Αντίδραση με το… στανιό για το Χρηματιστήριο

Θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη αλλά και τις τραπεζικές μετοχές αλλά ο όγκος συναλλαγών δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Στους κερδισμένους της συνεδρίασης Eurobank, ΟΤΕ, Τιταν, ΓΕΚ Τέρνα και Lamda Development.

Αντίδραση με το… στανιό για το Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης για τους κύριους ευρωπαϊκούς δείκτες, μετά τις ισχυρές απώλειες που κατέγραψαν χθες και με τους ενεργούς traders να εστιάζουν την προσοχή τους στο γεγονός ότι ορισμένες χώρες έχουν αρχίσει να άρουν μέρος από τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, ενώ ταυτόχρονα παραμένει η προσοχή στην πορεία των τιμών του πετρελαίου και στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Από την άλλη και σύμφωνα με ξένους διαχειριστές, “μπορεί το κύμα ρευστότητας που εισρέει στις αγορές από τις κεντρικές τράπεζες να στηρίζει, εν μέρει, τα χρηματιστήρια, αλλά αργά ή γρήγορα οι αγορές θα κληθούν να τιμολογήσουν την σημαντική επικείμενη μείωση της κερδοφορίας, την νέα εκτόξευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων, την υποχώρηση της κατανάλωσης και τα νέα χρέη κρατών και εταιρειών που θα δημιουργήσει η πανδημία και θα κάνουν τον λογαριασμό τους, με ότι αντίκτυπο αυτό μπορεί να έχει στις μετοχές, μέχρις ότου οι επενδυτές αρχίσουν να βλέπουν τα πρώτα βελτιωμένα μακροοικονομικά δεδομένα”.

Οι προσδοκίες για τα ευρωπαϊκά εταιρικά κέρδη του δευτέρου και τρίτου τριμήνου συνεχίζουν να επιδεινώνονται έντονα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Οι εισηγμένες στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 αναμένεται τώρα να εμφανίσουν πτώση 37% στα κέρδη του β’ τριμήνου, έναντι πτώσης 34,2% που προβλέπονταν την περασμένη εβδομάδα, ενώ για το γ’ τρίμηνο οι αναλυτές αναμένουν τώρα πτώση 27,6%, έναντι 25,5% που προέβλεπαν πριν από μια εβδομάδα.

Την κίνηση των κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, έδειξε διάθεση να ακολουθήσει και το ελληνικό χρηματιστήριο, όμως η ανοδική αντίδραση, που θύμιζε περισσότερο “Πύρρειο νίκη”, επετεύχθη με τζίρο που θύμιζε καλοκαιρινές διακοπές (ο χαμηλότερος των τελευταίων 17 συνεδριάσεων), παραπέμποντας περισσότερο σε ανακωχή πωλήσεων και λιγότερο σε ουσιαστική επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Της ανοδικής αντίδρασης προσπάθησαν να ηγηθούν οι δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, ο κλαδικός δείκτης των οποίων ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 17,51%, ενώ σαφώς πιο επιφυλακτική ήταν η εικόνα στον μη τραπεζικό FTSE25, αλλά και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου συνεχίστηκαν οι απόλυτα επιλεκτικές τοποθετήσεις.

“Οι ηγέτες της ΕΕ συνεδριάζουν την Πέμπτη μέσω βιντεοδιάσκεψης, όπου αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους για το πως θα ξεκινήσει η ανάπτυξη μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Αναμένεται να υπάρξει μια προσωρινή συμφωνία για τη χρήση του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης, ωστόσο υπάρχουν πολλές αμφιλεγόμενες λεπτομέρειες που πρέπει να αποσαφηνιστούν, κάτι που σημαίνει πως δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία”, δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η παραπάνω δήλωση έφερε “νηοπομπή” πωλήσεων στα ευρωπαϊκά ομόλογα, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να σημειώνονται στους τίτλους του ευρωπαϊκού νότου.

Οι αποδόσεις για τον 10ετη τίτλο της Ισπανίας ενισχύονται 15 μονάδες βάσης, της Πορτογαλίας κατά 14 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετους τίτλου αναρριχάται στο 2,5% (!)

Απάντηση στο ερώτημα γιατί εξακολουθούν να αυξάνονται τα περιθώρια (spreads) των δεκαετών ομολόγων της Ελλάδας, Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας προσπαθεί να δώσει η Morgan Stanley, παρά τα μέτρα της ΕΚΤ αλλά και τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τον οίκο, “τα αυξημένα περιθώρια αντανακλούν πολλούς παράγοντες, αλλά ο πιο βασικός είναι η βιωσιμότητα του χρέους των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας (όταν μια χώρα έχει υψηλό χρέος, ο δείκτης χρέους της αυξάνεται δυσανάλογα σε μια ύφεση και πολύ περισσότερο από τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που παίρνουν οι κατά τόπους κυβερνήσεις)”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η τουλάχιστον ευδιάκριτη υποχώρηση των δεικτών από τα υψηλά ημέρας, με κύριο “υπαίτιο” τον τραπεζικό κλάδο, ενώ σαφώς υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής ήταν η τελική εικόνα και στον μη τραπεζικό 25αρη, όπου στα υψηλά ημέρας με αρνητικό πρόσημο παρέμενε μόνο ο τίτλος του ΟΛΠ (-0,83%).

Ξεκινώντας από το δεικτοβαρές τραπεζικό ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι τίτλοι των Εθνικής και Eurobank, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η Alpha, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της Πειραιώς.

Για να γίνει αντιληπτό το πόσο “έκαψαν τα χέρια τους” οι traders που τοποθετήθηκαν στα υψηλά ημέρας, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank (0%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,624 ευρώ (+4%), της Εθνικής (+1,37%) μέχρι τα 1,1365 ευρώ (+7,22%), της Eurobank (+2,42%) μέχρι τα 0,347 ευρώ (+5,15%) και της Πειραιώς (-0,58%) μέχρι τα 1,158 ευρώ (+3,39%). Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς τερμάτισαν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας (!)

Για την σχετική βελτίωση της δραματικής, τεχνικά, εικόνας, η μετοχή της Alpha Bank θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 0,74 ευρώ, της Εθνικής υψηλότερα των 1,435 ευρώ, της Eurobank υψηλότερα των 0,444 ευρώ και της Πειραιώς κλείσιμο υψηλότερα των 1,50 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 317,79 μονάδες (+4,64%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 309,6 (+1,95%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 306,84 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,04%.

Τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, δεν έχουν κανένα λόγο ενασχόλησης, μέχρι ο ΔΤΡ να δώσει ανοδική διαφυγή με κλείσιμο υψηλότερα των 386 μονάδων (ημερήσιο “stop short”).

Ερχόμενοι στον μη τραπεζικό FTSE25, με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (+0,20%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,64%), ΕΕΕ (+1,52%), Lamda Development (+1,40%), TITC (+2,73%) και ΟΤΕ (+2,96%).

Μπορεί να απέφυγε την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,98 ευρώ (-0,70%), όμως έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 2,20 ευρώ, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (+0,20%). Σε περίπτωση που επιμένουν οι πωλητές, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη 1,812 – 1,794 ευρώ.

Με το χθεσινό κλείσιμο, έστω και οριακά, γύρισε σε ημερήσιο “short” και ο τίτλος της ΔΕΗ (-1,48%). Η πρώτη αντίσταση στα 2,56 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και η αμέσως επόμενη στα 2,73 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Σε περίπτωση που οι “sellers” κάνουν, εκ νέου, αισθητή την παρουσία τους, οι επόμενες στηρίξεις στα 2,34, 2,04 και 1,91 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά ο τίτλος βρέθηκε στα 2,488 ευρώ (+2,13%), αλλά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, “ντουμπλάρισε” τις ανοδικές συνεδριάσεις η BriQ (+1,79%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Frigoglass (+5,88%), Παπουτσάνη (+1,74%) και Προοδευτική (+15,61%, χωρίς πειστικό “bid”), προσπάθεια αντίδρασης στο χθεσινό -18,92% για την ΑΝΕΚ (+5%), ενώ ο Κυριακούλης (+5,45%) επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 0,926 ευρώ (κλείσιμο 8/4).

Όλα δείχνουν ότι η προσφορά θα αυξηθεί σε υψηλότερα επίπεδα στην ΣΙΔΜΑ (+19,50%), συνεχίζει να έχει πωλητή η Ελλάδος (-2,29%), κάτι κινήθηκε στην Entersoft (+3,82%) εν όψει γ.σ. στις 12/5 για split της μετοχής 6ν/1π, λίγο καλύτερες οι συναλλαγές στον Μπήτρο (+20%), ενώ συνεχίζεται η συμπεριφορά – ασανσέρ της Τεχν. Ολυμπιακής (-7,07%).

Αραιά και που κάνει συναλλαγές, που συνήθως οδηγούν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, η Ίντεργουντ (-7,69%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Κέκροπα (+4,04%), Ιντρακόμ (+15,72%), Ιντρακάτ (+4,35%), Πλ. Θράκης (+8,53%), Unibios (+1,54%), Εβροφάρμα (+5,68%) και Πλαίσιο (+0,71%), επιστροφή αγοραστών σε Intralot (+3,90%), MIG (+4,68%), MLS (+1,83%), Quest (+2,61%), Profile (+2,97%) και Τρ. Αττικής (+3,08%), ενώ η Cenergy (0%) θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 1,00 ευρώ, για να αλλάξει, τεχνικά, επίπεδο.

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο ο ΓΔ παραμένει χαμηλότερα της ζώνης 628 – 652, τον πρώτο λόγο διατηρούν οι εν δυνάμει πωλητές, ενώ η όποια περαιτέρω υποχώρηση, δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 531 μονάδων. Κλείσιμο υψηλότερα των 660 μονάδων, θα απομακρύνει τον κίνδυνο καταγραφής νέων βραχυπρόθεσμων χαμηλών και θα αφήσει περιθώριο κίνησης προς τις 710 μονάδες, που δείχνει να εξαντλείται και το πλέον αισιόδοξο σενάριο, υπό τις παρούσες συνθήκες που διαμορφώνονται στις αγορές.

Αντίθετα, κλείσιμο χαμηλότερα των 531 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), θα επαναφέρει τα σενάρια δοκιμασίας της επόμενης στήριξης στις 470 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δείχνει απροσπέλαστη η πρώτη αντίσταση στις 1545 μονάδες (ΚΜΟ 30 ημερών). Ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 1606 μονάδες (αισιόδοξο σενάριο). Σημαντική η στήριξη στις 1414 μονάδες και μέγιστη αποδεκτή διόρθωση μέχρι τις 1290 μονάδες (ημερήσιο “stop long”), προκειμένου να μην επιστρέψουν τα σενάρια δοκιμασίας των 1135 μονάδων. Προσοχή στα δύο άκρα των 1496 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ωρών 1380 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ωρών).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Ανοδική αντίδραση, με τους επενδυτές να αναζητούν νέα από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία μπορεί να δώσει το ‘πράσινο φως’ για συμφωνία αναφορικά με μία συντονισμένη δράση απέναντι στις επιπτώσεις του COVID-19”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Η πρωτόγνωρη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, σε συνέχεια της κάλυψης όλων των αποθηκευτικών χώρων και των χαμηλών συνθηκών ζήτησης, προκαλεί αναταράξεις σε όλες τις αγορές του πλανήτη. Αναπόφευκτα, η καθοδική κίνηση θα συνεχιστεί για τον ΓΔ του Χ.Α., με τους αγοραστές να καλούνται να επιδείξουν τα αντανακλαστικά τους στην περιοχή των 580 μονάδων”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο ΓΔ επέστρεψε κάτω από τις 600 μονάδες, αφού πραγματοποίησε τοπικό υψηλό στις 630 μονάδες. Αναμένουμε τη συμπεριφορά του ΓΔ στα επίπεδα στήριξης των 580 και των 540 μονάδων. Η περιοχή των 550 θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο σημείο εισόδου. Θεωρούμε πολύ πιθανό το εύρος διακύμανσης του τελευταίου μήνα να αποτελέσει ένα μελλοντικό trading range. Ο ΔΤΡ τηρεί ακριβώς το προσδοκώμενο trading range μεταξύ 300 - 380 μονάδων. Έχει επιβεβαιώσει δυο φορές τόσο το άνω, όσο και το κάτω όριο. Θεωρούμε πολύ πιθανό να διατηρηθεί για άλλη μια φορά η στήριξη στις 300 μονάδες, με πιθανή βραχυχρόνια υποχώρηση ως τις 280 μονάδες. Οι 380 μονάδες αποτελούν, πλέον, ισχυρό επίπεδο αντίστασης”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Πιο φιλόδοξα μέτρα αποζητά η ευρωζώνη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σχετιζόμενα με την ανάκαμψη και την καταπολέμηση του Covid-19, ενόψει της αυριανής του τηλεδιάσκεψης. Την ίδια ώρα η αμερικανική γερουσία ενέκρινε το δεύτερο πακέτο $484 δισ., για την στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την βραδύτητα των αντανακλαστικών της Ε.Ε.”, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Την επίσπευση της μείωσης της παραγωγής εξετάζει ο OPEC, μετά τα ακραία φαινόμενα στις τιμές του πετρελαίου. Η προγραμματισμένη μείωση αφορά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως και θα έμπαινε σε εφαρμογή από την 1 Μάϊου. Παρόλα αυτά η μείωση δεν είναι επαρκής για να αποφορτίσει την κατάσταση και η δυσκολία με την οποία επιτεύχθηκε η συγκεκριμένη συμφωνία, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει σημαντικά το επόμενο διάστημα.

Σε κρίσιμα επίπεδα επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης, βρισκόμενος στην τασική στήριξη των 590 μονάδων. Η αγορά έδειξε αδυναμία υπέρβασης των 630 μονάδων, όπου και διαμόρφωσε το τοπικό υψηλό και αποτελεί την πρώτη αντίσταση της αγοράς. Χαμηλότερα, η βάση των 550 μονάδων φαίνεται πως θα είναι αυτή που θα μας απασχολήσει, σε περίπτωση βέβαια, απώλειας των 590 μονάδων του ΓΔ.

Αναμενόμενα, ο δείκτης τραπεζών διόρθωσε έως την στήριξη των 300 μονάδων, αδυνατώντας να ξεπεράσει το κρίσιμο τεχνικό όριο των 370 μονάδων. Η σημερινή τεχνική αντίδραση δεν ήταν καθόλου πειστική, με τον κλαδικό δείκτη να παραμένει “short”, “κοιτάζοντας” πλέον τα πρόσφατα χαμηλά των 266 μονάδων. Αναγκαία κρίνεται η κατοχύρωση των 350 μονάδων για την αποφυγή του άμεσου κινδύνου, όμως μόνο με την υπέρβαση των 370 μονάδων η εικόνα θα γίνει και πάλι θετική.

Η επάνοδος της τμηματικής άρσης των μέτρων πλησιάζει, με την κυβέρνηση να στοχεύει στην σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μέσα στον Μάϊο. Η πορεία των κρουσμάτων φαίνεται να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα χρηματιστηριακά, με την πορεία του “μαύρου χρυσού” να λαμβάνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

“Το πρόσφατο ράλι στις διεθνείς αγορές χρήζει προσοχής, καθώς μία διόρθωση μετά τις πρόσφατες εξελίξεις δεν θα ήταν καθόλου απίθανο σενάριο”, τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες ασιατικές αγορές.

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης σε Ευρώπη και Wall Street.

Οριακές απώλειες για το ευρώ, αξιοσημείωτα κέρδη για το πετρέλαιο εν μέσω αντικρουόμενων εκτιμήσεων – εξελίξεων.

“Καθώς λιγοστεύουν τα περιθώρια αποθήκευσης πετρελαίου, ειδήμονες λένε πως μπορεί να είναι ζήτημα εβδομάδων να μην υπάρχει πλέον άλλος χώρος αποθήκευσης του αργού (φαινόμενο που στη γλώσσα του κλάδου ονομάζεται ‘tank tops’), κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές του ‘μαύρου χρυσού’ να περάσουν σε αρνητικό έδαφος και σε άλλες περιοχές του κόσμου, πέραν των ΗΠΑ”, σύμφωνα με το Bloomberg.

Από την άλλη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ διέταξε τις Ένοπλες Δυνάμεις να ανοίγουν πυρ και να καταστρέφουν όποιο ιρανικό σκάφος παρενοχλήσει αμερικανικό πλοίο, καθώς η ένταση αυξάνει εκ νέου στην περιοχή του Κόλπου.

Υψηλότερα των $1700 δείχνει να επιστρέφει ο χρυσός, στον απόηχο της έκθεσης της BofA που δίνη 18μηνη τιμή – στόχο στα $3000 η ουγκιά, μικρά κέρδη για το ασήμι, πάνω από τα $7000 το Bitcoin.

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο. Στο 1,5% κατέβασαν ταχύτητα οι τιμές καταναλωτή τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, σύμφωνα με την αρμόδια στατιστική αρχή. Το αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις. Τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 1,7%.

“Η αγορά χρέους απευθείας από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, θα μπορούσε να υπονομεύσει τη νομική απαίτηση οι κυβερνήσεις να ακολουθούν αξιόπιστες πολιτικές προϋπολογισμού”, αναφέρει σε επιστολή της προς μέλος του Ευρωκοινοβουλίου η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συζητήσει σήμερα το απόγευμα, μέσω τηλεδιάσκεψης, για το αν η ΕΚΤ θα δέχεται ομόλογα που δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση (junk-rated debt) ως ενέχυρα από τις τράπεζες”, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.

Ελεύθερη πτώση κατέγραψε τον Απρίλιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη. Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διολίσθησε στις -22 μονάδες, από -2 τον Μάρτιο. Ο δείκτης είχε ανέλθει στο ιστορικό υψηλό των 36 μονάδες τον Ιανουάριο του 2000, ενώ υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των -41 μονάδων τον Μάρτιο του 2013.

“Τα εγχώρια αεροπορικά ταξίδια έχουν μειωθεί κατά 70% σε όλο τον κόσμο και η ανάκαμψη τους επόμενους έξι μήνες πιθανόν να είναι βραδεία, λόγω της ζημιάς που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός στο οικονομικό περιβάλλον. Οι εκτιμώμενες οικονομικές απώλειες διεθνώς για τις αεροπορικές εταιρείες, από την παγκόσμια εξάπλωση της COVID-19, έχουν αυξηθεί στα $314 δις”, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA).

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο ΓΔ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 601,45 μονάδες (+1,76%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 596,19 (+0,87%) και τερμάτισε τις συναλλαγές στις 595,41 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,74%.

Ο τζίρος στα 37,5 εκατ., ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο ΟΛΠ και με το αρνητικό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΤΕ και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Jumbo, Fourlis, Εθνική, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου και ΔΕΗ.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 74 ανοδικές μετοχές, έναντι 51 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα των έξι ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης και στην αγορά παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητή μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.339 συμβόλαια).

Στα 3.432 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.432 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.045, 780 για τον Μάιο και 265 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.426) κινήθηκε μεταξύ 1.415 και 1.450,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (9.500 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.085), Alpha Bank (3.282), Πειραιώς (1.913), ΔΕΗ (345), Ελλάκτωρα (891), Εθνική (3.212), ΓΕΚ (132), Ιντρακόμ (281), ΟΠΑΠ (266), Jumbo (157), MIG (253).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 43.707, MIG 41.821, Alpha Bank 27.139, Εθνική 20.359.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

    Position Holder                                   Name of Issuer                NSP              Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.633.661 τεμ., (από 39.733.661 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 19.764.226 τεμ. (20.564.226), ΔΕΗ 6.283.121 τεμ. (6.317.159), Eurobank 61.013.302 τεμ. (60.833.302), ΟΠΑΠ 1.305.113 τεμ. (1.317.113), Εθνική 9.822.988 (9.940.540), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v