Συντήρηση δυνάμεων και αναμονή, με την προσοχή κυρίως στις πολιτικές εξελίξεις στο ΧΑ.
Μέτριες συναλλαγές, ανάλογος τζίρος, ελεγχόμενη κίνηση δεικτών και μετοχών, τα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης. Ακόμη μίας, που θα έλεγε κάποιος τρίτος, πως short και long παίκτες βολεύονται από την εξισορρόπηση της αγοράς σε ένα εύλογο εύρος, διευκολύνονται στις κινήσεις τους κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών και περιορίζονται σε άκρως επιλεκτικές κινήσεις.
Συγκριτικά σε μέτρια επίπεδα οι τόνοι στα πολιτικά, με τους δανειστές να αυξάνουν με το μέτρο αλλά σταθερά την πίεσή τους στην Αθήνα. Κατατοπιστικά τα όσα αναφέρει η Ελενα Λάσκαρη, με σαφείς προειδοποιήσεις για υπερεκτίμηση των προβλέψεων για την οικονομία (κάτι που διαψεύστηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες) και με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την τρέχουσα κυβέρνηση και την όποια θα προκύψει το βράδυ της 7ης Ιουλίου.
Διακριτικό μεν, εμφανές το... πρέσινγκ των δανειστών και από αυτή την άποψη θα είχε ενδιαφέρον το πώς θα συνεχίσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Αντιθέτως, με τις προειδοποιήσεις και τις ενστάσεις τους για την οικονομία και το outlook της, τα ξένα σπίτια εμφανίζονται υποστηρικτικά έως υπερθετικά για τον τραπεζικό κλάδο. Πιθανότατα και επειδή στον κλάδο-κλειδί έχουν... ποντάρει ένα σημαντικό μέρος κεφαλαίων που μέχρι τώρα τους υπεραποδίδει. Συνεπώς δεν έχουν και λόγους να διαταράξουν το ανοδικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί.
Στις 825,15 ο Γενικός Δείκτης, με υψηλό ημέρας περί τις 4-5 μονάδες υψηλότερα. Στις 747 ο Δείκτης Τραπεζών, με υψηλό ημέρας στις 759 και στις 2.104, με υψηλό ημέρας στις 2.119 μονάδες, για τον FTSE25.
Συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα, πολύ κάτω από τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας. Ωστόσο έχουν τη σημασία τους το ότι μέχρι και την Τρίτη στα GREK/ETF και Lyxor συνεχίζονταν οι εισροές ρευστότητας, ενώ σύμφωνα με τον Κώστα Σιαμπράκο (Meizon χρηματοοικονομικές υπηρεσίες), στα αμοιβαία καταγράφηκε θεαματική ενίσχυση, κατά 10,6%, της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων (από την αρχή του έτους), φτάνοντας πλέον στα 6,669 δισ., ενώ την πρώτη μετεκλογική εβδομάδα εκτός από την κατά 4,5 plus ενίσχυση της συνολικής αποτίμησης, αυξήθηκε κατά 3,3% το ενεργητικό των Α/Κ και της κεφαλαιοποίησής τους κατά 209,8 εκατ.
Ενδεικτικό το ότι η μέση απόδοση των Μετοχικών Α/Κ ενισχύθηκε κατά 9,3% σε σχέση με την πιο προηγούμενη εβδομάδα. Στοιχεία που ενισχύουν την εκτίμηση πως τα funds ενίσχυσαν θέσεις σε υποκείμενη αγορά, γενικότερα σε «ελληνικά assets». Αυτό αποτυπώνεται έμμεσα και στα αμοιβαία κεφάλαια.
Στα επιμέρους, στις τραπεζικές, όχι κάτι το μη αναμενόμενο, καθώς στην Alpha Bank υπερισχύουν ελαφρώς οι πωλητές, στις δε Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, οι αγοραστές. Στα 2,336 η Εθνική, που με 1,78% έχει την καλύτερη απόδοση.
Στα blue chips, μεικτές τάσεις με πωλήσεις σε Coca Cola και ΟΤΕ, αλλά με αγορές σε ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Μυτιληναίος και δευτερευόντως σε Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Aegean, Fourlis. Μεγαλύτερη απόδοση για Fourlis με 3,20% στα 5,16, ΟΠΑΠ με 2,15% στα 9,50, Εθνική Τράπεζα με 1,96% στα 2,34 και Eurobank με 1,62% στο 0,814 ευρώ.
Σχεδόν ισοπαλία με 59 τίτλους στο συν και 52 στο μείον. Το ενθαρρυντικό και αυτής της συνεδρίασης το ότι σχεδόν αποκλειστικά, εγχώρια επενδυτικά σχήματα αξιοποιούν την ευκαιρία και συνεχίζουν τις κινήσεις μόχλευσης σε μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας.
Αποδόσεις υψηλές για μετοχές αυτών των κατηγοριών και συγκεκριμένα για Quality, Αλουμύλ, Παπουτσάνης, Byte, Profile, Entersoft, Δρομέας, Ελαστρον, Κορδέλλου, Κτήμα Λαζαρίδη, Attica Bank, ΕΚΤΕΡ, Ελτράκ κ.α., με ποσοστό μεγαλύτερο του 3%. Not bad...
Στις 15:15, ο τζίρος στα 36,5 εκατ. ευρώ.