Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποντάρισε στον 13ο άθλο του Ηρακλή

Με κέρδη 4% υποδέχτηκε ο κλαδικός δείκτης της έγκριση από την Κομισιόν του σχεδίου για τα κόκκινα δάνεια. Στις 839 μονάδες ανέβηκε ο ΓΔ. Αδυναμίες έδειξαν τα blue chips στη σημερινή συνεδρίαση. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα.

ΧΑ: Ποντάρισε στον 13ο άθλο του Ηρακλή

Ως άθλοι του Ηρακλή έχουν καταγραφεί στην Ελληνική Μυθολογία δώδεκα κατορθώματα που έκανε ο Μυθικός Ήρωας Ηρακλής, προκειμένου να εξαγνισθεί για το φόνο της γυναίκας του και των παιδιών του, που είχε διαπράξει όταν τον τρέλανε η Ήρα. Για το σκοπό αυτό, ο Ηρακλής πήγε στο Μαντείο των Δελφών και πήρε χρησμό, σύμφωνα με τον οποίο έπρεπε να υπηρετήσει για δώδεκα χρόνια τον Ευρυσθέα, Βασιλιά της Τίρυνθας και να πραγματοποιήσει τους άθλους που του πρόσταζε εκείνος. Οι 12 άθλοι που έμειναν στην Μυθολογία ήταν:

Ο Λέων της Νεμέας, η Λερναία Ύδρα, το Ελάφι της Κερύνειας, ο Ερυμάνθιος Κάπρος, οι Στάβλοι του Αυγεία, οι Στυμφαλίδες Όρνιθες, ο Ταύρος της Κρήτης, τα Άλογα του Διομήδη, η Ζώνη της Ιππολύτης, τα Βόδια του Γηρυόνη, τα Μήλα των Εσπερίδων και ο Κέρβερος.

Ο Ηρακλής με τα δώδεκα αυτά κατορθώματά του ελευθερώθηκε από την κυριαρχία του Ευρυσθέα και γύρισε, ύστερα, όλο τον Κόσμο βοηθώντας τους αδύνατους.

Ερχόμενοι στο σήμερα, η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έδειξε να ποντάρει πως ο “Ηρακλής” θα πραγματοποιήσει και 13ο άθλο και αυτός θα έχει σχέση με τις συστημικές Τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα, η σημερινή συνεδρίαση κινήθηκε στον απόηχο της είδησης, σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα σχέδια που κατάρτισε η Ελλάδα για να στηρίξει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των Ελληνικών Τραπεζών, δεν περιέχουν Κρατική ενίσχυση.

Μάλιστα, την άποψη ότι η διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο, σχετικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο “Ηρακλής” της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Πέραν όμως της αυξημένης κινητικότητας των αγοραστών στο Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, η υπόλοιπη εικόνα της Αγοράς δεν ξέφυγε από τα δεδομένα των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, με τις γνωστές αυξομειώσεις του ενδιαφέροντος στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη και το απόλυτα επιλεκτικό ενδιαφέρον, για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Όλα τα παραπάνω, την ώρα που αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων σημειώνουν μικρή, περαιτέρω, άνοδο στην Αγορά ομολόγων (στο 1,459% η απόδοση του 10ετους) και εν μέσω σταθερά επιφυλακτικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων (η εικόνα βελτιώθηκε σχετικά, μετά το θετικό άνοιγμα της Wall Street), με τους Επενδυτές να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα συγκεχυμένα δημοσιεύματα, που αναφέρονται στο κλίμα των συζητήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Πιο συγκεκριμένα, “οι διαπραγματευτές των Κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Κίνας δεν σημείωσαν καμία πρόοδο στις συνομιλίες που διεξήχθησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Ουάσιγκτον”, έγραψε η εφημερίδα “South China Morning Post”, επικαλούμενη πληροφορημένες πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε.

Από την άλλη, ο Λευκός Οίκος διέψευσε το δημοσίευμα της “South China Morning” Post, σύμφωνα με το οποίο ο Αντιπρόεδρος της Κίνας Λιου Χε σκοπεύει να αποχωρήσει από τις συζητήσεις με την Ουάσιγκτον, την πρώτη κιόλας μέρα.

Νωρίτερα, οι “New York Times” μετέδωσαν ότι “ο Τραμπ ετοιμάζεται να κάνει κάποιες παραχωρήσεις στη Huawei και να επιτρέψει σε Αμερικανικές Εταιρείες να πουλάνε στην Κινεζική Τηλεπικοινωνιακή Εταιρεία, κάποια μη ευαίσθητα προϊόντα”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και τις Δεικτοβαρείς μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Alpha Bank (+5,45%), Εθνική (+4,08%) και Πειραιώς (+4,51%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της Eurobank (+2,44%).

Αν συνεχίσουν να έχουν “πλεονέκτημα” οι αγοραστές, χρήζει υπενθύμισης ότι το ημερήσιο “stop short” εντοπίζεται για την Alpha Bank στα 1,736 ευρώ, για την Εθνική στα 2,80 ευρώ, για την Eurobank στα 0,893 ευρώ και για την Πειραιώς στα 3,084 ευρώ.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 750,84 (-0,27%) και 790,07 μονάδων (+4,94%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 775,09 (+2,95%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 783,28 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,03%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό +4,03% είναι η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 30 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 29/8 (+4,64%).

Για τον εν λόγω δείκτη, θεωρείται θετική ένδειξη η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 760 – 767 μονάδων, ενώ επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 776 - 782 μονάδων, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 810 – 816 και 831 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, δείχνουν ισχυροποιημένες οι στηρίξεις στις 733 και 701 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, ο Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, με θέμα “η Ελληνική Οικονομία και η Ελληνική Ναυτιλία: Τρέχουσες εξελίξεις”, αναφερόμενος στο σχέδιο “Ηρακλής”, τόνισε ότι “πρέπει να εξειδικευθεί μέσω του εφαρμοστικού Νόμου. Δεδομένου όμως του μεγέθους αυτού του προβλήματος, το βήμα αυτό δεν είναι αρκετό και πρέπει σε αμέσως επόμενο στάδιο να συμπληρωθεί και από άλλα, περισσότερο ολιστικά και συστημικά σχήματα, όπως αυτό που έχουν επεξεργαστεί οι Υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος. Ειδικότερα και παράλληλα με την αντιμετώπιση του προβλήματος των NPEs, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας, με τρόπους συμβατούς με τους κανόνες περί Κρατικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου η εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή και απρόσμενα επιφυλακτική, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “τον δρόμο για την παροχή παλιών οφειλών στη ΔΕΗ από Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που παρείχε την περίοδο 2007 - 2011 και δεν είχε εισπράξει, ανοίγει το Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Πρόκειται για ποσά της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, όπως είχε γίνει γνωστό και τα χρήματα αυτά θα διατεθούν μέσω κονδυλίου του Κρατικού Προϋπολογισμού, ώστε να μην αυξηθούν οι αντίστοιχες χρεώσεις ΥΚΩ των λογαριασμών Ηλεκτρικού Ρεύματος”.

Για τον τίτλο της ΔΕΗ (+0,68%), που συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 2,92 ευρώ και 2,83 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και οι πρώτες αντιστάσεις στα 2,98 και 3,10 ευρώ.

Αλλάζει τελικό πρόσημο κάθε μέρα ο τίτλος του Σαράντη (-1,53% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) που σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το “πράσινο”. Η μετοχή συμπλήρωσε έξι συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ, ενώ το ημερήσιο “stop short” εντοπίζεται στα 8,24 ευρώ. Πολύ καλή η στήριξη στα 7,63 ευρώ και η αμέσως επόμενη στα 7,42 – 7,38 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές της Εταιρείας CNL Capital ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το προμέρισμα χρήσεως 2019, €0,20 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Από εκεί και πέρα, επιμένουν πλαγιοκαθοδικά οι MIG (-3,88%), Intralot (-3,40%) και Κορδέλλου (-7,59%), το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στην Frigoglass (0%) στις 3/10, αλλά συνεχίζει να έχει πωλητή, νέα ιστορικά υψηλά για την Epsilon Net (+3,64%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσαν οι Moda Bagno (+4,90%), Space (+1,04%), Unibios (+7,40%), Σπύρου (+5,74%) και Τρ. Αττικής (+1,25%).

Συνεχίζει την αργή αναρρίχηση η Τεχν. Ολυμπιακή (+0,88%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την CPI (+8,78%), προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης από την MLS (+1,03%), με συνεχή σκαμπανεβάσματα σε τιμές και συναλλαγές η Fieratex (+6,18%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Quest (+1,12%), Ευρ. Πίστη (+3,02%) και Παπουτσάνη (+3,18%).

Για την μερική βελτίωση της εικόνας στον Γενικό Δείκτη, απαιτείται άμεση επιστροφή υψηλότερα της ζώνης 853 – 861. Το ημερήσιο “stop short” στις 878 μονάδες.

Η εικόνα θα επιδεινωθεί περαιτέρω, σε περίπτωση απώλειας των 830 – 820 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 811 και 791 μονάδες, όπου οι “long” θα κληθούν να προχωρήσουν σε δραματικές μειώσεις θέσεων.

Με την δυναμική που δείχνει μέχρι τώρα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, το θετικό σενάριο εξαντλείται στις 2100 – 2140 μονάδες. Το ημερήσιο “stop short” στις 2166 μονάδες. Αντίθετα οι 2000 – 1990 μονάδες, δείχνουν σαν σημαντικό “οχυρό” των “buyers”.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Οι Επενδυτές είναι σε στάση αναμονής, περιμένοντας τον επόμενο καταλύτη ο οποίος θα τραβήξει το ενδιαφέρον. Οι Διεθνείς Αγορές θα συνεχίσουν να δίνουν τον τόνο. Η παρουσίαση των μικρών Εταιρειών που γίνεται σήμερα θα είναι στο επίκεντρο. Οι ελπίδες για επίλυση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ενισχύουν το σενάριο της ανοδικής κίνησης, αλλά με χαμηλούς όγκους και μεταβλητότητα. Τα επίπεδα στήριξης του γενικού δείκτη παραμένουν”, σημειώνει η Beta Sec.

“Η διατήρηση του γεωπολιτικού κινδύνου συντηρεί συνθήκες φόβου, μην επιτρέποντάς τη συναλλακτική αναβάθμιση που απαιτείται για να υπερπηδηθούν τα όρια αντίστασης της περιοχής 835 - 840 μονάδων, ώστε να επαναπροσεγγιστούν οι 850 μονάδες για το ΓΔ. Σήμερα, το Χρηματιστήριο οργάνωσε Επενδυτικό Συνέδριο με τη συμμετοχή 15 Εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης, από τη Κύρια και την Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α., αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ”.

“Ο ΓΔ, έχει σχηματίσει τριγωνικό σχηματισμό, με όρια, τις 825 – 866 μονάδες και ο οποίος θα στενεύει καθημερινά. Περιμένουμε να δούμε προς τα πού θα σπάσει η συσσώρευση”, επισημαίνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, συνέχισε την ασθενική ανοδική της αντίδραση, με ‘ατμομηχανή’ τις Τραπεζικές μετοχές, μετά και την έγκριση του σχεδίου ‘Ηρακλής’ για την αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος των ‘κόκκινων’ δανείων”, αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Σε συνδυασμό με το χθεσινό αρνητικό επιτόκιο δανεισμού των εντόκων γραμματίων, κρατούν την Αγορά πάνω από σημαντικά τεχνικά επίπεδα. Το σχέδιο “Ηρακλής”, παρά τις αδυναμίες του και την κριτική που δέχεται για διάφορα θέματα, είναι το μοναδικό που θα προσπαθήσει να κόψει τα χρόνια προβλήματα της Τραπεζικής “Λερναίας Ύδρας”, τα οποία ταλαιπωρούν ακόμα την Ελληνική Οικονομία. Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος, Κρατικές εγγυήσεις & νέες θυσίες κεφαλαίων, αλλά αυτό είναι και δεν υπάρχει άλλο, ελπίζοντας ότι μετά από τόσες ανακεφαλοποιήσεις θα καταφέρουν επιτέλους να λύσουν το πρόβλημα.

Όσον αναφορά τις Διεθνείς Αγορές, στις αναταραχές που υπέβοσκαν σε πολλά μέτωπα, προστέθηκε άλλο ένα, η εισβολή της Τουρκίας στην Συρία, με άγνωστες προς το παρόν παρενέργειες. Όμως επικινδυνότερο γεγονός είναι η αλλοπρόσαλλη εικόνα που εκπέμπει ο Πρόεδρος Trump και κατ’ επέκταση οι ΗΠΑ, για όλα τα ανοικτά θέματα, γεωπολιτικά & οικονομικά. Αυτή η κατάσταση μακροπρόθεσμα θα πλήξει όχι μόνο την εικόνα της Υπερδύναμης, αλλά θα εντείνει την τάση αμφισβήτησής της, δημιουργώντας σοβαρές παρενέργειες & στην Παγκόσμια Οικονομία, που ήδη βλέπει τα πρώτα σημάδια αδυναμίας.

Στην Ελληνική Αγορά ομολόγων, παρά το αρνητικό επιτόκιο που καταγράφηκε στα έντοκα γραμμάτια, η επιτοκιακή αποκλιμάκωση σε όλη την καμπύλη σταμάτησε και μάλλον είδαμε τα χαμηλά (τουλάχιστον) για το 2019, με την 5ετη έκδοση να κινείται στο 0,7710%, έναντι 0,7190% πριν 7 μέρες. Αντίστοιχα η 10ετης έκδοση κινείται πέριξ του 1,4580%, έναντι 1,3570% στις 03/10/19.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο η σχέση ανοδικών - καθοδικών - αμετάβλητων μετοχών, επιβεβαιώνει την αδυναμία της Αγοράς, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς τζίρους των τελευταίων ήμερων.

Οι Τραπεζικές μετοχές, ελέω “Ηρακλή”, οδηγούν την ανοδική αντίδραση, αντιπροσωπεύοντας το 57% της συνολικής αξίας συναλλαγών, καθιστώντας τον κλάδο “σηματωρό” για την μετέπειτα πορεία της Αγοράς.

Τεχνική κίνηση του ΔΤΡ πάνω από τις 850 μονάδες, θα δώσει προεξοφλητικό σήμα ότι η Ελληνική Οικονομία αναπνέει περισσότερο.

Στο Γενικό Δείκτη, τα επόμενα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 830, 820 & 810 μονάδες. Η εξελισσόμενη αντίδραση θα βρει αντιστάσεις στα επίπεδα των 842, 855 & 870 μονάδες.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στις 2065, 2036 & 2010 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2093, 2125 & 2140 μονάδες.

Αναμένουμε την προσέγγιση των οριοθετημένων στόχων της εξελισσόμενης αντίδρασης, αυξάνοντας ελαφρά ρευστότητα όποτε μας επιτρέπουν οι τιμές και οι Επενδυτικοί μας Σύμβουλοι. Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα στο γεωπολιτικό & οικονομικό περιβάλλον, αναπροσαρμόζοντας την στρατηγική μας αναλόγως” τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με οριακές μεταβολές, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ανοίγουν βηματισμό οι αγοραστές στην Ευρώπη, μετά το θετικό ξεκίνημα στο NYSE, στον απόηχο της είδησης σύμφωνα με την οποία, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Αντιπρόεδρο της Κίνας, Λιου Χε, στον Λευκό Οίκο.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Πιέσεις σε Χρυσό και Ασήμι, ”νότια” κινείται και το Bitcoin.

Μεγαλύτερη πτώση από αυτή που αναμενόταν σημείωσαν οι Γερμανικές εξαγωγές τον Αύγουστο. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ενημέρωσε ότι οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1,8% σε μηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,5%. Το εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε στα 18,1 δισ. ευρώ, μετά την ανοδική αναθεώρηση του Ιούλιου (20,5 δισ. ευρώ).

Δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσε ότι θα υπάρξει πτώση 1% στις εξαγωγές και κάθοδος 0,2% στις εισαγωγές. Το εμπορικό πλεόνασμα αναμενόταν στα 19,1 δισ. ευρώ.

“Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στις λεπτομέρειες ενός μικρού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν από το 2021”, όπως γνωστοποίησε ο Μάριο Σεντένο.

Ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα ανέρχεται σε περίπου 17 δισ. ευρώ – το μερίδιο της Ευρωζώνης από τα 25 δισ. που είχε προτείνει η Κομισιόν για την μεταρρυθμιστική στήριξη της ΕΕ.

Οι Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης συμφώνησαν ότι μπορεί το μέγεθος αυτό να αυξηθεί μέσω μιας διακυβερνητικής συμφωνίας, οι λεπτομέρειες της οποίας θα αποσαφηνιστούν, πριν τεθεί σε ισχύ ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ από το 2021.

Σε πορεία αποφυγής της ύφεσης βρίσκεται η Βρετανική Οικονομία, λίγο πριν την προγραμματισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Οικονομία, παρά τη μικρή πτώση του ΑΕΠ τον Αύγουστο. Όπως μετέδωσε το Reuters, η ανάπτυξη έτρεξε με ρυθμό 0,3% τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των Οικονομολόγων.

Υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, στις ΗΠΑ, κοντά στο πιο χαμηλό σημείο 50 ετών. Σύμφωνα με το MarketWatch, οι νέες αιτήσεις κινήθηκαν καθοδικά κατά 10.000, φτάνοντας στις 210.000 τις επτά ημέρες που ολοκληρώθηκαν στις 5 Οκτωβρίου. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση προέβλεπαν ότι θα φτάσουν τις 220.000, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση.

O δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch, προέβλεπαν άνοδο 0,1%. Ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος και σε ετήσια βάση, στο 1,7%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2019 ανήλθε σε 16,9%, έναντι 19,1% τον Ιούλιο του 2018 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 17,1% τον Ιούνιο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 830,09 (-0,20%) και 840,43 μονάδων (+1,05%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 836,89 (+0,62%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 839,22 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,90%.

Ο τζίρος στα 53,9 εκατ., από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 57,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και με το θετικό οι ΕΕΕ, ΟΤΕ, ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι TITC και ΟΤΕ και στο χαμηλό οι Fourlis και Σαράντης.

Η έλλειψη ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, δεν επέτρεψε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα, όπου 60 ανοδικές μετοχές “αντικρίζουν” 49 πτωτικές, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή άνοδο τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.764 συμβόλαια).

Στα 14.909 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 14.882 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.306, 770 για τον Οκτώβριο, 536 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.088,75) κινήθηκε μεταξύ 2.060 και 2.092,75 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.501), Alpha Bank (5.124), Πειραιώς (3.159), ΔΕΗ (906), Εθνική (8.148), MIG (999), Μυτιληναίο (315), Ελλάκτωρα (1.026), Lamda Development (581), ΟΤΕ (107), Cenergy (107), Intralot (170), Viohalco (109).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 29.646, Alpha Bank 52.324, Εθνική 40.334, MIG 61.624, ΔΕΗ 13.866, Ελλάκτωρα 11.324, Πειραιώς 22.234, Μυτιληναίο 11.713, ΓΕΚ 10.030.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                  Name of Issuer                  NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,57%

2019-09-24

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,59%

2019-09-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.376.921 τεμ., (από 55.003.007 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.136.096 τεμ. (25.623.096), ΔΕΗ 6.755.024 τεμ. (6.798.724), Eurobank 59.979.778 τεμ. (60.207.628), Εθνική 20.328.459 τεμ. (20.328.459), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), Folli Follie Group 1.311.403 τεμ. (1.311.403).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v