Η απότομη άνοδος των περιστατικών κορωνοϊού επιβάρυνε το κλίμα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, παρά τα νέα ιστορικά υψηλά που κατέγραψαν χθες το βράδυ και οι τρεις δείκτες στην Wall Street, οι ανησυχίες μεταδόθηκαν στην Ευρώπη και το Χ.Α. δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από το κλίμα επιφυλακτικότητας, έστω και αν οι βασικοί του δείκτες αντέδρασαν από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά και με τα “μαγικά” των τελικών δημοπρασιών έκλεισαν με θετικό πρόσημο και κοντά στα υψηλά ημέρας (!)
Μάλιστα το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, “παίχτηκε” μέχρι τέλους και πολύ περισσότερο στις τελικές δημοπρασίες (έκλεισαν στο υψηλό ημέρας έξι τίτλους του 25αρη), όμως όλα τα παραπάνω δεν αλλάζουν τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το μεγαλύτερο κομμάτι του εγχώριου χρηματιστηριακού ταμπλώ, παρουσιάζει ενδείξεις κόπωσης.
Ασφαλώς υπάρχει και η πιο συντηρητική άποψη, σύμφωνα με την οποία, “αν δεν υπήρχαν σήμερα οι βοήθειες από την ΕΕΕ (+2,68%), η εικόνα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. θα ήταν σημαντικά χειρότερη”, καθώς στα χαμηλά ημέρας, όπου οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτριπλάσιες των ανοδικών, ο μόνος Δεικτοβαρής τίτλος που διασώζονταν με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΕΕ, στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων χρήσης 2019.
Σύμφωνα με τους Αναλυτές, τα αποτελέσματα της Coca Cola HBC, ήταν στο πάνω όριο από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, ή και ελαφρώς καλύτερα.
Οι Αναλυτές περίμεναν τζίρο 7 δισ. ευρώ με τον όμιλο να δημοσιεύει 7,026 δισ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 522,2 εκατ. ευρώ, με τους Αναλυτές να περιμένουν 519 εκατ. ευρώ.
Η Εταιρεία θα δώσει αυξημένο μέρισμα 0,62 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,57 ευρώ στην προηγούμενη χρήση.
Εν τω μεταξύ χθες, ο Οίκος MSCI δημοσίευσε τις τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις των δεικτών του, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν αλλαγές για τις Ελληνικές μετοχές, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστούν μικρές εκροές κεφαλαίων.
Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το κλείσιμο της 28ης Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται ότι στο δείκτη MSCI Greece συμμετέχουν οι Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Τιτάν και Motor Oil.
Από την άλλη, μπορεί να συνεχίστηκε η αδύναμη εικόνα στο ταμπλώ του Χ.Α., όμως ταυτόχρονα συνεχίστηκαν οι επιθετικές κινήσεις των αγοραστών στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να καταγράψουν νέα ιστορικά χαμηλά (στο 0,921% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).
Επιστροφή των πιέσεων, δείχνει η τελική εικόνα στο Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, έστω και αν όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι ανέκαμψαν από τα χαμηλά ημέρας.
Να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν Alpha Bank (-1,56%) και Εθνική (-1,93%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Eurobank (-0,75%) και Πειραιώς (-2,20%).
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 811,29 μονάδες (-3,41%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 823,77 (-1,93%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 827,33 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,50%.
Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 846 μονάδων, για να γυρίσει το ημερήσιο διάγραμμα σε “long”, ενώ αν δώσει καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 800 μονάδων, η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη των 789 – 780 μονάδων.
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “τρίτη φορά στις Αγορές, μέσα σε μια διετία, για την έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης ( Tier II), ενδέχεται να βγει το 2021 η Πειραιώς, καλύπτοντας κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν λόγω του προγράμματος ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της και της, σταδιακής, προσαρμογής των εποπτικών κεφαλαίων, στην επίπτωση εφαρμογής του ‘IFRS 9”.
Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική εικόνα είναι σημαντικά καλύτερη της ενδοσυνεδριακής και ότι με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΕΕ (+2,68%), Jumbo (+3,24%), Lamda Development (+2,89%), Motor Oil (+1,50%), TITC (+0,66%), ΑΔΜΗΕ (+2,56%), Αεροπορία Αιγαίου (+1,41%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,74%), ΟΛΠ (+1,40%), ΟΤΕ (+1,09%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,94%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.
Όπως προαναφέρθηκε, τις σημαντικότερες βοήθειες στους δείκτες έδωσε ο τίτλος της ΕΕΕ (+2,68%), που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Αν και η μετοχή υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 34,88 ευρώ (+5,03%), η ολοκλήρωση των συναλλαγών την βρήκε να κλείνει σε νέα υψηλά 7μηνου, με την κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά τα 12,6 δισ. ευρώ (το 1/5 της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.).
Η αμέσως επόμενη αντίσταση στα 35,20 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 29,38 ευρώ, με προοπτικές να ανέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.
Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα η μετοχή της Jumbo (+3,24%), ενώ επέστρεψε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 19,00 ευρώ.
Στα 18,20 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 19,48 ευρώ η επόμενη, ισχυρή, αντίσταση.
Μεταβαίνοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κινητικότητα σημειώθηκε στα δύο μέτωπα από τα οποία περιμένει ειδήσεις η Αγορά και πιο συγκεκριμένα σε Forthnet (+13,99%) και Τεχν. Ολυμπιακή (+4,60%, αλλά με διόλου ευκαταφρόνητη προσφορά).
“Πακέτα” αθροιστικού ύψους 1.650.000 μετοχών, ή του 5,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Μοτοδυναμικής (-1,92% και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση) πέρασαν νωρίτερα μέσω του Χ.Α. Ειδικότερα, από το ταμπλώ πέρασαν έξι “πακέτα” 280.000, 260.000, 220.000, 250.000, 220.000 και 420.000 μετοχών, στην τιμή των 1,38 ευρώ ανά μετοχή. Το ύψος της συναλλαγής ανήλθε στα 2,27 εκατ. ευρώ.
Σε αποπληρωμή του συνολικού ανεξόφλητου ποσού των ομολόγων λήξης 2021 και 2022 προχώρησε η Frigoglass (-3,45%), μετά και την άντληση κεφαλαίων ύψους 260 εκατ. ευρώ με έκδοση νέου ομολόγου στις 3 Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται ότι η Εταιρεία έχει εκδώσει senior ομόλογα με λήξη το 2021 ύψους 79,4 εκατ. ευρώ και με λήξη το 2022 ύψους 98,5 εκατ. ευρώ.
Ο τίτλος συνεχίζει να έχει μεγάλο πωλητή.
Από εκεί και πέρα, “non stop” η πίεση στην Doppler (-5,17%), που συμπλήρωσε και Πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για την MLS (-3,79%), ενώ “ντουμπλάρισαν” τις πτωτικές συνεδριάσεις MIG (-3,72%), Byte (-2,63%), Μουζάκης (-0,44%) και Ιντεάλ (-1,68%).
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την CPI (+5,41%, αλλά σήμερα το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο), τρεις οι ανοδικές και για Ίλυδα (+4,63%) και ΕΚΤΕΡ (+2,86%), επιστροφή αγοραστών σε Κέκροπα (+4,50%) και Lavipharm (+6,62%), εμφάνιση πωλητών στον Άβακα (-2,72%), ενώ επιμένει ο μεγάλος πωλητής στα 1,33 ευρώ, για την Attica Group (-0,75%).
Για τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο “stop short” στις 927 μονάδες και η πρώτη στήριξη στην ζώνη 897 – 890 μονάδες. Αδυναμία κίνησης υψηλότερα των 927 - 930 μονάδων, θα επαναφέρει τα σενάρια για πιθανή υποχώρηση προς τις 870 μονάδες.
Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, οι επόμενες αντιστάσεις στις 950 και 963 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ημερήσιο “stop long” στις 2252 μονάδες και η πρώτη αντίσταση στις 2350 και 2387 μονάδες.
Τι λένε οι Αναλυτές
“Η ΕΕΕ ανακοίνωσε τα μεγέθη της πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Η ασύμμετρη κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε σχέση με τις Διεθνείς Αγορές, είναι πιθανό να σχετίζεται με τις ‘εξωγενείς’ εστίες (γεωπολιτικές ανησυχίες, προστασία πρώτης κατοικίας, μεταναστευτικό κ.λ.π.) που ταλαιπωρούν την Ελληνική Οικονομία, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη βραχυχρόνια κίνηση του ΓΔ”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Στο εσωτερικό, θετική έκπληξη αποτελεί η απόδοση του 10ετους, η οποία βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, γεγονός που στηρίζει το θετικό σενάριο για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Το περιβάλλον ευνοεί για μια επαναφορά του ΓΔ στα προηγούμενα υψηλά, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξει, εκ νέου, ο Τραπεζικός δείκτης. Συνολικά, παραμένουμε επιφυλακτικοί και υπενθυμίζουμε ότι η ΕΕΕ ανακοίνωσε αποτελέσματα στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.
“Η κόπωση των τελευταίων ημερών του Ελληνικού Χρηματιστήριου συνεχίστηκε και σήμερα, παρά την προσπάθεια, για άλλη μια φορά, κλεισίματος των βασικών δεικτών σε θετικό πρόσημο στις δημοπρασίες, την ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της Κομισιόν για την Ελληνική Οικονομία τόσο για φέτος, όσο και τα επόμενα έτη, την συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων των Κρατικών ομολόγων σε όλες τις εκδόσεις, τις προοπτικές ένταξης της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εντός του 2020 (Citigroup) και την επιτυχή ολοκλήρωση της 2ης έκδοσης τίτλων μειωμένης εξασφάλισης της Πειραιώς ύψους 500 εκατ. €.”, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.
Το γεγονός ότι οι Ξένες Αγορές, παρά την συνεχιζόμενη εξάπλωση του νέου ιού (corona virus) εντός Κίνας αλλά και σε όλα τα πλάτη & μήκη της Υδρογείου, παραμένουν κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αγνοώντας τις παρενέργειες που θα έχει ο ιός στην Παγκόσμια ανάπτυξη, δεν βοήθησε το κλίμα στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά. Όμως οι αυξανόμενες ανησυχίες της Διεθνούς Κοινότητας, ότι δεν μαθαίνουμε όλη την αλήθεια για το τι συμβαίνει στην Κίνα, πρέπει να μας προβληματίζει..
Οι βασικοί λόγοι που το Ελληνικό χρηματιστήριο εμφανίζει αδυναμία περαιτέρω ανόδου εκτιμούμε ότι επικεντρώνονται, στην λήξη πολιτικής περιόδου χάριτος που είχε η Κυβέρνηση σε μεγάλα οικονομικά & κοινωνικά θέματα, στο Μεταναστευτικό (Νέα κλειστά κέντρα & αύξηση ροών), στην Ιδιωτικοποίηση ζημιογόνων Κρατικών Επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ, ΕΛΤΑ κ.α.), στην εφαρμογή του σχεδίου “Ηρακλής” με επιτάχυνση των πλειστηριασμών σε κατ’ εκτίμηση 140.000 κατοικίες, που ανησυχεί τους Επενδυτές, στην κόπωση του ρυθμού βελτίωσης αρκετών πρόδρομων μακροοικονομικών δεικτών και στην κάμψη του ρυθμού υλοποίησης των προαναγγελθέντων μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών σχεδίων.
Έτσι η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, φοβούμενη πιθανή επάνοδο σε μια κατάσταση έντονων αντιδράσεων και παγώματος, ή περαιτέρω καθυστέρησης δύσκολων αποφάσεων για σειρά θεμάτων, κρατά επιφυλακτική στάση.
Η καθαρή αρνητική σχέση ανοδικών (47) / καθοδικών (70) τίτλων, αντικατοπτρίζει πλήρως την συνολική εικόνα της σημερινής συνεδρίασης και τις επιφυλάξεις των Εμπλεκομένων Μερών.
Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 907 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 900, 882, 875 & 862 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 930, 950 & 970 μονάδων. Σημειώνεται ότι ο ΚΜΟ expo 50ημ. εντοπίζεται στις 911,67 μον., ενώ των 200ημ στις 855,56 μον.
Αντίστοιχα για τον FTSE25 η κοντινή στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη 2280 (ΚΜΟ expo 50 ημ) - 2270 μονάδων. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2264, 2243, 2235 & 2220 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 2320, 2344 & 2370 μονάδων. Εφιστούμε την προσοχή στο επίπεδό των 2260 μονάδων που πρέπει να κρατηθεί απαραβίαστο σε κλείσιμο, καθώς και στο γεγονός ότι ο 200 ημερών ΚΜΟ expo (2152,45) απέχει από τα τρέχοντα επίπεδα.
Συμπερασματικά η σημερινή εικόνα της Αγοράς παραμένει ίδια με αυτή του προηγούμενου σχολίου μας, μία εβδομάδα πριν, αναδεικνύοντας την επιφυλακτικότητα των Εμπλεκομένων. Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών συνηγορούν στην στάση αναμονής, αυξάνοντας την νευρικότητα & την ανησυχία. Το θετικό είναι ότι δεν έχει χαλάσει ακόμα η μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα.
Αν & παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια, διατηρούμε σε επιφυλακή τα αντανακλαστικά μας & τις “stop-loss” στρατηγικές μας, προσπαθώντας να προστατεύσουμε τα κεκτημένα.
“Δεν συμμεριζόμαστε την άκρατη αισιοδοξία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, εκτιμώντας ότι η δυσκολία εφαρμογής δύσκολων πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων εγκυμονεί κινδύνους, που στην παρούσα φάση υποεκτιμούνται”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Επιστροφή των πιέσεων, πλην Αυστραλίας, δείχνει η τελική εικόνα, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.
Οριακές απώλειες για το Ευρώ, μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο.
“Η Παγκόσμια ζήτηση για Πετρέλαιο αναμένεται να καταγράψει την πρώτη τριμηνιαία συρρίκνωση της τελευταίας δεκαετίας. Ο νέος κορωνοϊός και η Κινεζική Οικονομία που έχει ‘κατεβάσει ρολά’ λόγω της έξαρσης του ιού, δίνουν πλήγμα στο Αργό. Η ζήτηση αναμένεται να υποχωρήσει κατά 435.000 βαρέλια την ημέρα, στο πρώτο τρίμηνο του 2020, καταγράφοντας την πρώτη τριμηνιαία συρρίκνωση των τελευταίων 10 ετών και περισσότερο”, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).
Κέρδη για Χρυσό και Ασήμι, προς τα $10200 υποχωρεί το Bitcoin.
Πτώση 18% σημείωσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, φθάνοντας στα 1,94 εκατ. οχήματα. Η “βουτιά” ήταν αναμενόμενη, λόγω του εορτασμού του νέου Σεληνιακού Έτους που έπεσε στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ το 2019 ήταν στις αρχές Φεβρουαρίου. Ο Φεβρουάριος δεν θα δώσει την συνήθη ανάκαμψη, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.
Κατά 1,6% ενισχύθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Ο δείκτης τιμών, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, κινήθηκε καθοδικά κατά 0,8% σε μηνιαία βάση.
Η ανεργία στη Γαλλία υποχώρησε απρόσμενα στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 8,1% τους τρεις τελευταίους μήνες του περασμένου έτους, από το 8,5% το τρίτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία INSEE.
Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέταρτο τρίμηνο του 2008 και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις Οικονομολόγων που που προέβλεπαν να διαμορφωθεί, κατά μέσο όρο, στο 8,5%.
Στην ενδιάμεση έκθεσή της για την αύξηση του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό στις 19 Χώρες του Ευρώ για το 2020 και το 2021, η Κομισιόν σημειώνει ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα παραμείνει στο 1,2% φέτος και του χρόνου, όπως ήταν και το 2019. Για την ΕΕ συνολικά, η ανάπτυξη προβλέπεται να υποχωρήσει οριακά, στο 1,4 % το 2020 και το 2021, έναντι 1,5 % το 2019.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς, στο 1,3% το 2020 και στο 1,4% το 2021, από 1,2% και 1,3% που προέβλεπε τον περασμένο Νοέμβριο. Στην ΕΕ, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το 2020 αυξήθηκε επίσης κατά 0,1 εκατοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 1,5%. Η πρόβλεψη για το 2021 παραμένει αμετάβλητη, στο 1,6%.
Τέσσερα Μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου απομάκρυνε, μέχρι στιγμής, από τα καθήκοντά τους ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, στο πλαίσιο του αναμενόμενου ανασχηματισμού της Κυβέρνησής του, τον οποίο είχε ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει μετά το “Brexit”.
Την παραίτησή του υπέβαλε και ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Sajid Javid, σύμφωνα με πληροφορίες Ξένων Μέσων Ενημέρωσης.
Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν άφησε να εννοηθεί, στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας, ότι οι μειώσεις φόρων που προώθησε η Κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα έχουν επιπτώσεις στην Αμερικανική Οικονομία, σε χρονικό βάθος μιας δεκαετίας, παρά το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο προβλέπει μεσοπρόθεσμο έλλειμμα κοντά στο ένα $τρισ.
O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας σημείωσε μικρή άνοδο στις αρχές Φεβρουαρίου. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 2.000, στις 205.000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Φεβρουαρίου. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν άνοδο κατά 211.000.
Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,1% τον πρώτο μήνα του έτους, σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 2,5%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, οριακά υψηλότερα ανεβάζει τον πήχη της Ελληνικής ανάπτυξης για το 2020 η Κομισιόν, με τις Χειμερινές της προβλέψεις. Εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4%, έναντι 2,3% της προηγούμενης (Φθινοπωρινής) πρόβλεψης, ενώ διατηρεί σταθερή, στο 2% του ΑΕΠ, την αντίστοιχη εκτίμηση για το 2021.
Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 17,7, από 17,0 ευρώ δίνει η JP Morgan σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί σύσταση "overweight".
Ειδικότερα για τα μεγέθη Q4 στην Ελλάδα, εκτιμά ότι θα σημειωθεί αύξηση εσόδων 2% και 3,5% στα EBITDA. Παράλληλα, αναμένει ότι ο ΟΤΕ θα δώσει guidance για αναπροσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές περίπου 600 εκατ. ευρώ (ανακοινώνει αποτελέσματα 19/2).
Θετικό καταλύτη για τον ΟΤΕ αναμένεται να αποτελέσει πιθανή πώληση της Θυγατρικής στη Ρουμανία.
“Η φιλική για την επιχειρηματικότητα νέα Κυβέρνηση στην Αθήνα, σημαίνει ότι όχι μόνο οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί σημαντικά, σε σχέση με μόλις λίγα χρόνια πριν, αλλά η βελτιωμένη αξιοπιστία της νέας Κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι σε θέση να διαπραγματευτεί τη μείωση του πρωτογενούς δημοσιονομικού της στόχου (ύψους 3,5% του ΑΕΠ) με τους Ευρωπαίους Πιστωτές της, για πρώτη φορά μετά τη διάσωση που έληξε το 2018. Η ισχυρότερη ανάπτυξη μπορεί να προκαλέσει την ταχύτερη αναβάθμιση των αξιολογήσεων. Η Ελλάδα θα καταστεί επιλέξιμη από την ΕΚΤ μέχρι τα τέλη του 2020”, εκτιμά η Citigroup.
Νέα τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 16,4, από 16,2 ευρώ δίνει η Optima σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" για τον τίτλο.
Σύμφωνα με την Optima, “ο ΟΤΕ αναμένεται να εμφανίσει έσοδα 3,876 δισ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης 2019, με άνοδο 1,8%. Τα καθαρά κέρδη αναμένεται να διαμορφωθούν στα 347 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23% σε ετήσια βάση”.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 920,49 (+0,32%) και 907,98 μονάδων (-1,04%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 917,98 (+0,05%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 920,24 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,29%.
Ο τζίρος στα 65,7 εκατ., από τα οποία τα 11,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΤΟ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΜΠΕΛΑ.
Αντίθετα, δεν “πρασίνισαν”, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΒΙΟ, ΕΥΔΑΠ και ΜΥΤΙΛ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 70 πτωτικών, παρά ταύτα 11 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.
----ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αισθητή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και αξιοσημείωτη υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.042 συμβόλαια).
Στα 9.038 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.025 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.083, 1.867 για τον Φεβρουάριο και 216 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.318) κινήθηκε μεταξύ 2.286,25 και 2.318 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Πειραιώς, 19.300 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.096), Alpha Bank (5.397), Πειραιώς (3.181), ΔΕΗ (582), Ελλάκτωρα (1.960), Μυτιληναίο (651), MIG (2.419), ΑΔΜΗΕ (821), Εθνική (2.083), Lamda Development (294), ΟΤΕ (370), ΟΠΑΠ (205), Cenergy (179), ΕΕΕ (285), ΓΕΚ (154).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 73.013, Alpha Bank 43.447, MIG 85.588, Εθνική 33.340, ΔΕΗ 14.215, Ελλάκτωρα 22.767, Μυτιληναίο 15.007, Πειραιώς 27.756.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,83% | 2019-07-30 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,98% | 2020-01-07 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,61% | 2019-08-05 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,55% | 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 1,10% | 2019-11-29 |
Oceanwood Capital Management LTD | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,62% | 2020-02-11 |
Oceanwood Capital Management LTD | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,55% | 2020-01-22 |
| | | |
Blackrock Investment Management UK Limited | ALPHA BANK SA | 1,01% | 2019-08-29 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.299.285 τεμ., (από 42.238.285 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.966.966 τεμ. (16.958.966), ΔΕΗ 2.915.249 τεμ. (2.915.249), Eurobank 57.615.654 τεμ. (57.462.654), ΟΠΑΠ 1.291.607 τεμ. (1.291.607), Εθνική 11.208.381 (11.208.381), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.