Επιφυλακτικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα -αυτή τη φορά- στραμμένο στη Μέση Ανατολή και τη ρευστότητα στην αγορά πετρελαίου.
Ενδεικτικά, στις 12.117 με απώλειες 0,25% ο DAX στη Φρανκφούρτη.
Στα καθ' ημάς, εύλογα προσεκτικές οι κινήσεις των traders, με ζητούμενη για τους long την επιβεβαίωση της ευρύτερης περιοχής των 850 μονάδων, σε ορίζοντα εβδομάδας.
Περιορισμένες οι συναλλαγές/ανάλογος ο τζίρος στα πρώτα 45' της συνεδρίασης, πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου, που σημειωτέον ξεπερνά οριακά τα 85 εκατ. ανά συνεδρίαση. Το σχεδόν 45% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, ενώ σημαντικά μερίδια γίνονται σε 4-6 μετοχές του δείκτη. Συνολικά, σε 10 μετοχές, το πολύ, πραγματοποιείται καθημερινά το 90% της αξίας συναλλαγών, αν και το τελευταίο διάστημα, εδώ και 2-3 εβδομάδες, έχει διευρυνθεί η κινητικότητα σε μετοχές εταιρειών της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας.
Σε υψηλά 13 μηνών το ΧΑ, σε ιστορικά χαμηλά η απόδοση των κρατικών τίτλων, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να δίνει από νωρίς τεχνικά όρια και συσχέτιση αγοράς ομολόγων - μετοχών και δη του τραπεζικού κλάδου.
Χρηματιστηριακοί κύκλοι σημείωναν πως μία μέρα μετά την ολοκλήρωση της επενδυτικής διημερίδας στη Νέα Υόρκη θα περίμεναν περισσότερη κινητικότητα στο ταμπλό, κάποιες πρώτες εισροές κεφαλαίων σε μετοχές της πρώτης κατηγορίας. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα μηνύματα είναι μέτρια, με τη στήλη να έχει μεταφέρει -έγκαιρα, από χθες- το κλίμα που πραγματικά επικράτησε στο 8ο Greek Forum. Επαναλαμβάνω πως το μήνυμα αρκετών ισχυρών fund managers ήταν σαφέστατο, «...να δούμε το εκλογικό αποτέλεσμα και τα πρώτα δείγματα γραφής της επόμενης κυβέρνησης και εδώ είμαστε...».
Θεωρώ απολύτως φυσιολογική τη στάση τους, όπως και την προσπάθειά τους να διασφαλίσουν τις αυξημένες υπεραξίες που αποκομίζουν σε διάστημα 5,5 μηνών, να διαφυλάξουν την τάση -ξεκάθαρα long- να αναδιαρθρώσουν μέρος των θέσεών τους αλλά και των ενεργειών τους να... ανιχνεύσουν την επόμενη «φουρνιά» πιθανών επενδυτικών επιλογών.
Λίγο χαμηλότερα των 850 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 793 ο Δείκτης Τραπεζών, στις 2.152 ο FTSE25 και οι τρεις δείκτες με μικρές/ελεγχόμενες απώλειες. Και contrarian για ακόμη μία συνεδρίαση τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, καθώς ο FTMid Cap αντιδρά με 1,05% στις 1.268 μονάδες.
Στη μεγάλη κατηγορία, ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί, με πωλητές και στις 4 του κλάδου και μεγαλύτερες απώλειες (2,20%) για τον τίτλο της Πειραιώς -για την οποία πληροφορίες αναφέρουν πως η έκδοση του ομολόγου θα πραγματοποιηθεί από την ερχόμενη Τρίτη-, στα 3,105 ευρώ.
Με τη διεύρυνση των απωλειών για τον ΓΔ, μεγαλύτερων του 0,55% στις 11:07, εντάθηκαν οι πωλήσεις σε αρκετές μετοχές του δείκτη, με συνέπεια στην πλειονότητα των blue chips οι short να έχουν αναλάβει τον πρώτο ρόλο. Πέραν των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ, οι απώλειες δεν ξεπερνούν το 1%, με την προσφορά να απορροφάται χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα στις περιπτώσεις των Aegean, Viohalco, ΕΛΠΕ, Jumbo, Lamda Development, οι πρώτες που σταδιακά «γύρισαν» σε θετικό έδαφος.
Την εκτίμηση περί ελεγχόμενης διόρθωσης δίνουν αφενός οι κινήσεις στη μετοχή του ΟΤΕ -δεύτερη βαρύτερη μετοχή του χρηματιστηρίου-, με αγορές έως τα 12,65 ευρώ, αφετέρου, η συντήρηση της Coca Cola -πρώτη βαρύτερη μετοχή- κοντά στα 33 ευρώ.
Κινητικότητα στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να θίγει μία πτυχή του θέματος (για... split μετοχών, επιβεβαιώνοντας πλήρως την εδώ και καιρό εκτίμησή μας για... splitάρισμα της Quest), αλλά και τη μόχλευση στον κλάδο της πληροφορικής μία επίσης ενδιαφέρουσα προσέγγιση του τι εξελίσσεται στα... χαμηλότερα στρώματα του χρηματιστηρίου.
Στις 36/33 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη άνοδο για τίτλους των Fieratex, Attica Bank, Ιλυδα, Μουζάκη, ΑΒΑΞ, ΚΛΜ, ΕΚΤΕΡ, Δρομέας, CPI κ.α. να ξεχωρίζουν.
(*) στις 11:30 η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 8 εκατ. ευρώ.