Στο «κόκκινο» τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας, αλλά και στη «βουτιά» στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Μάιο, στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, με τον πληθωρισμό της κινεζικής οικονομίας να διαμορφώνεται 2,7% τον ίδιο μήνα.
Αφορμής δοθείσης, η Ευρώπη «γύρισε» λίγο χαμηλότερα, με ενδεικτική την κίνηση του DAX προς τις 12.094 και τη σταδιακή επαναφορά προς τις 12.105 μονάδες. Απώλειες 0,44% για τον δείκτη, που δεν φαίνεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα τη στάση των traders και επενδυτών στο ΧΑ.
Υποχώρηση, αρχικά, για τον Γενικό Δείκτη προς τις 838,71, με διάθεση επαναφοράς προς τις 845 μονάδες, δηλαδή ενδοσυνεδριακή διακύμανση σε αρνητικό έδαφος αλλά πάντα σε... φλερτ με τη σημαντική περιοχή των 850 μονάδων.
Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις τόσο σε τραπεζικές όσο σε blue chips, αλλά μέχρι σε επίπεδα όπου δεν αμφισβητείται η long τάση τόσο του Δείκτη Τραπεζών όσο του FTSE25. Σταθερά το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, με το 57% να πραγματοποιείται σε Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς και με τον ΟΤΕ να παρεμβάλλεται στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης.
Σε γενικές γραμμές, μία συνεδρίαση σχεδόν στον χθεσινό ρυθμό, με προσεκτική μερική μείωση θέσεων και στον τραπεζικό κλάδο και στα δεικτοβαρή χαρτιά του FTSE25. Απολύτως φυσιολογική θεωρούν οι χρηματιστές αυτή τη... στάση και διήμερο πέρασμα από το ταμείο, προκειμένου να «κλειδωθούν» σημαντικές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες, ενώ παράλληλα μετά την αντίδραση της Δευτέρας έχουν «ανοίξει» και λίγες θέσεις πώλησης/short στην αγορά παραγώγων.
Στο 2,791% η απόδοση του 10ετούς ελληνικού benchmark για την εικόνα του ελληνικού χρέους, που αποτελεί και νέο ιστορικό χαμηλό για τη συγκεκριμένη έκδοση. Ενθαρρυντική εξέλιξη, από τη στιγμή που σε κάποιο βαθμό βοηθά και στη μείωση του κόστους χρήματος, αφορά τις εταιρείες που έχουν εκδώσει ομόλογα κ.λπ.
Στην περιοχή των 786 μονάδων ο ΔΤΡ, ο δείκτης-προπομπός, καθώς είναι ο πρώτος, μετά τις 11:05-11:10, όπου σταδιακά άρχισαν να «μαζεύονται» οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες.
Αναλυτικά η Alpha Bank από το 1,675 στο 1,695 ευρώ, η Εθνική από τα 2,381 στα 2,445 -η πρώτη που πέρασε νωρίτερα έστω και οριακά σε θετικό πρόσημο-, για να ακολουθήσει η Eurobank από το 0,822 στο 0,846 ευρώ, ενώ η Πειραιώς από τα 2,91 στα 2,944 ευρώ.
Πάντως ο δείκτης που από την αρχή της συνεδρίασης πηγαίνει κόντρα και είναι σταθερά σε θετικό έδαφος είναι ο FTMid Cap στην περιοχή των 1.230 μονάδων. Υπεραπόδοση λόγω της αντίδρασης, που συνεχίζεται για Κέκροψ (στα 3.085 ευρώ με απόδοση 50,49% σε διάστημα εβδομάδας), για Τεχνική Ολυμπιακή (στο 4,17% και τα 2,25 ευρώ, μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας για χορήγηση δανείου 45 εκατ. από το Fortress), για MIG, για Παπουτσάνη και Πλαστικά Κρήτης, αλλά και για ΚΛΜ, Ιντρακόμ, ΕΛΤΕΧ Ανεμος, MLS, Attica Bank και Νηρέα.
Σε αντίθεση με τη μεσαία, η μεγάλη κεφαλαιοποίηση σταθερά σε αρνητικό έδαφος, από την αρχή μέχρι και πριν λίγο, με αρκετές μετοχές σε ελεγχόμενη διόρθωση -ενδεικτικό το ότι μόνο η ΔΕΗ υποχωρεί περισσότερο από 2%-, ενώ σε Coca Cola, OTE αλλά και ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Jumbo, Motor Oil κ.α. η εικόνα δεν παραπέμπει σε μεγαλύτερης έκτασης πωλήσεις.
Εξαίρεση αποτελούν, καθώς έχουν θετικό πρόσημο, η Lamda Development (μετά τις τελευταίες εξελίξεις), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα ΕΛΠΕ. Από τη δυάδα των Coca Cola - OTE, περισσότερες πιθανότητες για να «γυρίσει» θετικά δείχνει να έχει ο δεύτερος, με αγορές στα 12,46 ευρώ.
(*) στις 11:30, με την αξία των συναλλαγών στα 10,6 εκατ., λιγότερα απ' ό,τι στο ίδιο διάστημα τη Δευτέρα-Τρίτη. Στις 37/51 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τα μεσαία-μικρά να έχουν την υψηλότερη απόδοση. Πέραν των όσων αναφέρθηκαν, από τις μετοχές του Mid Cap με άνοδο είναι και οι Ιλυδα (με 15,95% στο 0,378 ευρώ, στις 11:31, προφανώς ακολουθώντας τον δρόμο που... άνοιξε η Profile), Λανακάμ, Audiovisual, Καμπάς, Εβροφάρμα, Κτήμα Λαζαρίδη (με 3,82% στο 1,36, που είναι και νέο υψηλό), ΕΚΤΕΡ, Μουζάκης, Inform Λύκος κ.α.