Με τουλάχιστον αξιοσημείωτες απώλειες, κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών, κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, ακολουθώντας τη «νότια» κίνηση των μεγάλων αγορών Ασίας και Ειρηνικού, με φόντο τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και την αύξηση της έντασης των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας και με αρκετούς ξένους διαχειριστές να μην μπορούν να αποκλείσουν ένα νέο γύρο εμπορικού πολέμου, που μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία.
«Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ενημέρωσε τις ΗΠΑ να κλείσουν το προξενείο τους στην Chengdu», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.
Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Ιουλίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε στην Κίνα διορία 72 ωρών για να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον του Τέξας, επικαλούμενη επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της αμερικανικής κυριαρχίας από το προξενείο, περιλαμβανομένης της κατασκοπείας και των επιχειρήσεων άσκησης επιρροής.
Να σημειωθεί ότι ο κινεζικός δείκτης CSI καταγράφει απώλειες 4,39%.
Ευνόητο είναι ότι την αρνητική εικόνα των διεθνών αγορών δεν θα την άφηνε να πάει χαμένη το ελληνικό χρηματιστήριο, που με ιδιαίτερη προθυμία ξεκίνησε τις σημερινές συναλλαγές του σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, με τον Γενικό Δείκτη να ξαναβάζει σε δοκιμασία τη στήριξη των 630 μονάδων.
Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, στην παρούσα φάση το Χ.Α. δείχνει να αγνοεί επιδεικτικά την παρατεταμένη παρουσία αγοραστών στα ελληνικά ομόλογα και «ακούει» περισσότερο την επιστροφή της επιφυλακτικότητας στα διεθνή χρηματιστήρια και την αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, με κάποιους ειδικούς να θεωρούν ιδιαίτερα κρίσιμη τη σημερινή μέρα για τις σχέσεις των δύο χωρών και για σημειολογικούς λόγους.
Ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος μέχρι στιγμής μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έχει σημειώσει χαμηλό στις 628,43 μονάδες (-1,86%), όμως κάπου εκεί η αντίδραση των λίγων αγοραστών ήταν άμεση, με αποτέλεσμα την επιστροφή του Δείκτη σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, πάντα με αρνητικό πρόσημο.
Ο τζίρος ξεπερνά τα 10,5 εκατ. (πρώτο ημίωρο 6 εκατ. και πρώτη ώρα 8,9 εκατ.), ενώ για πολλοστή συνεδρίαση παρατηρείται απόλυτη άπνοια ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.
Μοιραία το ενδιαφέρον περιορίζεται στα στενά όρια του FTSE25, όπου με θετικό πρόσημο διασώζονται μόνο οι ΑΔΜΗΕ (+0,22%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,49%), Ελλάκτωρ (+0,46%) και ΕΧΑΕ (+0,49%).
Από τους τίτλους που πιέζονται προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-2,72%), Viohalco (-2,04%), ΕΕΕ (-2,02%), Ελ. Πετρέλαια (-2,93%), ΟΠΑΠ (-4,66%) και Σαράντη (-2,13%).