Συνεδρίαση που συνδυάστηκε με σχετική αύξηση των συναλλαγών (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων) και χαρακτηρίστηκε από τα συνεχόμενα χτυπήματα που δέχθηκε η ψυχολογία των λίγων αγοραστών, η σημερινή, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης όχι μόνο να συμπληρώσει και τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, αλλά να αναζητήσει ισορροπίες σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., μόνο κατά τη σημερινή συνεδρίαση, μειώθηκε κατά 0,4 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η εικόνα θα ήταν σημαντικά χειρότερη για τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου, αν έλλειπαν οι όποιες πρωτοβουλίες που πήραν οι αγοραστές σε Motor Oil (+3,95%) και ΟΤΕ (+3,72%), με σχετικές βοήθειες και από Σαράντη (+1,41%) και Ελ. Πετρέλαια (+1,91%).
Τραγική εικόνα σε δεκάδες τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όπου οι αγοραστές, αν υπάρχουν, έχουν τραβηχτεί σε επίπεδα ακραίων ημερήσιων μεταβολών και ελάχιστοι όγκοι αποδεικνύονται ικανοί να διαμορφώσουν τιμές, έως και το απόλυτο limit down (!).
Εδώ το μεγάλο ερώτημα είναι “τι ρόλο έχει και που αποσκοπεί, η παρουσία των εν λόγω μετοχών στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, αλλά και ποιος είναι ο ρόλος των βασικών μετόχων, που παρατηρούν απαθείς την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας τους, να γκρεμίζεται με ελάχιστες συναλλαγές;”
Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η Moody’s υποβάθμισε σε “σταθερό” από “θετικό”, το outlook της αξιολόγησης των καταθέσεων των Alpha Bank, Τρ. Αττικής, Πειραιώς, Εθνικής και Παγκρήτιας. Σύμφωνα με τη Moody’s “η υποβάθμιση του outlook αντανακλά τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει η πανδημία στην οικονομία και στα σχέδια των τραπεζών αυτών, να βελτιώσουν την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους και την κερδοφορία τους”.
Επιπρόσθετα, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ήπια επιδείνωση της κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών, η οποία ωστόσο θα παραμείνει πάνω από τα πιο χαλαρά όρια των ρυθμιστικών αρχών.
Το επόμενο και απόλυτα αναμενόμενο χτύπημα ήλθε από την ανακοίνωση της MSCI, έστω και αν αυτή δεν επαλήθευσε στον απόλυτο βαθμό τις εκτιμήσεις της Société Générale.
Πιο συγκεκριμένα, οι μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank και TITC βγήκαν από τον MSCI Greece Standard και μεταφέρθηκαν στον MSCI Small Cap Greece. Δεν επιβεβαιώθηκε η εκτιμούμενη έξοδος από τον MSCI Greece Standard της Motor Oil, αλλά ούτε και οι μικρές πιθανότητες εισόδου της Μυτιληναίος, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να αντιδρούν αναλόγως.
Με τα νέα δεδομένα στον MSCI Greece Standard απομένουν μόλις τέσσερις μετοχές: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Motor Oil, ενώ το rebalancing για τους δείκτες MSCI έχει καταλυτική ημερομηνία τις 29 Μαϊου, καθώς οι αλλαγές θα ισχύσουν από 1η Ιουνίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Σαββάκη, “οι διαγραφές των τεσσάρων τίτλων (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, TITC) και η είσοδος τους στο δείκτη MSCI Small Cap Greece, έχει ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την ευρύτερη αγορά. Η συμμετοχή της Ελλάδας στο δείκτη MSCI EM των αναδυόμενων αγορών (Emerging Markets) μειώνεται από 0,20%, σε 0,14%. Ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει η μείωση της στάθμισης της χώρας στο δείκτη MSCI EMEA (Europe, Middle East και Africa), ο οποίος είναι ο δείκτης της γεωγραφικής μας περιοχής με το ποσοστό από το 1,52% να διαμορφώνεται πλέον σε 1,06% και είναι πλέον αρκετά πιθανό η Ελλάδα να χαρακτηριστεί ως ‘tracking error’ από τους διαχειριστές που ακολουθούν τους δείκτες της MSCI”.
Από την άλλη, από σήμερα και για μέγιστο χρονικό διάστημα δέκα ημερών, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών και των ομολόγων της MLS.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε έπειτα από την κατάθεση πορίσματος της ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων) επί των πεπραγμένων της οικονομικής χρήσης 2018 της εισηγμένης. Το πόρισμα, το οποίο ολοκληρώθηκε και εστάλη στη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εγείρει ζητήματα λογιστικών παρατυπιών που αφορούν συγκεκριμένα, την αποτύπωση των άυλων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.
Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, αξιοσημείωτες πιέσεις δέχονται σήμερα οι κύριοι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η επιφυλακτικότητα δείχνει να επιστρέφει στις αγορές, μετά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε ορισμένες χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα και μετά την λήξη της συνεδρίασης, οι TITC και ΕΛΠΕ ανακοινώνουν αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2020 και οι ΑΔΜΗΕ και Κρι Κρι αποτελέσματα χρήσης 2019.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “τελικά ο Βορράς πέτυχε τον στόχο του. Τα νέα φθηνά δάνεια για τον κορωνοϊό που αναμένεται να ‘ρίξει’ στην αγορά ο ESM από 1η Ιουνίου, θα συνοδεύονται από αυξημένη εποπτεία, αναθεωρήσεις όρων, νέα δημοσιονομικά μέτρα και τελικές αποφάσεις που θα λαμβάνει κάθε φορά το Eurogroup”.
Επιλεκτικές τοποθετήσεις στην αγορά ομολόγων, είχαν σαν αποτέλεσμα την μικρή υποχώρηση των αποδόσεων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους τίτλου να μειώνεται στο 2,088%.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ευνόητο είναι ότι οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έστω και αν απέφυγαν το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας.
Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (-10,44%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,5046 ευρώ (-14,73%), της Εθνικής (-12,37%) μέχρι τα 0,987 ευρώ (-13,42%), της Eurobank (-10,15%) μέχρι τα 0,295 ευρώ (-11,65%) και της Πειραιώς (-1,43%) μέχρι τα 1,051 ευρώ (-5,91%).
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 273,84 μονάδες (-11,26%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε αντιδράσει στις 277,57 (-10,05%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 278,72 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 9,67%.
Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 31 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 23/3 (268,69 μονάδες), ενώ ο εν λόγω δείκτης γύρισε σε ημερήσιο “short” με “stop” στις 364 μονάδες. Οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 266 και 250 μονάδες και κάτω από εκεί το … χάος.
Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, την ολοκλήρωση, εντός του μήνα, της εξαγοράς του 80% της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, FPS, από τη Eurobank επιβεβαίωσε ο ιταλικός όμιλος doValue, ο οποίος ελέγχεται κατά 28% από το private equity fund Fortress, σε σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Η τροποποίηση όρων της σύμβασης διαχείρισης μεταξύ Eurobank - doValue έχει συμφωνηθεί και μένει η έγκριση χορήγησης κρατικής εγγύησης για τους senior note τίτλους του project “Cairo”, για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,12%), ΕΛΠΕ (+1,91%), ΕΥΔΑΠ (+1,68%), ΜΟΗ (+3,95%), ΟΤΕ (+3,72%), ΣΑΡ (+1,41%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,60%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ και ΦΡΛΚ, ενώ αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της TITC (-4,21%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,20 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €11,4000.
Απόλυτα αναμενόμενη η σημερινή ανοδική αντίδραση από τον τίτλο της Motor Oil (+3,95% και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο), καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια για πιθανή έξοδο από τον MSCI Greece Standard.
Να σημειωθεί ότι η τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση έχει ξεκινήσει από τα 14,24 ευρώ (κλείσιμο 29/4). Αν συνεχίσουν να είναι κινητικότεροι οι αγοραστές, η πρώτη αντίσταση στα 13,19 ευρώ και η αμέσως επόμενη στα 13,80 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).
Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Μυτιληναίος (-2,94%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν τα βραχυπρόθεσμα στοιχήματα. Ο τίτλος συνεχίζει να έχει σαν πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, την επιστροφή υψηλότερα της ζώνης 6,91 – 7,16 ευρώ. Ιδιαίτερα κρίσιμη η στήριξη στα 6,43 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στην Newsphone (-13,22%), επιστροφή αγοραστών στα Πλ. Θράκης (+4,97%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Τεχν. Ολυμπιακή (-2,19%), τέσσερις για τον Τζιρακιάν (-2,01%, με ελάχιστες συναλλαγές) και μη χειρότερα για Doppler (-5,88%) και Χαϊδεμένο (-7,25%).
Προσπάθεια αντίδρασης μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις στην Αλουμύλ (+1,96%), “ντουμπλάρισε” τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Μουζάκης (+1,54%), μικρή αύξηση των συναλλαγών στον ΟΛΘ (-1,48%), όλο και χαμηλότερα η Frigoglass (-3,33%), επιστροφή πωλητών στην Autohellas (-2,91%), ασφυκτικές πιέσεις στην Intralot (-11,18%), ενώ ευδιάκριτη ήταν η παρουσία πωλητή σε Performance Technologies (-4,46%), Byte (-7,27%), Quest (-2,02%), Lavipharm (-8,45%), Forthnet (-9,68%), Unibios (-6,30%), Προοδευτική (-11,11%) και Εβροφάρμα (-5%).
Τεχνικά, μετά το σημερινό κλείσιμο ο γενικός δείκτης γύρισε σε ημερήσιο “short” με “stop” τις 612 μονάδες, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένει σε ημερήσιο “short” με “stop” τις 1565 μονάδες.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Μένουν 12 συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση των εκροών λόγω MSCI. Η αγορά λόγω της αναμονής της απόφασης είχε κατεβάσει ταχύτητες, περιμένοντας την ανακοίνωση και την προσφορά. Ο τραπεζικός είναι αυτός που ουσιαστικά τραβάει πτωτικά την αγορά. Ο ΓΔ έχασε τις 595 μονάδες, σε κλείσιμο, ανοίγοντας τον δρόμο προς τις 575 και 538 μονάδες. Καλό θα ήταν να δούμε κλείσιμο, σε ημερήσιο, πάνω από το 612 για να βγούμε αγοραστές”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Οι επενδυτές καλούνται να αξιολογήσουν την αναδιάρθρωση του δείκτη MCI Standard Greece, καθώς οι μετοχές της Εθνικής, της Eurobank, της Alpha Bank και της TITC τέθηκαν εκτός του δείκτη και υποβιβάστηκαν στον δείκτη χαμηλής κεφαλαιοποίησης, αφήνοντας έτσι μόνο τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, τη Jumbo και τη Motor Oil. Αν και το rebalancing είναι προγραμματισμένο για τις 29/5, οι αναταράξεις αναμένονται άμεσα με το ΓΔ να υποχωρεί χαμηλότερα και τις 580 μονάδες να συνιστούν το βασικό όριο στήριξης”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Πρώτο σημείο στήριξης οι 580 μονάδες και αντίστασης οι 606 (ΚΜΟ 20). Η Hard Rock κατέθεσε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης που εξέδωσε η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας”, αναφέρει η Merit Sec.
“Στο επίκεντρο βρέθηκαν σήμερα ο τραπεζικός κλάδος και η μετοχή της TITC, μετά την έξοδό τους από τον δείκτη Global Standard της MSCI. Η τελευταία δημοσιεύει σήμερα και τα αποτελέσματα Α΄ τριμήνου μαζί με ΑΔΜΗΕ (για την χρήση 2019 μετά το κλείσιμο) και ΚΡΙ (για την χρήση 2019 μετά το κλείσιμο). Σταθερά αξιολογείται η πορεία των κρουσμάτων εν μέσω σταδιακής άρσης των περιορισμών και σίγουρα παραμένει το μεγαλύτερο πτωτικό ρίσκο. Πιθανή είναι η επαναφορά του ΓΔ στην περιοχή των 560 με 540 μονάδων”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Leon Depolas Sec.
“Ο ΓΔ, αφού επιβεβαίωσε την αντίσταση στις 645 μονάδες η οποία και ισχυροποιήθηκε, δοκιμάζει την στήριξη στις 585 μονάδες. Εκτιμούμε ότι, οι 645 μονάδες θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς βραχυχρόνια. Από την άλλη πλευρά, το trading range μεταξύ 645 - 585 μονάδων βρίσκεται σε ισχύ τον τελευταίο μήνα. Πιο ισχυρό σενάριο η διατήρηση του trading range βραχυχρόνια, με πιο πιθανή την πτωτική διάσπαση τελικά. Ο ΔΤΡ από την άλλη πλευρά, τήρησε ευλαβικά και για έξι εβδομάδες το trading range μεταξύ 300 - 380 μονάδων. Είναι προφανές πως η αδυναμία που παρουσιάζει ο ΔΤΡ έφερε την πτωτική διάσπαση. Σε αυτή την περίπτωση, η προσέγγιση του χαμηλού έτους στις 270 μονάδες θα είναι άμεση”, εκτιμά η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
“Σε χαμηλό επτά εβδομάδων βρέθηκε ο τραπεζικός δείκτης, μετά την υποβάθμιση του outlook των τραπεζών από τον οίκο Moody’s, την αναμενόμενη έξοδο των υπολοίπων τριών τραπεζών από τον MSCI Global και την χθεσινή πτώση των αμερικανικών δεικτών, που λειτούργησαν σαν την τέλεια καταιγίδα για τον ήδη ταλαιπωρημένο κλάδο. Συμπληρωματικά, η μετοχή της TITC θα αφαιρεθεί επίσης από τον βασικό δείκτη και θα προστεθεί μαζί με τις μετοχές των ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ στον MSCI Greece Small Cap. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου και θα πραγματοποιηθούν στην δημοπρασία της Παρασκευής 29 Μαΐου”, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.
Παρά τους κλυδωνισμούς, ο γενικός δείκτης κατάφερε να κρατήσει τη ζώνη των 590 μονάδων, αποφεύγοντας τον διαγραμματικό κίνδυνο που θα απέφερε η απώλεια αυτών. Η συνεχής παραμονή της αγοράς σε αυτά τα επίπεδα δεν αποτελεί καλό σημάδι, με την κατοχύρωση των 615 μονάδων να είναι αναγκαία για την επαναφορά του βραχυπρόθεσμου σήματος αγοράς. Σε περίπτωση απώλειας των 590 μονάδων, οι 550 μονάδες του ΓΔ είναι ορατές, με την τάση να είναι ξεκάθαρα πτωτική σε αυτό το σενάριο.
Οι προαναφερθείσες αρνητικές συγκυρίες, συνέβαλαν στην βίαιη διάσπαση των 300 μονάδων του δείκτη τραπεζών, με την τεχνική εικόνα να εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσμενής. Οι 300 μονάδες πλέον αποτελούν ισχυρή αντίσταση, με τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά των 270 μονάδων την πρώτη στήριξη του κλαδικού δείκτη. Άξια αναφοράς τα νέα ιστορικά χαμηλά της δεικτοβαρούς ΑΛΦΑ αλλά και της ΕΥΡΩΒ, πλησιάζοντας τα 0,5 ευρώ και 0,3 ευρώ αντίστοιχα. Ήπια πτώση της ΠΕΙΡ που δεν θα έχει εκροές, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται στον εν λόγω δείκτη της Morgan Stanley.
Χθες, ο Αμερικανός επιδημιολόγος Anthony Fauci προειδοποίησε την Γερουσία για τους κινδύνους του πρόωρου ανοίγματος της αμερικανικής οικονομίας, οδηγώντας τις αγορές σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι φόβοι για νέες εξάρσεις μετά το σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών είναι υπαρκτοί, με τις επόμενες εβδομάδες να είναι πολύ κρίσιμες για την συνέχεια.
“Το στοίχημα των αγορών για την επόμενη ημέρα θα είναι και πάλι το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας, μετά την επάνοδο στην κανονικότητα και εάν θα καταφέρουμε να υπερκεράσουμε αυτή την νέα πρόκληση, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και χωρίς οπισθοδρομήσεις στην σταδιακή άρση των μέτρων”, εκτιμά ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες ασιατικές αγορές.
Αρνητικός ο βηματισμός στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στο NYSE.
Οριακές απώλειες για το ευρώ, υποχωρεί το πετρέλαιο.
Κέρδη για χρυσό και ασήμι, πάνω από τα $9000 επιστρέφει το Bitcoin.
Βουτιά 5,8% πραγματοποίησε η οικονομία της Μεγ. Βρετανίας τον Μάρτιο, έναντι του Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση που έχει καταγραφεί ποτέ.
“Με τα τελευταία δεδομένα, το ΑΕΠ της χώρας για το πρώτο τρίμηνο υποχώρησε κατά 2%”, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.
Υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τον Μάρτιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat.
Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 11,3% στην ευρωζώνη και 10,4% στην ΕΕ, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.
Οι τιμές παραγωγού κινήθηκαν χαμηλότερα τον Απρίλιο. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών παραγωγού βούτηξε 1,3% τον περασμένο μήνα, μετά από πτώση 0,2% τον Μάρτιο.
Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών παραγωγού διολίσθησε 1,2%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2015.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μηνιαία πτώση 0,5% και ετήσια πτώση 0,2%.
Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε για τον κίνδυνο παρατεταμένης ύφεσης εξαιτίας της πανδημίας και απευθύνει έκκληση στο Κογκρέσο και στον Λευκό Οίκο να προσφέρουν περαιτέρω οικονομική στήριξη. Σύμφωνα με το ABC, ο ίδιος διευκρινίζει ότι η Fed θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί στο μέγιστο τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, μέχρι να αρχίσει να εξασθενεί η πανδημία.
Οι αμερικανικές μετοχές έχουν λάβει ώθηση από την αισιοδοξία για ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, αλλά καθώς οι αποτιμήσεις των μετοχών πλησιάζουν και πάλι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα η Goldman Sachs προειδοποιεί τους επενδυτές για κινδύνους από πιθανή αναζωπύρωση της πανδημίας.
Ο οίκος θέτει τον στόχο για τον S&P 500 το επόμενο τρίμηνο στις 2.400 μονάδες, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.
“Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν γίνει ακόμα πιο ζοφερές απ’ ό,τι προέβλεπε τον προηγούμενο μήνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λόγω του κορωνοϊού. Το ΔΝΤ, που τον περασμένο μήνα έλεγε πως η παγκόσμια οικονομία θα υποστεί το χειρότερο πλήγμα από τη δεκαετία του 1930 εξ αιτίας της κρίσεως, αναμένεται να προβεί σε νέα υποβάθμιση των προβλέψεών του τον επόμενο μήνα, αντανακλώντας το γεγονός πως ο ιός έχει εξαπλωθεί περαιτέρω και πως η οικονομική επίπτωση της πανδημίας έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες”, δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, βελτιώνουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακή δύο χρηματιστηριακές εταιρείες, με εκθέσεις που εξέδωσαν. Η Axia Ventures θέτει τιμή - στόχο τα 12,10 € (προηγούμενη τιμή 8,70€).
Από την πλευρά της, η Eurobank Equities θέτει τιμή - στόχο τα 10,50 € (προηγούμενη τιμή 8,40€).
Τιμή - στόχο στα 26 ευρώ και σύσταση “buy” για τη μετοχή της Coca Cola HBC, δίνει σε έκθεσή της η Optima Βank.
Η MLS, με ανακοίνωσή της στο ΧΑ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επανέναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής και των ομολόγων της εταιρείας. Παράλληλα, γνωστοποιεί ότι η καταβολή του κουπονιού του ομολόγου ΜΛΣΟ2 θα πραγματοποιηθεί κανονικά στην προβλεπόμενη ημερομηνία.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 585,72 μονάδες (-1,83%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε αναδυθεί στις 590,82 (-0,98% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 590,84 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,97%.
Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 63,3 εκατ., από τα οποία τα 5,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 70% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΜΟΗ και με το θετικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, TITC.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν ΟΛΠ και Viohalco και στο υψηλό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή.
Κάκιστη η τελική εικόνα με 26 ανοδικές μετοχές, έναντι 82 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες των έξι ποσοστιαίων μονάδων.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση σημαντικών πιέσεων και στην αγορά παραγώγων, ενώ συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων που αύξησαν έτι περαιτέρω τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (29.535 συμβόλαια).
Στα 2.686 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.119 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.221, 1.600 για τον Μάιο, 1.595 για τον Ιούνιο και 26 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.416) κινήθηκε μεταξύ 1.401 και 1.421 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.000 ΓΕΚΤΕΡΝΑ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.810), Alpha Bank (7.173), Πειραιώς (1.313), ΔΕΗ (490), Ελλάκτωρα (1.719), Εθνική (6.991), MIG (1.250), Μυτιληναίο (351), ΟΤΕ (191), ΕΕΕ (147), Fourli (115), ΕΧΑΕ (147).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 38.130, MIG 41.448, Alpha Bank 25.502, Εθνική 16.063.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,83% | 2019-07-30 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,98% | 2020-01-07 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,72% | 2020-03-09 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,55% | 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 1,10% | 2019-11-29 |
Blackrock Investment Management UK Limited | ALPHA BANK SA | 1,10% | 2020-03-04 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.130.121 τεμ., (από 56.095.121 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 18.447.656 τεμ. (18.438.056), ΔΕΗ 5.969.211 τεμ. (5.969.211), Eurobank 62.820.222 τεμ. (62.820.222), ΟΠΑΠ 1.307.593 τεμ. (1.307.593), Εθνική 9.680.738 (9.680.738), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.