόδιους Πωλητές. Ωστόσο, συνεχίζεται η λειτουργία των διαδικτυακών (online) δραστηριοτήτων της Εταιρείας και της Stoiximan, με τη διάθεση ενός διευρυμένου χαρτοφυλακίου Παιχνιδιών (Αθλητικός Στοιχηματισμός, Τζόκερ, Virtual Παιχνίδια και Καζίνο).

Ο τίτλος θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 8,58 – 8,71 ευρώ, για να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο. Η όποια διόρθωση, θα ήταν θετικό να μην επεκταθεί χαμηλότερα της ζώνης 8,16 – 8,00 ευρώ.

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο ήταν αυτός της Αεροπορίας Αιγαίου (+7,38%)), συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 4,075 (+17,95%). Σε περίπτωση διόρθωσης, θα ήταν θετικό να μην δοκιμάσει τιμές και κλείσιμο χαμηλότερα των 3,40 – 3,20 ευρώ, προκειμένου να μην επιστρέψουν δριμύτερα τα απαισιόδοξα σενάρια. Η επόμενη αντίσταση στα 4,11 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, βγήκαν αγοραστές πάνω από τα 0,47 ευρώ (τιμή δημόσιας πρότασης) στην Newsphone (+1,28%), αντέδρασε στο χθεσινό -9,21% η ΑΝΕΚ (+11,59%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές, ενώ σήμερα ανέβασε και συναλλαγές η Attica Group (+10,31%), συνεχίζεται η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα στην Δομική Κρήτης (+6,92%, ενώ θα ήθελε κλείσιμο πάνω από τα 0,3620 ευρώ), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Epsilon Net (-1,97%), Πλ. Κρήτης (-5,06%) και Τρ. Αττικής (-5,23%), μία ανάσα από το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο η Entersoft (+1,70%), χωρίς πειστικό “bid” ο Δρομέας (+10%), ενώ “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η ΕΚΤΕΡ (+2,51%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 2/11 για την Centric (+7,25%) και στις 30/10 για την Autohellas (+0,86%), ισοφάρισε το ιστορικά χαμηλότερο κλείσιμο η Frigoglass (-6,56%), ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Revoil (-8,95%) και Παπουτσάνη (-5,91%), ενώ οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν αν συνεχιστεί η “επιβίβαση διορατικών χαρτοφυλακίων” στην Lavipharm (+19,46%).

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης θα ήθελε τουλάχιστον τρία κλεισίματα υψηλότερα των 652 μονάδων, για να “μπουν στο συρτάρι” τα σενάρια επιστροφής στα πρόσφατα χαμηλά και να κινηθεί προς τις 662, 685 και 709 – 716 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 637, 628, 593, 582 και 552 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πλησιέστερη αντίσταση στις 1577 – 1585 και η αμέσως επόμενη στις 1608 – 1617 μονάδες. Η πρώτη στήριξη στις 1521 και η αμέσως επόμενη στις 1476 μονάδες. Μέγιστη επιτρεπόμενη διόρθωση στις 1446 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών).

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η Αγορά προσπάθησε να ‘χωνέψει’ τα μεγάλα χθεσινά κέρδη, με αυξημένη μεταβλητότητα, ενόψει της ανακοίνωσης της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI”, αναφέρει η Euroxx Sec.

“Δικαιολογημένες οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, μετά το χθεσινό ράλι. Περιμένουμε επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για την συνέχεια”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

“Η προοπτική παρασκευής του εμβολίου, για τον covid-19, αναβαθμίζει θεαματικά την επενδυτική ψυχολογία, με ανοικτά διάφορα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του ΓΔ. Αργά το βράδυ ανακοινώνονται οι αλλαγές των δεικτών MSCI”, υπενθυμίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι χθεσινές εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολίου έδωσαν το ‘πάτημα’ για να καλυφθούν οι απώλειες των τελευταίων εβδομάδων. Αναμφισβήτητα, η πολλά υποσχόμενη αποτελεσματικότητα (90%) του εμβολίου, σε μεγάλο δείγμα, πιθανότατα να αποτελεί ‘game changer’ για τις Αγορές, όπως υποδηλώνει και η χθεσινή άνοδος. Ωστόσο, σύμφωνα και με τους Ειδικούς, υπάρχουν ακόμα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν μέχρι την τελική έγκριση, αλλά και μετέπειτα, καθώς ο ‘διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες’. Το σημαντικό είναι ότι βελτιώνεται η ορατότητα για το κοντινό μέλλον και τίτλοι που επηρεάζονται σημαντικά από τους περιορισμούς, επανήλθαν στο προσκήνιο. O ΓΔΧΑ επαναπροσδιορίζει το ανοδικό όριο διαπραγμάτευσης, το οποίο τοποθετούμε πλέον στην περιοχή των 690 με 720 μονάδες. Σήμερα το βράδυ θα έχουμε και τα νεότερα από την αναδιάρθρωση δεικτών του MSCI, όπου πιθανότατα θα μειωθεί η στάθμιση της Χώρας, και κατ΄ επέκταση η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη. Αύριο και μεθαύριο, πριν την συνεδρίαση, ανακοινώνονται αποτελέσματα γ΄ τριμήνου για ΕΕΕ και ΟΤΕ, TITC, αντίστοιχα”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξέλεξαν τον 46ο Πρόεδρό τους, Joe Biden, γεγονός το οποίο θα επαναφέρει την Χώρα των ΗΠΑ σε μία πιο ομαλή διακυβέρνηση και την παγκοσμιοποίηση ξανά στο προσκήνιο, το ξεκίνημα της εβδομάδας αυτής χαρακτηρίστηκε από την σημαντικότατη είδηση αναφορικά με την πρόοδο του εμβολίου για τον Covid-19, που ετοιμάζει η Pfizer σε συνεργασία με την BioNtech, το οποίο όπως αναφέρει η Εταιρεία έχει 90% αποτελεσματικότητα, αναφέρει ο Χάρης Γιαννίρης.

Η Παγκόσμια Κοινότητα έσπευσε να “χειροκροτήσει” την συγκεκριμένη εξέλιξη και οι Χρηματαγορές Παγκοσμίως να καταγράψουν σημαντικότατες ημερήσιες, θετικές, μεταβολές.

Είναι σαφές ότι τόσο οι Αγορές, όσο και ο Κόσμος ανά την Υφήλιο έχουν κουραστεί να ζουν σε μία καθημερινότητα, ή οποία κυριεύεται από φόβο, περιοριστικά μέτρα και αγωνία για το αύριο.

Η ελπίδα ότι σύντομα θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 μέσω του Παγκόσμιου εμβολιασμού, έφερε μία ευφορία τόσο στις Επιχειρήσεις όσο και σε όλους τους Πολίτες ανά τον Πλανήτη, ελπίζοντας να μπει φρένο στις απολύσεις, στο κλείσιμο Επιχειρήσεων και σε μία τεράστια ύφεση από την οποία θα απαιτηθεί πολύ χρόνος, χρήμα και κόπος, για να την απορροφήσουν όλα τα Κράτη, έως ότου γυρίσουν σε μία σταθερή ανάπτυξη.

Όσον αφορά τα Ελληνικά δρώμενα, η Χώρα χρειάζεται στοχευμένα μέτρα στήριξης τόσο σε Επιχειρήσεις, όσο και σε Εργαζόμενους και Ελεύθερους Επαγγελματίες, τα οποία πρέπει να δοθούν και να διοχετευτούν στην Αγορά άμεσα, για να αποτραπεί μία χιονοστιβάδα άσχημων οικονομικών δεικτών, όπου το αποτέλεσμα θα είναι μοιραίο για μία Οικονομία που γογγύζει να βγει από μία κρίση δέκα ετών.

Η Κυβέρνηση προσπαθεί με όσα μέσα διαθέτει να στηρίξει τόσο την Αγορά Εργασίας, όσο και τους Ελεύθερους Επαγγελματίες με προσωρινά επιδόματα, ευέλικτες ρυθμίσεις προς Εφορία, Ταμεία και προωθώντας γρήγορες διαδικασίες για νέες Επενδύσεις.

“Η αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, αλλά και αυτή των πρόσφατων περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στο σύνολο της Επικράτειας, είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τη πανδημία, έτσι ώστε να μπορέσουν όλες οι Επιχειρήσεις, όλοι οι Εργαζόμενοι, αλλά και όλοι οι Καταναλωτές, με γνώμονα την ασφάλεια, να επιστρέψουν σε μία ομαλή καθημερινότητα, η οποία θα βοηθήσει την Χώρα να συνεχίσει στον δρόμο της ανάπτυξης και ευημερίας”, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Prelium Investment Services.

Από το Μάϊο μέχρι και την περασμένη Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου πραγματοποιούσε την άχαρη διαδικασία της συσσώρευσης, καθώς κινήθηκε σε ένα μικρό εύρος (από 550 μέχρι 650 μονάδες) με τη συναλλακτική υποτονικότητα να κυριαρχεί, εξαιτίας των δυσμενών επιπτώσεων του κορωνοϊού στην Οικονομία, που διαμόρφωσαν αρνητική στάση προς το μετοχικό κίνδυνο, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Το σκηνικό αυτό άλλαξε μετά την αναγγελία της Pfizer για παρασκευή αποτελεσματικού εμβολίου, μεταφέροντας αισιοδοξία σε όλες τις Αγορές του Πλανήτη. Με τον ΓΔ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να σαρώνει όλα τα εμπόδια, που δεν επέτρεπαν προηγουμένως την υπέρβαση των 650 μονάδων, επιβεβαιώνοντας ότι στις Αγορές η ασύμμετρη συμπεριφορά των Επενδυτών εξηγεί συχνά όλες τις κινήσεις, καθώς υπό συνθήκες δυσπραγίας τα λιγοστά κεφάλαια δεν είναι επαρκή για να κινήσουν πολλούς τίτλους.

Αντιθέτως, σε συνθήκες ευφορίας “τα λεφτά είναι πολλά και τα χαρτιά λίγα”, οδηγώντας σε γενικευμένη άνοδο των τιμών όλων των τίτλων !

Ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι το “short squeeze” διαμόρφωσε ακραίες τιμές σε τίτλους, όπου υπήρχαν θέσεις “short” μέχρι και την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, η νίκη του Joe Biden στις Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές έτυχε θετικής υποδοχής από τους Επενδυτές σε όλες τις Αγορές, εκτιμώντας ότι το μίγμα των μέτρων της πολιτικής του θα είναι θετικό: στο σκέλος των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα και της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στη παγκοσμιοποίηση αναμένονται αλλαγές, ενώ αγκάθι θα είναι η διαχείριση των δημοσιονομικών ζητημάτων καθώς το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα έχει ήδη φτάσει στα $3 τρισ.

Την ίδια ώρα, τα lockdown σε πολλές Χώρες της Ευρώπης κυρίως, διαμορφώνουν δυσμενέστερα σενάρια για τις πληττόμενες Οικονομίες μεταθέτοντας την ανάκαμψη μετά τα μέσα του 2021, καθώς θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος μέχρις ότου το εμβόλιο και άλλα φάρμακα θα είναι διαθέσιμα στους Πληθυσμούς των Δυτικών Χωρών του Πλανήτη.

Στους δύο “λευκούς κύκνους” που ήρθαν για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, νίκη Biden και εμβόλιο, προστέθηκε και ένας ακόμη με την απρόσμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Οικονομίας από τη Moody’s, οδηγώντας σε ράλι τα ομόλογα και ιστορικά χαμηλές αποδόσεις (μέχρι 0,72% στα 10ετη).

Όμως, τα δεδομένα της Οικονομίας παραμένουν δύσκολα, ενόψει του καθολικού lockdown μέχρι το τέλος του μήνα. Με την προώθηση δράσεων ύψους €4 δισ. για επιδόματα πληττομένων Εργαζομένων και Ανέργων, καταβολές αναδρομικών σε Συνταξιούχους και ποσών για τις δόσεις δανείων από τους Δανειολήπτες, σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί η κατά 2% - 3% περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ, ενώ προωθείται και 40μελης Ομάδα στο Υπουργείο Οικονομίας (task force) για να απορροφηθούν τα €5,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης το 2021.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η στάση απέναντι στο μετοχικό κίνδυνο είναι πιθανό να βελτιωθεί στο επόμενο διάστημα, στο βαθμό που οι αβεβαιότητες αρχίζουν να λιγοστεύουν. Τόσο σε σχέση με την πορεία της πανδημίας και της επανεκκίνησης της Οικονομίας, όσο και σε σχέση με άλλους εξωγενείς παράγοντες που δεν έχουν αλλάξει, ιδιαίτερα ο γεωπολιτικός κίνδυνος στην Α. Μεσόγειο.

“Με την τεχνική ανάλυση να επισημαίνει ότι θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος για να εδραιωθεί το κεκτημένο των 650 μονάδων, διαδικασία που θα ήθελε διατήρηση των συναλλαγών πάνω από τα €50 εκατ. ημερησίως”, τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα για τους αγοραστές, δείχνει η τελική εικόνα των μεγάλων Ασιατικών Αγορών.

Θετικά πρόσημα, με αυξανόμενα κέρδη στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.

Διεκδικούν μέρος των σημαντικών χθεσινών απωλειών Χρυσός και Ασήμι, προς τα $15200 υποχωρεί το Bitcoin.

Οι απολύσεις στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά το ρεκόρ των 181000 τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας στο πιο υψηλό όλων των εποχών, στις 314000, σύμφωνα με την Αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία. Το ποσοστό ανεργίας κινήθηκε ανοδικά, όπως και αναμενόταν, στο 4,8%, που είναι και το πιο υψηλό από τον Νοέμβριο του 2016.

Η INSEE ανακοίνωσε ότι το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία κατέγραψε άλμα στο 9% στο τρίτο τρίμηνο του έτους, από το 7,1% το δεύτερο τρίμηνο, το υψηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 2018.

Η Lufthansa ξεκίνησε προσφορά 5ετους ομολόγου για την άντληση 525 εκατ. ευρώ, με το κουπόνι να προσφέρεται μεταξύ 2,25% και 2,75%, για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλούνται από την πανδημία. Υπό ορισμένες συνθήκες, η λήξη θα είναι τον Δεκέμβριο του 2025, ενώ οι Επενδυτές θα μπορούν επίσης να μετατρέψουν τα ομόλογα σε νέες, ή υπάρχουσες ονομαστικές μετοχές.

Στις 39 μονάδες διαμορφώνεται το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία τον Νοέμβριο, χαμηλότερα από τις προσδοκίες. Είναι 17,1 μονάδες πιο κάτω από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW). Η αποτίμηση της οικονομικής κατάστασης της Χώρας προσγειώνεται στις 64,3 μονάδες, χάνοντας 4,8 μονάδες από τον Οκτώβριο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, αρνητικό ήταν το ισοζύγιο θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του πληροφοριακού συστήματος "Εργάνη", χάθηκαν 33356 θέσεις εργασίας.

“Μπροστά μας έχουμε έξι δύσκολους μήνες αλλά οι πιθανότητες ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2021 θα βγούμε από την οικονομική και υγειονομική κρίση είναι συντριπτικές”, δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στη Βουλή.

Θετική στις προοπτικές ανάκαμψης και ανάπτυξης την περίοδο 2020 - 2022 είναι η HSBC, εκ νέου, για τις μετοχές των ΟΠΑΠ και Jumbo.

Οι ισχυρές δυνατότητες εκτέλεσης και η ενσωματωμένη ανθεκτικότητα στην κρίση, οδηγούν σε αναβάθμιση τόσο των συστάσεων των δύο τίτλων όσο και των τιμών -στόχων. Πιο συγκεκριμένα, αναβαθμίζει την Jumbο και τον ΟΠΑΠ σε συστάσεις “buy”, από “hold”, με τιμές - στόχους 18,50 ευρώ (από 18,00 ευρώ πριν) και 10,50 ευρώ (από 8,00 ευρώ προγενέστερα), αντίστοιχα.

Στις 23 και 24 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί διαδικτυακά το τρίτο Συνέδριο των Εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης (ATHEX Small Cap Conference) που διοργανώνει το Χ.Α.

Οι Εισηγμένες που πρόκειται να συμμετάσχουν είναι οι: Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, BriQ Properties ΑΕΕΑΠ, Δρομέας, Entersoft, Epsilon Net, Euroxx, Foodlink, Ιντρακόμ, Paperpack, Παπουτσάνης, Performance Technologies, Πετρόπουλος, Profile και Reds.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 663,43 (+1,21%) και 647,92 μονάδων (-1,16%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 651,42 (-0,62%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 651,77 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,57%.

Ο τζίρος στα 93,6 εκατ., από τα οποία τα 2,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΑΡΑΙΓ), ενώ ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ και με το θετικό οι ΟΛΠ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν Πειραιώς και ΑΔΜΗΕ.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 49 ανοδικές μετοχές, έναντι 69 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τις συναλλαγές να υποχωρούν αισθητά τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (68.262 συμβόλαια).

Στα 3.600 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.023 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.394, 1.842 για τον Νοέμβριο και 552 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.547,5) κινήθηκε μεταξύ 1.531,25 και 1.572 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.500 ΕΕΕ, 16.000 Jumbo, 24.423 Lamda Development), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.069), Alpha Bank (17.233), Πειραιώς (16.799), ΔΕΗ (1.014), Εθνική (15.063), Ελλάκτωρα (1.243), ΟΤΕ (253), ΟΠΑΠ (789), Cenergy (609), Μυτιληναίος (885), Ελ. Πετρέλαια (341), Jumbo (190), Lamda Development (105), MIG (526), Motor Oil (361), Viohalco (923), ΓΕΚ (392), ΑΔΜΗΕ (114).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 36.142, MIG 48.992, Alpha Bank 72.262, Εθνική 34.606, Πειραιώς 20.666.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                                   Name of Issuer               NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

ENA Investment Capital LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,51%

2020-11-02

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.870.560 τεμ., (από 46.870.560 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.751.603 τεμ. (16.751.603), ΔΕΗ 5.033.491 τεμ. (5.033.491), Eurobank 67.837.323 τεμ. (67.837.323), ΟΠΑΠ 1.320.319 τεμ. (1.320.319), Εθνική 11.638.970 (11.638.970), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847), Motor Oil 1.267.928 τεμ. (1.253.928).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v