Στον… πάγο το Χρηματιστήριο

Με σημαντική μείωση της αξίας συναλλαγών (38,9%) ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αμετάβλητος. Στο τέλος καλύφθηκαν οι πρωινές απώλειες με στήριξη από Εθνική και Alpha Bank. Πιέσεις για ΔΕΗ, ΟΛΠ, Jumbo. Νέα πτώση 14% για την MLS.

Στον… πάγο το Χρηματιστήριο

Κυριολεκτικά στις … καθυστερήσεις και στην … διαδικασία των πέναλτις κρίθηκε το πρόσημο της πρώτης συνεδρίασης, της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Όλα έδειχναν μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και το Χ.Α. να ακολουθεί τις ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, όμως η αντεπίθεση των αγοραστών και οι σημαντικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, είχαν σαν αποτέλεσμα το τελικό πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης να κριθεί στο … τελευταίο πέναλτι και ενώ ο Γενικός Δείκτης, μέσω των τελικών δημοπρασιών, γύρισε και σε οριακά θετικό πρόσημο.

Τελικά, το “κουδούνι” της λήξης βρήκε τον Γενικό Δείκτη με αρνητικό πρόσημο και απόλυτα οριακές απώλειες, τους λίγους αγοραστές να κερδίζουν τις τελευταίες εντυπώσεις και την “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς να δείχνει διόρθωση.

Και αν η σημερινή διόρθωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “εντός προγράμματος”, αυτό που αιφνιδίασε αρνητικά τους Παράγοντες της Αγοράς, ήταν η σημαντική καθίζηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων) και η επιστροφή της απαξιωτικής εικόνας για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται με θετικό πρόσημο, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα, μικρή, άνοδο των αποδόσεων (στο 1,462% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Όλα τα παραπάνω διεξήχθησαν στον απόηχο των τελευταίων εμπορικών συζητήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που απέσπασαν την μερίδα του λέοντος στην ειδησεογραφία του Σαββατοκύριακου και όχι μόνο.

Έτσι, ΗΠΑ και Κίνα κατέληξαν σε μερική εμπορική συμφωνία την Παρασκευή, η οποία θα οδηγήσει σε ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο και θα ανοίξει τον δρόμο για μα ευρύτερη συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, δήλωσε πως οι νέοι αυξημένοι δασμοί, από 25% σε 30%, σε εισαγόμενα από την Κίνα αγαθά αξίας 250 δισ. δολαρίων, που θα ετίθεντο σε εφαρμογή από την ερχόμενη Τρίτη, αναβάλλονται.

Από την άλλη, “περισσότερες συζητήσεις στα τέλη Οκτωβρίου θέλει το Πεκίνο, πριν κλείσουν οι λεπτομέρειες για την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με τον Ντόναλντ Τραμπ και πριν ο Κινέζος Πρόεδρος Σι συμφωνήσει να την υπογράψει. Η Κίνα θέλει να καταργηθεί και η προγραμματισμένη αύξηση δασμών του Δεκεμβρίου, κάτι που η Κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει ακόμη εγκρίνει”, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Την αισιοδοξία πως ΗΠΑ και Κίνα έχουν μία συμφωνία πρώτης φάσης, η οποία διαχειρίζεται βασικά στοιχεία της εμπορικής διαμάχης ανάμεσα στις δύο Χώρες, εξέφρασε στο CNBC, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, ο Στίβεν Μνούτσιν.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι πρώτο μέλημα των λίγων, σημερινών, αγοραστών, ήταν να αποφύγει ο Γενικός Δείκτης κλείσιμο χαμηλότερα των 850 μονάδων, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να έφερνε επιπλέον πωλήσεις, από χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία η ψυχολογία των ενεργών traders παραμένει θετική, παρά τις σημερινές, ήπιες, κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, ενώ σημαντικό ρόλο για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη σημαντικό ρόλο θα παίξει η συμπεριφορά των Τραπεζικών μετοχών, τα αποτελέσματα της Jumbo (15/10), αλλά και η δημόσια εγγραφή για το ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή (16 – 18/10).

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Eurobank (-0,56%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (+1,12%), Εθνική (+1,26%) και Πειραιώς (+0,67%). Να σημειωθεί ότι οι τρεις τελευταίοι τίτλοι, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας (!)

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 799,57 μονάδες (-2,24%). Ακολούθησε ανοδική αντίδραση μέχρι τις 819,82 (+0,23%) Στις 17.00 είχε βρέθηκε στις 818,35 (+0,05%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας και στις 822,49 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,56%.

Αν για τον εν λόγω δείκτη χαθούν οι 800 μονάδες, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 785 και 770 μονάδες. Το ημερήσιο “stop short” στις 831 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του Εμπορικού Κέντρου ‘South Polis’ στο Π. Φάληρο, καθώς και δύο κτιρίων γραφείων στο Χαλάνδρι, ξεκίνησε η Alpha Bank, επιδιώκοντας να ελαφρύνει τον ισολογισμό της από ανακτηθέντα ακίνητα. Οι μη δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να υποβληθούν στις 25 Οκτωβρίου και οι δεσμευτικές προς τα τέλη Νοεμβρίου”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου η τελική εικόνα είναι σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,15%), ΕΕΕ (+0,52%), Ελλάκτωρ (+0,56%), Motor Oil (+0,19%), TITC (+0,66%), ΟΤΕ (+0,31%), Μυτιληναίος (+0,21%) και αμετάβλητος ο τίτλος της ΕΧΑΕ.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “σε αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος της Αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων, προχωρά η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του ‘Euro2day.gr’, οι αποφάσεις για την Ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας, στην οποία το Δημόσιο ελέγχει, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, το 35,5%, μετατίθενται για τους επόμενους μήνες. Έτσι το Δημόσιο διατηρεί το ποσοστό του και παραμένει Εταίρος του Ομίλου Λάτση (45,5%) στον πετρελαϊκό όμιλο, όπου ο Ιδιώτης Επενδυτής, ούτως ή άλλως, διατηρεί και τις καίριες θέσεις στην εταιρική διακυβέρνηση της Εισηγμένης, μετά τις αλλαγές που έγιναν με την εκλογή της νέας Κυβέρνησης”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος των ΕΛΠΕ (-0,84%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση θα κριθούν από την ισχυροποιημένη ζώνη στήριξης των 8,10 – 7,98 ευρώ.

Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 8,51 ευρώ (ημερήσιο “stop short”, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 8,82 ευρώ

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή της ΔΕΗ (-2,52%), έστω και αν ο τίτλος συμπλήρωσε και δεύτερο συνεχόμενο κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ. Αν η μετοχή δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των ζώνης 3,00 – 3,10, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 3,30 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 2,83 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αγορές και από Ανώτατα Διευθυντικά Στελέχη, αλλά η προσφορά παραμένει μεγάλη στην Frigoglass (0%), δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με ευδιάκριτη παρουσία πωλητή στην Εβροφάρμα (-3,02%), “non stop” η υποχώρηση της MLS (-14,25%) με συνεχείς ενεργοποιήσεις Α.Μ.Ε.Μ., ενώ τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν Σπύρου (+0,76%), Τρ. Αττικής (+1,56%) και Unibios (+2,39%).

Επιστροφή αγοραστών σε Δρομέα (+4,33%) και Autohellas (+3,19%), δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για MIG (+1,35%), Intralot (+2,19%), τρεις οι ανοδικές για Ικτίνο (+3,23%) και ΕΚΤΕΡ (+1,91%), αύξησε συναλλαγές η Ιντερτέκ (0%), από τις 2/10 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η Δομική Κρήτης (+1,90%), ενώ συνεχίστηκαν τα πονταρίσματα από όσους διαβλέπουν άμεσες μετοχικές ανακατατάξεις στην Forthnet (+9,09%).

Για τον Γενικό Δείκτη και σε περίπτωση που επιμείνουν οι αγοραστές, οι επόμενες αντιστάσεις στις 861 και 876 μονάδες (ημερήσιο “stop short”) και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης 2146 και 2166 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η Αγορά δοκίμασε τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ειδικά στις Τράπεζες, μετά τα πρόσφατα κέρδη” αναφέρει η Euroxx Sec.

“Την Τρίτη, η Jumbo ανακοινώνει τα ετήσια αποτελέσματά της, ενώ την Τετάρτη 16/10 ξεκινά η προσφορά για το εταιρικό ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακής. Η βελτίωση της τεχνικής εικόνας, από κοινού με τη συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, διαμορφώνουν προϋποθέσεις για περαιτέρω αναρρίχηση του ΓΔ. Κρίσιμη η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε την Πέμπτη 17/10, για το ‘Brexit”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο ΓΔ βρίσκεται ένα βήμα πριν τις 862 μονάδες, όπου ένα κλείσιμο πάνω από αυτές, θα αλλάξει την βραχυπρόθεσμη τάση. Η απότομη άνοδος, των τελευταίων ημερών οδήγησε τους ταλαντωτές σε υπεραγορασμένα επίπεδα, βρίσκονται όμως ακόμη μακριά από το να δώσουν σήμα αντιστροφής τους. Παρόμοια εικόνα για τον 25αρη, ενώ ο Τραπεζικός, εμφανίζεται πιο δυνατός. Εσωτερικά, οι οικονομικές ειδήσεις, δείχνουν καλές και όσο οι Διεθνείς Αγορές δεν δημιουργούν προβλήματα, μπορούμε να δούμε, άλλη μια προσπάθεια για νέα υψηλά”, εκτιμά η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Εν μέσω θετικών εξελίξεων, σχετικά με την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας, καταγράφηκαν σημαντικά κέρδη στις Αγορές την Παρασκευή, γεγονός που στηρίζει και το εγχώριο επενδυτικό κλίμα. Η Αγορά ήδη έχει ξεκινήσει, σταδιακά, να τιμολογεί θετικές εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο και την πιθανότητα αναβαθμίσεων από τους Οίκους αξιολόγησης. Αναμένουμε συνέχιση της πλαγιοανοδικής κίνησης του ΓΔ, έστω και με χαμηλότερη κλίση”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Λίγο οι Ξένες Αγορές και περισσότερο το Τραπεζικό σχέδιο ‘Ηρακλής’ έδωσαν το έναυσμα για την τελευταία ανοδική κίνηση. Φυσικά όλα θα αναστραφούν, σε περίπτωση που δούμε κίνηση υψηλότερα του 876 και 2166 σε ΓΔ και FTSE25, αντίστοιχα, μιας και πολλοί θα σπεύσουν να αγοράσουν επιθετικά”, εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η έξοδος με 10ετες και 1,5% επιτόκιο και το αρνητικό κόστος στο τρίμηνο, βοήθησαν σημαντικά την Αγορά, ενώ περιμένουμε την αξιολόγηση εκ μέρους της S&P, με την Χώρα, σταδιακά, να γίνεται και πάλι “επενδύσιμη”.

Η Infoquest με έκτακτη ΓΣ θα επιστρέψει 14 λεπτά, ενώ η Αγορά περιμένει και το μεγάλο ταμείο της Jumbo να κινηθεί ανάλογα.

Στην διάρκεια της εβδομάδας περιμένουμε και νέα έκδοση εταιρικού ομολόγου, εκ μέρους της Τέρνα Ενεργειακή 120 - 150 εκατ. ευρώ.

Στα αρνητικά η πίεση όχι τόσο στην μετοχή, αλλά στα ομόλογα της MLS.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι και πλέον, με περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσουμε και νέα υψηλά έτους, με τον ΓΔ να είναι πρωταθλητής σε απόδοση για το 2019.

“Όσο το 8 είναι μπροστά στον ΓΔ, μπορούμε να οραματιζόμαστε τετραψήφια νούμερα μπροστά μας, θυμίζοντας πως το σημαντικό κλειδί για την Αγορά είναι ο Τραπεζικός κλάδος, που τα τελευταία 3 χρόνια δεν μπορεί να ξεπεράσει σε καμία περίπτωση τις τιμές των τελευταίων Α.Μ.Κ. επίπεδο που είναι και κλειδί για την συνέχεια” σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Στην Ιαπωνία, οι Αγορές παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Σημαντικές πιέσεις στο Πετρέλαιο, μικρές απώλειες στο Ευρώ.

Ήπια κέρδη για Χρυσό και Ασήμι, κάτω από τα $8300 το Bitcoin.

“Η Κίνα έχει καταρτίσει ένα χρονοδιάγραμμα, που θα επιτρέπει ένα πλήρες ιδιοκτησιακό καθεστώς των Χρηματοοικονομικών Εταιρειών από Ξένες Εταιρείες”, σύμφωνα με την Αρμόδια Κινεζική Επιτροπή.

“Οι περιορισμοί που υπάρχουν στην διαχείριση των Ξένων Επενδυτικών Εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κινεζική Αγορά θα καταργηθούν την 1η Απριλίου του 2020”, σύμφωνα με διαδικτυακή ανακοίνωση της Επιτροπής (China Securities Regulatory Commission).

Οι περιορισμοί που υπάρχουν στην απόκτηση μετοχικών πακέτων από Ξένους Επενδυτές, θα αρθούν την 1η Δεκεμβρίου του 2020.

Τα στοιχεία των Τελωνείων έδειξαν ότι τα νούμερα των εισαγωγών και των εξαγωγών της Κίνας, για τον μήνα Σεπτέμβριο, ήταν χειρότερα των αναμενόμενων.

Οι εξαγωγές του Σεπτεμβρίου υποχώρησαν 3,2%, σε σύγκριση με τον περσινό μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν αρνητική κίνηση ύψους 3%, μετά την πτώση κατά 1% του Αυγούστου.

Οι εισαγωγές διολίσθησαν κατά 8,5%, μετά τις απώλειες κατά 5,6% του Αυγούστου, με το αποτέλεσμα να είναι το πιο χαμηλό από τον Μάιο και ενώ αναμένονταν να υποχωρήσουν κατά 5,2%.

“Μένει πολλή δουλειά να γίνει”, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις διαπραγματεύσεις για το “Brexit”, Μισέλ Μπαρνιέ, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του Σαββατοκύριακου στις Βρυξέλλες, με τους Εκπροσώπους του Λονδίνου.

Από την άλλη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έδωσε επισήμως το “πράσινο φως” στις ΗΠΑ σήμερα, για να επιβάλουν δασμούς σε εισαγωγές Ευρωπαϊκών Προϊόντων ύψους έως $7,5 δισ., μετά την σχετική απόφαση που έλαβε η διαιτησία αναφορικά με τις επιδοτήσεις της Αεροναυπηγικής Εταιρείας Airbus.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ενημέρωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή στις 19 Χώρες της Ευρωζώνης, αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση. Ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των Αναλυτών για άνοδο κατά 0,3%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 848,45 μονάδες (-0,88%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 853,61 (-0,27%), μέσω των τελικών δημοπρασιών γύρισε με θετικό πρόσημο στις 856,04 (+0,01%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 855,89 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,01%.

Ο τζίρος στα 36,2 εκατ. από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΟΕΛ, ΠΛΑΚΡ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, CENER, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, TITC, Εθνική, Πειραιώς και ΟΤΕ και στο χαμηλό ο Σαράντης.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές, έναντι 67 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Με οριακή άνοδο ξεκίνησε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μένουν σταθερές στο συμβόλαιο του δείκτη και να παρουσιάζουν αισθητή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.326 συμβόλαια).

Στα 14.625 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 14.925 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.048, 1086 για τον Οκτώβριο, 958 για τον Νοέμβριο και 4 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.133) κινήθηκε μεταξύ 2.111,25 και 2.135,25 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.481), Alpha Bank (3.068), Πειραιώς (1.838), ΔΕΗ (777), Εθνική (5.240), MIG (6.231), Μυτιληναίο (304), Ελλάκτωρα (476), Lamda Development (128), Intralot (108), ΑΔΜΗΕ (386).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 30.310, Alpha Bank 53.870, Εθνική 41.893, MIG 65.015, ΔΕΗ 13.134, Ελλάκτωρα 12.113, Πειραιώς 22.857, Μυτιληναίο 12.019.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                             Name of Issuer              NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,57%

2019-09-24

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,59%

2019-09-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.765.236 τεμ., (από 56.535.136 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.125.269 τεμ. (25.125.269), ΔΕΗ 6.709.224 τεμ. (6.755.024), Eurobank 60.084.811 τεμ. (59.879.778), Εθνική 18.361.149 τεμ. (18.376.615), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), Folli Follie Group 1.311.403 τεμ. (1.311.403).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v