Ενδιαφέρουσα η εβδομάδα, που ξεκινά με αργία στην Wall Street και κλείνει με την προγραμματισμένη ανακοίνωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Ανοδική η τάση στις διεθνείς αγορές, στο ΧΑ συμπληρώνεται ένας κύκλος 3 εβδομάδων (14 συνεδριάσεων) με τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 900 μονάδων, επιβεβαιώνοντας την αργή πλην όμως σταθερή πλαγιοανοδική κίνηση της αγοράς.
Δεδομένου, ότι αναφερόμαστε σε υψηλά 5ετίας (συγκεκριμένα υψηλά 59 μηνών, "μετρούσε" ο Θάνος Σταυρόπουλος, την Παρασκευή) κάθε "κλείσιμο" από τις τρέχουσες τιμές και πάνω, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά θετικών βημάτων.
Στις 934,22 μονάδες ο ΓΔ, στις 2.335,39 ο FTSE25, με τον ΔΤΡ στις 879,62 μονάδες. Σε ικανοποιητικά επίπεδα η αξία συναλλαγών (στα 88,,6 εκατ. και τα 61 εκατ. χωρίς πακέτα) για τη μέχρι τώρα αντίδραση της αγοράς, από τα χαμηλότερα των 900 μονάδων, αλλά όχι αρκούντως επαρκής για το επόμενο βήμα. Αυτό, που θα οδηγήσει την αγορά προς και πάνω από τις 940-950 μονάδες, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο.
Ζητούμενη η ενεργοποίηση περισσότερων ξένων funds, traders σε τραπεζικές και συγκεκριμένα blue chips, η αύξηση των "καθαρών"/χωρίς πακέτα συναλλαγών σε περισσότερα των 80 εκατ. για 2-5 συνεδριάσεις. Κάτι τέτοιο, δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, μάλιστα την Παρασκευή ο τζίρος μειώθηκε στα 55,57 εκατ, ενώ πιθανότατα, ούτε αύριο (λόγω της Martin Luther King Day) θα πραγματοποιηθεί. Συνεπώς, "μετράμε" από Τρίτη μέχρι και Παρασκευή, οπότε ο Fitch ανοίγει την αυλαία των αξιολογήσεων του ελληνικού outlook. Μέχρι τώρα η αγορά δείχνει να προεξοφλεί μία μετριοπαθή στάση/αξιολόγηση από την πλευρά του οίκου, ενώ κινήσεις μόχλευσης δεν είχαν καταγραφεί, μέχρι την Παρασκευή. Θα έλεγα, πως στα τρέχοντα επίπεδα οι αποτιμήσεις εμπεριέχουν την ενδεχόμενη ετυμηγορία του Fitch, οι ξένοι- στην πλειονότητα τους- περιμένουν την αφορμή, το "νέο" που θα τους ενεργοποιήσει εκ νέου. Στις βασικές επιλογές των ξένων και στο τι δείχνουν τώρα οι τιμές- στόχοι αναφέρθηκε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, δίνοντας έναν γνώμονα για τις συνεδριάσεις, που ακολουθούν.
Κλειδί ο τραπεζικός κλάδος, που λόγω της ενισχυμένης βαρύτητας του επηρεάζει ανάλογα την διακύμανση των δεικτών και υπολείπεται των "υψηλών" του (2019). Σε απόκλιση/discount έναντι των 924,17 μονάδων (υψηλά 52 εβδομάδων) ο κλάδος είναι αυτός, που θα μπορούσε να κάνει την ανοδική διαφορά. Απαραίτητη προυπόθεση η υπέρβαση των 888 μονάδων, αύριο-Τρίτη και στη συνέχεια η περαιτέρω κίνηση. Είναι η ώρα των τραπεζικών, θέταμε το ερώτημα (στον Εκηβόλο/Παρασκευής) με τη "μέτρηση" του Ηλία Ζαχαράκη να ενισχύει το σενάριο της ανοδικής αντίδρασης.
Στα 3,006 η Εθνική, με επαναφορά πάνω από το όριο των 3 ευρώ, που αυτή την φορά θα επιδιωχθεί να επιβεβαιωθεί και πρακτικά να αποτελέσει σημείο αναφοράς/στήριξης για υψηλότερες τιμές.
Στα 3284 η Πειραιώς, με το επιθετικότερο διάγραμμα- από την αρχή του έτους- λειτουργεί σαν σηματωρός για τον κλάδο (είτε στις διορθώσεις είτε στις ανοδικές αντιδράσεις).
Στα 1,871 η Alpha Bank, στα 0,90 η Eurobank, και ερώτημα ποια θα ακολουθήσει, μέχρι την Παρασκευή.
Σε long τάση ο FTSE25, με ορισμένες μετοχές σε συσσώρευση/αναμονή, άλλες σε νέα υψηλά και μερικές σε διαδικασία επαναφοράς.
Εβδομάδα ΟΠΑΠ, με το Μάνο Χατζηδάκη (υπ. ανάλυσης ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής) να σημειώνει, πως από Δευτέρα-έως Παρασκευή θα "τρέχει" η περίοδος υπολογισμού της μέσης σταθμισμένης τιμής για τους δικαιούχους, που θα προτιμήσουν να πάρουν μετοχές αντί για μέρισμα. Τα 12 ευρώ είναι μία τιμή, που σύμφωνα με αναλυτές, θα υπερβεί εκ νέου η μετοχή (μένει να φανεί σε ποια ανοδική φάση της αγοράς) με τα υψηλά των 12,66 τον φιλόδοξο στόχο τους.
Την Τρίτη είναι η έκτακτη γ.σ της Jumbo, για να αποφασισθεί η διανομή μερίσματος 0,282 (μετά φόρου) από τα οποία τα 0,22 θα διανεμηθούν με τη μορφή προμερίσματος. Στα 18,69 η μετοχή, με την αποκοπή του μερίσματος να γίνεται την Τετάρτη.
Στις συνεδριάσεις της εβδομάδος, πιθανό είναι το ενδεχόμενο να επιβεβαιωθεί η long τάση λ.χ της Coca Cola (στα 32,47 ευρώ) με "βλέψεις" προς τα 33 και αποτίμηση που όλο και πλησιάζει αυτήν της Deutsche Bank (!). Ζητούμενη η αλλαγή τάσης και επαναφορά για τον ΟΤΕ, στα 13,80 ευρώ, με την διαδικασία συσσώρευσης προς ολοκλήρωση. Στόχος, στον επόμενο ανοδικό κύκλο, το υψηλό των 14,48 ευρώ.
Στα 4,25 ευρώ η ΔΕΗ σε αναμονή της επόμενης κίνησης, στα 10,10 η Mytilineos, στα 20,52 η Motor Oil, στα 8,41 τα ΕΛ.ΠΕ.
Στα ενδιαφέροντα των τελευταίων συνεδριάσεων (από την αρχή του έτους) η κινητικότητα σε επί μέρους ομίλους, στη μεγάλη-μεσαία κεφαλαιοποίηση αλλά και τα...σημεία για εισηγμένες της χαμηλότερης.
Ενδεικτική θεωρώ την αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα στην Autohellas, που οδήγησε στην καταγραφή "νέου υψηλού" για να ακολουθήσει με ανάλογη συμπεριφορά η AEGEAN. Αυξημένες συναλλαγές σε μετοχές, από ΟΛΠ μέχρι Παπουτσάνη και Quest που συντηρούν το ενδιαφέρον σε επί μέρους μετοχές από ένα ικανοποιητικό εύρος του χρηματιστηριακού ταμπλώ.
Στα 63,1 δισ. η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων, ως ποσοστό του ΑΕΠ στο (περίπου) μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Με 5,04% ο FTSEM, από την αρχή του έτους, σημειώνει μεγαλύτερη άνοδο έναντι του Large Cap (1,63%) και του Γενικού Δείκτη (1,91%), θυμίζοντας πως ο ΓΔ κυμαίνεται, μεταξύ 904,82 (8 Ιαν.) 934,22 (17 Ιαν.), με διακύμανση εβδομάδος από 925,09 μέχρι το υψηλό της Παρασκευής.