Το πάρτι των ρεκόρ στη Νέα Υόρκη καλά κρατεί, σε Φρανκφούρτη, Παρίσι καταγράφονται νέα υψηλά, ακόμη και στις αγορές της Ασίας traders και επενδυτές δείχνουν να προσαρμόζονται στα δραματικά γεγονότα.
Στην Αθήνα, στο ΧΑ, φαίνεται να έχει επέλθει... ανοσία στο ανοδικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, καθώς παραμένει εγκλωβισμένο λίγο πάνω από τις 910 μονάδες. Και αυτό την ώρα που το 10ετές υποχωρεί στα ιστορικά χαμηλά, κάτω και από το 1%, στην έκδοση του 15ετούς προσφέρονται σχεδόν 19 δισ., στο Tier ΙΙ της Alpha Bank 5,5 δισ. και άλλα 4 plus χθες για το Tier II της Πειραιώς. Και όμως, στο χρηματιστήριο θεωρείται γεγονός αν ο τζίρος ξεπεράσει τα 80 εκατ.
Προφανής η απουσία των ξένων -στην πλειονότητά τους- και με όσους ενεργούν, να συνεχίζουν το εκνευριστικά μονότονο «πακετάρισμα» τραπεζικών μετοχών και δη της Eurobank.
Στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε, όντως, προσπάθεια από τους long να συγχρονισθεί λίγο η αγορά με τις διεθνείς, πλην όμως, προς το κλείσιμο, αντίρροπες δυνάμεις είχαν διαφορετικά σχέδια. Αποτέλεσμα το διάγραμμα του ΓΔ να είναι μία κάθετη/πτωτική γραμμή και από τις 922,30 να κλείσει στις 917,56 στο χαμηλό ημέρας. Περίεργες καταστάσεις, ομολογουμένως.
Συνεδρίαση Coca Cola η σημερινή, λόγω ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, με την αγορά να δίνει μία απόδοση 10,05% από την αρχή του έτους για τον όμιλο των 12,3 δισ.
Χωρίς ελληνικό ενδιαφέρον οι αλλαγές στους δείκτες MSCI, συνεπώς δεν αναμένονται σχετικές κινήσεις stock picking σε 1-2 συγκεκριμένες μετοχές. Απεναντίας, εντυπωσιακός, για ακόμη μία συνεδρίαση, ο ΟΠΑΠ. Με 3,84% στα 11,90 ευρώ, έχοντας δώσει και μέρισμα και νέες μετοχές (για όσους δικαιούχους δεν προτίμησαν το μέρισμα). Στη λογική του rotation, χαμηλότερα κατά 1,15% στα 13,71 η μετοχή του ΟΤΕ αλλά με τη, σχεδόν, βεβαιότητα πως μόλις γίνει ταμείο στον ΟΠΑΠ, η μετοχή του Οργανισμού θα επανέλθει άνετα πάνω από τα 14 ευρώ.
Ωστόσο σε επίπεδο δεικτών, όσο στις τράπεζες δεν γίνεται μόχλευση και ο ΔΤΡ δεν υπερβαίνει πειστικά τις 850 μονάδες (τουλάχιστον) τόσο ο ΓΔ θα παραμένει καθηλωμένος χαμηλότερα των 930 μονάδων.
Μερίδα χρηματιστηριακών παραγόντων εκτιμά πως ο κλάδος-κλειδί, για να αντιδράσει πειστικά, χρειάζεται μία εξέλιξη/είδηση ουσίας, λ.χ. θετική κατάληξη στο θέμα του zero risk, κάτι που θα ενεργοποιούσε τα αντανακλαστικά των funds. Θεατές τα περισσότερα, σίγουρα δεν έχουν... γυρίσει την πλάτη τους στο χρηματιστήριο, στον κλάδο που πέρυσι τους απέφερε τριψήφιες αποδόσεις, πλην όμως περιμένουν να δρομολογηθούν ενέργειες ουσιαστικές συν τω χρόνω, που άλλα, λιγότερα, funds απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς που βγαίνει σε τιμές χαμηλότερες κατά 5,11% από την αρχή του έτους.