Συνεδρίαση με σχετικά χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), η τρίτη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, όμως παρά την υποχώρηση του τζίρου, το ενδιαφέρον παρέμεινε σταθερό, καθώς αναζητούνται νέες “επενδυτικές ιδέες”, αλλά και νέοι θετικοί πρωταγωνιστές, από τον χώρο των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, μέχρι και τα θεωρούμενα “penny stocks”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων, σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 2,756%.
Μένοντας στους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο υποχώρησε στο 0,47%, έναντι του 0,95% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.
Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών
“Στη σημερινή ατζέντα ο ΟΤΕ έχει γενική συνέλευση, ενώ θα γίνει και δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων. Οι επενδυτές, πιθανότατα, θα μετακυλήσουν το ενδιαφέρον τους, οδηγώντας την Αγορά σε συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων από το εσωτερικό”, επεσήμαινε η Beta Sec.
“Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με κέρδη 0,38%, στις 845,95 μονάδες. Πρώτο σημείο αντίστασης είναι οι 860 μονάδες και πρώτο σημείο στήριξης οι 830. Ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ φέτος, έναντι στόχου για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ” σημείωνε η Merit Sec.
“Παρά τη θετική ψυχολογία, οι ‘αψιμαχίες’ ανάμεσα σε αγοραστές και πωλητές δύσκολα θα οδηγήσουν σε μια ακόμη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Η ολοκλήρωση του διήμερου επενδυτικού forum της Ν. Υόρκης, που στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Σαν Φραντσίσκο, επιτρέπει την ανάπτυξη προσδοκιών για νέες εισροές κεφαλαίων στο Χ.Α., στο βαθμό που οι Ξένοι Διαχειριστές υιοθετήσουν το αισιόδοξο σενάριο, για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας”, εκτιμούσε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Alpha Bank (-1,46%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Εθνική (-0,41%), Eurobank (+2,02%) και Πειραιώς (-0,20%).
Και τα δύο πρόσημα “είδε” ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 772,04 (-1,98%) και 788,98 μονάδων (+0,17%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 783,13 (-0,58%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 787,76 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,01%.
Οι τελευταίες συνεδριάσεις δείχνουν σημαντική ισχυροποίηση της πρώτης ζώνης αντίστασης στις 800 – 805 μονάδες, ενώ ακόμα και μία διόρθωση έως τις 715 μονάδες (ημερήσιο “stop long”), θα μπορούσε να θεωρηθεί “εντός προγράμματος”.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα και αφορά στην ένταση του ανταγωνισμού που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην τιμολόγηση των επιχειρηματικών δανείων. Πρόκειται για εξέλιξη που προκαλεί ανατροπή στα έως σήμερα δεδομένα και δημιουργεί διαφορετικές ταχύτητες μεταξύ των Τραπεζών, οι οποίες μετά από αρκετά χρόνια πιστωτικής ‘ερήμου’, σχεδιάζουν, αρχής γενομένης από το 2019, να προχωρήσουν σε νέες εκταμιεύσεις δανείων”.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στην τελική ευθεία εισέρχεται το ‘mega deal’ που επιδιώκει να κλείσει η Eurobank για την πώληση του 80% της FPS, καθώς και των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης δύο τιτλοποιήσεων, με δέλεαρ τη 10ετη ανάθεση διαχείρισης του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) της. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, οι τρεις Επενδυτές που πέρασαν στη β' φάση του διαγωνισμού (PIMCO, doBank, Elliott-Bain) ενημερώθηκαν ότι η κατάθεση των τελικών τους προσφορών προγραμματίστηκε για την 31η Ιουλίου”.
Το σενάριο της συσσώρευσης, με μετακύληση θέσεων σε μετοχές που έχουν χαμηλότερη απόδοση το τελευταίο διάστημα, βλέπουν οι Αναλυτές σαν επικρατέστερο, με την απόδοση του 10ετους Ελληνικού ομολόγου να είναι σε ιστορικά χαμηλά και να προσφέρει στήριξη.
Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, που ασφαλώς και η επιφυλακτική εικόνα δεν χάρισε ιδιαίτερα πολλές “συγκινήσεις”, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι ΕΕΕ (+0,58%), Viohalco (+4,87%), Cenergy (+0,68%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,19%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελ. Πετρέλαια και Fourli.
Επίσης, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 708.100 νέες μετοχές της ΕΕΕ (+0,58%) που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options plan). Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 372.535.329.
Από εκεί και πέρα, “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η μετοχή της Viohalco (+4,87%). Η τελευταία κίνηση άφησε πίσω της την τελευταία αντίσταση στα 3,65 ευρώ και έχει μπροστά της το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ. Στα 3,32 ευρώ η πρώτη στήριξη, στα 2,88 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.
Η Edison πραγματοποιεί σήμερα στη Νέα Υόρκη roadshow για τη μετοχή της Μυτιληναίος (-1,08%).
Όπως αναφέρει το στέλεχος της Edison Dario Carradori, οι τιμές - στόχοι που δίνουν οι Αναλυτές για τη μετοχή, κυμαίνονται από τα 11,5, έως τα 14,1 ευρώ.
Επίσης:
Η μετοχή της Μυτιληναίος έχει 10 συστάσεις “buy”, καμία σύσταση “hold” και καμία σύσταση “sell”.
Αναφορικά με την αποτίμηση, η μετοχή εκτιμάται ότι διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 7,4, έναντι 10 πέρυσι.
Ο δείκτης σχετικής ισχύος (Relative Strength Index, RSI) δείχνει ότι η μετοχή δεν είναι σε υπερπουλημένα, ή υπεραγορασμένα επίπεδα.
Ο τίτλος στο ταμπλώ του Χ.Α. συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, αλλά και τρεις συνεδριάσεις με κλεισίματα υψηλότερα των 10,00 ευρώ. Όσο ο τίτλος κλείνει υψηλότερα των 10,00 ευρώ, η τάση παραμένει επιθετική, ενώ κλείσιμο υψηλότερα των 10,24 ευρώ, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 10,76 ευρώ, με μεγάλο στόχο τα 12,70 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 9,47 ευρώ και η αμέσως επόμενη στα 9,32 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της ΓΕΚΕ (-3,77%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,32 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : €0,288 ανά μετοχή).
Από εκεί και πέρα, κάποια αυξημένη κινητικότητα σημειώνεται στα λεγόμενα “penny stocks”, δηλαδή τις μετοχές εταιρειών με ιδιαίτερα χαμηλή κεφαλαιοποίηση, με την Ίλυδα (+21,47%, τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις) να έχει δώσει το “σήμα εκκίνησης”.
Αυξημένη κινητικότητα, αλλά και προσφορά στην Fieratex (+7,76%), που σήμερα ανέβασε σημαντικά όγκους. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 η εταιρεία γύρισε σε κέρδη. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 2,55 εκατ. ευρώ, η καθαρή θέση στις 31/12/2018 στα 12 εκατ. ευρώ (!).
Κάτι κινήθηκε και στον Μαθιό (+14,55%). Κερδοφόρα η χρήση 2018, η καθαρή θέση στα 5,9 εκατ., η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 2,5 εκατ.
Ξαφνικό “bid” και στην Ξυλεμπορία (+9,52%), με την καθαρή θέση (9,7 εκατ.) τριπλάσια της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης (3,4 εκατ.).
Εννοείται ότι η αυτή η κατηγορία μετοχών, που δεν είναι μόνο οι παραπάνω περιπτώσεις, μπορεί να δώσει σημαντικά κέρδη, αλλά ενέχει και αυξημένες πιθανότητες εγκλωβισμών, αν οι αγοραστές τραβηχτούν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.
Διόρθωσε από τα πολυετή υψηλά ο Κέκροπας (-4,36% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), αν και το πρωί αναρριχήθηκε μέχρι τα 3,15 ευρώ (+9,76%), όπου και βρέθηκε αντιμέτωπος με ιδιαίτερα αυξημένη προσφορά, ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Reds (+4,98%), Εβροφάρμα (+5,93%) και Λανακάμ (+7,35%) και τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές οι Μουζάκης (+17,52%), Τεχν. Ολυμπιακή (+6,94%) και Ιντρακάτ (+1,21%).
Εμφάνιση πωλητή στην Moda Bagno (0%), με τις εντολές πώλησης να μένουν “κρεμασμένες” στο ταμπλώ, στις 3/6 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την ΕΚΤΕΡ (+2,61%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε Q&R (+7,77%), Νηρέα (+5,92%), Άβακα (+7,77%), ΕΛΧΑ (+2,95%), Έλαστρον (+3,70%) και Byte (+2,59%).
Για τους πολύ γρήγορους traders και σύμφωνα με τα 60λεπτα διαγράμματα, για τον Γενικό Δείκτη οι 840 μονάδες κοντινή στήριξη και οι 826 κύρια. Το “stop” στις 811 μονάδες, σε ωριαίο κλείσιμο.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, συνεχίζει το “φλερτ” με την αντίσταση των 2170 μονάδων, που προβληματίζει βραχυπρόθεσμα την Αγορά. Το 2145 - 2104 κοντινή στήριξη, με το 2092 κύρια και το “stop” στο 2081, σε ωριαίο κλείσιμο.
Μόνο μία πειστική κατοχύρωση του 2170, μπορεί να δώσει συνέχιση άμεσα.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
“Σε λιγότερο από ένα μήνα, με 16 συνεδριάσεις να απομένουν μέχρι την κάλπη, η Αγορά συνεχίζει να προεξοφλεί ως βασικό σενάριο αυτό της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας”, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.
Η θεσμική παραίτηση της Κυβέρνησης την Δευτέρα, με την επισημοποίηση της ημερομηνίας των εκλογών, έριξε τις αποδόσεις του 10ετους ομολόγου σε νέο ιστορικό χαμηλό, στα επίπεδα του 2,75%, ενώ διέσπασε ανοδικά την αντίσταση των 840 μονάδων του ΓΔ.
Η πρώτη κατοχύρωση κερδών, μετά το εκρηκτικό μετεκλογικό ράλι, έγινε σε μία συσσώρευση τιμών, “χωνεύοντας” τα επίπεδα με ιδιαίτερη άνεση, επιδεικνύοντας την ισχυρή δυναμική που έχει αναπτύξει η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά. Πλήρως αυτονομημένη φαίνεται να συνεχίζει την ακάθεκτη πορεία της, κάτι που δύσκολα θα ανακοπεί από εξωγενείς παράγοντες.
Διαγραμματικά, η ανοδική διάσπαση των 840 μονάδων του ΓΔ, άνοιξε τον δρόμο για το επόμενο επίπεδο αντιστάσεων στην περιοχή των 863 μονάδων. Υπέρβαση του πρώτου αυτού τεχνικού ορίου, στρέφει τα βλέμματα στις 895 μονάδες, όπου και αποτελούν το υψηλό τεσσάρων ετών.
Η Αγορά, πλέον, έχει εισέλθει σε υπεραγορασμένες ζώνες, με τους ταλαντωτές να μην έχουν αποφορτιστεί επαρκώς, καθώς δεν έχει γίνει κάποια αξιόλογη διόρθωση. Τέλος, εμφανή είναι τα σημάδια κόπωσης και σε ημερήσια κλίμακα, όμως θα επιλέξουμε να τα αγνοήσουμε σε πρώτη φάση, καθώς η Αγορά αποτιμά εξελίξεις ειδικών συνθηκών.
Στην περιοχή των 800 μονάδων “φρέναρε” και αυτή την εβδομάδα ο δείκτης Τραπεζών, οπού βρίσκεται το επίπεδο Fibonacci 50% του ανοδικού κυματισμού 360 - 1240. Η κίνηση αυτή έλαβε μέρος το πρώτο εξάμηνο του 2016 και από τότε οριοθετεί το εύρος διακύμανσης του Τραπεζικού δείκτη μετά την τελευταία αύξηση κεφαλαίου. Όπως και την περασμένη εβδομάδα, οι αντιστάσεις εντοπίζονται στις 850 και 900 μονάδες, ενώ οι 696 μονάδες είναι η πρώτη ισχυρή στήριξη του κλαδικού δείκτη.
Το ρητό “buy the rumor sell the fact” έχει επιβεβαιωθεί σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, με τις επόμενες εβδομάδες να δίνουν καλύτερη εικόνα τόσο πολιτικά και τόσο χρηματιστηριακά.
“Τα δεδομένα που θα προκύψουν, θα πρέπει να αξιολογηθούν για την ακριβέστερη πρόβλεψη της πορείας της Αγοράς την επόμενη ημέρα”, σημειώνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο και Χρυσό, οριακές απώλειες για το Ευρώ.
Ο πληθωρισμός στα εργοστάσια της Κίνας επιβραδύνθηκε τον Μάιο. Ο δείκτης τιμών παραγωγού (ΡΡΙ) ενισχύθηκε 0,6% ,σε σύγκριση με τον περσινό Μάιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των Αναλυτών, αλλά χαμηλότερα από την άνοδο ύψους 0,9% που σημειώθηκε τον Απρίλιο.
Οι Υφυπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στήριξαν την Τρίτη τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι πρέπει να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα κατά της Ιταλίας για την άνοδο του χρέους.
Στην πώληση μεσοπρόθεσμων ομολόγων σε ιστορικά χαμηλή απόδοση προχώρησε η Γερμανία. Σύμφωνα με το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, η Χώρα δημοπράτησε 10ετη Bunds με απόδοση μείον 0,24%. Η απόδοση ήταν πολύ χαμηλότερη από το μείον 0,07% της προηγούμενης δημοπρασίας 10ετους, στα τέλη Μαΐου, ενώ το προηγούμενο πιο χαμηλό σημείο ήταν το 2016, στο μείον 0,11%.
“Oι Οικονομίες της Κεντρικής Ευρώπης είναι πιθανόν πιο ευάλωτες σε έναν Παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησής τους από το εξωτερικό Εμπόριο και της ιδιαίτερης εστίασής τους σε μεμονωμένες Βιομηχανίες, όπως την Αυτοκινητοβιομηχανία”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σήμερα σε Συνέδριο της ΕΚΤ.
Οριακή πτώση σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάιο στις ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 1,8% τον Μάιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σταθερός στο 1,95
Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε 0,1% υψηλότερα, ευθυγραμμιζόμενος με τις προβλέψεις των Αναλυτών.
Επιστροφή στο ΧΑ
“Εξαιρετικά απίθανο είναι να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup του Λουξεμβούργου την ερχόμενη Πέμπτη”, σύμφωνα με Ανώτερο Αξιωματούχο της Ευρωζώνης, που ενημέρωσε σήμερα Εκπροσώπους του Τύπου στις Βρυξέλλες.
Όπως εξήγησε, “η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητηθεί στο Euroworking Group μετά τις εκλογές, τον Ιούλιο. Ωστόσο, δεν εκκρεμεί αυτή τη στιγμή κάποια απόφαση για την ενεργοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους”.
“Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και αυτό να οδηγήσει σε θετική στροφή πολιτικής, η οποία θα ωφελήσει μεσοπρόθεσμα”, εκτιμά η Morgan Stanley σε έκθεσή της για την Ελλάδα.
Όπως σημειώνει, “η κυκλική ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά υπάρχουν πτωτικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τον Παγκόσμιο οικονομικό κύκλο. Πάνω απ’ όλα, η Χώρα πρέπει να κλείσει το χάσμα ανταγωνιστικότητας που τη χωρίζει από την Ευρωζώνη. Αυτό το καταλαβαίνουν καλά οι Αγορές. Μια ατζέντα που θα εστιάζει στις συνεχείς μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να βοηθήσει, αλλά ίσως χρειαστεί καιρός μέχρι να φανούν τα οφέλη”.
Ο Οίκος εκτιμά μια μέση ανάπτυξη περί το 1,7% τόσο φέτος, όσο και το 2020.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 838,71 (-0,86%) και 847,68 μονάδων (+0,20%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 842,66 (-0,39%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 843,73 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,26%.
Ο τζίρος στα 72 εκατ., από τα οποία τα 4,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΕΥΡΩΒ, ΕΥΠΙΚ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Eurobank και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Lamda Development.
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές, έναντι 50 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.
----ΧΠΑ
Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με αισθητή μείωση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και αξιοπρόσεκτη αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (61.905 συμβόλαια).
Στα 10.633 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.878 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.449, 831 για τον Ιούνιο και 618 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.158) κινήθηκε μεταξύ 2.142 και 2.164,75 μονάδων.
Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (87.134 Εθνική, 17.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.450), Alpha Bank (7.731), Πειραιώς (5.396), ΔΕΗ (1.569), Εθνική (10.073), Intralot (113), ΟΤΕ (841), Ελλάκτωρα (1.970), Μυτιληναίο (716), ΟΠΑΠ (1.166), MIG (8.440), Τρ. Αττικής (9.810), ΑΔΜΗΕ (1.214), ΓΕΚ (252), Cenergy (656), Τέρνα Ενεργειακή (173), Ιντρακόμ (575), ΕΧΑΕ (304), Lamda Development (375), Viohalco (976), ΕΥΔΑΠ (150), Jumbo (123), Ελ. Πετρέλαια (604).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 39.194, Alpha Bank 70.559, Εθνική 54.507, MIG 78.922, ΔΕΗ 15.711, Πειραιώς 25.701.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,74% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,09% | 2019-05-24 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,50% | 2019-06-03 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,65% | 2019-06-04 |
Oceanwood Capital Management LTD | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,99% | 2019-05-23 |
Oceanwood Capital Management LTD | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 1,90% | 2019-05-17 |
Marshall Wace LLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,51% | 2019-05-30 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 40.076.621 τεμ., (από 42.304.023 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.731.432 τεμ. (26.378.348), ΔΕΗ 6.583.893 τεμ. (6.679.493), Eurobank 91.640.514 τεμ. (96.121.417), Εθνική 28.210.249 τεμ. (30.741.963), ΟΠΑΠ 1.306.651 τεμ. (1.306.651), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.