Στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο η στήλη, μεταξύ άλλων, ανέφερε, “μπορεί σήμερα οι αγοραστές να κέρδισαν μία νίκη, αλλά όχι τον πόλεμο, καθώς κλίμα και ψυχολογία παραμένουν ιδιαίτερα εύθραυστα και θα υποτροπιάσουν στην πρώτη αρνητική είδηση, η οποία θα αναφέρεται σε αύξηση της γεωπολιτικής έντασης”.
Έτσι, η χθεσινή αισιοδοξία, που προέκυψε από το δημοσίευμα της “Bild” για διαμεσολάβηση της Άγγελα Μέρκελ προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση στην Περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δεν είχε συνέχεια και η επιφυλακτικότητα επέστρεψε δριμύτερη στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ενώ το έργο σε όσους έχουν αποφασίσει μείωση θέσεων, δυσκόλεψε ο χαμηλός τζίρος, αυξάνοντας την νευρικότητα.
Την εικόνα των αεροναυτικών κινήσεων, δίνει σημερινό ρεπορτάζ του ειδικευμένου site “Defence review”, σύμφωνα με το οποίο σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν εν πλω οι Μονάδες κρούσης του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, απέναντι σε συνολικά 30 Τουρκικά πλοία, που περιλαμβάνουν το σύνολο των Τουρκικών φρεγατών, κορβετών, πλοίων γενικής υποστήριξης, καθώς και πυραυλακάτων, εκ των οποίων άλλες σε θέσεις απόκρυψης στα Παράλια και άλλες στην ανοιχτή θάλασσα.
Δυσμενείς είναι οι καιρικές συνθήκες νότια της Μεγίστης, που ενδεχομένως αποτελούν και ανασταλτικό παράγοντα για την έξοδο του “Orus Reis”, για έρευνες.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “δεν επιβεβαιώνει το Βερολίνο δημοσίευμα της ‘Bild’ για τον κίνδυνο σύρραξης Ελλάδας - Τουρκίας. Πηγές της Καγκελαρίας διέρρευσαν σήμερα σε Γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης ότι το Βερολίνο ουδέποτε είχε σε γνώση επικείμενη σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως ανέφερε η ‘Bild’. Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι εν λόγω Γερμανικές πηγές θεωρούν ότι το τηλεφώνημα Μέρκελ την ύστατη στιγμή για να αποφευχθεί πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος πολέμου. Η κατάσταση είναι σοβαρή, εκτιμά η Γερμανική Κυβέρνηση, δεν είναι όμως ‘στο κόκκινο”.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, όμως οι λίγοι αγοραστές έδειξαν ότι, τουλάχιστον για σήμερα, δεν θα επέτρεπαν να μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στις 630 μονάδες, ενώ δεν χρειάζεται αυξημένη φαντασία, προκειμένου να αντιληφθεί κάποιος ότι πρώτη επιλογή των εν δυνάμει πωλητών, ήταν, ως συνήθως, ο Δεικτοβαρής Τραπεζικός κλάδος.
Με τα παραπάνω δεδομένα, επόμενο είναι οι περισσότεροι Επαγγελματίες του χώρου να συστήνουν προσοχή και λελογισμένες κινήσεις, επισημαίνοντας ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει και αναμένεται να συνεχίσουν να δίνουν τον τόνο για αρκετές, ακόμα, συνεδριάσεις, ενώ η μεταβλητότητα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό για Εγχώρια Αγορά και ψυχολογία των ενεργών traders.
Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παρέμεινε ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 52 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 11/5, με 23 εκατ.), ενώ και σήμερα δεν έδειξε διαθέσεις διαφοροποίησης, η εικόνα απονεύρωσης του ενδιαφέροντος για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.
Αντίθετα με την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, για μία ακόμα συνεδρίαση δηλώνουν παρόντες οι “buyers” στη Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα υποχώρηση των αποδόσεων (στο 1,059% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).
Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική (-2,33%) και Eurobank (-3,86%), δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η Alpha Bank (-4,39%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε η Πειραιώς (-5,15%), με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για την εύκολη επικράτηση των “sellers”.
Δεν είχε δυνατότητα επιλογών ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 334,32 μονάδες (-5,13%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε αντιδράσει στις 340,12 (-3,48%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 339 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,80%.
Ο εν λόγω δείκτης έχει, τεχνικά, ζητούμενο, να ολοκληρώσει την χρηματιστηριακή εβδομάδα ψηλότερα των 353 μονάδων, για να ελπίζει σε κίνηση προς τις 374 και 390 μονάδες.
Αντίθετα, αν η αυριανή λήξη των συναλλαγών τον βρει χαμηλότερα των 336 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 325 (ημερήσιο “stop long”) και 300 μονάδες.
Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη Τραπεζικών blue chips, αξίζει να αναφερθεί ότι η τελική εικόνα είναι σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, καθώς με θετική ημερήσια μεταβολή “επέπλευσαν” οι ΕΕΕ (+1,06%), Ελλάκτωρ (+0,37%), Lamda Development (+0,33%), TITC (+0,93%), ΟΛΠ (+1,29%), ΟΤΕ (+0,56%), Σαράντης (+0,60%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,38%)
Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την ΕΥΔΑΠ (-1,19%) και εννέα κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ, το οποίο δοκίμασε πρόσφατα. Η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 7,54 ευρώ και η πλησιέστερη στήριξη ήταν στα 6,66 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και έστω και οριακά, ο τίτλος έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης.
“Τριολέ” πτωτικών συνεδριάσεων και για την μετοχή του Fourli (-0,87%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Ο τίτλος συνεχίζει να έχει πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 4,17 ευρώ, για να δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων. Αντίθετα, κλείσιμο χαμηλότερα των 3,61 ευρώ, θα απαιτήσει δραστική μείωση θέσεων.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, θέλει κλείσιμο πάνω από τα 0,31 ευρώ για να δώσει τροφή στις φήμες και να διεκδικήσει κάτι καλύτερο η Δομική Κρήτης (+2,16%), ευδιάκριτη αύξηση των συναλλαγών στην Centric (+2,56%), συνεχίζουν να έχουν πωλητή οι Μύλοι Λούλη (-8,97% και νέα χαμηλά 52 εβδομάδων), ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Ιντρακόμ (-0,37%), ενώ συνεχίζεται η κίνηση – ασανσέρ στην Intralot (-4,04%).
Επιμένουν πλαγιοκαθοδικά οι ΚΛΜ (-1,61%), Πλαίσιο (-3,82%) και Κυριακούλης (-4,09%), στις 13/7 το τελευταίο θετικό κλείσιμο για τον Σπύρου (-5,18%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Ικτίνο (-2,26%), νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για την Entersoft (+1,35%), ενώ αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά έδωσε η Βιοτέρ (+19,15%).
Για τον Γενικό Δείκτη, η υπέρβαση των 652 – 662 μονάδων, παραμένει πρώτο ζητούμενο, προκειμένου να απομακρυνθεί το σενάριο καθοδικής διαφυγή χαμηλότερα των 630 μονάδων και δοκιμασίας των 619 (ημερήσιο “stop long”), 593 – 582 και 539 μονάδων. Υπέρβαση των 671 μονάδων, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για minimum κίνηση προς τις 688 μονάδες.
Όσο δίνει κλεισίματα πάνω από τις 1524 μονάδες ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 1607 και 1623 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). “Γλίστρημα” χαμηλότερα των 1524 μονάδων, μπορεί να βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 1492, 1456, 1426 και 1396 μονάδες.
Τι λένε οι Αναλυτές
“Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι μεγάλοι και αναμένεται να συνεχίσουν να δίνουν τον τόνο στις συνεδριάσεις. Περιμένουμε η μεταβλητότητα να συνεχιστεί, καθώς οι εντάσεις στην Περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν έχουν ξεπεραστεί. Στις Παγκόσμιες Αγορές, οι αυξανόμενες ανησυχίες για τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, ασκούν πίεση στο Δολάριο, καλλιεργώντας ένα μικτό επενδυτικό περιβάλλον”, επισημαίνει η Beta Sec.
“Η πυροσβεστική παρέμβαση της Μέρκελ στο Αιγαίο, απέτρεψε στο πάρα πέντε το θερμό επεισόδιο που ενδεχομένως θα είχε γίνει. Επανήλθε έτσι, προσώρας όπως φάνηκε, η θετική επενδυτική ψυχολογία, χωρίς ωστόσο να απομακρυνθεί και ο γεωπολιτικός κίνδυνος. Η ανάκτηση του ορίου αντίστασης των 652 μονάδων για το ΓΔ, είναι προϋπόθεση για την ανοδική κίνησή του σε ψηλότερα επίπεδα”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Η Γερμανική παρέμβαση φαίνεται να αποκλιμακώνει την ένταση με την Γείτονα Χώρα, αλλά το γεωπολιτικό ρίσκο παραμένει. Σημειώνουμε ότι η NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Αυγούστου. Στο εξωτερικό συνεχίζεται το πολεμικό κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αν και η Αγορά δείχνει ότι μαθαίνει να ζει με αυτό το ρίσκο. Πέραν των εταιρικών αποτελεσμάτων, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στα μεγέθη της Αγοράς Εργασίας των ΗΠΑ, ενώ η σημερινή Ελληνική ατζέντα περιλαμβάνει την δημοσιοποίηση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της Lamda”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.
“Ο ΓΔ εξακολουθεί να βρίσκει στήριξη στις 630 μονάδες, καθώς και τις δύο φορές που κινήθηκε χαμηλότερα, η προσφορά απορροφήθηκε άμεσα. Αρνητική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι κάθε κορυφή που δημιουργείται είναι σε χαμηλότερα επίπεδα. Όσο ο ΓΔ παραμένει πάνω από τις 630 μονάδες, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική. Και ο ΔΤΡ ταλαντεύεται γύρω από τον ΚΜΟ-60, αλλά παραμένει πάνω από αυτόν μέχρι στιγμής. Βρήκε στήριξη στην περιοχή των 330 μονάδων, όπου και δημιουργήθηκε σημαντικό, βραχυχρόνια, επίπεδο στήριξης. Από την άλλη πλευρά, η περιοχή των 385 - 400 μονάδων έχει επιβεβαιωθεί αρκετές φορές ως αντίσταση, διαμορφώνοντας ένα trading range μεταξύ 330 - 400 μονάδων”, επισημαίνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
Η υψηλή μεταβλητότητα και οι χαμηλοί όγκοι, συνεχίζουν να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Ελληνική Αγοράς, σύμφωνα με την άποψη του Λουκά Παπαϊωάννου.
Εκεί που όλοι ανέμεναν να βελτιωθεί η κατάσταση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, από τα οφέλη που πρόεκυψαν μετά την ολοκλήρωση συμφωνίας για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανασυγκρότησης, αλλά και τις θετικές ειδήσεις για την εξεύρεση ενός εμβολίου κατά του covid-19, εμφανίστηκαν οι “καλοί Γείτονες” αυξάνοντας την γεωπολιτική ανησυχία.
Και όλα αυτά συμβαίνουν την περίοδο που οι Διεθνείς Αγορές βρίσκονται κοντά, ή καταγράφουν νέα υψηλά, έστω και με μικρό αριθμό Δεικτοβαρών τίτλων.
Ενώ η Ελληνική Οικονομία παλεύει να επουλώσει τις πληγές της που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία, και να ανατάξει όσο μπορεί τον Τουριστικό τομέα & τα παρεμφερή επαγγέλματα, με περιορισμένα προς το παρόν αποτελέσματα, προστίθεται άλλος ένας κίνδυνος, που δυσκολεύει περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη, κυρίως των ακριτικών Νησιών.
Παρά ταύτα, η Ελληνική ομολογιακή Αγορά, μετά και την επιτυχή έκδοση της ΛΑΜΔΑ, δείχνει να αγνοεί τον γεωπολιτικό κίνδυνο μιας έστω και βραχείας Ελληνοτουρκικής σύγκρουσης. Έτσι οι Ελληνικοί Κρατικοί τίτλοι κινούνται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, με το 10ετες Κρατικό ομόλογο, να προσπαθεί να διασπάσει την σημαντική τεχνική περιοχή αποδόσεων του 1,00%.
Αντίθετα, η Χρηματιστηριακή Αγορά, φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο από τις νέες Τουρκικές προκλήσεις, κινούμενη περισσότερο από την τρέχουσα ειδησεογραφία εμπλοκής - απεμπλοκής.
Η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δεν έχει αλλάξει εδώ και σχεδόν 1,5 μήνα, παρά τις παροδικές βραχύβιες τεχνικές αντιδράσεις. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι μόνο έγκυρη παραμονή πάνω από τις 680 - 690 μονάδες ΓΔ και 1650 - 1660 FTSE25, σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών, μπορεί να αλλάξει το σκηνικό.
Υπό τις παρούσες συνθήκες (Ελληνοτουρκικά – Θερινή περίοδος) η διάσπαση των ανωτέρω επιπέδων μοιάζει με “όνειρο θερινής νυκτός”, αλλά η οριζοντιοποίηση του ΚΜΟ 25 & 50 ημερών EXPO μας επιτρέπει ακόμα να ονειρευόμαστε.
Συμπερασματικά, παρά την επαναπροσέγγιση, ή την επίτευξη νέων υψηλών στις Διεθνείς Αγορές, η ψυχολογία των Επενδυτών παραμένει ευμετάβλητη και χρήζει αυξημένης προσοχής.
Αντίστοιχα η Εγχώρια Αγορά συνεχίζει να παραμένει στάσιμη και αβαθής, με χαμηλούς όγκους. Είναι δε σίγουρο ότι μια γεωπολιτική αναταραχή, έστω και βραχυχρόνια, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο, όσο και στην Χρηματιστηριακή Αγορά. Όμως δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι η Χώρα δεν βρίσκεται στην κατάσταση του 2015, ενώ η υψηλή διαθέσιμη ρευστότητα της Χώρας, στην παρούσα φάση, αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα.
Έτσι το φαινόμενο, που παρατηρούμε, το Ελληνικό Χρηματιστήριο να πιέζεται σε κάθε εντεινόμενη πρόκληση, ενώ το Τουρκικό Χρηματιστήριο να ενισχύεται δεν έχει λογική. Η Τουρκική Οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμα μακροοικονομικά επίπεδα, αλλά και σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα ρευστότητας Ξένου Συναλλάγματος.
Επιπλέον σε μια γεωπολιτική σύγκρουση το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ προδιαγεγραμμένο, όπως μας έχει διδάξει πολλάκις η ιστορία.
Παραμένουμε επιφυλακτικοί, μέχρι να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά, απέχοντας από βιαστικές κινήσεις, τουλάχιστον μέχρι τις 2/8, όποτε αρχίζει και το Ramazani.
Σε περίπτωση μεγάλων πιέσεων επικεντρωνόμαστε αυστηρά, σε μετοχές με καλά θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή ρευστότητα και αμυντικούς κλάδους.
Όπως λέει και η λαϊκή παροιμία “ο κακός χρόνος περνάει, ο κακός Γείτονας δεν περνάει” και εμείς πρέπει να ζήσουμε με αυτό…, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
H Citigroup βλέπει το Ελληνικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά περίπου 7% το 2020, ακολουθούμενο από ανάκαμψη 3,7% το 2021. Η εκτίμηση της Citi μειώθηκε περαιτέρω κατά 0,2% φέτος, σε σχέση με τον Ιούνιο, για το 2020 και 0,3% για το 2021. Η Citigroup προβλέπει ότι ο δείκτης χρέος προς ΑΕΠ από το 177% θα κινηθεί στο 200% φέτος και στο 201% το 2022. Επίσης υπολογίζει ότι το ΑΕΠ το 2022 δεν θα έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2019.
Με τιμή - στόχο στα 16 ευρώ και σύσταση "neutral" ξεκινά εκ νέου κάλυψη του τίτλου της Jumbo η Optima Bank.
Όπως αναφέρει, η νέα τιμή - στόχος συμπεριλαμβάνει τις ριζικές αλλαγές στις οικονομικές συνθήκες και τη συμπεριφορά των Καταναλωτών στην Ελλάδα και άλλες Χώρες της Περιοχής λόγω της πανδημίας, καθώς και την περιορισμένη ορατότητα των επόμενων 12 μηνών και προβλέπει καθαρά κέρδη 136 εκατ. ευρώ στη χρήση.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 634,64 μονάδες (-2,03%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 642,16 (-0,86%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 640,35 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,14%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 27,6 εκατ., από τα οποία τα 0,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΛΑΜΔΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 38% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από της μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ και ΦΡΛΚ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και Motor Oil.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής αλλά κακή η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές, έναντι 61 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.
Tι συνέβη στις διεθνείς αγορές
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές.
Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, ελεγχόμενες απώλειες στην Wall Street.
Μικρά κέρδη για το Ευρώ, ήπιες πιέσεις στο Πετρέλαιο.
Αργά αλλά σταθερά, πλησιάζει τα ιστορικά του υψηλά ο Χρυσός, μικρές απώλειες για το Ασήμι, πάνω από τα $9500 το Bitcoin.
Νέα αύξηση του ελλείμματός της, προκειμένου να στηριχθεί η πληττόμενη από την πανδημία του κορωνοϊού Οικονομία της, ενέκρινε η Ιταλική Κυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένα, ενέκρινε επιπλέον δαπάνες ύψους 25 δισ. ευρώ και θα οδηγήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2020 στο 11,9% του ΑΕΠ, έναντι του στόχου του 10,4% που είχε τεθεί τον Απρίλιο και έναντι του 1,6% που είχε ανακοινωθεί το 2019.
Η Ρώμη εκτιμά πως το δημόσιο χρέος της θα αυξηθεί στο 157,6% του ΑΕΠ φέτος.
Με βελτιωμένη διάθεση μπαίνουν οι Γερμανοί Καταναλωτές στον Αύγουστο. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος βρίσκεται στο -0,3, εννέα μονάδες υψηλότερα σε σύγκριση με τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον Ερευνητικό Οργανισμό GfK. Οι προσδοκίες για το εισόδημα αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, κερδίζοντας 12 μονάδες και φτάνοντας στις 18,6. Ανοδικά και οι οικονομικές προοπτικές, με την κατηγορία να ενισχύεται 2,1 μονάδες, στις 10,6, σημείο που δεν είχε φτάσει από τον Δεκέμβριο του 2018.
H καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη διολίσθησε κατά 0,3 μονάδες τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο -15 αυτόν τον μήνα, από 14,7 τον Ιούνιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο στις -12 μονάδες.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε αμετάβλητη στις -15,6 μονάδες.
Για 18η εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο. Στην τελευταία μέτρηση, για τις επτά ημέρες που ολοκληρώθηκαν στις 18 Ιουλίου, έφτασαν το 1,416 εκατομμύριο αιτήσεις, έναντι εκτίμησης για 1,3 εκατ.
ΧΠΑ
Πιέσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αισθητή υποχώρηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.413 συμβόλαια).
Στα 5.183 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.106 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 993, 822 για τον Αύγουστο και 171 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.545) κινήθηκε μεταξύ 1.535 και 1.562,75 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Πειραιώς, 5.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.105), Alpha Bank (7.837), Πειραιώς (2.773), ΔΕΗ (817), Ελλάκτωρα (565), Εθνική (6.792), MIG (300), Lamda Development (298), Μυτιληναίο (224), ΟΤΕ (168).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 49.032, MIG 42.217, Alpha Bank 91.320, Εθνική 30.797, Πειραιώς 14.605, Ελλάκτωρα 10.418.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,57% | 2020-06-19 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,90% | 2020-05-13 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORP. SA | 1,59% | 2020-06-16 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,55% | 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 1% | 2020-05-13 |
| | | |
Oceanwood Capital Management LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,60% | 2020-05-21 |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.486.068 τεμ., (από 43.486.068 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 18.861.309 τεμ. (18.861.4309), ΔΕΗ 5.822.663 τεμ. (5.821.377), Eurobank 49.618.591 τεμ. (49.618.591), ΟΠΑΠ 1.319.594 τεμ. (1.319.594), Εθνική 9.807.674 (9.807.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.