Προσπάθεια αντίδρασης, μετά τη χθεσινή «καταιγίδα» στις διεθνείς αγορές με πενιχρά ωστόσο αποτελέσματα. Αρχικά από την Ασία, νωρίτερα από τις κύριες ευρωπαϊκές και προ ολίγου από το ΧΑ. Ωστόσο ουδείς εχέφρων θα μπορούσε να είναι βέβαιος για το τι θα ακολουθήσει, ει μη μόνον πως στις αγορές θα επιχειρηθεί μία σταδιακή διαχείριση των συνεπειών της διόρθωσης.
Ομως τα κύρια ξένα χρηματιστήρια διορθώνουν μετά από διαδοχικά ιστορικά υψηλά ή πολυετή υψηλά, γεγονός που δικαιολογεί «εξαερώσεις» όπως η χθεσινή. Παρ' όλα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν γεγονότα και προβλέψεις που αφορούν στην οικονομία, ενδεικτικό λ.χ. το ότι η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο του 2019.
Προσώρας περιοριζόμαστε στα τρέχοντα, στην προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης -σε αυστηρά τεχνικά πλαίσια-, με ό,τι αυτό συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα. Μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής, που «κλείνει» χρηματιστηριακά ο Φεβρουάριος.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX αντιδρούσε νωρίτερα στις 13.050 μονάδες, πλην όμως είναι εμφανής η επιφυλακτικότητα traders και επενδυτών.
Στο ΧΑ, που σημειωτέον δεν είχε ακολουθήσει τον τελευταίο ανοδικό κύκλο των ξένων χρηματιστηρίων, πολύ διστακτικές οι πρώτες κινήσεις, εύλογα επιφυλακτικές και με το... δάκτυλο στο πληκτρολόγιο. Εως τις 827,47 στα πρώτα 5' η προσπάθεια αντίδρασης για τον Γενικό Δείκτη, επίπεδο όπου ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης, για να διολισθήσει προς τις 816,25 μονάδες. Αδύναμη η παρουσία των αγοραστών στα πρώτα 30', με τραπεζικές και blue chips να βγάζουν αρχικά αντίδραση αλλά στα υψηλά ξαναβγήκαν πωλήσεις.
Στα 15 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στις 11:00, ένδειξη της στάσης πωλητών-αγορών, με τον ρυθμό συναλλαγών να επιταχύνεται όταν λίγο πριν τις 11:00 η αγορά «γύρισε» σε οριακά αρνητικό έδαφος. Στα 2 εκατ. η αξία των συναλλαγών στο «γύρισμα» και δοκιμασία του ΓΔ προς τις 817 μονάδες. Ακολούθησε νέα ανοδική προσπάθεια, που έφερε τον ΓΔ στις 824 μονάδες για να πάρουν και πάλι στις 12.00 κεφάλι οι πωλητές και να πιέσουν τον ΓΔ στις 812 μονάδες.
Ανάλογη εικόνα διαμορφωνόταν, σχεδόν παράλληλα, στη Φρανκφούρτη υπό το βάρος των πωλητών, συνέπεια της εικόνας που διαμορφωνόταν στα futures στη Wall Street.
Η αδυναμία ισχυρής ανοδικής διόρθωσης καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης διεθνώς, της αβεβαιότητας στα ύψη όπως αυτά αποτυπώνονται και στους σχετικούς δείκτες. Στις 23 μονάδες ο δείκτης VIX.
Από τις 691 στις 677 μονάδες ο τραπεζικός, για να επανέλθει υψηλότερα προς τις 695 μονάδες, με το που ξαναγύρισε ανοδικά ο DAX, ακολουθώντας τα συμβόλαια του S&P500.
Συνεπώς έχουμε μία συνεδρίαση με τη μεταβλητότητα στα ύψη, με αυξημένη ροή και αξία συναλλαγών (*), με το 43% να πραγματοποιείται στις μετοχές των Eurobank, Εθνικής. Με τον ΟΠΑΠ, την Alpha Bank και τον ΟΤΕ να συμπληρώνουν την 5άδα. Δίνοντας έτσι την εικόνα που διαμορφώνεται στην αγορά.
Δεδομένης της καταλυτικής συμμετοχής των ξένων, στο ΧΑ, της σημαντικής παρουσίας hedge funds, το ελληνικό χρηματιστήριο συγχρονίζεται (ως προς την τάση) με τα ξένα.
Εάν σήμερα το βράδυ στη Wall σημειωθεί αναστροφή, τότε DAX και λοιποί δείκτες θα κινηθούν ανάλογα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο ΧΑ, οι αγοραστές από τα χθεσινά χαμηλά θα έχουν τη δυνατότητα να γράψουν βραχυπρόθεσμα θετικές αποδόσεις.
Από τον τραπεζικό κλάδο, η προσοχή στη Eurobank, από τα blue chips σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Mytilineos, ΔΕΗ.
Νέες πιέσεις για την Intralot, που χάνει άνω του 7% στο 0,26 ευρώ, ενώ βρέθηκε και σχεδόν στο -20%.