Σε ήπια διόρθωση τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στραμμένο σε ΗΠΑ-Κίνα.
Ενδεικτικά ο DAX κατά 0,52% χαμηλότερα, στις 12.094 μονάδες.
Στα καθ' ημάς, το ΧΑ κινείται στον ρυθμό των funds και στη λογική της προεξόφλησης των πολιτικών εξελίξεων και της «επόμενης ημέρας».
Σε ελεγχόμενα επίπεδα η ενδοσυνεδρακή διόρθωση, που ενδιάμεσα (στις 12:57-14:20) είχε ένα μικρό θετικό διάλειμμα, με τον Γενικό Δείκτη περνά προς τις 847,68 μονάδες, συνεχίζοντας το... φλερτ με τη σημαντική περιοχή των 850 μονάδων.
Το μικρό «γύρισμα» της αγοράς έγινε λόγω της κίνησης των τραπεζιών λίγο υψηλότερα και της αντίδρασης της Coca Cola, από τα 32,85 προς τα 33,15, πλησιάζοντας δηλαδή τα υψηλά των 33,50 από τη συνεδρίαση της 27ης Μαΐου. Εκτοτε η μετοχή μένει σε μικρή απόσταση, με την αποτίμησή της σταθερά πάνω από και τα 12 δισ. ευρώ.
Πιο περιορισμένες, σε σχέση με προηγούμενες συνεδριάσεις, συναλλαγές και τζίρος αλλά σε γενικές γραμμές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Το 51% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με Eurobank και Alpha Bank στα 7,5 και 5,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Αυτό λίγο μετά τις 14:40, όταν στο σύστημα είχαν περάσει περισσότερες εντολές πώλησης από αγορών για τις 3 από τις 4 συστημικές τραπεζικές. Δεδομένης της ώρας που ενεργοποιήθηκαν, φαίνεται πως μάλλον θα αφορά σε μερική κατοχύρωση ορισμένων funds που έχουν τοποθετηθεί στον κλάδο από χαμηλότερες τιμές. Εντολές από Λονδίνο, που ενισχύουν αυτή την εκτίμηση.
Σημαντικός τζίρος γίνεται και σε ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, Viohalco, Lamda, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, αλλά και σε Jumbo, Autohellas, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ.
Στις 55/51 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με εμφανώς βελτιωμένη την εικόνα σε σχέση με την πρώτη ώρα συνεδρίασης.
Η συντήρηση δυνάμεων και η σταθεροποίηση πάνω από τις 830-835 μονάδες εξακολουθεί να διευκολύνει τις κινήσεις εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων, που εδώ και εβδομάδες έχουν δώσει άλλον... αέρα στη μεσαία- μικρή κατηγορία.
Κάτι οι χαμηλές τιμές, λίγο το περιορισμένο και ελεγχόμενο free float, κάτι η ενεργότερη συμμετοχή επαγγελματιών της αγοράς, έχει αλλάξει άρδην την κατάσταση στη μέχρι πρότινος απαξιωμένη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.
Στον κλάδο της υγείας, που ήταν από τους πρωταγωνιστές του 2018, μετά την εξαγορά του ομίλου ΥΓΕΙΑ από τη θυγατρική του CVC Capital, το ΟΚ. του ΙΑΣΩ για το εύλογο της δημόσιας πρότασης δρομολογεί στο τελικό στάδιο το «πέρασμα» ακόμη ενός ομίλου του κλάδου σε «ξένα χέρια», στο OAKTREE.
Η μόχλευση που επιχειρήθηκε στον ευρύτερο κλάδο πληροφορικής/fintech κ.λπ., ξεκινώντας από την Profile, επεκτάθηκε σε δύο-τρεις εβδομάδες σχεδόν στο σύνολο των εισηγμένων. Ενας μικρός... χαμός, με την Ιλυδα να παίρνει τη... σκυτάλη. Με 22,70% στο 0,40 η μετοχή, με τζίρο 24.214 ευρώ (στις 14:50).
Υψηλή απόδοση για Fieratex, Μαθιός, Καμπάς, Λανακάμ, Τεχνική Ολυμπιακή, Μουζάκης, ΑΒΑΞ (με αφορμή την εξαγορά των δραστηριοτήτων της J&P σε Κατάρ και Αμπου Ντάμπι), Νηρέα, Quality, Byte, Revoil.
Από τη μεγάλη κατηγορία, κινητικότητα σε Viohalco, με συνολική αντίδραση τόσο από τη μητρική, με 3,76% στα 3,73 ευρώ, όσο και από τις συνδεδεμένες του ομίλου. Στο 1,472 ευρώ η Cenergy, στο 1,804 ευρώ η ElvalHalcor.