Παρά το γεγονός ότι οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές διατηρούν τον θετικό τους βηματισμό, η νευρικότητα και οι εναλλαγές προσήμων, πάντα με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης που είναι σε εξέλιξη στο Χρηματιστήριο.
Επίσης στα μέχρι στιγμής χαρακτηριστικά της συνεδρίασης θα πρέπει να προστεθούν η επενδυτική αδιαφορία για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων αλλά και το γεγονός ότι δεκάδες τίτλοι παραμένουν με κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές, παρότι έχουν συμπληρωθεί τρεις ώρες συναλλαγών (!)
Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, «οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία είναι λιγότερο ζοφερές σήμερα, σε σχέση με τον Μάιο», εκτίμησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας σε εκδήλωση για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης στην εποχή της Covid-19 και μετά από αυτή.
Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, ο Γενικός Δείκτης κινείται με οριακά κέρδη, έχοντας καλύψει ένα εύρος οριακά μικρότερο των έξι μονάδων, με υψηλό τις 631,54 (+0,63%) και χαμηλό τις 625,59 μονάδες (-0,31%).
Ο τζίρος, ιδιαίτερα χαμηλός, θα ήταν έκπληξη πρώτου μεγέθους οποιαδήποτε συναλλακτική έξαρση, μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 11 εκατ., ενώ το 0,4 εκατ. αφορά προσυμφωνημένη συναλλαγή στη Eurobank.
Οριακά περισσότερες δείχνουν οι μετοχές με θετική μεταβολή στο ταμπλό του FTSE25, όπου ξεχωρίζουν το +4,78% της ΕΥΔΑΠ και το -5,13% για τον Ελλάκτωρα. Από τους υπόλοιπους τίτλους, μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας σημειώνουν οι Εθνική (+1,49%), Αεροπορία Αιγαίου (+1,17%), ΔΕΗ (+1,32%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,51%).
Όλοι οι υπόλοιποι από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους κινούνται με μεικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο και αυτό αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, όσον αφορά το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, με το ξεκίνημα της Wall Street να παίζει αποφασιστικό ρόλο.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δείχνει βέβαιο είναι ότι όσο η εγχώρια αγορά δείχνει ότι στερείται «νέων επενδυτικών ιδεών» και η χαμηλή ρευστότητα συνεχίζει να ανακυκλώνεται μέσα στα στενά όρια του FTSE25, όσα χαρτοφυλάκια παραμένουν σε ρόλο θεατή δεν έχουν λόγους ενασχόλησης με το εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό (!).