Με σημαντικές απώλειες αλλά για διαφορετικούς λόγους διορθώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο και Αθήνα κυριαρχούν οι πωλητές.
Στο ΧΑ, η διόρθωση σχετίζεται και με την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, γεγονός που αφήνει εκτός MSCI Greece Standard τον τραπεζικό κλάδο. Εξέλιξη που, ανατρέχοντας προς τον Νοέμβριο του 2013 (οπότε δημιουργήθηκαν οι Greece Indexes), δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν, με τον κλάδο να εκπροσωπείται διαχρονικά έστω με 2 μετοχές.
Προεξοφλημένη μεν η έξοδος των τραπεζικών από τον βασικό δείκτη, ωστόσο σε ένα «ρηχό» χρηματιστήριο, με το επενδυτικό ενδιαφέρον στο ναδίρ, αρκούν περιορισμένης έκτασης πωλήσεις για να καταβαραθρωθεί ο κλαδικός δείκτης.
Νωρίτερα ο ΔΤΡ διόρθωνε έως τις 275 μονάδες, «απειλώντας» τα ιστορικά χαμηλά των 266,18 μονάδων με σταθερές πωλήσεις από την αρχή της συνεδρίασης και εντεινόμενες στη διάρκειά της.
Στο σχετικό θέμα αναφέρονται οι νέες σταθμίσεις, μετά τη χθεσινή επιβεβαίωση των αλλαγών, με το διάστημα που ακολουθεί κρίσιμο λόγω των εκροών, που πιθανότατα θα σημειωθούν για 10 συνεδριάσεις.
Τα funds, τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι αλλαγές έχουν ένα χρονικό περιθώριο -μέχρι τέλους του μηνός- για να μειώσουν ή ενισχύσουν τις θέσεις τους. Εκροές και εισροές, που αναφέρονται σχετικά.
Επιπλέον, όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η επαναφορά της ολικής λειτουργίας των ανοιχτών πωλήσεων, από τη συνεδρίαση της Δευτέρας και δευτερευόντως, η λήξη της απλής σειράς μηνός Μαΐου στα Παράγωγα.
Ολα αυτά εξηγούν τον συγκριτικά αυξημένο τζίρο, με τον τραπεζικό κλάδο στο στόχαστρο funds και traders, με τη μεγαλύτερη πίεση να ασκείται στις μετοχές των Alpha Bank (0,5354), Εθνικής (1,028) και Eurobank (0,312 ).
Μεγαλύτερες οι απώλειες (10,13%) για τη μετοχή της Εθνικής, μικρότερες (2,37%) για την Πειραιώς.
Ωστόσο, παρά το μίνι sell off στον τραπεζικό, τον κίνδυνο υποχώρησής του σε νέο ιστορικό υψηλό, η εικόνα του Γενικού Δείκτη και του FTSE25 είναι, συγκριτικά πάντα, καλύτερη.
Εμφανής η διαφοροποίηση ΔΤΡ και αγοράς, καθώς ο ΓΔ στα τρέχοντα επίπεδα των 589 μονάδων απέχει 25% από τα αντίστοιχα χαμηλά του. Ουσιαστικά ο τραπεζικός λειτουργεί σαν βαρίδι σήμερα, με συγκεκριμένες βαριές μετοχές να λειτουργούν -όσο αυτό είναι δυνατόν- αντισταθμιστικά.
Οπως φαίνεται στο διάγραμμα, εάν χαθούν οι 595 μονάδες για τον ΓΔ σε κλείσιμο, ενισχύεται ο κίνδυνος της περαιτέρω διόρθωσης προς τις 575 μονάδες. Για να αλλάξει κάπως το κλίμα, η τάση, απαιτείται κίνηση του ΓΔ υψηλότερα των 610 μονάδων. Πάντως για σήμερα και με την εικόνα που παρουσιάζει ο τραπεζικός κλάδος, ευτύχημα θα ήταν -για τους long- τελική τιμή πάνω από τις 595 μονάδες.
Στην περιοχή των 1.415 μονάδων ο FTSE25, επίσης με συγκριτικά καλύτερη διακύμανση σε σχέση με τον τραπεζικό κλάδο.
Με αγοραστές και ισχυρή αντίδραση για τη μετοχή της Motor Oil και βοήθειες από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Jumbo, Aegean, ΕΥΔΑΠ.
Εως τα 13,05 (5,25%) η μετοχή της ΜΟΗ, στα 11,57 (2,57%) του ΟΤΕ και ακολουθούν ΟΠΑΠ (7,89), ΕΛΠΕ (5,76), Jumbο (14,37), Aegean (4,585), ΕΥΔΑΠ (6,61 ευρώ).
Στις 14:05 ο ΔΤΡ διόρθωνε 7,71% έναντι 0,92% του ΓΔ και 1,23% του FTSE25. Στα 31,5 εκατ. ο αυξημένος, σήμερα, τζίρος, με το μεγαλύτερο μέρος να πραγματοποιείται στις τραπεζικές μετοχές. Και από την πλευρά των αγοραστών σε ΜΟΗ και ΟΤΕ.
Στις 23/71 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.