"Ασφαλώς και υπάρχουν και πιο επιφυλακτικές απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες θεωρείται περισσότερο από απίθανη, πιθανή 'αναρχοαυτόνομη' κίνηση του Χ.Α., σε περίπτωση που συνεχίσει να επιβαρύνεται το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, ιδιαίτερα αν οι τζίροι παραμένουν σε τόσο χαμηλά επίπεδα" ανέφερε, μεταξύ άλλων, το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο και δυστυχώς η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες των επιφυλακτικά σκεπτόμενων.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι υπάρχει μίγμα ειδήσεων - εξελίξεων, το οποίο δίνει αφορμές διόρθωσης στις Διεθνείς Αγορές, χωρίς να λείπουν τα σχόλια των αναλυτών με σαφώς χειρότερα σενάρια.
Στα παραπάνω αναγκάζεται να ακολουθήσει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, "πληρώνοντας" την ολιγωρία που επέδειξε για πολλά έτη, όταν οι Διεθνείς Αγορές κατέρριπταν το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο και τώρα καλείται να διορθώσει τα κέρδη που δεν κατέγραψε ποτέ (!)
Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά για τις Διεθνείς Αγορές που, όπως φαίνεται, για αρκετό καιρό θα έχουν την "τιμητική τους", δεν είναι λίγοι οι λόγοι που κάνουν τους ενεργούς επενδυτές περισσότερο επιφυλακτικούς, όπως οι "τραυματισμένες" σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, μετά τη σύλληψη υψηλόβαθμου Στελέχους του Κινεζικού κολοσσού "Huawei" στον Καναδά.
Πιο συγκεκριμένα, η πρεσβεία της Κίνας στον Καναδά διαμαρτυρήθηκε έντονα, σήμερα, στις Καναδικές Αρχές και σε αυτές των ΗΠΑ διότι, αντίστοιχα, προχώρησαν στη σύλληψη και ζήτησαν την έκδοση της Ουάνγκζου Μενγκ, της οικονομικής διευθύντριας της Κινεζικής εταιρείας - κολοσσού των Τηλεπικοινωνιών "Huawei", γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή του Πεκίνου, που απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή της.
Εννοείται ότι η είδηση έφερε σημαντικές ρευστοποιήσεις θέσεων στον Τηλεπικοινωνιακό - Τεχνολογικό κλάδο, Παγκοσμίως.
Την ίδια ώρα οι επενδυτές παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις στο θέμα του "Brexit", την νέα σημαντική υποχώρηση του Πετρελαίου, όσα αφορούν το θέμα του Ιταλικού προϋπολογισμού, αλλά και τα μηνύματα από τις Ισοτιμίες και τις Αγορές ομολόγων.
"Η Βρετανία θα είναι έτοιμη να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς συμφωνία με το Μπλοκ, μέχρι τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς", σημείωσε ο Υπουργός αρμόδιος για το "Brexit", Stephen Barclay.
Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Δεκεμβρίου, οι Βρετανοί βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν για τη συμφωνία που έκλεισε η Τερέζα Μέι με το Μπλοκ.
Αυταπάτη χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ στο Κοινοβούλιο, οποιαδήποτε σκέψη ότι η Κυβέρνηση θα καταφέρει να διαπραγματευτεί μία νέα συμφωνία διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν η συμφωνία της Βρετανίδας Πρωθυπουργού δεν εγκριθεί στην ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.
"Η Ιταλική Κυβέρνηση θα κάνει σήμερα Πέμπτη μια τελική εκτίμηση του κόστους των βασικών μέτρων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2019", δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι, σε συνέντευξή του στο "Radio 1".
Πρόσθεσε πως "η Ιταλία δεν χρωστά (στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ) τίποτα, όμως πρέπει να δώσουμε στους Ιταλούς απαντήσεις, με σοβαρά νούμερα".
Εν τω μεταξύ, αρνητική κίνηση σημειώνεται στα Νομίσματα Αναδυόμενων Αγορών, την ώρα που συνεχίζουν να υποχωρούν οι τιμές του Αργού, έστω και αν έχουν ανακάμψει σημαντικά από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, μετά τις πρώτες πληροφορίες από την συνάντηση του ΟΠΕΚ.
Πιο συγκεκριμένα, "οι Εκπρόσωποι των Χωρών του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να υπογράψουν συμφωνία για μείωση της παραγωγής Αργού, αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε ένα τελικό ποσό", ανέφερε πηγή από το Πετρελαϊκό Καρτέλ στο Reuters.
Συμπερασματικά, τα "νέφη ανησυχιών" δείχνουν να πυκνώνουν για τις Διεθνείς Αγορές, καθώς στις υφιστάμενες ανησυχίες για το "Brexit", την Ιταλία και τις Αναδυόμενες Αγορές, στο "κάδρο" των ανησυχιών προσθαφαιρείται, ανάλογα με τις δηλώσεις, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας, ενώ αυξάνονται οι αναλυτές και οι εκθέσεις των Ξένων Οίκων, που βάζουν στην "εξίσωση" και την πιθανότητα επιβράδυνσης - ύφεσης για την Αμερικανική Οικονομία, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες "σφίγγουν την στρόφιγγα" ρευστότητας που είχε πλημμυρίσει τις Διεθνείς Χρηματιστηριακές Αγορές.
Για όλα τα παραπάνω, μία πρώτη εκτίμηση, για την στήλη, έδωσε το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance, προσπαθώντας να "ακτινογραφήσει" τον δείκτη - "σηματωρό", S&P 500.
Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ, "στις 21/9 ο S&P 500 κατέγραψε ιστορικό υψηλό στο 2940. Έκτοτε και για ένα περίπου δίμηνο βλέπουμε μία διαδρομή ανάμεσα στο 2600+ και το 2815 χωρίς να έχει ουσιαστική κατεύθυνση. Τα δύο αυτά επίπεδα είναι και τα 'make or break', για να δούμε την 'συνέχεια του έργου', αν δηλαδή δοκιμάσει και πάλι μία κίνηση προς τα υψηλά, ή ανοίξει ο δρόμος για μία κίνηση προς το 2400, με ενδιάμεση στήριξη τις 2500 μονάδες".
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
"Η Επενδυτική Κοινότητα καλείται σήμερα να αποσαφηνίσει τη στάση της σε σχέση με την κατεύθυνση του προσήμου του Γενικού Δείκτη για το αμέσως επόμενο διάστημα, με το ενδεχόμενο της ανοδικής κατεύθυνσης να έχει αυξημένη πιθανότητα, στο βαθμό που το εξωτερικό περιβάλλον δεν παρουσιάσει αρνητικές εξελίξεις" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Η κλειστή Αμερική και η υποχώρηση της απόδοσης του 10ετους ομολόγου στο 4,12% mid ytm (αντίστοιχη πτώση καταγράφηκε και στην Ιταλία 3,06 mid ytm) σήμαναν μια σταθεροποιητική συνεδρίαση. Τεχνικά, η υποχώρηση κάτω από τις 630 μονάδες ακυρώνει την ανοδική προσπάθεια. Από την άλλη, η μεταβλητότητα των Διεθνών Αγορών δεν θα μας αφήσει ανεπηρέαστους και ενδέχεται να οδηγήσει σε ταλαντώσεις εντός της περιοχής των 650 - 620 μονάδων. Σημειώνουμε ότι το καλύτερο σενάριο για το κλείσιμο του έτους αποτελεί η ζώνη των 680 - 700 μονάδων" τόνιζε η Merit Sec.
"Η μεταβλητότητα επιμένει στις Διεθνείς Αγορές, αποτυπώνοντας την ψυχολογία των επενδυτών Παγκοσμίως. Λόγω απουσίας εγχώριων σημαντικών ειδήσεων, ή εταιρικών αποτελεσμάτων, η προσφορά θα έχει 'το πάνω χέρι' στη σημερινή συνεδρίαση" ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.
Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και τις Δεικτοβαρείς μετοχές και τα δύο πρόσημα "είδαν" κατά την διάρκεια της συνεδρίασης οι Εθνική (0%), Eurobank (+0,18%) και Πειραιώς (+2,32%).
Αντίθετα, Alpha Bank (-2,96%), αλλά και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.
Ο τελευταίος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 473,68 μονάδες (-4,24%), στις 17.00 είχε αντιδράσει μέχρι τις 488,61 (-1,23%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 488,42 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,26%.
Υπενθυμίζεται πως αν ο εν λόγω δείκτης επιστρέψει σε κλεισίματα χαμηλότερα των 457 μονάδων, θα επιστρέψουν δριμύτερα τα σενάρια επαναπροσέγγισης των πρόσφατων χαμηλών, αν σε αυτό συνηγορήσει η εικόνα των Διεθνών Αγορών.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παράταση του Ελληνικού Συστήματος εγγύησης καταθέσεων για τα Πιστωτικά Ιδρύματα μέχρι την 31η Μαΐου 2019, βάσει των Ενωσιακών κανόνων για τις Κρατικές ενισχύσεις.
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η απουσία σημαντικών ειδήσεων στο εσωτερικό και τα περιορισμένα αποτελέσματα που δημοσιεύονται για το εννεάμηνο, αυξάνουν σημαντικότατα την εξάρτηση του Χ.Α. από την πορεία των Διεθνών Χρηματιστηρίων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι παραμένει η ΕΥΔΑΠ (-0,40%), ο τίτλος της οποίας συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, καθώς είναι εμφανής η αποχώρηση Θεσμικών χαρτοφυλακίων, μετά την ανακοίνωση για έξοδο του τίτλου από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Την θέση του θα πάρει ο Ελλάκτωρας (-0,85%), με τις αλλαγές να ισχύουν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στις 21/12.
Για την ΕΥΔΑΠ, στα 5,20 ευρώ, το ημερήσιο "stop short".
Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον τίτλο της Viohalco (-2,18%). Στα 2,82 ευρώ έχει κατέβει το ημερήσιο "stop short".
Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται έστω αμετάβλητος, ενώ στη λήξη της συνεδρίασης και από τις μη Τραπεζικές Δεικτοβαρείς μετοχές, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι Ελ. Πετρέλαια (+0,63%), ΟΛΠ (+1,03%), ΟΤΕ (+0,64%) και Fourlis (+0,11%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Lamda Development και ΟΠΑΠ.
Ερχόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, από τις 26/11 έχει να "δει" αρνητικό κλείσιμο η Ευρ. Πίστη (+1,67%) και από τις 29/11 οι Πλ. Θράκης (+1,52%) και Reds (+2,67%).
Ξαφνική εμφάνιση "bid" στην Δομική Κρήτης (+15,84%) και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Μοτοδυναμική (+9,77%).
Από την άλλη, σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι κινείται το Ιασώ (-4,35%) από τα 1,165 ευρώ (κλείσιμο 27/11), ενώ η Forthnet (-19,64%) συμπλήρωσε τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις.
Τεχνικά και για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., μπορεί η εικόνα να δείχνει σχετικά σταθερή, αλλά οι ενδείξεις επιβαρύνονται.
Αν οι Διεθνείς Αγορές συνεχίσουν να κινούνται "νότια", για τον Γενικό Δείκτη πρώτη ένδειξη αδυναμίας θα είναι τα επιβεβαιωμένα κλεισίματα χαμηλότερα των 645 μονάδων. Απόλυτα σημαντικές οι στηρίξεις στις 619 και 610 - 607 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,92%), χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 1712 μονάδες και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 1650 και 1623 μονάδες.
Αξιοσημείωτη επιστροφή των πωλητών, καταγράφεται στις Αγορές ομολόγων, με την απόδοση του Ιταλικού 10ετους τίτλου να διαμορφώνεται στο 3,18% (+13 μονάδες βάσης) και του αντίστοιχου Ελληνικού στο 4,21% (+10 μονάδες βάσης).
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά τις πιέσεις που υφίστανται οι Διεθνείς Αγορές, προσπαθεί να κρατήσει τα κεκτημένα επίπεδα των προηγουμένων ημερών. Όμως η μακροπρόθεσμη εικόνα της Χρηματαγοράς και της Ελληνικής Οικονομίας δεν έχει αλλάξει" επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.
Επιπλέον το διεθνές οικονομικό κλίμα αλλάζει, μετά από μια δεκαετή άνοδο, με την οποία εμείς ουδέποτε συγχρονιστήκαμε. Όταν όλες οι Αγορές έκαναν party, "πλέοντας σε πακτωλούς ρευστότητας", εμείς ασχολούμασταν πως θα σωθούμε από την χρεοκοπία, έχοντας απολέσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιρειών (κυρίως των Τραπεζών).
Έτσι ο σημερινός κίνδυνος είναι στην χειρότερη περίπτωση να ακολουθήσουμε τις Διεθνείς Αγορές στο πτωτικό σπιράλ τους, ενώ στην καλύτερη να μην μπορέσουν να αντιδράσουν στον βαθμό που θα έπρεπε, τόσο Ελληνική Οικονομία όσο και η Χρηματιστηριακή Αγορά.
Η 13η Σύνοδος των "G20" στo Buenos Aires, δεν καθησύχασε τις Αγορές όσον αναφορά την αποκλιμάκωση του Σινο -Αμερικανικού εμπορικού πολέμου, αφού το μόνο που επιτεύχθηκε ήταν μια ασταθής ανακωχή για περίοδο 90 ημερών. Όμως πλέον, το Διεθνές Οικονομικό Σύστημα και οι Εμπλεκόμενοι στις Αγορές είναι επιφυλακτικοί και οποιαδήποτε αρνητική είδηση (πχ σύλληψη της CFO της Κινέζικής "Huawei"), μεγεθύνεται, ενώ μέχρι πρότινος οποιαδήποτε αρνητική είδηση την αγνοούσαν, ή την υποβάθμιζαν, δείγμα ότι αλλάζει η μακροπρόθεσμη τάση της Παγκόσμιας Οικονομίας.
Έτσι η Ελληνική Οικονομία και Χρηματαγορά, με δεδομένα τα συνεχιζόμενα προβλήματα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, παραμένει εύθραυστη.
Η Ιταλική κρίση για τον προϋπολογισμό και το ύψος του ελλείμματος συνεχίζεται, αν και σε χαμηλότερους τόνους. Η αντιστροφή της καμπύλης των Αμερικανικών ομολόγων, με μείωση των μακροπρόθεσμων και αύξηση των βραχυπρόθεσμων αποδόσεων, εκφράζει τον φόβο των Θεσμικών Επενδυτών για περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος την επόμενη 3ετια. Επιπρόσθετα οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συνεχίζονται, με εναλλαγή Περιοχών και Χωρών, με το πρόβλημα της Κριμαίας - Ουκρανίας να παραμένει πρωτεύον στην παρούσα φάση.
Επιπλέον τα εγγενή διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδος παραμένουν. Ο νέος προς κατάθεση προϋπολογισμός συνεχίζει στο ίδιο σκεπτικό υπέρ φορολόγησης και παροχολογίας, διατηρώντας το 10ετες Ελληνικό ομόλογο στο απαγορευτικό επίπεδο του 4,20%. Έτσι επιμελώς μειώνονται οι προσδοκίες για έξοδο στις Αγορές σε άγνωστο χρόνο εντός του 2019, ξεχνώντας την 10ετη έκδοση και στοχεύοντας, στην καλύτερη περίπτωση, σε μία 5ετη, η 3ετη έκδοση.
Οι ήδη πετσοκομμένες (τα προηγούμενα χρόνια) Δημόσιες επενδύσεις, για άλλη μια χρονιά μειώθηκαν περαιτέρω, οι Ιδιωτικοί μισθοί για πρώτη φορά από το 2014 έπεσαν περίπου 3,5%, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι (μόνιμοι και μετακλητοί) συνεχίζουν να αυξάνονται και μαζί και το Δημόσιο χρέος, που αισίως έφτασε τα 356 δισ. ευρώ (9/2018).
Παρά τις μικρές μακροοικονομικές αχτίδες φωτός (μικρή μείωση ανεργίας λόγω ελαστικών μορφών απασχόλησης) και τις προγραμματισμένες παροχές τέλος έτους, με δυσκολία συντηρείται το οικονομικό κλίμα στα τρέχοντα έρποντα επίπεδα. Έτσι εκτιμούμε ότι δεν θα επιτευχτεί ο προϋπολογισμένος στόχος ανάπτυξης του 2,10% για το 2018 και με τέτοιους ρυθμούς θα χρειαστούμε τουλάχιστον 10 χρόνια για να επανέλθουμε στα επίπεδα του 2008.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ιδιωτών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, συνεχίζουν να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά, ξεπερνώντας αισίως τα 185 δισ. ευρώ (δηλ. το ετήσιο ΑΕΠ), εξαιτίας της υπέρ φορολόγησης και απομένει ακόμα ο βαρύς φορολογικά Δεκέμβριος. Αν προσθέσουμε σε αυτά και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, τότε το μακροοικονομικό μέλλον της Χώρας εμφανίζεται προβληματικό.
Οι Τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν τον "αδύναμο κρίκο", παρά την αντίδραση των τελευταίων ημερών. Η συγχώνευση Εurobank - Grivalia δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στην Αγορά, που θέλει χρόνο για να αξιολογήσει πλήρως το συγκεκριμένο εγχείρημα. Όμως το βασικό πρόβλημα των Τραπεζών, που είναι η αύξηση της ρευστότητας (μέσω καταθέσεων, ή ταχύτερης είσπραξης - μείωσης των "κόκκινων" δανείων) δεν λύνεται. Αντίθετα για πρώτη φορά από το 2017, οι συνολικές καταθέσεις του Συστήματος μειώθηκαν κατά περίπου 343 εκατομμύρια.
Έτσι ο δείκτης Τραπεζών συνεχίζει να παλεύει για να παραμείνει πάνω από την ζώνη των 460 - 470 μονάδων. Μόνο διάσπαση των 520 μονάδων, μπορεί να οδηγήσει σε προσέγγιση του επόμενου σημαντικού επιπέδου των 550 μονάδων, που αποτελεί επίπεδο Fibonacci 38,20% της τελευταίας μεγάλης πτωτικής κίνησης. Οι 460 μονάδες αποτελούν και την 1η κοντινή στήριξη, με τις 437 και 400 μονάδες να αποτελούν τις πρόσφατα δοκιμασμένες γραμμές αμύνης.
O Γενικός Δείκτης, προσπαθεί να κρατήσει το σημαντικό επίπεδο των 647 - 645 μονάδων, για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να προσεγγίσει το επόμενο επίπεδο ισχυρών αντιστάσεων των 675 μονάδων. Ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τις 645 μονάδες θα επιβαρύνει ξανά την ήδη τεχνικά αρνητική εικόνα του, ανοίγοντας την όρεξη των "short sellers" για τις 615 μονάδες.
Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική ημερήσια διάσπαση των 1690 μονάδων στον FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες επαναπροσέγγισης της ζώνης αντίστασης των 1660 και 1635 μονάδων. Οι 1609 μονάδες αποτελούν την 1η κοντινή στήριξη με επόμενη τις 1570.
Συμπερασματικά, η Ελληνική Αγορά ελπίζουμε να διατηρήσει την έλλειψη συγχρονισμού που είχε την τελευταία 10ετια με τις Διεθνείς Αγορές, προς όφελός της αυτή την φορά, αν και το εγχείρημα είναι αρκετά δύσκολο αν συνεχιστεί η πίεση των Ξένων σε μεγαλύτερο βαθμό και χρόνο. Χρειάζεται εγρήγορση και αυξημένη επιφυλακή, αφού πέραν της διεθνούς αστάθειας, πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα δικά μας πολιτικά και οικονομικά δρώμενα…
"Επιλέγουμε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις, σε επιλεγμένα επιθυμητά τεχνικά σημεία, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας την χρήση στρατηγικών 'stop losses" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Η ίδια εικόνα και στην Ευρώπη, ενώ με αξιοσημείωτες απώλειες κινούνται και οι δείκτες στην Wall Street.
Υποχωρεί το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.
Οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν αναπάντεχα τον Οκτώβριο στη Γερμανία.
Τα "made in Germany" συμβόλαια κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,3%, μετά την αναθεωρημένη άνοδο 0,1% του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών. Ήταν η τρίτη συνεχόμενη μηνιαία άνοδος, ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση κατά 0,4%.
"Οι αυξήσεις τιμών από την επιβολή δασμών έχουν εξαπλωθεί σε μεγαλύτερο μέρος της Αμερικανικής Οικονομίας, αν και συνολικά ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί με ήπιο ρυθμό στα περισσότερα μέρη της Χώρας", σύμφωνα με την έκθεση 'Βeige Book' της Fed.
H έκθεση σημειώνει πως η Αμερικανική Οικονομία αναπτύχθηκε με ήπιο προς μέτριο ρυθμό τον Νοέμβριο.
Ο Ιδιωτικός Τομέας στις ΗΠΑ πρόσθεσε 179.000 θέσεις εργασίας το Νοέμβριο. Ήταν σε συμφωνία με τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του "Exonoday".
Ο αριθμός των Αμερικανών που έκαναν νέα αίτηση για επιδόματα ανεργίας υποχώρησε ελαφρώς στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ήταν μειωμένες κατά 5.000, στο εποχικά προσαρμοσμένο νούμερο των 231.000 για τις επτά ημέρες μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του MarketWatch ανέμεναν 224.000.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ εκτινάχτηκε τον Οκτώβριο, σημειώνοντας άνοδο 1,7%, παρά τους δασμούς που έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση Τραμπ.
Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε στα $55,5 δισ., από $54,6 δισ. το Σεπτέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το μεγαλύτερο από τον Οκτώβριο του 2008.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν έλλειμμα στα 55,1 δισ. δολάρια.
Οι εργοστασιακές παραγγελίες υποχώρησαν 2,1% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.
Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική μηνιαία πτώση των εργοστασιακών παραγγελιών και τη μεγαλύτερη εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο.
Επιστροφή στο ΧΑ
Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό της ανεργίας τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στο 18,6%, από 18,9% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.
Σε αύξηση της τιμής - στόχου για την μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 6,70 ευρώ, από 4,80 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε με έκθεσή της η Eurobank Equities, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση “Buy”.
Με σύσταση "outperform" και τιμή - στόχο στα 20,1 ευρώ ξεκινά εκ νέου κάλυψη του τίτλου της Jumbo η Alpha Finance.
Σε "buy" από "accumulate" αναβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος. Η χρηματιστηριακή αναβάθμισε τη σύσταση, αλλά και την τιμή - στόχο στα 9,00, από 8,4 ευρώ.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 644,38 μονάδες (-1,91%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 651,08 (-0,89%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 652,04 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,74%.
Ο τζίρος στα 37,9 εκατ., από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΓΡΙΒ), ενώ ΟΤΕ και ΓΡΙΒ απέσπασαν το 27% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ και ΤΙΤΚ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια και ΟΤΕ και στο χαμηλό ημέρας η ΕΕΕ.
Κακή η τελική εικόνα με 34 ανοδικές μετοχές, έναντι 60 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.
----ΧΠΑ
Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σχετικά τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (67.713 συμβόλαια).
Στα 4.006 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.694 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.598, 1.394 για τον Δεκέμβριο και 204 για τον Ιανουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.701,5) κινήθηκε μεταξύ 1.681,25 και 1.709,5 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.100 ΟΠΑΠ, 7.100 Lamda Development), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.795), Alpha Bank (4.491), Πειραιώς (2.653), ΔΕΗ (753), Εθνική (48.315), Μυτιληναίο (662), ΟΤΕ (726), Ελλάκτωρα (264), Ελ. Πετρέλαια (296), ΟΠΑΠ (195), MIG (416), Intralot (121), Viohalco (279), ΑΔΜΗΕ (267).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.386, Eurobank 55.233, Alpha Bank 22.053, Εθνική 231.159, Πειραιώς 19.569.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,74% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,33% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,51% | 2018-10-12 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,64% | 2018-11-30 |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,51% | 2018-10-05 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 29.616.500 τεμ., (από 29.618.101 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.069.814 τεμ. (22.489.814), ΔΕΗ 6.483.151 τεμ. (6.483.151), Eurobank 48.668.514 τεμ. (48.668.514), Εθνική 8.526.578 τεμ. (8.480.078), ΟΠΑΠ 1.007.199 τεμ. (1.007.199), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.