Και η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα, ήλθε απλά να επιβεβαιώσει ότι η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, διατηρεί ανοιχτή γραμμή με τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, μόνο όταν τα τελευταία κινούνται προς “νότια” κατεύθυνση.
Αντίθετα σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης, το Χ.Α. παραμένει διστακτικό και αυτό φάνηκε και σήμερα, με την συναλλακτική απραξία να είναι το κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης.
Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές, αυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, την υποβάθμιση του “outlook” των ΗΠΑ από την Fitch (αναθεώρησε την προοπτική για την Οικονομία των ΗΠΑ σε “αρνητική”, από “σταθερή”. Διατήρησε τη βαθμολογία στο “ΑΑΑ”, τονίζοντας ότι “από τη Χώρα απουσιάζει ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης” και επισημαίνοντας ότι το Δημόσιο χρέος είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των Χωρών που έχουν την υψηλότερη βαθμολογία, αναμένει ως το 2021, το χρέος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των ΗΠΑ να ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ) και να προβλέψουν τις εξελίξεις όσον αφορά το νέο πακέτο βοήθειας στην άλλη Πλευρά του Ατλαντικού (“οι υψηλόβαθμοι Διαπραγματευτές, για το νέο πακέτο βοήθειας κατά των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν ούτε και για αυτά που μεταξύ τους συμφωνούν, κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις”, σχολιάζει το Politico. Σήμερα θα διεξαχθεί ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων).
Από την άλλη, ασφαλώς και υπάρχουν και οι πιο συντηρητικές απόψεις, μεταξύ των Αναλυτών, που υποστηρίζουν ότι “οι μετοχές του δείκτη S&P 500 διαπραγματεύονται σε επίπεδα ρεκόρ, ή πολύ κοντά σε αυτά, λόγω του momentum. Όμως τίποτε από όλα αυτά δεν έχει σημασία, λόγω των συνεχών παρεμβάσεων της Fed”, όμως το momentum δείχνει ότι οι φωνές των συντηρητικά σκεπτόμενων, δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η πρώτη συνεδρίαση του νέου μήνα δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο στα υφιστάμενα δεδομένα, καθώς ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος λίγο μεγαλύτερο των έξι μονάδων, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, με τους λίγους αγοραστές να προσπαθούν να αποφύγουν νέα υποχώρηση των βασικών δεικτών, επιλέγοντας το “rotation” μεταξύ των Δεικτοβαρών μετοχών, ενώ ελάχιστα ήταν τα άξια θετικής αναφοράς από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και όλα τα παραπάνω σε μία συνεδρίαση που συνοδεύτηκε από τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων τριών συνεδριάσεων.
Την ίδια ώρα και για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, δοκίμασε τιμές χαμηλότερα από το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 300 μονάδων, χτυπώντας “red alert” στις τάξεις των ενεργών traders, με τα αντανακλαστικά “επιβίωσης” να αντιδρούν και σήμερα, όμως ο χρόνος λειτουργεί υπέρ των “sellers” και αυτό επιβεβαιώθηκε από το τελικό κλείσιμο.
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, “οι Ελληνικές μετοχές θα παραμείνουν υπό πίεση με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, καθώς έχουμε μπει στην κορύφωση της Καλοκαιρινής περιόδου, ενώ τα μηνύματα από το μέτωπο του Τουρισμού και λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, επιβαρύνουν έτι περαιτέρω, την ψυχολογία των ενεργών Παικτών”.
Σταθεροποιητικά τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους, να διαμορφώνεται στο 1,032%.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ξεκίνησε η “εβδομάδα Τεχνολογίας” (από 3 έως και 7/8), ένα αφιέρωμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις Εισηγμένες Εταιρείες του κλάδου Τεχνολογίας - Πληροφορικής. Το αφιέρωμα, που θα παρουσιαστεί μέσω της ιστοσελίδας του Χ.Α., περιλαμβάνει: Παρουσίαση της εξέλιξης των συνολικών μεγεθών των Εισηγμένων Εταιρειών του κλάδου, την τελευταία 10ετια. Factsheet για κάθε μία Εταιρεία, με χρηματιστηριακά και οικονομικά στοιχεία. Video Στελεχών κάθε Εταιρείας, τα οποία θα αναφέρονται στην πορεία αλλά και τις προοπτικές αυτής
Με αφορμή το πρώτο αφιέρωμα αυτού του κύκλου, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, θα κηρύξει την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου αύριο Τρίτη 4 Αυγούστου.
Όλοι οι Εκπρόσωποι των Εταιρειών θα κάνουν ειδική αναφορά στον αντίκτυπο που η πανδημία COVID-19 είχε στη λειτουργία των Επιχειρήσεών τους, αλλά και στις προκλήσεις και ευκαιρίες που η πανδημία ανέδειξε.
Στην παρουσίαση μετέχουν οι Εισηγμένες: Byte, CPI, Entersoft, EpsilonNet, Ideal, Ίλυδα, Logismos, Profile, Q&R, Quest και Performance Technologies.
Από πλευράς αποτελεσμάτων, για την εβδομάδα που ξεκίνησε, αύριο Τρίτη (4/8) η Τράπεζα Πειραιώς ανοίγει την αυλαία των Τραπεζικών αποτελεσμάτων, ακολουθούν την επόμενη ημέρα το πρωί οι Coca - Cola και Frigoglass και οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις κλείνουν την Πέμπτη με Εθνική Τράπεζα και ΟΤΕ (πριν από το άνοιγμα).
Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας, για πολλοστή φορά, την δυσκολία αντίδρασης, παρά την πίεση των αποτιμήσεων, που έχει προηγηθεί.
Τεχνικά και ξεκινώντας από την Alpha Bank (-2,49%), αν χαθεί η στήριξη στο καθοδικό χάσμα στα 0,5080 ευρώ, θεωρείται βέβαιο ότι ο τίτλος θα δοκιμάσει το τελευταίο “οχυρό” των αγοραστών στα 0,4860 ευρώ, ενώ η μέχρι πρότινος στήριξη στα 0,5413 – 0,5472 ευρώ, έχει μετατραπεί σε πρώτη αντίσταση. Σε περίπτωση, μη διαφαινόμενης, θετικής έκπληξης, οι επόμενες αντιστάσεις στα 0,5720 – 0,5840, 0,6150, 0,644, 0,681 και 0,6870 ευρώ (gap).
Το ημερήσιο “stop short” ενεργοποιείται, με κλείσιμο υψηλότερα των 0,5954 ευρώ.
Ο τίτλος της Εθνικής (+0,04%), δείχνει να έχει μετατρέψει την μέχρι πρότινος στήριξη στα 1,155 ευρώ, σε βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Οι “long” ελπίζουν η πλαγιοκαθοδική κίνηση να ανακοπεί στα 1,04, ή στα 0,97 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” στα 1,28 ευρώ, ενώ με τα τρέχοντα δεδομένα, το πλέον αισιόδοξο σενάριο, δύσκολα θα δώσει κίνηση υψηλότερα των 1,365 ευρώ.
Όσο ο τίτλος της Eurobank (-1,63%) δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 0,3820 – 0,3860 ευρώ, τον απόλυτο έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης τον έχουν οι εν δυνάμει πωλητές.
Το ημερήσιο “stop short” στα 0,404 ευρώ, ενώ τα 0,45 ευρώ μοιάζουν σαν ιδιαίτερα μακρινός στόχος. Σε περίπτωση που επιμείνουν οι πωλητές, η επόμενη στήριξη στα 0,344 – 0,334 ευρώ.
Με τα τρέχοντα τεχνικά δεδομένα, η μετοχή της Πειραιώς (-0,61%) θα δυσκολευτεί να δώσει κίνηση υψηλότερα των 1,28 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Τελευταίο “οχυρό” των αγοραστών το ψυχολογικό και τεχνικό όριο στα 1,00 ευρώ.
Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μεταξύ 307,29 (+1,46%) και 294,83 μονάδων (-2,65%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 297,78 (-1,68%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 298,83 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,33%.
Το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ σηματοδοτεί νέο χαμηλό 49 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/5 (290,23 μονάδες).
Στην περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη, που χάνει την μία στήριξη μετά την άλλη, αν η πλαγιοκαθοδική κίνηση δεν φρενάρει στις 294 μονάδες, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 273 (gap) και 263 μονάδες. Το αρνητικό σενάριο θα αναβληθεί σε περίπτωση επιστροφής, με κλείσιμο υψηλότερα των 370 μονάδων και ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 336, 344 και 353 μονάδες. Το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στις 344 μονάδες.
Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, με θετική μεταβολή διασωζόταν μόνο ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+3,74%), όμως στην πορεία οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες και η εικόνα βελτιώθηκε σχετικά.
Έτσι, το “κουδούνι” της λήξης, βρήκε με θετικό πρόσημο τους ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,56%), ΔΕΗ (+2,25%), Ελλάκτωρα (+3,74%), Ελ. Πετρέλαια (+0,57%), ΕΥΔΑΠ (+0,61%), Lamda Development (+0,71%), TITC (+1,25%), Fourli (+0,26%), ΟΠΑΠ (+3,01%) και αμετάβλητο τον τίτλο του ΑΔΜΗΕ.
Δανειακή σύμβαση για χρηματοδότηση ύψους 160 εκατ. ευρώ, διάρκειας 2 ετών, χωρίς εξασφαλίσεις, για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, υπέγραψε η ΔΕΗ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Ο τίτλος της ΔΕΗ (+2,25%) μπορεί να συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά δείχνει διστακτικός στο να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 4,04 ευρώ, που είναι το τεχνικά ζητούμενο. Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 3,726 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης, τον έχουν οι “buyers”.
Αντίθετα, “γλίστρημα” του τίτλου χαμηλότερα των 3,68 ευρώ, θα απαιτήσει άμεση μείωση θέσεων.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η Performance Technologies (+4,27%), αύξηση των συναλλαγών παρατηρήθηκε σε Λύκο (+2,64%), Μοτοδυναμική (+10,76%) και Moda Bagno (-9,94%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Αλουμύλ (+4,60%), “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για την ΕΥΑΘ (-0,51%), ενώ στην Pasal (-14,46%) βγήκε προσφορά στα 0,71 ευρώ (τιμή δημόσιας πρότασης), αλλά έμεινε “κρεμασμένη” στο ταμπλώ (!)
Εμφάνιση πωλητή σε Medicon (-2,23%), Τεχν. Ολυμπιακή (-5,94%), Ελγέκα (-1,85%), Κέκροπα (-3,35%) και Κορδέλλου (-1,51%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Intralot (-3,36%) και ΕΚΤΕΡ (-3,14%), δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις Ίλυδα (+4,21%) και Μουζάκης (+5,29%), αντέδρασε μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις η Attica Group (+4,77%) και μετά από πέντε η Έλαστρον (+8,29%), ενώ από τις 13/7 έχει να “δει” θετικό κλείσιμο ο Σπύρου (-2,60%).
Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, για να πάνε πίσω τα αρνητικά σενάρια που έφερε η καθοδική διάσπαση των 632 – 626 μονάδων, θα πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση και κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 659 – 664. Σε αντίθετη περίπτωση, δείχνει αναπόφευκτη η δοκιμασία των επόμενων στηρίξεων στις 605 – 600 και 593 – 582 μονάδες.
Ανοδική αντίδραση που θα αποτύχει να φέρει τον ΓΔ υψηλότερα των 637 μονάδων, θα επιδεινώσει δραματικά την τεχνική εικόνα. Η ενδιάμεση αντίσταση στις 622 μονάδες. Daily and weekly “stop short” στις 663 – 664 μονάδες.
Οι τελευταίες ελπίδες των “long” στο “οχυρό” των 1456 – 1426 μονάδων, όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Καθοδική διαφυγή θα ανοίξει διάδρομο προς τις 1403, 1349 και 1315 μονάδες. Πρώτο ζητούμενο η επιστροφή υψηλότερα των 1546 – 1571 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1524 μονάδες. Το πλέον αισιόδοξο σενάριο δείχνει να εκτονώνεται στις 1604 – 1630 μονάδες. Daily and weekly “stop short”, στις 1604 μονάδες.
Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών
“Υπό το φως των αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι Ελληνικές μετοχές είναι ευάλωτες σε περαιτέρω διόρθωση”, εκτιμά η Eurobank Eq.
“Αναμένεται διατήρηση των χαμηλών όγκων, καθώς πλησιάζουμε την κορύφωση της Καλοκαιρινής περιόδου. Οι ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, ίσως προσθέσουν πίεση στην Αγορά”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Euroxx Sec.
“Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών και το περιορισμένο εύρος διαπραγμάτευσης, είναι το επικρατέστερο σενάριο για την Εγχώρια Αγορά μετοχών. Οι Επενδυτές αναμένεται να παραμείνουν αμέτοχοι, λόγω της απουσίας σημαντικών οικονομικών ειδήσεων, καθώς έχουμε εισέλθει στον Αύγουστο. Στις Αγορές του εξωτερικού, η αντίδραση του Δολαρίου από τα χαμηλά 2 ετών και η αύξηση της τιμής του Χρυσού και των ομολόγων, αποτυπώνουν τη διάθεση των Επενδυτών για αποφυγή ρίσκου”, επισημαίνει η Beta Sec.
“Ο Αύγουστος ξεκινά με τη δημοσιοποίηση των 6μηνιαιων αποτελεσμάτων Τραπεζών (την Τρίτη η Πειραιώς και την Πέμπτη η Εθνική) ενώ την Τετάρτη ανακοινώνει η ΕΕΕ με τη Frigoglass και την Πέμπτη ο ΟΤΕ. Η παραβίαση των ορίων στήριξης των 630 - 628 μονάδων του ΓΔ, διαμορφώνει προϋποθέσεις για συνέχιση της πλαγιοκαθοδικής κίνησης, ενόσω τα κρούσματα της πανδημίας αυξάνουν και συντηρείται η γεωπολιτική αβεβαιότητα”, τονίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Η Αγορά συνεχίζει να καρκινοβατεί, χάνοντας και το εβδομαδιαίο επίπεδο του 618 και 1492, για Γενικό Δείκτη και FTSE25, αντίστοιχα, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης. Οι τζίροι πολύ χαμηλοί, με τον Τραπεζικό κλάδο να “πνέει τα λοίσθια” και να φλερτάρει και πάλι τα ιστορικά του χαμηλά.
Η ένταση στο Αιγαίο δείχνει ότι στην παρούσα εξομαλύνεται, ενώ έχουμε τις Ξένες Αγορές να προβληματίζονται στα επίπεδα, δείχνοντας ότι έχουν διάθεση για διόρθωση, με την Ευρώπη να είναι “short” και την Αμερική να συντηρεί την ανοδικότητά της.
Από την άλλη, ένα δεύτερο κύμα του ιού Παγκοσμίως φοβίζει τις Αγορές και το τι περαιτέρω ζημιά μπορεί να προκαλέσει στις Οικονομίες.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ΡΕταιρείες που έχουν καλά αποτελέσματα, συνεχίζουν και έχουν πολύ καλή χρηματιστηριακή συμπεριφορά.
Η Ελληνική Οικονομία έχει μία σημαντική ευκαιρία, μετά από 10 χρόνια, να μπορέσει να ανακάμψει με γοργούς ρυθμούς, μιας και τα κεφάλαια που έχει στην διάθεσή της είναι πολύ σημαντικά. Το πώς θα τα διαχειριστεί σίγουρα έχει μεγάλη σημασία.
Μην ξεχνάμε ότι τα αποτελέσματα του 2020 ακόμα δεν έχουν φανεί και το κρίσιμο διάστημα είναι η τρέχουσα περίοδος, μιας και ίσως αντιπροσωπεύει και το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ στην χρονιά.
“Παραμένουμε με μετρητά, μέχρις ότου η Αγορά μας δώσει εκ νέου αγοραστικά σήματα”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.
Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Ευρώ, γύρισε θετικό και το Πετρέλαιο, παρά το γεγονός ότι ο OPEC και οι Εταίροι του, άρχισαν να τροφοδοτούν την Παγκόσμια Αγορά με μεγαλύτερες ποσότητες.
Συνεχείς εναλλαγές προσήμων για Χρυσό και Ασήμι, πάνω από τα $11300 κινείται το Bitcoin.
Βελτίωση εμφάνισε τον Ιούλιο η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα. Ο δείκτης PMI του τομέα Μεταποίησης, που καταρτίζει η Caixin/Markit, διαμορφώθηκε στις 52,8 μονάδες, από 51,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα και έναντι των 51,3 μονάδων που προέβλεπαν οι Αναλυτές.
Ανοδικά κινήθηκε τον Ιούλιο η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο PMI Μεταποίησης αυξήθηκε στις 51,8 μονάδες, από 47,4 μονάδες τον Ιούνιο. Είναι η πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2019, που ο δείκτης κινείται πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειχναν τον δείκτη στις 51,1 μονάδες.
H μεταποιητική δραστηριότητα ενισχύθηκε τον Ιούλιο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης Μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM αυξήθηκε στις 54,2 μονάδες, από 52,6 τον Ιούνιο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2019.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο του δείκτη στης 53,6 μονάδες τον Ιούλιο.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, στα 11 ευρώ θέτει την τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η Merit Sec. Σε έκθεσή της με σύσταση “buy”, η Χρηματιστηριακή τονίζει ότι ο ΟΠΑΠ αντέδρασε άμεσα στο χτύπημα της πανδημίας και αύξησε το ποσοστό του στη Stoiximan στο 84,49%, από 51%, ενώ παράλληλα ενίσχυσε τη δική του πλατφόρμα (pamestoixima.gr) με ψηφιακά σπορ.
Για το 2021, η Merit προβλέπει ότι ο ΟΠΑΠ θα ανακοινώσει καθαρά κέρδη 232 εκατ. ευρώ, από 128 εκατ. ευρώ το 2020 και 202 εκατ. ευρώ το 2019.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 613,33 (-0,69%) και 619,55 μονάδων (+0,31%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 615,91 (-0,28%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 615,07 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,41%.
Ο τζίρος στα 31,2 εκατ., από τα οποία τα 4,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ), ενώ ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Ελλάκτωρ και TITC και με το θετικό οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ και ΕΕΕ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η TITC και στο χαμηλό ο ΟΤΕ.
Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 44 ανοδικές μετοχές, έναντι 51 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.
---ΧΠΑ
Με οριακή άνοδο, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νεότερη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.580 συμβόλαια).
Στα 4.421 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.770 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 258, 235 για τον Αύγουστο και 23 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.483) κινήθηκε μεταξύ 1.473 και 1.491 μονάδων.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.211), Alpha Bank (5.137), Πειραιώς (1.878), ΔΕΗ (291), Lamda Development (145), Εθνική (2.839), MIG (632), ΟΠΑΠ (378), ΓΕΚ (128), Ελλάκτωρα (503).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 44.165, MIG 41.744, Alpha Bank 90.449, Εθνική 32.662, Πειραιώς 13.412, Ελλάκτωρα 10.167.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,57% | 2020-06-19 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,90% | 2020-05-13 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORP. SA | 1,59% | 2020-06-16 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,55% | 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 1% | 2020-05-13 |
| | | |
Oceanwood Capital Management LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,58% | 2020-07-24 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.344.068 τεμ., (από 43.344.068 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 17.395.559 τεμ. (17.395.559), ΔΕΗ 5.829.696 τεμ. (5.829.696), Eurobank 49.618.591 τεμ. (49.618.591), ΟΠΑΠ 1.390.593 τεμ. (1.390.593), Εθνική 9.267.674 (9.267.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.