Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η εκτόξευση και η επόμενη ημέρα

Σχεδόν limit Up για τον τραπεζικό κλάδο, κέρδη 11,46% για τον Γενικό Δείκτη και εκτίναξη συναλλαγών στα 120 εκατ. ευρώ έφερε η είδηση για το εμβόλιο. Πώς διαμορφώνεται τώρα η εικόνα, ποιες είναι οι προσδοκίες για τη συνέχεια.

Χρηματιστήριο: Η εκτόξευση και η επόμενη ημέρα

Η σημερινή συνεδρίαση που έκλεισε με τα υψηλότερα κέρδη 111 μηνών χαρακτηρίστηκε από δύο ανοδικά κύματα. Το πρώτο με “καύσιμα” από Μπάιντεν, Moody΄s, ομόλογα και ΟΤΕ και το δεύτερο από την ανακοίνωση του CNN, για το εμβόλιο της Pfizer, που έφερε μαζικό κλείσιμο “short” θέσεων, μόλις ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε, επιθετικά, υψηλότερα των 618 μονάδων και αυτό φάνηκε στην εκτόξευση του τζίρου (ο υψηλότερος του τελευταίου εξαμήνου, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 29/5, 389,7 εκατ.), ενώ σαφώς πιο επιφυλακτικά κινήθηκαν οι τίτλοι μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το CNN, “τα πρώτα στοιχεία από το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού έδειξαν ότι είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό, ποσοστό που είναι πολύ καλύτερο από την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα, αν η τάση αυτή συνεχιστεί”.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή άνοδος του ΓΔ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 111 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 29/8/2011 (+14,37%) και το σημερινό κλείσιμο το υψηλότερο του τελευταίου διμήνου, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 18/9 (658,54 μονάδες), ενώ μόνο κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 5,1 δισ. ευρώ.

Της ανοδικής κίνησης ηγήθηκαν μετοχές Εταιρειών που δέχθηκαν το ισχυρότερο χτύπημα από την οικονομική κρίση της πανδημίας (Μεταφορές, Τουρισμός, Διυλιστήρια) και που έχουν ζητούμενο την συνέχεια και την συνέχεια, καθώς το επιφυλακτικό σκηνικό θέλει διάρκεια για να ανατραπεί στο Χ.Α., παρά το γεγονός ότι την ίδια ώρα Dow Jones και S&P 500, φλερτάρουν με νέα ιστορικά υψηλά.

Την ίδια ώρα, το σύνολο των Εγχώριων Αναλυτών επαναλαμβάνει ότι “χρειάζεται να διατηρηθεί η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, για αλλαγή της κατάστασης και για κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, ακόμα και αν συνεχίσουν να δίνουν βοήθειες οι Διεθνείς Αγορές”.

Από την άλλη και όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης (Beta Sec.), “η χρονική περίοδος του lockdown βρίσκει αρκετές Εισηγμένες Εταιρείες καλά προετοιμασμένες στο να διατηρήσουν το μεγαλύτερο, ή έστω ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεών τους, μέσω της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών καταστημάτων και της βελτίωσης των Υπηρεσιών διανομής, που έλαβε χώρα στο διάστημα που μεσολάβησε από το Μάιο, καθώς και της ενίσχυσης της ρευστότητας των ισολογισμών τους”.

Με όλα τα παραπάνω, εύκολα γίνεται κατανοητό ότι σαν επικρατέστερο σενάριο, για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, δείχνει αυτό της ελεγχόμενης ανοδικής αντίδρασης, μετά τον πρώτο ενθουσιασμό, με τους ενεργούς Επενδυτές να επιλέγουν τις επιμέρους κινήσεις τους, ανάλογα και με τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα την εβδομάδα που ξεκίνησε, αναμένεται να γίνει γνωστή η ετυμηγορία του SSM ως προς την πληρωμή των CoCos της Τράπεζας Πειραιώς. Τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη η ανακοίνωση του MSCI (στο δείκτη MSCI Greece Standard μετέχουν 4 μετοχές ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Jumbo), ενώ σε ότι αφορά τις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων, το πρωί της Τετάρτης η Coca Cola θα ανακοινώσει συνοπτικά στοιχεία τζίρου τρίτου τριμήνου, ενώ την Πέμπτη ακολουθούν TITC και ΟΤΕ.

Πριν ξεκινήσει η επιμέρους αναφορά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση, λόγω των “ειδικών συνθηκών” που διαμορφώθηκαν, δεν ενδείκνυται για εξαγωγή τεχνικών συμπερασμάτων, τόσο για μετοχές, όσο και για κλαδικούς δείκτες.

Από εκεί και πέρα και ξεκινώντας από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει υποσημείωσης ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank (+28,96%), Εθνική (+29,18%) και Eurobank (+26,17%), ενώ και τα δύο πρόσημα, άλλαξε ο τίτλος της Πειραιώς (+18,93%).

Με βάση το σημερινό κλείσιμο, όλοι ανεξαιρέτως οι παραπάνω τίτλοι έδωσαν ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, που πρέπει να επαληθευτεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 313,39 μονάδες (+28,57%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 311,26 (+27,7%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 309,53 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 26,99%.

Και ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων, το οποίο τίθεται εν αμφιβόλω, με κλείσιμο χαμηλότερα των 237 μονάδων.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “μέχρι το τέλος του μήνα καλείται να πάρει το Δ.Σ. της Εθνικής την απόφαση αν θα αποδεχθεί, ή όχι την, βελτιωμένη, προσφορά της CVC Capital Partners για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, ή θα κηρύξει άγονο το διαγωνισμό πώλησης”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “με αυστηρή δικλίδα ελέγχου των Τραπεζών, ξεκινά τις επόμενες ημέρες ο δεύτερος γύρος χρηματοδότησης του Ταμείου Εγγυοδοσίας, με το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης που θα προκύψει από τις εγγυήσεις του Δημοσίου, να κατευθύνεται προς τις Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις”.

Μεταφερόμενοι στο “καταπράσινο” ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, αξίζει υποσημείωσης ότι με διψήφιο ποσοστό ανόδου ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (+29,89%), ΕΕΕ (+18,3%), ΕΛΠΕ (+15,18%), ΕΧΑΕ (+13,73%), ΛΑΜΔΑ (+12,08%), ΜΟΗ (+13,81%), ΜΠΕΛΑ (+12,36%), ΟΠΑΠ (+10,07%) και ΦΡΛΚ (+16,64%).

Από την άλλη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στις πρώτες, σχετικά, διστακτικές ώρες των συναλλαγών, ο τίτλος του ΟΤΕ (+5,48%), ήταν αυτός που ξεχώρισε στον απόηχο της ανακοίνωσης – επιβεβαίωσης για σύναψη συμφωνίας και πώλησης του ποσοστού (54%) που κατέχει στην Telekom Romania Communications S.A. στη Ρουμανία (Σταθερή Τηλεφωνία), στην Orange Ρουμανίας.

Το τίμημα για την πώληση του 100% της Telekom Romania συμφωνήθηκε σε 497 εκατ. ευρώ και το αναλογούν στον ΟΤΕ ποσό, με βάση το ποσοστό συμμετοχής του, ανέρχεται σε 268 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένων των ρευστών διαθεσίμων και του δανεισμού, ενώ υπόκειται στις συνήθεις προσαρμογές κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, όπως το καθαρό χρέος, το κεφάλαιο κίνησης και τυχόν λοιπές προσαρμογές πριν το κλείσιμο. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το καθαρό ποσό της πώλησης που θα προκύψει, αφού θα έχουν αφαιρεθεί τα έξοδα συναλλαγής και οι απαιτούμενες προβλέψεις, θα διανεμηθεί στους Μετόχους του ΟΤΕ. Ο OΤΕ διατηρεί τη συμμετοχή του στην Εταιρεία Κινητής Τηλεφωνίας του Ομίλου στη Ρουμανία, την Telekom Romania Mobile Communications S.A.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (+5,48%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά διμήνου.

Άφησε πίσω του την ζώνη 12,50 – 12,60, από όπου διέρχονται οι 2 ΚΜΟ 200 ημερών και έχει μπροστά του την πολύ δύσκολη ζώνη αντίστασης 13,20 – 14,00 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 11,04 ευρώ, αλλά θα ανέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, όπου θα χρειαστούν κάποιες συνεδριάσεις για την εξαγωγή “ασφαλέστερων” συμπερασμάτων για την δυναμική των χαρτοφυλακίων που “επιβιβάστηκαν” σήμερα, ευδιάκριτη η παρουσία πωλητών σε Pasal (-8,26%), ΑΝΕΚ (-9,21%), Χαϊδεμένο (-3,36%) και Ναύπακτο (-9,52%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στον Παϊρη (+3%), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τα Πλ. Θράκης (-3,43%), ξαφνικά συναλλαγές στους Ευρωσυμβούλους (-11,54%), ενώ δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι AVE (+6,93%), Intralot (+7,76%) και Ιντρακάτ (+8,12%).

Επιστροφή αγοραστών σε Quest (+11%), Cairo Mezz (+13,79%), Cenergy (+8,70%), Profile (+7,81%), Byte (+6,19%), Ικτίνο (+16,42%) και Τρ. Αττικής (+26,26%), αντέδρασε μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις το Πλαίσιο (+6,31%), το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 30/10 για Autohellas (+18,58%) και Ιντρακόμ (+10,67%), ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στην Δομική Κρήτης (+6%), σε υψηλά 20ετιας τα Πλ. Κρήτης (+4,64%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Epsilon Net (+3,40%).

Τεχνικά, τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, έδωσαν ημερήσιο σήμα εισόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο του ΓΔ χαμηλότερα των 550 μονάδων και του FTSE25 χαμηλότερα των 1285 μονάδων.

Τι λένε οι Αναλυτές

“H αναβάθμιση - έκπληξη από την Moody’s και οι τελευταίες ανακοινώσεις, όσον αφορά το εμβόλιο κατά της πανδημίας, εκτιμούμε ότι θα βοηθήσουν, αλλά αύριο το βράδυ η MSCI θα ανακοινώσει τις τριμηνιαίες αλλαγές των δεικτών της. Η Coca Cola Hellenic και ο ΟΤΕ ανακοινώνουν αποτελέσματα 3ου τριμήνου την Τετάρτη και Πέμπτη αντίστοιχα. Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα ΟΠΑΠ και Play σε όλη την Ελλάδα θα παραμείνουν κλειστά λόγω του lockdown από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου έως και την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου. Επιπροσθέτως, αναστέλλεται η λειτουργία των εγκαταστάσεων του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο, ενώ σταματάει και η διανομή των Προϊόντων της Ελληνικά Λαχεία (Σκρατς & Λαχεία) από πλανόδιους Πωλητές. Ωστόσο, συνεχίζεται η λειτουργία των διαδικτυακών (online) δραστηριοτήτων της Εταιρείας και της Stoiximan, με τη διάθεση ενός διευρυμένου χαρτοφυλακίου Παιχνιδιών (Αθλητικός Στοιχηματισμός, Τζόκερ, Virtual Παιχνίδια και Καζίνο). Η Εταιρεία θα παράσχει πρόσθετη ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που αφορούν τον Covid-19 και τις επιπτώσεις του, στο πλαίσιο της δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου 2020 στις 25 Νοεμβρίου, καθώς και κατά την τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης της Επενδυτικής Κοινότητας, που θα ακολουθήσει, στις 26 Νοεμβρίου 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που έχει υποβάλλει η CVC Capital Partners για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής ανέρχεται σε €420 εκατ., ενώ προτείνει να εκδοθεί και Tier 2 ομόλογο με επιτόκιο 5,5% με 6,0%, το οποίο θα καλύψει η Εθνική Τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει αποτιμήσει €1 δισ. την Εθνική Ασφαλιστική στα βιβλία της. Έκτακτη γ.σ. την 1η Δεκεμβρίου για την Entersoft, με μοναδικό θέμα την διανομή κερδών από τα κέρδη προηγούμενων χρήσεων”, σημειώνει η Merit Sec.

Τα θετικά νέα από την Moody’s, χωρίς την Αγορά να το περιμένει, είναι δεδομένο ότι βοηθάνε και ιδιαίτερα τον πολύπαθο Τραπεζικό κλάδο, που θα δοκιμάσει να περάσει το φράγμα τον παλαιών ιστορικών χαμηλών και παράλληλα να δώσει και τεχνικό αγοραστικό ημερήσιο σήμα, αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Έτσι από την “Β1” βαθμίδα, η αξιολόγηση ανέβηκε στο “Βα3”, με κύριους λόγους ότι ο Οίκος βλέπει να προχωράνε οι μεταρρυθμίσεις και παράλληλα ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει μεσοσταθμικά το 3,5%.

Από την άλλη, τα σημερινά νέα, οδήγησαν στην πιο γρήγορη και πιο μεγάλη άνοδο την Αγορά, ξεπερνώντας το 10%. Η ανακοίνωση της Pfiser ότι το εμβόλιο καλύπτει κατά 90% τον ιό, γεγονός που μπορεί να δώσει λύση στην κρίση, επέδρασε στην ψυχολογία των αγοραστών.

Είναι λογικό οι Εταιρίες που είχαν πιεστεί λόγω της κρίσης, (Μεταφορές, Τουρισμός, Διυλιστήρια) να έχουν και την πιο γρήγορη αντίδραση, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Aegean, που στην σημερινή συνεδρίαση “πλαφόναρε” στο +30%

Από την άλλη το lock down έχει ξεκινήσει, χωρίς να υπάρχει εικόνα το πότε θα τελειώσει, μιας και όλα θα κριθούν από τα αποτελέσματα που θα φέρει.

“Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλο και περισσότεροι Επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν, ότι μεσομακροπρόθεσμα η Ελλάδα έχει σημαντικές προοπτικές”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα των μεγάλων Ασιατικών Αγορών.

Τουλάχιστον αξιοσημείωτα τα κέρδη στην Ευρώπη, με θετικό βηματισμό ξεκίνησε τις συναλλαγές η Wall Street, με τους Dow Jones και S&P 500, να διεκδικούν νέα ιστορικά υψηλά.

Εντυπωσιακή άνοδος για το Πετρέλαιο, ελεγχόμενη υποχώρηση στο Ευρώ.

Υπό ισχυρή πίεση Χρυσός και Ασήμι, κάτω από τα $15000 υποχωρεί το Bitcoin.

“Υπήρξε κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως και οι δυο Πλευρές απέχουν ακόμα πολύ στα ζητήματα της Αλιείας και της Κρατικής ενίσχυσης Επιχειρήσεων”, όπως δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

Η Τράπεζα της Γαλλίας δήλωσε ότι “η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να μειωθεί κατά 12%, σε σύγκριση με τα κανονικά επίπεδα, χειρότερα δηλαδή από την πτώση κατά 4% του Οκτωβρίου. Είναι ωστόσο πολύ καλύτερα από τη βουτιά κατά 31% του Απριλίου, εν μέσω πολύ αυστηρού τότε lockdown”.

Στα 20,8 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο, σε μη προσαρμοσμένους όρους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία τη Δευτέρα. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στα 16,0 δισ. ευρώ. Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, το εμπορικό πλεόνασμα ήταν 17,8 δισ. ευρώ.

Στις -10,0 μονάδες προσγειώνεται η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, μετά το -8,3 του Οκτωβρίου, υποχωρώντας για δεύτερο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με την έρευνα του Sentix.

Δασμούς σε Αμερικανικά Προϊόντα αξίας $4 δισ., επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς, όπως δήλωσε, δεν υπάρχει πρόοδος από τις ΗΠΑ, όσον αφορά την επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης τους για τις επιδοτήσεις αεροσκαφών.

“Έχουμε υπάρξει ‘overweight’ για την Κίνα και ‘underweight’ για τις Αναδυόμενες Αγορές, εξαιρουμένης της Κίνας, αλλά τώρα αναζητούμε μία σύγκλιση και αναβάθμιση των Αναδυόμενων Αγορών εξαιρουμένης της Κίνας. Η κατεύθυνση του Δολαρίου είναι σημαντική, αλλά και τα Νομίσματα των Αναδυόμενων Αγορών θα μπορούσαν να ενισχυθούν”, σημειώνουν οι υπεύθυνοι στρατηγικής της JP Morgan, με έδρα το Λονδίνο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, νέα υψηλότερη τιμή - στόχο για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 12 ευρώ, δίνει σε έκθεσή της η Ν. Χρυσοχοϊδης ΑΕΠΕΥ, μετά την επιτυχημένη πώληση του Αιολικού Πάρκου στις ΗΠΑ, την έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ και τα αποτελέσματα εξαμήνου. Η ΑΧΕ εκτιμά ότι η Εταιρεία θα ανακοινώσει αυξημένα κέρδη στα 82,7 εκατ. ευρώ φέτος, με τα έσοδα να ενισχύονται στα 332,3 εκατ. ευρώ.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος, στα 13 ευρώ, δίνει σε έκθεσή της η Eurobank Equities ενώ διατηρεί τη σύσταση “buy” μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Εκτιμά ότι τα ισχυρά αποτελέσματα της Εισηγμένης αναμένεται να επιφέρουν ανοδική αναθεώρηση στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των Αναλυτών το 2020 και το 2021, επισημαίνοντας πως η μετοχή είναι μια από τις κορυφαίες επιλογές της, λόγω του ελκυστικού προφίλ ρίσκου - απόδοσης και της ελκυστικής αποτίμησης.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 657,88 μονάδες (+11,87%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 655,63 (+11,48%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 655,5 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 11,46%.

Ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 119,5 εκατ., από τα οποία τα 6,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΟΕΛ), ενώ ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απέσπασαν το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΒΙΟ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ ήλθαν σε επαφή και με το αρνητικό πρόσημο, ενώ στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου.

Τουλάχιστον ικανοποιητική η τελική εικόνα με 112 ανοδικές μετοχές, έναντι 18 πτωτικών, ενώ 22 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

----ΧΠΑ

Με τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη άνοδο, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν σημαντική αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (96.438 συμβόλαια).

Στα 4.023 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.831 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.694, 4.120 για τον Νοέμβριο και 574 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.546) κινήθηκε μεταξύ 1.380 και 1.560 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Ελλάκτωρ, 20.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (21.518), Alpha Bank (23.633), Πειραιώς (19.463), ΔΕΗ (1.813), Εθνική (16.299), Ελλάκτωρα (1.822), ΟΤΕ (830), ΟΠΑΠ (1.241), Cenergy (1.190), Μυτιληναίος (738), Ελ. Πετρέλαια (438), Jumbo (364), Fourli (156), Lamda Development (360), MIG (2.188), Motor Oil (1.014), TITC (170), Viohalco (692), Τρ. Αττικής (666), ΕΕΕ (297), ΓΕΚ (534), ΕΧΑΕ (208), Ιντρακόμ (112), ΑΔΜΗΕ (557).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 42.006, MIG 47.774, Alpha Bank 67.395, Εθνική 35.362, Πειραιώς 17.525.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                              Name of Issuer                  NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

ENA Investment Capital LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,51%

2020-11-02

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.870.560 τεμ., (από 46.870.560 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.751.603 τεμ. (16.751.603), ΔΕΗ 5.033.491 τεμ. (5.061.808), Eurobank 67.837.323 τεμ. (67.837.323), ΟΠΑΠ 1.320.319 τεμ. (1.320.319), Εθνική 11.638.970 (11.638.970), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847), Motor Oil 1.253.928 τεμ. (1.198.135).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v