Συνεδρίαση δύο όψεων, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που ξεκίνησε με ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον Δεικτοβαρή Τραπεζικό κλάδο, προσπάθεια αντιστάθμισης των πιέσεων με “rotation” στον μη Τραπεζικό 25αρη και τουλάχιστον εμφατική απόσυρση των αγοραστών στους περισσότερους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.
Η εικόνα άλλαξε, κυρίως στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να γυρίσουν σε θετικό πρόσημο και να το διατηρήσουν μέχρι τέλους.
Όμως θα πρέπει να επισημανθεί ότι, παρά την σχετική μεταβλητότητα, ο τζίρος υποχώρησε αισθητά, σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση και αν αυτό έχει συνέχεια, τότε ο πήχης των προσδοκιών για κάτι σημαντικά καλύτερο, θα προσγειωθεί λίαν συντόμως.
Εκτός από τον χαμηλωμένο τζίρο, έλειψε το νεύρο και οι “συγκινήσεις” από τα “χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ” και αυτό θα έχει τις ανάλογες αντιδράσεις, από τα χαρτοφυλάκια που επιμένουν να δραστηριοποιούνται, έξω από τα στενά όρια του FTSE25.
Από την άλλη, το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί υψηλά 58 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 24/6 (665,01 μονάδες).
Σταθεροποιητική η σημερινή εικόνα στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, να διαμορφώνεται στο 1,088%.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και παρά την χθεσινή έντονα ανοδική αντίδραση, επιφυλακτικοί συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι Αναλυτές, τονίζοντας ότι “η εντυπωσιακή συρρίκνωση του Τουρισμού, δεν έχει, ακόμα, δείξει τις πραγματικές συνέπειες στον εύθραυστο, Εγχώριο, Τραπεζικό κλάδο και η Αγορά δεν μπορεί να τιμολογήσει επακριβώς την αναμενόμενη αύξηση των ‘κόκκινων’ δανείων, σε συνυπολογισμό με τα δάνεια που βρίσκονται στα μέτρα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου (moratoria), καθώς από τη ‘συμπεριφορά τους’ θα κριθεί το ύψος των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), που θα επιβαρύνουν τους Τραπεζικούς ισολογισμούς, ως συνέπεια της πανδημίας. Από την άλλη, οι εξελίξεις με την Γείτονα Χώρα, δεν μπορούν να προϋπολογιστούν και έτσι, η μεταβλητότητα θα είναι αυτή που θα χαρακτηρίζει το Χ.Α., για πολλές ακόμα συνεδριάσεις”.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τελευταίες εξελίξεις, καθώς το “Oruc Reis” μπορεί να επέστρεψε στο Λιμάνι της Αττάλειας, ωστόσο το βράδυ της Δευτέρας, η Τουρκία εξέδωσε αντι-Navtex από τον Σταθμό της Σμύρνης, με την οποία, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ζητά την αποστρατικοποίηση του Νησιού της Χίου (!)
Παραμένει απρόβλεπτος παράγων και η πορεία των Διεθνών Αγορών, καθώς όλο και περισσότερες αναλύσεις από Διεθνείς Οίκους και Κεντρικές Τράπεζες, έρχονται να επισημάνουν ότι η ανάκαμψη δεν θα είναι τύπου “V” και για τους περισσότερους κλάδους της Παγκόσμιας Οικονομίας θα χρειαστεί να περιμένουν έως το 2022, για να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα και αν…
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τρίτη 15 και αύριο Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται η συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC), με το σύνολο, σχεδόν, των Αναλυτών να εκτιμά πως η Fed θα συνεχίσει να τονίζει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ για πολύ καιρό. Ως εκ τούτου, η προσοχή των Αγορών θα επικεντρωθεί στις δηλώσεις – εκτιμήσεις που θα ακολουθήσουν, σχετικά με την πιθανολογούμενη πορεία της Αμερικανικής Οικονομίας, εν μέσω πανδημίας
“Μπορεί ο Κόσμος να είναι και επίσημα σε πανδημία κορωνοϊού εδώ και έξι μήνες, αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Αυτό το Φθινόπωρο και το Χειμώνα, δεν θα είναι καθόλου εύκολο”, τόνισε ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων στις ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Παραγόντων της Αγοράς, “το ζητούμενο είναι η αύξηση των όγκων συναλλαγών, προκειμένου να αυξηθούν οι ημερήσιοι Συμμετέχοντες στις συνεδριάσεις. Οι Τραπεζικές μετοχές θα παραμείνουν στο επίκεντρο, ενώ σήμερα και μετά το κλείσιμο της Αγοράς, η Jumbo, από τις Δεικτοβαρείς μετοχές, θα δημοσιεύσει αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο”.
Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, ευνόητο είναι ότι αυτές άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με το τελικό πρόσημο να “παίζεται” μέχρι τέλους και την τελική εικόνα να χαρακτηρίζεται μικτή.
Η ίδια εικόνα και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, που κινήθηκε μεταξύ 339,15 (-1,34%) και 346,33 μονάδων (+0,74%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 344,56 (+0,23%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 344,44 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,19%.
Για τον ΔΤΡ και σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, επόμενος στόχος είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 347 μονάδων και σαφώς δυσκολότερος η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 360 μονάδων, που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις κίνησης προς τις 420 μονάδες, αν το επιτρέψει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα. Το ημερήσιο “stop long” στις 311 μονάδες.
Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, που δείχνουν να υπερτερούν οι τίτλοι με θετική ημερήσια μεταβολή, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (-1,27%), ΕΕΕ (-1,05%), ΕΧΑΕ (-1,64%), ΜΠΕΛΑ (-0,38%), ΜΥΤΙΛ (-1,40%) και ΟΠΑΠ (-1,16%).
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΔΕΗ (+4,73%), η μετοχή της οποίας ήταν από τους πολύ λίγους τίτλους (μαζί με ΑΡΑΙΓ και ΛΑΜΔΑ) που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο. Ο τίτλος κινείται σε υψηλά 57 μηνών, ενώ το κλείσιμο υψηλότερα των 4,97 ευρώ, αφήνει περιθώρια κίνησης προς τα 5,33 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 4,10 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και η αμέσως επόμενη στα 3,876 ευρώ (ημερήσιο “stop long”, το οποίο θα ανέβει σημαντικά στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις).
Δείχνει αδυναμία να ακολουθήσει την κίνηση της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (-1,27%), έστω και αν είναι θετική ένδειξη ότι συνέχισε να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2,31 ευρώ, προκειμένου οι αγοραστές να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 2,365 – 2,37 ευρώ. Επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 2,25 ευρώ θα απαιτήσει εγρήγορση και κλείσιμο χαμηλότερα των 2,20 – 2,18 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), κλείσιμο σημαντικού αριθμού “long” θέσεων.
Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η μετοχή της Fourlis (+5,49%), ενώ σήμερα δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Ενδιαφέρον έδωσαν και τα δύο “πακέτα” 90000 και 100000 τεμ., που έγιναν στα 4,11 και 4,10 ευρώ. Ο τίτλος κινείται σε υψηλά 6μηνου. Η πρώτη αντίσταση στα 4,50 – 4,87 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 3,85 ευρώ.
Δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και υψηλά 37 συνεδριάσεων για την μετοχή του ΟΛΠ (+2,26%), που επέστρεψε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 17,00 ευρώ, βοηθούμενη και από την προσυμφωνημένη συναλλαγή των 18734 τεμ. στα 17,15 ευρώ. Η πρώτη σημαντική αντίσταση στη ζώνη 17,40 – 17,74 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 16,00 ευρώ.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΕΛΧΑ (+1,84%) και Autohellas (+2,50%), ρευστοποιήσεις από μεγάλο χαρτοφυλάκιο στην ΕΥΑΘ (-0,25%), “μοιράστηκαν χαρτιά” κοντά στα ιστορικά υψηλά για την Entersoft (-1,69%), χωρίς πειστικό “bid” η Ιντερτέκ (+3,46%), επιστροφή αγοραστών στην Intralot (+6,06%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την Profile (+3,32%), ενώ δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Ικτίνος (+5,86%), Ιντεάλ (+7,87%), Ιντρακόμ (+1,60%), Ιντρακάτ (+2,46%), Cenergy (+2,15%), Πλαίσιο (+1,86%), Λύκος (+3,59%) και Τεχν. Ολυμπιακή (+1,36%).
Στις 8/9 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για τον Άβακα (+5,39%), εμφάνιση πωλητή σε ΟΛΘ (-3,23%) και Lavipharm (-1,50%), ενώ κάποιοι βαρέθηκαν να περιμένουν σε Doppler (-9,32%), Unibios (-3,17%) και Mediterra (-6,99%).
Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί η υπέρβαση των 685 μονάδων, με αυτή την συναλλακτική δραστηριότητα. Στις 667 μονάδες, ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων.
Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση στις 652 μονάδες, αν θέλουν να παραμείνουν σε ισχύ τα συγκρατημένα αισιόδοξα σενάρια. Κλείσιμο χαμηλότερα των 652 μονάδων, ανοίγει ολισθηρό μονοπάτι για τις 641 – 637, 630 και 623 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).
Θετική ένδειξη όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1542 μονάδων, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, διατηρώντας ανοιχτό το παράθυρο αισιοδοξίας για κίνηση προς τις 1607 και 1620 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση στις 1536 μονάδες (gap), με την πρώτη στήριξη στις 1571 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 1491 μονάδων (ημερήσιο “stop long”) θα απαιτήσει επιθετικό κλείσιμο αισιόδοξων θέσεων.
Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών
“Η βελτιωμένη ψυχολογία και η αύξηση των όγκων συναλλαγών σε όλους τους κλάδους, μπορούν να διατηρήσουν το θετικό momentum”, εκτιμά η Beta Sec.
“Η αλλαγή των δεδομένων απομακρύνει τον γεωπολιτικό κίνδυνο, προσώρας τουλάχιστον, μέχρι να διευκρινιστεί η στάση της Ε.Ε. έναντι της Τουρκικής επιθετικότητας. Το θετικό momentum είναι πιθανό να οδηγήσει άμεσα τον ΓΔ προς τις 670 μονάδες”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Η προσωρινή αποκλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου, οδήγησε σε ανοδική εκτόνωση των ΓΔΧΑ, ο οποίος με ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών προσέγγισε το άνω όριο του εύρους διακύμανσης των τελευταίων 2 μηνών. Η αυξημένη μεταβλητότητα αναμένεται να διατηρηθεί τις επόμενες ημέρες και λόγω της εκπνοής των Παραγώγων τριμηνιαίου κύκλου αυτή την Παρασκευή. Σημειώνουμε ότι οι κρίσιμες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 670 με 680 μονάδων, δεδομένου ότι το επίπεδο αυτό αποτελεί το υψηλότερο από την έναρξη της πανδημίας. Θα απαιτηθούν νέοι καταλύτες στο γεωπολιτικό μέτωπο, στην πανδημία και την Ελληνική Οικονομία, για να μπορέσουμε να υπερβούμε ανεπιστρεπτί τα προαναφερθέντα επίπεδα. Στο εξωτερικό, καλύτερα των εκτιμήσεων ανακοινώθηκαν σήμερα τα στοιχεία για βιομηχανική παραγωγή και λιανικές πωλήσεις στην Κίνα”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.
Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Σεπτεμβρίου, διαγράφεται πλέον ως πιθανό, στο βαθμό που μέχρι τότε η Ελλάδα με την Τουρκία δεν ξεκινήσουν να συζητούν για τις διαφορές τους, εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.
Αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν αναδιπλώθηκε δίνοντας εντολή να αποσυρθεί το σκάφος “Oruc Reis” στην Αττάλεια.
Έτσι, η ένταση στην Α. Μεσόγειο μειώθηκε επί του παρόντος, συμβάλλοντας στη μείωση της αβεβαιότητας σε σχέση με ένα “θερμό” επεισόδιο, εξέλιξη ιδιαίτερα βλαπτική για το κύρος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Παράλληλα, το πακέτο ύψους € 6,8 δισ. που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, κονδύλια για τη διατήρηση της απασχόλησης και της λειτουργίας των μικρών Επιχειρήσεων, αλλά και την καταβολή αναδρομικών προς τους Συνταξιούχους, συνιστά θετική κίνηση, με δεδομένη τη συντήρηση συνθηκών αποπληθωρισμού στην Οικονομία (στο -1,9% ο πληθωρισμός του Αυγούστου και την ανεργία να κλιμακώνεται σύντομα προς το 20%).
Την ίδια ώρα, το Eurogroup επισημοποίησε ότι τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για τον προϋπολογισμό του 2021, ενδεχομένως δε και του 2022 !
Τα παραπάνω δεδομένα μετέστρεψαν την επενδυτική ψυχολογία. Το απαξιωτικό συναλλακτικά σκηνικό έδωσε από τη Δευτέρα τη θέση του σε αισθητά βελτιωμένες συνεδριάσεις, με το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης να κινείται ανοδικά, καθώς η συμμετοχή των Επενδυτών αυξήθηκε.
Οι 650 μονάδες για το ΓΔ, επίπεδο αντίστασης για πολλές εβδομάδες, ξεπεράστηκαν εύκολα, σε συνέχεια μιας παρατεταμένης περιόδου κατά την οποία το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν συγχρονιζόταν με τις Διεθνείς Αγορές και οι ρευστοποιήσεις των Επενδυτών εξωτερικού κυριαρχούσαν.
Θα απαιτηθεί ωστόσο διατήρηση των συναλλαγών αισθητά πάνω από τα € 70 εκατ., ώστε να υπερπηδηθεί η περιοχή των 670 μονάδων, εξέλιξη εφικτή στο βαθμό που δεν επανέλθει η γεωπολιτική αβεβαιότητα στην Α. Μεσόγειο και δεν επιδεινωθεί η επιδημική καμπύλη, αναγκάζοντας την Κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.
Στο εξωτερικό, οι Αγορές συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, αγνοώντας τη συντήρηση του υφεσιακού περιβάλλοντος και τις χαμηλές προβλέψεις σε σχέση με την ανάκαμψη κατά το 2021. Μάλιστα στις ΗΠΑ, οι Αγορές έχουν αποδεχθεί ότι οι τεχνολογικές αλλαγές που συντελούνται λόγω της πανδημίας, οδηγούν σε μετασχηματισμούς στην Οικονομία, με τους Τεχνολογικούς Κολοσσούς να ευνοούνται και τις Εταιρείες της “παλιάς οικονομίας” να πλήττονται, τιμολογώντας τις μετοχές αναλόγως. Παράλληλα, τα βλέμματα στρέφονται προς τη Federal, προσδοκώντας ότι μετά την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου που ξεκινάει σήμερα, θα επιβεβαιώσει τη συνέχιση της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής, που συντηρεί την επιθυμητή Ισοτιμία του Δολαρίου σε σχέση με τα άλλα Νομίσματα, δίνοντας ταυτόχρονα την κατεύθυνση και στις άλλες Κεντρικές Τράπεζες. “Διατελώντας εν αναμονή και του νέου δημοσιονομικού πακέτου πάνω από $ 1 τρισ. που καθυστερεί λόγω των διαφωνιών των Ρεπουμπλικανών με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο…”, υπενθυμίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Ανοδική προσπάθεια στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.
Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.
Πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται Χρυσός και Ασήμι, προς τα $10800 κινείται το Bitcoin.
Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, στην Κίνα, αυξήθηκε κατά 5,1% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, υψηλότερα από τις προβλέψεις (4,8%). Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,5% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, υψηλότερα από τις προβλέψεις (0,1%), ενώ ο δείκτης ανεργίας διαμορφώθηκε στο 5,6%.
Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, στην Ιαπωνία, αυξήθηκε κατά 8,7% σε μηνιαία βάση, υψηλότερα από τις προβλέψεις (8%).
Ανοδικά κινήθηκε η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο. Έφτασε στο 4,1%, καταγράφοντας άνοδο από το 3,9% της προηγούμενης τρίμηνης περιόδου. Το αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των Οικονομολόγων.
Άνοδο σημείωσε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (ZEW). Ο δείκτης ZEW ενισχύθηκε στις 77,4 μονάδες, από 71,5 τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των Αναλυτών για πτώση στις 69,8 μονάδες.
Υψηλότερα κινήθηκε ο μεταποιητικός δείκτης Empire State της Fed Νέας Υόρκης, τον Σεπτέμβριο. Κινήθηκε ανοδικά κατά 13,3 μονάδες, φτάνοντας στις 17, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Econoday, ανέμεναν ότι θα ανέλθει στις 6 μονάδες.
Ο δείκτης τιμών εισαγωγών ενισχύθηκε κατά 0,9% τον περασμένο μήνα. Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα αυξηθεί κατά 0,5% τον Αύγουστο.
Κατά 0,4% ενισχύθηκε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, σε σύγκριση με ένα μήνα πριν. Ωστόσο, σε ετήσια βάση, έκανε βουτιά κατά 7,7% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Η μεταποιητική παραγωγή κινήθηκε ανοδικά κατά 1,0% μηνιαίως και καθοδικά κατά 6,9% ετησίως.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, οι μετοχές με τη μεγαλύτερη στάθμιση στο AF Model Portfolio περιλαμβάνουν τις ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ενώ με μικρότερα ποσοστά 5% συμμετέχουν Motor Oil και Coca-Cola HBC. Οι μετοχές της Εθνικής και ΕΥΔΑΠ με 4%, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Eurobank, EXAE με 3% και με ποσοστό 2% η Παπουτσάνης.
Τέλος, ποσοστό 1% για τις Lamda Development, Titan International Cement, ΕΥΑΘ και Πειραιώς. Τα μετρητά διαμορφώνονται στο 5%.
Οι τιμές - στόχοι για τις μετοχές με το μεγαλύτερο ειδικό βάρος στο χαρτοφυλάκιο της Alpha Finance είναι: ΑΔΜΗΕ 3,08 ευρώ και σύσταση buy / medium risk, OTE 16 ευρώ και σύσταση buy / medium risk, ΔEH 6 ευρώ και σύσταση buy / high risk, ΤΕΝΕΡΓ 10,20 ευρώ και σύσταση buy / medium risk, Jumbo 19,60 ευρώ και σύσταση buy / medium risk, ΟΠΑΠ 11,60 ευρώ και σύσταση buy / medium risk, ΕΤΕ 2,24 ευρώ και σύσταση buy / high risk, Eurobank 0,65 ευρώ και σύσταση buy / high risk, Τράπεζα Πειραιώς 1,95 ευρώ και σύσταση hold / high risk, Motor Oil 19,75 ευρώ και σύσταση buy / medium risk, Ελληνικά Πετρέλαια 8,24 ευρώ και σύσταση buy / medium risk, Fourlis 4,85 ευρώ και σύσταση hold / medium risk, ΓΕΚΤΕΡΝΑ 8,50 ευρώ και σύσταση hold / medium risk, Παπουτσάνης 2,03 ευρώ και σύσταση buy / medium risk.
Εν τω μεταξύ, οι κορυφαίες επιλογές της Eurobank Equities στην τρέχουσα συγκυρία είναι οι ΟΤΕ (σύσταση αγοράς, 14,7 € τιμή - στόχος), Εθνική (σύσταση αγοράς, 1,92 € τιμή - στόχος), Μυτιληναίος (σύσταση αγοράς, 10,7 € τιμή - στόχος) και ΤΕΝΕΡΓ (σύσταση αγοράς, 13,7 € τιμή - στόχος).
Από την άλλη, η NBG Securities συνεχίζει την κάλυψή της για τις Εγχώριες Τραπεζικές αξίες με συστάσεις “outperform” και τιμές - στόχους: Eurobank (0,80 ευρώ) και Alpha Bank (1,10 ευρώ), ενώ αναβαθμίζει τη σύστασή της για την Πειραιώς σε “υπεραπόδοση” (τιμή - στόχος 1,80 ευρώ).
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 657,73 (-0,51%) και 667,03 μονάδων (+0,89%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 663,52 (+0,36%) και τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 663,61 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,38%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 49,5 εκατ., από τα οποία τα 1,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ, ΟΤΕ, ΟΛΠ), ενώ ΟΤΕ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 25% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΛΑΜΔΑ, ΦΡΛΚ και με το θετικό η ΕΕΕ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου και στο χαμηλό η Μυτιληναίος.
Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα από 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 44 πτωτικών, ενώ μόλις 9 τίτλοι ξεπέρασαν σε κέρδη το 4%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση οριακής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ ο όγκος συναλλαγών σημείωσε ευδιάκριτη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (80.653 συμβόλαια), παρά το γεγονός ότι συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.
Στα 1.659 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.178 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.127, 793 για τον Σεπτέμβριο, 1.334 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.592) κινήθηκε μεταξύ 1.581 και 1.602 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (29.000 Alpha Bank, 35.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.936), Alpha Bank (22.924), Πειραιώς (7.292), ΔΕΗ (3.924), Εθνική (12.090), MIG (13.289), ΟΠΑΠ (783), Μυτιληναίο (922), Ελλάκτωρα (1.112), ΟΤΕ (523), Ιντρακόμ (106), Ελ. Πετρέλαια (774), ΑΔΜΗΕ (1.516), Lamda Development (1.171), ΓΕΚ (510), ΕΧΑΕ (443), Jumbo (219), Motor Oil (204), TITC (276), Τέρνα Ενεργειακή (180), Cenergy (435), Viohalco (569), Fourli (176), ΕΥΔΑΠ (126).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 32.083, MIG 39.851, Alpha Bank 54.727, Εθνική 26.187, Πειραιώς 11.497.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,57% | 2020-06-19 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,90% | 2020-05-13 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORP. SA | 1,59% | 2020-06-16 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,55% | 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 1% | 2020-05-13 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.326.918 τεμ., (από 43.326.918 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.513.004 τεμ. (15.513.004), ΔΕΗ 5.587.912 τεμ. (5.587.912), Eurobank 58.519.657 τεμ. (58.519.657), ΟΠΑΠ 1.320.317 τεμ. (1.320.317), Εθνική 9.267.674 (9.267.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.