Με τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές να κινούνται πέριξ των αμέσως προηγούμενων κλεισιμάτων, με πλαγιολισθητικές διαθέσεις μετά το αρνητικό άνοιγμα του NYSE, καθώς οι τελευταίες ανακοινώσεις από τις Κεντρικές Τράπεζες δεν άλλαξαν τα υφιστάμενα δεδομένα και τον τζίρο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο να παραμένει στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, επόμενο ήταν η σημερινή συνεδρίαση να είναι περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα και το όποιο ενδιαφέρον να περιοριστεί στις κινήσεις επιμέρους μετοχών.
Άλλωστε, δείχνει περισσότερο από βέβαιο ότι με αυτή την συναλλακτική δραστηριότητα και τον Τραπεζικό κλάδο να επιστρέφει στην εσωστρέφεια, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. δεν έχουν να ελπίζουν σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.
Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, αμετάβλητα στο 0% με 0,25% άφησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, όπως αναμενόταν, ενώ έστειλε σήμα ότι θα τα διατηρήσει σε μηδενικά επίπεδα ως και το τέλος του 2023, χωρίς να ανακοινώσει και νέα μέτρα τόνωσης της Οικονομίας. Η Fed προβλέπει, πλέον, ύφεση 3,7% τη φετινή χρονιά, έναντι πρόβλεψης για ύφεση 6,5% προηγουμένως. Για το 2021 υποβάθμισε την ανάπτυξη στο 4%, από 5% και για το 2022 στο 3%, από 3,5%.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, που ακολούθησε, αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την Ιαπωνική Οικονομία, επισημαίνοντας ότι έχει ξεκινήσει να ανακάμπτει μετά την δύσκολη περίοδο που γνώρισε, λόγω της πανδημίας. Η BoJ κράτησε αμετάβλητη την πολιτική της, επιβεβαιώνοντας ότι η ιδιαίτερα διευκολυντική στάση που έχει υιοθετήσει για την τόνωση της ανάπτυξης, θα παραμείνει σε ισχύ και το επόμενο διάστημα.
Την “σκυτάλη” πήρε η BoE, που διατήρησε τα επιτόκια στο 0,1%, ενώ άφησε αμετάβλητο το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 745 δισ. Βρετανικές Λίρες ($966 δισ.).
Με τα παραπάνω δεδομένα, μοιραία, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η προσοχή των ενεργών traders παραμένει επικεντρωμένη στα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες και στις ανακοινώσεις από το μέτωπο της πανδημίας, με τους Αναλυτές να επισημαίνουν ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν στην Αττική, σε συνδυασμό με την, χαμηλότερη και των πλέον αρνητικών εκτιμήσεων, εικόνα της τουριστικής περιόδου, συνηγορούν ότι δύσκολα θα επιτευχθεί το βασικό σενάριο, για ύφεση 7,9% φέτος.
Υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 21/9, το Συνέδριο Ελληνικών Επιχειρήσεων που διοργανώνει το Χ.Α. για 15η συνεχή χρονιά και το οποίο, λόγω των ειδικών συνθηκών, φέτος θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.
Θα συμμετάσχουν οι Εισηγμένες, ΑΔΜΗΕ, ΑΛΦΑ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΑΤΤ, ΜΠΡΙΚ, ΕΕΕ, CENER, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΧΑ, ΕΥΡΩΒ, ΦΡΛΚ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΙΚΤΙΝ, ΚΡΙ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΠΕΤΡΟ, ΠΕΙΡ, ΟΛΠ, ΠΡΟΝΤΕΑ, ΠΡΟΦ, ΔΕΗ, ΚΟΥΕΣ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΠΛΑΘ, ΒΙΟ και TITC.
Προσοχή στην αυριανή λήξη της εβδομάδας, καθώς συμπίπτει με το triple witching Σεπτεμβρίου, ενώ σύμφωνα με την Beta Sec., “στο κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας θα λάβουν χώρα και οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE/Russel. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης προστίθεται η ΕΥΔΑΠ, ενώ στον δείκτη Micro Cap μπαίνουν οι μετοχές των Ευρωπαϊκή Πίστη, Autohellas, Άβακα και BriQ Properties. Αντίθετα, από τον δείκτη Micro Cap αφαιρούνται οι μετοχές των Τράπεζα Ελλάδος, Quest και Intralot”.
Σε σημαντικές αναπροσαρμογές στις συμμετοχές των εγχώριων μετοχών στους δείκτες Stoxx, προχωρά η Εταιρεία του Ομίλου Deutsche Börse Group. Οι αλλαγές θα λάβουν χώρα στην αυριανή συνεδρίαση, με ισχύ στις 21 Σεπτεμβρίου 2020.
Αφορούν την προσθήκη του ΟΤΕ στο δείκτη STOXX Emerging Markets Diversification Select 100 και της Τέρνα Ενεργειακής στο δείκτη STOXX Emerging Markets Total Market Mid.
Οι βασικές διαγραφές αφορούν τον τίτλο του ΟΠΑΠ από τους δείκτες STOXX Global 3000, της Εθνικής και της Motor Oil από το δείκτη STOXX Emerging Markets 800 LO και των Ελ. Πετρελαίων από το δείκτη STOXX True Exposure Emerging Markets.
Επίσης, διαγραφή της ΑΡΑΙΓ από το δείκτη STOXX Eastern Europe Mid και προσθήκη στο δείκτη STOXX Eastern Europe Small 100.
Διαγραφή των ΠΛΑΚΡ από το δείκτη STOXX Eastern Europe 300 Chemicals και προσθήκη στο δείκτη STOXX Eastern Europe 300 Industrial Goods & Services.
Διαγραφή της ΟΤΟΕΛ από το δείκτη STOXX Eastern Europe 300 Travel & Leisure και διαγραφή του ΙΑΣΩ από τους δείκτες STOXX All Europe Total Market, STOXX Greece Total Market, STOXX Emerging Markets Total Market, STOXX Global Total Market.
Ξεκινώντας και σήμερα την ημερήσια αναφορά από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι τίτλοι των Alpha Bank (-1,67%), Εθνικής (-1,59%) και Eurobank (-1%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε η μετοχή της Πειραιώς (0%).
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 324,45 μονάδες (-2,51%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε ανακάμψει στις 328,69 (-1,23%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 328,77 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,21%.
Δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα για τον ΔΤΡ, όμως δείχνει και πάλι να ξεμένει από δυνάμεις και αυτό δεν είναι και η πλέον αισιόδοξη παρακαταθήκη για την συνέχεια.
Σε κάθε περίπτωση, δείχνει να απομακρύνεται ο επόμενος στόχος των αγοραστών στις 347 μονάδες, ενώ δυσκολεύει σημαντικότατα ο αμέσως επόμενος στις 360 μονάδες. Αντίθετα, “pullback” που θα φέρει κλείσιμο χαμηλότερα των 311 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), θα απαιτήσει δραστική μείωση των “αισιόδοξων” θέσεων.
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “την άμεση και ριζική μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των Τραπεζών, με σταδιακή εγγραφή της ζημιάς, ώστε να μην υποχωρήσει κάτω από το ελάχιστο εποπτικό όριο η κεφαλαιακή τους επάρκεια, επιδιώκει το νέο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος. Η πρόταση για τη σύσταση Asset Management Company (σ.σ. bad bank) έχει κατατεθεί σε Κυβέρνηση και Θεσμούς και αναμένεται να παρουσιασθεί σύντομα στις Τράπεζες. Θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις σε επιλεγμένους Επενδυτικούς Οίκους, που έχουν επιδείξει ήδη σχετικό ενδιαφέρον”.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Σαββάκη, “η ΕΚΤ επιτρέπει την προσωρινή ανακούφιση του δείκτη μόχλευσης των Τραπεζών, εξαιτίας των ειδικών περιστάσεων που προκαλεί η πανδημία. Το μέτρο επιτρέπει στις Τράπεζες να μη περιλαμβάνουν τα ανοίγματα στην Κεντρική Τράπεζα στον δείκτη μόχλευσής τους και οι Τράπεζες θα επωφεληθούν από το μέτρο ανακούφισης έως τις 27 Ιουνίου 2021”.
Σχετικό πλεονέκτημα για τους τίτλους με θετικό πρόσημο, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΑΔΜΗΕ (-1,47%), ΔΕΗ (-2,57%), ΕΛΠΕ (-0,19%), ΟΠΑΠ (-0,24%), ΣΑΡ (-1,13%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,17%), TITC (-0,71%) και ΦΡΛΚ (-0,81%).
Συνεχίστηκαν και σήμερα οι προσυμφωνημένες συναλλαγές στον τίτλο του ΟΛΠ (+1,04%), που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και τρία κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 17,00 ευρώ. Η πρώτη σημαντική αντίσταση στη ζώνη 17,40 – 17,74 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 16,00 ευρώ, αλλά θα ανέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.
Δύσκολες ώρες για όσους τοποθετήθηκαν σήμερα και στα υψηλά ημέρας των 1,526 ευρώ (+11,22%) στην μετοχή του Ελλάκτωρα (+2,04%). Ο τίτλος ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση με “ανοδική ουρά”, όμως μετά την καταγραφή των υψηλών ημέρας, ακολούθησε, μάλλον, πλαγιοκαθοδική πορεία. Η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε την “σκληρότητα” της αντίστασης στα 1,53 ευρώ. Η πρώτη σημαντική στήριξη στα 1,03 ευρώ. Συνεχίστηκε η παράλληλη κίνηση από την μετοχή της Reds (+7,33%), που υποχώρησε λιγότερο από τα υψηλά ημέρας.
Από την άλλη, οι τελευταίες μετοχικές εξελίξεις στον Ελλάκτωρα, αύξησαν την κινητικότητα σε τίτλους του Κατασκευαστικού κλάδου (ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,91%, Άβαξ +1,93%, Ιντρακάτ +1,14%).
Προσπαθεί πλαγιοανοδικά σε κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 2,24 ευρώ (κλείσιμο 8/9) η μετοχή της Viohalco (+8,48%). Τα 2,48 ευρώ κοντινή επιθετική στήριξη και επόμενος στόχος των αγοραστών τα 2,84 ευρώ. Κλείσιμο κάτω από τα 2,48, θα ανοίξει ολισθηρό δρόμο προς τα 2,36 και 2,22 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
Δίνει να έχει μείνει από δυνάμεις, αλλά είναι θετική ένδειξη ότι συνεχίζει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 15,50 – 15,31 ευρώ, ο τίτλος της Jumbo (+0,25%), διατηρώντας ελπίδες για κίνηση προς τα 16,15 ευρώ. Σε περίπτωση υποχώρησης με κλείσιμο χαμηλότερα των 15,31 ευρώ, οι επόμενες στηρίξεις στα 15,12, 14,71 και 14,51 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
Κατηφορίζοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Βογιατζόγλου (-2,34%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,095 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,09025 ανά μετοχή).
Από εκεί και πέρα, εμφάνιση αγοραστών, λόγω και των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, στην Flexopack (+7,46%), “μοιράστηκαν χαρτιά” στα ιστορικά υψηλά για την Epsilon Net (+0,74%), το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 11/9 για Q&R (+4,41%) και Cenergy (+2%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στην Revoil (+2,24%), επιστροφή αγοραστών σε Autohellas (+2,24%), Τεχν. Ολυμπιακή (+2,48%), Ιντρακόμ (+2,08%), αύξησε συναλλαγές η Intralot (-5,97%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Quest (-2,38%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Performance (+4%).
Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Μουζάκη (-4,22%), Κυριακούλη (-4,21%), Χαϊδεμένο (-4,20%) και Έλαστρον (-2,17%), συνεχίζει να έχει πωλητή πέριξ των 4,00 ευρώ η ΕΥΑΘ (0%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 8/9 για την ΕΛΧΑ (+2,41%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την Ιντεάλ (+1,27, αλλά με όχι ιδιαίτερα πειστικό “bid”), συνεχίζεται η κίνηση – ασανσέρ από τον Σπύρου (-3,24%), ενώ για σεμινάριο δείχνει η κίνηση των αγοραστών σε Δομική Κρήτης (+10,71%) και Forthnet (+3,89%), αρκεί να έχει συνέχεια και συνέπεια.
Με τα τρέχοντα συναλλακτικά δεδομένα, δύσκολα ο Γενικός Δείκτης θα δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 685 μονάδων. Στις 667 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων. Αν διασπαστούν καθοδικά οι 660 μονάδες, μέγιστη αποδεκτή διόρθωση ως τις 652 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, είναι θετική ένδειξη όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1542 μονάδων, διατηρώντας ελπίδες για κίνησης προς τις 1607 μονάδες. Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση έως τις 1536 μονάδες (gap), με πρώτη στήριξη στις 1571 μονάδες. Στις 1620 μονάδες, ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων.
Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών
“Η Federal δήλωσε ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στο μηδέν ως το 2023. Άρχισε σήμερα το 15ο Roadshow με οργανωτή το Χ.Α. που θα διενεργηθεί διαδικτυακά, με τη συμμετοχή 34 Εισηγμένων Εταιρειών. Παρά τη συναλλακτική υποχώρηση, η τεχνική εικόνα δεν έχει ανατραπεί σε σχέση με το ενδεχόμενο προσέγγισης των 670 μονάδων για το ΓΔ”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Στην παρούσα φάση απαιτείται κατ’ ελάχιστο ένα υποστηρικτικό επενδυτικό κλίμα, για να μπορέσει η αγορά να κατοχυρώσει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, πάνω από την ζώνη των 670 - 680 μονάδων. Η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει αυξημένη και για την επόμενη συνεδρίαση”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Leon Depolas Sec.
Το Ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να προσπαθεί να διασπάσει έγκυρα το τεχνικό εμπόδιο των 660 - 670 μονάδων. Η χαμηλού κόστους τεχνική αντίδραση, παρά την μικρή αύξηση των συναλλαγών, έφερε δείκτες και μετοχές στις κοντινές αντιστάσεις τους, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.
Οι συνεχιζόμενες ανακοινώσεις αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών, δείχνουν ότι το πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομίας είναι σοβαρότερο από ότι πολλοί ανέμεναν. Η απώλεια 20 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον κύκλο εργασιών του 2ου τριμήνου (ΕΛΣΤΑΤ), αλλά και τα 37 δισεκατομμύρια δάνεια που έχει αντλήσει το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα από την ΕΚΤ, προβληματίζουν για την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας.
Στον αντίποδα οι ανακοινώσεις για είσοδο νέου Στρατηγικού Επενδυτή στον Ελλάκτωρα, αλλά και η συμφωνία της Jumbo με Ισραηλινή Εταιρεία Λιανικής για επέκταση μέσω Franchise, δείχνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για διεργασίες στο επιχειρηματικό περιβάλλον, που χρειάζονται όμως χρόνο.
Η μικρή αποκλιμάκωση στα Ελληνοτουρκικά, αν και λειτούργησε καταλυτικά για την τεχνική αντίδραση της Κεφαλαιαγοράς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί μόνο το 1ο επεισόδιο από μια μακροχρόνια, επώδυνη & κοστοβόρα διαδικασία και για τις δύο Χώρες.
Η συνεχής υποτίμηση της Τουρκικής Λίρας και οι υποβαθμίσεις Διεθνών Οίκων, τόσο για την Τουρκική Οικονομία, όσο και για το Τραπεζικό της Σύστημα, δείχνει εμφατικά για άλλη μια φορά, ότι “το Ευρώ κάνει την διαφορά”.
Τα Διεθνή Χρηματιστήρια μετά τις χθεσινές δηλώσεις της FED για διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων επί μακρόν, αλλά και τα σημερινά στοιχεία ανεργίας, αρχίζουν να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τους, τις προειδοποιήσεις έγκριτων Αναλυτών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο, με προβλήματα που τα είχαμε ξεχάσει να επανέρχονται δριμύτερα (πχ. BREXIT)..
Παρά τα ανωτέρω προβλήματα, η Ελληνική Ομολογιακή Αγορά εξακολουθεί να δείχνει υποδειγματική συμπεριφορά, με τις αποδόσεις σε Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, να συνεχίζουν να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Σε αντίθεση η Γείτονα Τουρκία, βλέπει το κόστος δανεισμού της να ανεβαίνει καθημερινά, οδεύοντας αργά αλλά σταθερά σε ποιο επώδυνες καταστάσεις, από αυτές που έζησε η Ελλάδα την τελευταία 10ετια.
Για το Τραπεζικό Σύστημα, τα επιπλέον 30 δισ. που “ρούφηξε” σε ένα έτος, με ευνοϊκούς όρους, από την ΕΚΤ, αλλά και τα προγράμματα τιτλοποιήσεων, καλύπτουν προς το παρόν τα προβλήματα, αλλά με πληγωμένη την πραγματική Οικονομία, είναι άγνωστο για πόσο…
Συμπερασματικά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες FED & ECB, οι πάσης φύσεως πληγές της Παγκόσμιας Οικονομίας παραμένουν, μαζί με την υποβόσκουσα γεωπολιτική αστάθεια σε διάφορα μέτωπα της Υφηλίου. Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι η απεριόριστη ρευστότητα δεν λύνει όλα τα οικονομικά & κοινωνικά προβλήματα, απλώς τα εξομαλύνει βραχυχρόνια…
Εκτιμούμε ότι τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία, θα έχουν και συνέχεια, αλλά και σοβαρές επιπτώσεις, που θα γίνονται αντιληπτές όσο βαδίζουμε προς τον Χειμώνα, αυξάνοντας την μεταβλητότητα.
Η ρηχότητα της Εγχώριας Αγοράς, αλλά και τα γεωπολιτικά θέματα, μας αναγκάζουν να παραμένουμε επιφυλακτικοί & σε εγρήγορση, μέχρι να διασπαστούν έγκυρα σημαντικές αντιστάσεις, τόσο σε δείκτες όσο και σε μετοχές.
“Παρά τους θετικούς intraday βραχυχρόνιους σχηματισμούς (flag) που έχουν σχηματιστεί σε ΓΔ & FTSE25, περιμένουμε τις έγκυρες ανοδικές διασπάσεις τους και μια καλύτερη σχέση ανοδικών - καθοδικών μετοχών. Συστήνουμε αναμονή μέχρι το τέλος της εβδομάδος, λόγω του Triple witching, (ταυτόχρονο Παγκόσμιο κλείσιμο Παραγώγων 9μηνου), μειώνοντας την πιθανότητα έκθεσης μας σε αυξημένη μεταβλητότητα”, σημειώνει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street.
Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές στο Ευρώ.
Ελεγχόμενες πιέσεις σε Χρυσό και Ασήμι, προς τα $10850 υποχωρεί το Bitcoin.
Υποχώρησαν οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο. Οι τιμές καταναλωτή στις 19 Χώρες του Ευρώ κινήθηκαν καθοδικά κατά 0,4% τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε αρνητικά (-0,2%) σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη Eurostat.
Οριακή πτώση κατέγραψε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν στις 860000 την εβδομάδα που έληξε στις 12 Σεπτεμβρίου, από 893000 προηγουμένως. Οι Αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 850000.
Επιστροφή στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 655,68 (-0,83%) και 644,49 μονάδων (+0,50%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 661,33 (+0,02%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 663,25 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,31%.
Ο τζίρος στα 46,5 εκατ., από τα οποία τα 3,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΠΣΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), ενώ ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και TITC.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΔΕΗ και στο υψηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, Motor Oil, TITC και ΕΥΔΑΠ.
Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης στην Αγορά Παραγώγων. Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, αυξάνοντας τον όγκο συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (158.364 συμβόλαια).
Στα 957 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 1.348 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.099, 836 για τον Σεπτέμβριο, 2.213 για τον Οκτώβριο και 50 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.588,5) κινήθηκε μεταξύ 1.561,25 και 1.592,75 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 TITC, 10.000 ΟΤΕ, 7.500 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (22.833), Alpha Bank (42.993), Πειραιώς (10.173), ΔΕΗ (2.179), Εθνική (20.983), MIG (39.985), ΟΠΑΠ (925), Μυτιληναίο (1.304), Ελλάκτωρα (8.443), ΟΤΕ (216), Ιντρακόμ (682), Ελ. Πετρέλαια (231), ΑΔΜΗΕ (1.153), Lamda Development (834), ΓΕΚ (707), ΕΧΑΕ (1.366), Jumbo (237), Motor Oil (204), TITC (750), Cenergy (1.019), Viohalco (681), Fourli (155), ΟΛΠ (131).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 23.491, MIG 26.821, Alpha Bank 43.884, Εθνική 16.537.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,57% | 2020-06-19 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,90% | 2020-05-13 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORP. SA | 1,59% | 2020-06-16 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,55% | 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 1% | 2020-05-13 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.326.918 τεμ., (από 43.326.918 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.313.004 τεμ. (15.513.004), ΔΕΗ 5.587.912 τεμ. (5.587.912), Eurobank 58.519.657 τεμ. (58.519.657), ΟΠΑΠ 1.320.317 τεμ. (1.320.317), Εθνική 9.267.674 (9.267.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.