Διορθώνουν από τα πολυετή υψηλά τους τα ξένα χρηματιστήρια, "βουλιάζει" το ΧΑ. Επανέρχονται ανοδικά Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη κ.λ.π αγορές, ασθμαίνοντας η Αθήνα μπας και υπερβεί τις 935 μονάδες. Ωστόσο, ούτε και αυτές, ενώ με το "γύρισμα" της Παρασκευής εκτός, εντός χάθηκαν στηρίξεις και άμυνες εβδομάδων. Χωρίς ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές αλλά και χωρίς αντιστάσεις από τις εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις ούτε καν ουσιαστική διάθεση από την πλευρά των αγοραστών να διασωθούν, έστω και 905-900 μονάδες. Ούτε αυτό καν.
Κατά τα άλλα, φθάνουμε προς το τέλος Φεβρουαρίου και ακόμη η αγορά περιμένει πότε θα δεήσει η Φρανκφούρτη να αποφανθεί για το ύψος κάλυψης των εγγυήσεων, που θα παρέχει το Δημόσιο στις τράπεζες για την διαχείριση/εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων, που θα προχωρήσει μαζί με το... rebranding του χρηματιστηρίου, και θα... η ουσία είναι, πως έτσι ούτε ο πολύπαθος τραπεζικός κλάδος προλαβαίνει να "ανασάνει" ούτε το "ρηχό" μας χρηματιστήριο να κερδίσει λίγους πόντους εμβάθυνσης.
Επιστροφή σε επίπεδα χαμηλότερα των 900 μονάδων, στις 893,03 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Μετρώντας απώλειες 3,17% σε διάστημα εβδομάδος, 2,58% από την αρχή του έτους, με την αποτίμηση στα συνολικά 61,8 δισ. από τις χαμηλότερες σχέσεις ως προς το ΑΕΠ μεταξύ των αγορών της ευρωζώνης.
Για την νέα ταλαιπωρία της αγοράς και δη του τραπεζικού κλάδου, δόθηκαν, είναι αλήθεια διάφορες ερμηνείες. Για παράδειγμα η καθυστέρηση στο θέμα των NPLs, η υπεραπόδοση του τραπεζικού το 2019 και η εύλογη κατοχύρωση μέρους των υπεραξιών, η υπέρ προεξόφληση θετικών εξελίξεων για αρκετά blue chips κ.λ.π, κ.λ.π . Ολες έχουν δόση ουσίας και λογικής, πλην όμως το αποτέλεσμα όπως αυτό αποτυπώνεται- εν τέλει- στο ταμπλό είναι απογοητευτικό για την αγορά. Ενα διόλου ελκυστικό χρηματιστήριο που αδυνατεί να προσελκύσει, έστω μία, νέα εισαγωγή εταιρείες, που ακόμη και στην ουσία της αντιπροσωπευτικότερης αποτύπωσης των μεγεθών είναι, ακόμη, στο "θα" αλλάξουν κάποια στιγμή οι σταθμίσεις των εισηγμένων/μετοχών στην διακύμανση των δεικτών.
Η δε "ρηχότητα" του αποτυπώνεται στο ότι από την αρχή του έτους είναι, μετά βίας, στα δάχτυλα του ενός χεριού οι συνεδριάσεις με αξία συναλλαγών μεγαλύτερη των 100 εκατ. ευρώ.
Κλάδος- βαρίδι ο τραπεζικός, στις 766,01 με εβδομαδιαίες απώλειες 7,93% και 13,46% από την αρχή του έτους και με ενδεικτικό το ότι η συνολική αποτίμηση των 4 συστημικών είναι στο (σχεδόν) 60% της Coca Cola, η δε πιο "βαριά" τράπεζα η Eurobank των 2,744 δισ. (έχοντας όμως απορροφήσει την Grivalia).
Aδιαμφισβήτητα το... σήριαλ με το zero risk, τον "Ηρακλή" κ.λ.π επηρεάζουν την στάση των funds, προφανώς και οι τριψήφιες αποδόσεις του 2019 δικαιολογούν "κλείδωμα" θέσεων. Ωστόσο το υψηλό του ΔΤΡ είναι στις 924,17 μονάδες, δηλαδή χαμηλότερα από τις τιμές του 2015, των αναγκαστικών ανακεφαλαιοποιήσεων. Για την απόσταση από τα υψηλά φθινοπώρου 2007 ας μην το συζητήσουμε καν, σκέτη απογοήτευση.
Ομως το πρόβλημα αυτής της περιόδου έχει να κάνει και με ορισμένα blue chips, με συνέπεια ο δείκτης στις 2.240,27 μονάδες να χάνει 3,47% και 2,51% από την αρχή του έτους. Ο Μάνος Χατζηδάκης/ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή, δίνει μία εξήγηση. "Η διόρθωση έχει εξομαλύνει κάποιες υπερβολές στην αποτίμηση των blue chips, όπου μάλλον είχαν προεξοφληθεί περισσότερα απ΄ όσα μπορούσαν να δικαιολογήσουν. Οι μερισματικές αποδόσεις έγιναν πιο ελκυστικές και δεδομένου του χρόνου, που μεσολαβεί για την αποκοπή των μερισμάτων- λιγότερο από τέσσερις μήνες- η επιλεκτική εστίαση σε εισηγμένες/μετοχές με καλά μερίσματα αποκτά και πάλι νόημα". Λογική προσέγγιση, για να δούμε.
Τι θα μπορούσε να φέρει νέα κεφάλαια στο ΧΑ; και δη ελλήνων επενδυτών; "Η συντήρηση των επιτοκίων καταθέσεων σε χαμηλά ή και αρνητικά επίπεδα αναμένεται να οδηγήσει τους αποταμιευτές σε αναζήτηση εναλλακτικών τοποθετήσεων..." εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας/ΚΥΚΛΟΣ χρηματιστηριακή. Λογική προσέγγιση, και αυτή με τον έμπειρο χρηματιστή να εστιάζει στο κίνητρο της μερισματικής απόδοσης για να συμπληρώσει ο ίδιος, πως χρειαστεί χρόνος για να ξεπεραστούν τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος. Και η πιο τραυματική έχει ονοματεπώνυμο που μάλιστα σε δύο μήνες κλείνει και δύο χρόνια από το σκάσιμο του μεγαλύτερου χρηματιστηριακού/επιχειρηματικού σκανδάλου των τελευταίων 10ετιών. FF Group/οικογένεια Κουτσολιούτσου, με την κατάσταση όλο και πιο περίπλοκη και δεκάδες εκατ. χαμένων κεφαλαίων, ομολογιούχων, θεσμικών, ισχυρών αλλά και μικρών ιδιωτών επενδυτών εντελώς "καμμένα". Τι να πει κανείς.
Στο δια ταύτα, μια που από αύριο μετράμε 5 συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του Φεβρουαρίου, του πρώτου 2μηνου του 2020.
Να δούμε την εικόνα μηνός των 21+4 του δείκτη, κατ΄ αρχήν. Στα 17,34 ευρώ η μετοχή της TITANC με απώλειες 10,16% σε μηνιαίο, στα 2,665 του ΑΔΜΗΕ με άνοδο 7,46%, στα 8,45 της AEGEAN με απώλειες 6,32%, στα 3,48 της Viohalco επίσης με απώλειες 12,78%. Στα 8,11 με απώλειες 3,11% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 4,118 με απώλειες 4,85% η ΔΕΗ, στα στα 33,42 με άνοδο 1,36% η Coca Cola, στα 1,636 με απώλειες 14,97% η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 7,75 με απώλειες 8,39% τα ΕΛΠΕ, στα 7,57 χαμηλότερα 1,30% η ΕΥΔΑΠ. Επίσης, η ΕΧΑΕ στα 4,60 ευρώ με απώλειες 8,91%, η Lamda στα 8,21 με απώλειες 3,07%, η Motor Oil στα 18,58 με απώλειες 8,47%, η Jumbo στα 17,35 με απώλειες 10,84%, η Mytilineos στα 8,805 με απώλειες 13,25%, ο ΟΛΠ στα 21,40 με απώλειες 5,93%, ο ΟΠΑΠ στα 11,95 με θετικό πρόσημο 1,96%, ο ΟΤΕ στα 13,91 με συν 1,02%, ο Sarantis στα 8,51 με απώλειες 5,55%, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 8,85 με άνοδο 6,63% και η Fourlis στα 5,59 ευρώ και απώλειες 4,61% σε διάστημα μηνός.
Πρακτικά, για τον Φεβρουάριο εξελίσσεται διόρθωση αλλά με ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, OTE, ΟΠΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ να την λειαίνουν με συνέπεια για τον ΓΔ να καταγραφούν "χαμηλά έτους", να επιστρέψει στην πλαγιοανοδική στήριξη που είχε λειτουργήσει ως εφαλτήριο ανοδικής αντίδρασης, τον Αύγουστο 2019. Οι δείκτες- βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι σε τάση short αλλά οι ταλαντωτές να δικαιολογούν ανοδική διόρθωση.
Σημαντική η περιοχή πέριξ των 863 μονάδων (διέλευση ΚΜΟ 200 ημερών) που είτε θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για μερικές "ανάσες" ή ενδεχόμενη απώλεια της θα πρέπει να μας προβληματίσει για ενδεχόμενα που δεν έχουμε συνεκτιμήσει μέχρι τώρα. Πολύ πιθανό στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να βγει αντίδραση, με τις 902-907 μονάδες, εύρος αντίστασης, προτού δοκιμασθούν χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Εκτός εάν από Δευτέρα 2 Μαρτίου έχουμε ενθαρρυντικά νεότερα από το τραπεζικό μέτωπο.
Την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα δημοπρατήσει έντοκα, διάρκειας 26 εβδομάδων, την Πέμπτη τα Ελληνικά Πετρέλαια θα ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα και το τελικό μέρισμα. Τέλος την Παρασκευή θα γίνει η (3μηνιαία) αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, χωρίς να αναμένονται προσθήκες ή διαγραφές δεικτοβαρών μετοχών.