Καλό μήνα.
Ο καλύτερος Αύγουστος, από το 1984, για τον Dow Jones. Μήνας με θετικό πρόσημο για το
Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τον χθεσινό... μικροεγκλωβισμό των αγοραστών, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να αναλύει το πώς και γιατί.
Από τις 633,98 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, τις 1.513,39 για τον FTSE25 και τις 325,35 για τον Δείκτη Τραπεζών, ξεκινά ο Σεπτέμβριος.
Με το μικρό πλεονέκτημα που διατήρησαν οι long, με τις αυξημένες συναλλαγές, τζίρο της τελευταίας συνεδρίασης του Αυγούστου και με αμφίσημες διαθέσεις για τη συνέχεια.
Σεπτέμβριος με ορόσημα, εξελίξεις, προσδοκίες, αλλά και παγίδες με τα τρία κύρια μέτωπα ανοιχτά: ελληνο-τουρκικά, κορωνοϊός και οικονομία. Δεδομένης της ρευστότητας, του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας ως προς την έκβασή τους, λογικό είναι traders και επενδυτές να εκτιμούν διαφορετικά, ο καθένας από την πλευρά του, την κατάσταση (και) στη χρηματιστηριακή αγορά.
Long vs short, αισιόδοξοι vs απαισιόδοξοι, αλλά με αμφότερους να έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τον για 14 συνεχόμενες εβδομάδες «εγκλωβισμό» των δεικτών σε στενό εύρος διακύμανσης. Συνεπώς το κατ' αρχάς ζητούμενο είναι η αποσαφήνιση της τάσης, της δυνητικής πορείας, είτε πάνω από τις 670/680 είτε κάτω από τις 605/600 μονάδες.
Αρκετές είναι οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, με αφορμή είτε ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών (λ.χ. ΔΕΗ, μεθαύριο Πέμπτη), γενικών συνελεύσεων (MIG, την Παρασκευή) αλλά και στοιχείων για την οικονομία (ΕΛΣΤΑΤ, για ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου, την Παρασκευή).
Συνεκτιμώντας τον αυξημένο (συγκριτικά πάντα) τζίρο της χθεσινής συνεδρίασης (ως ένα περιορισμένης έκτασης rebalancing), θα εκτιμούσαμε πως από σήμερα έως και την Παρασκευή θα διαφανούν αρκετά σημαντικά. Θα συντηρηθεί η τάση ανοδικής διόρθωσης του τραπεζικού κλάδου (κατά 7,43% τον Αύγουστο); Με αρκετούς παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν πως ο κλάδος θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο αυτό τον μήνα. Πού βάζουν 5 οίκοι τον πήχη για την Alpha Bankαναλύει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, την ώρα που «τρέχει» η τιτλοποίηση Phoenix της Πειραιώς, σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος.
Αλλά και στα blue chips είναι διακριτές οι διεργασίες που γίνονται, οι όποιες κινήσεις από την πλευρά των επενδυτών.
Βραχυπρόθεσμα, μέχρι και την Παρασκευή, ενδιαφέροντα ερωτήματα με «κλειδί», για τη συνέχεια, τις απαντήσεις που θα δοθούν (και) μέσω του χρηματιστηριακού ταμπλό: Θα μπορούσε για τη μετοχή της ΔΕΗ τα 4 ευρώ να αποτελέσουν σημείο αναφοράς-στήριξη για υψηλότερες τιμές στη συνέχεια; Το χθεσινό τεχνητό «κλείσιμο» της ΕΥΔΑΠ στα 7 από τα 7,26 ευρώ έγινε από ισχυρά χέρια που μαζεύουν σε αυτά τα επίπεδα;
Στον ΟΤΕ ολοκληρώνεται η συγκέντρωση δυνάμεων που θα ωθήσει τη μετοχή πάνω και από τα 14 ευρώ; Στον Sarantis θα καταστεί εφικτή η καταγραφή νέας υψηλής τιμής; Σε Motor Oil, TITAN θα υπάρξουν αγοραστές για πάνω από τα 12 ευρώ, όπως και σε Mytilineos, ΟΠΑΠ για υψηλότερα των 8 ευρώ;
Συν το ενδεχόμενο συντήρησης/συνέχισης του κατάλληλου περιβάλλοντος, που διευκολύνει την ενεργό παρουσία εγχώριων δυνάμεων στις χαμηλότερες κατηγορίες της αγοράς. Απ' όπου έχουν αρχίσει να αναδεικνύονται -ήδη από τον Αύγουστο- οι εισηγμένες/μετοχές που μπορεί να κάνουν τη διαφορά τον Σεπτέμβριο.
Με θετικό πρόσημο αρκετές αγορές στην Ασία νωρίτερα, με θετικό πρόσημο τα futures του S&P500, πριν λίγο, από τις 3.509 (0,27%).
Και με ζητούμενο για τους long του DAX την επαναφορά του πάνω από τις 13.050 μονάδες.
Με ανοιχτό το χρηματιστήριο του Λονδίνου και τον FTSE100 στις 5.963,57 μονάδες.