Απόλυτα αναμενόμενη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή, διορθωτική, κίνηση της Αγοράς, αν συνυπολογιστούν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη που έχουν προηγηθεί, οι σημαντικές χθεσινοβραδινές απώλειες στην Wall Street, αλλά και το επιφυλακτικό κλίμα, σήμερα, στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.
Το μόνο που αιφνιδίασε αρνητικά, η σημαντική καθίζηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων), ακόμα και αν ληφθεί σαν ελαφρυντικό η σημερινή αργία στο NYSE.
Πιο συγκεκριμένα, η Wall Street θα παραμείνει σήμερα κλειστή (ημέρα Εθνικού πένθους η σημερινή στις ΗΠΑ, εν όψει της κηδείας του Τζορτζ Χ. Μπους ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου). Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στις ΗΠΑ δεν λειτούργησαν ούτε οι Αγορές ομολόγων και έτσι οι Αγορές δεν πήραν νεώτερες πληροφορίες, όσον αφορά την "περίφημη" αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων.
Επειδή για το εν λόγω θέμα έχει γίνει πολύς λόγος κατά τις τελευταίες ημέρες, η στήλη απευθύνθηκε στους "ειδικούς" και πήρε τις παρακάτω απαντήσεις: Η Αμερικανική Αγορά ομολόγων αντιστρέφεται για πρώτη φορά από το 2007. Οι αποδόσεις του 3ετους και του 2ετους ομολόγου ξεπέρασαν εκείνη του 5ετους, ενώ του 2ετους ξεπέρασε, προς στιγμήν, εκείνη του 3ετους, με τους αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters, να αναμένουν πως θα ακολουθήσει σύντομα και η αντιστροφή της καμπύλης ανάμεσα στον 10ετη και τον 2ετη τίτλο.
"Η λεγόμενη αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων, που συμβαίνει όταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων ξεπερνούν εκείνες των μακροπρόθεσμων, θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο ύφεσης" αναφέρουν αρκετοί Διαχειριστές, ενώ επισημαίνουν πως αποτελεί προειδοποίηση ότι υπάρχει πρόβλημα στο "σκιώδες Τραπεζικό Σύστημα".
"Η αντιστροφή της καμπύλης και τα σχόλια από Αξιωματούχους τους Fed ωθούν τους Επενδυτές να ξανασκεφτούν το ενδεχόμενο ύφεσης, ή 'παγώματος' στις αυξήσεις επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα".
Από την άλλη, υιοθετώντας ξανά απειλητικό τόνο, μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μετά την εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ και η Κίνα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε, μέσω Twitter, πως "θα επιβάλει πολύ μεγάλους δασμούς στα Κινεζικά Προϊόντα που εισάγονται στη Χώρα του, στην περίπτωση που η Κυβέρνησή του και η Κινεζική Κυβέρνηση δεν μπορέσουν να κλείσουν μια εμπορική συμφωνία εντός της προθεσμίας των ενενήντα ημερών που ορίστηκε".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή, απόλυτα ελεγχόμενη, διόρθωση, δεν έφερε ανησυχίες στις τάξεις των "long", έστω και αν υπάρχουν διιστάμενες απόψεις μεταξύ των αναλυτών. Παράλληλα, υποστηρικτικά λειτούργησε η σημαντική πτώση της απόδοσης του 10ετους ομολόγου στο 4,11%.
Σύμφωνα με την συγκρατημένα αισιόδοξη σχολή σκέψης, κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική ένδειξη η αντίδραση των βασικών δεικτών από τα πρωινά χαμηλά, αλλά και το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση υψηλότερα των 650 μονάδων, κάτι που αφήνει περιθώρια για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα.
Από την άλλη, ασφαλώς και υπάρχουν και πιο επιφυλακτικές απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες θεωρείται περισσότερο από απίθανη, πιθανή "αναρχοαυτόνομη" κίνηση του Χ.Α., σε περίπτωση που συνεχίσει να επιβαρύνεται το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, ιδιαίτερα αν οι τζίροι παραμένουν σε τόσο χαμηλά επίπεδα.
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
"Η Επενδυτική Κοινότητα, που αποτελείται κυρίως από Επενδυτές εξωτερικού, καλείται να συνεχίσει την 'ψήφο εμπιστοσύνης' της για τις προοπτικές της Τραπεζοκεντρικής Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς. Όμως, οι απώλειες της Wall Street, λόγω των προσδοκιών πιθανής ύφεσης στην Οικονομία, ελαττώνουν τη διάθεση για επενδυτικούς κινδύνους, εξέλιξη που δύσκολα θα αφήσει ανεπηρέαστη και την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά. Έτσι, η πιθανότητα για ένα σενάριο συνέχισης της ανοδικής κίνησης στο Χ.Α. αδυνατίζει" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Η χθεσινή υποχώρηση των Αμερικανικών δεικτών, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η καμπύλη αποδόσεων στις ΗΠΑ είναι σχεδόν επίπεδη και μάλιστα η απόδοση της 2ετιας (2,796% mid ytm) είναι πλέον μεγαλύτερη από εκείνη της 5ετιας (2,788% mid ytm), ενώ και το άνοιγμα 10ετιας (2,914% mid ytm) με 2ετια απέχει λιγότερο από 12μβ. Η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων είναι ένα έγκυρο διαχρονικά σήμα ότι πλησιάζει το τέλος μιας Αγοράς ‘ταύρων’. Αυτό δυσκολεύει περισσότερο το μεσοπρόθεσμο outlook του Γενικού Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου" τόνιζε η Merit Sec.
"Ο Γενικός Δείκτης, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε έντονα ανοδική κίνηση και κατέγραψε κέρδη σχεδόν 10%. Να επισημάνουμε ότι, είναι η πρώτη φορά από τον Μάιο που κινείται πάνω από τον ΚΜΟ-60, άρα η πρώτη φορά που πραγματοποιεί ουσιαστική ανοδική αντίδραση. Θεωρούμε πάντως ότι, ο Δείκτης θα επιχειρήσει ξανά να εισέλθει εντός της συσσώρευσης μεταξύ 610 - 650 μονάδων και περιμένουμε με ενδιαφέρον την συμπεριφορά του στον ΚΜΟ-60 στις 645 μονάδες. Ο δείκτης Τραπεζών παρουσιάζει πιο αδύναμη εικόνα, καθώς συνάντησε αντίσταση στον ΚΜΟ-60 στις 510 μονάδες. Ταυτόχρονα, δεν κινήθηκε πάνω από την συσσώρευση. Συνεπώς, οι αντιστάσεις στις 510 μονάδες και στις 550 μονάδες παραμένουν. Μόνο πάνω από αυτές τις τιμές μπορούμε να μιλάμε για ανοδική αντίδραση" επεσήμαινε στις δικές της εκτιμήσεις η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
Οι τράπεζες
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ο τίτλος της Eurobank (-3,55%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, τραβώντας χαμηλότερα και αυτόν της Grivalia (-3,30%).
Όλες οι υπόλοιπες, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικές μετοχές, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.
Ο Τραπεζικός δείκτης, με το ξεκίνημα σχεδόν, βρέθηκε στα χαμηλά ημέρας των 480,55 μονάδων (-3,25%), όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης και συνεχείς εναλλαγές προσήμων, με το υψηλό ημέρας να σημειώνεται στις 498,37 μονάδες (+0,34%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 495,25 (-0,29%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 494,67 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,41%.
Οι μικρές μεταβολές, ασφαλώς και δεν άλλαξαν τα υφιστάμενα τεχνικά δεδομένα.
Για τον ΔΤΡ και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο αυτός συνεχίζει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 457 μονάδων, διατηρεί ακέραιες τις ελπίδες για κίνηση προς τις 547 - 556 μονάδες, με απώτερο στόχο την κίνηση υψηλότερα των 650 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση, καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 457 μονάδων, θα ανοίξει δρόμο στο "μονοπάτι" που οδηγεί προς τις 358 μονάδες.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους 10 δισ. ευρώ για το 2019, χωρίς σε αυτές να συμπεριλαμβάνονται οι αναχρηματοδοτήσεις δανείων.
Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να μην σημειωθεί ότι η τελική, οριακή, υποχώρηση των βασικών δεικτών του Χ.Α., ασφαλώς και αιφνιδίασε θετικά τους περισσότερους αναλυτές, που ήταν προετοιμασμένοι για τα χειρότερα, μετά τις σημαντικές απώλειες στο NYSE.
Μάλιστα οι ίδιοι τόνιζαν πως "με την επενδυτική ψυχολογία στο εξωτερικό να είναι αδύναμη, η Εγχώρια Αγορά ίσως παραμείνει υπό πίεση και στη σημερινή συνεδρίαση".
Από την άλλη, ίσως αξίζει αναφοράς η νεώτερη αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 4,11% (-9 μονάδες βάσης).
Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη Τραπεζικών τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου σημειώθηκαν μικτές διαθέσεις, μετά το χθεσινό -3,4%, σήμερα οι αγοραστές επέστρεψαν στον τίτλο της Μυτιληναίος (+1,89%), έστω και αν αυτός υποχώρησε αισθητά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 8,20 ευρώ (+3,14%). Η μετοχή επέστρεψε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ, με το ημερήσιο "stop short" να εντοπίζεται στα 8,28 ευρώ. Στα 7,85 ευρώ, η πρώτη στήριξη.
Συνεχίζει να "ταλαιπωρείται", "στριφογυρίζοντας" πέριξ των 16,00 ευρώ η μετοχή του ΟΛΠ (-2,38%). Για να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα, θέλει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 16,88 ευρώ, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στα 16,28 και 16,44 ευρώ. Το ημερήσιο "stop long" στα 15,00 ευρώ.
Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25, που σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της Lamda Development (+3,74%), έστω και αν υποχώρησε σχετικά από τα υψηλά ημέρας των 6,18 ευρώ (+5,10%). Μετά από 14 συνεδριάσεις, ο τίτλος επέστρεψε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ. Από χθες η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο "long", με το "stop" στα 5,98 ευρώ και επόμενη αντίσταση στα 6,18 - 6,30 ευρώ.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επέστρεψαν οι αγοραστές σε Cenergy (+0,50%), Alpha Αστικά Ακίνητα (+5,83%), ΕΚΤΕΡ (+0,83%), Άνεμο (+2,05%) και Foodlink (+9,78%), έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Ελλάκτωρα (+5,54%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική για την Μοτοδυναμική (+9,43%), ενώ μάλλον αιφνιδίασε αρνητικά το σημερινό -3,21% (με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) τους "οπαδούς" του Κέκροπα (!)
Χωρίς αλλαγή τα τεχνικά δεδομένα και για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.
Για τον Γενικό Δείκτη παραμένει ζητούμενο η υπέρβαση της ζώνης 658 - 664 και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,39%), το κλείσιμο υψηλότερα των 1750 μονάδων.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Υποδειγματική η συμπεριφορά στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν τη απουσία των Αμερικανικών funds, καθώς σήμερα η Αμερική θα παραμείνει κλειστή λόγω πένθους για τον George Bush" αναφέρει ο Νικόλας Πετράκης.
Η χθεσινή κατάρρευση των Αμερικανικών Αγορών, συνέπεια του φόβου για την επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας και την προσωρινή ανακωχή επιβολής δασμών Αμερικής - Κίνας, όπου δεν φάνηκε να έπεισε τους Επενδυτές, συμπαρέσυρε τους διεθνείς δείκτες σε χαμηλότερα επίπεδα.
Με την Αμερική κλειστή, ο σημερινός τζίρος δικαιολογημένα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, ενώ μια κατοχύρωση κερδών και η “χώνεψη” των επιπέδων θεωρείται δικαιολογημένη, μετά το πρόσφατο ανοδικό "break" της Αγοράς.
Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, έχουμε μεσοπρόθεσμο σήμα αγοράς για πρώτη φορά από τις αρχές Μάιου, μετά την ανοδική διάσπαση των 645 - 650 μονάδων. Η Αγορά θα παραμένει ανοδική όσο κρατάει αυτή τη ζώνη τιμών, η οποία αποτελεί και ζώνη αγορών στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ η απώλεια των 625 μονάδων θα επαναφέρει την πτωτική τάση στο προσκήνιο. Ο πρώτος στόχος της Αγοράς, βρίσκεται στις 680 μονάδες με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 710 μονάδες του Γενικού Δείκτη.
Η εικόνα του δείκτη Τραπεζών παραμένει χειρότερη από αυτή του Γενικού Δείκτη, με την υπέρβαση των 550 μονάδων να είναι αναγκαία για να έχουμε το αντίστοιχο μεσοπρόθεσμο σήμα αγοράς.
"Στην περίπτωση κατοχύρωσης των επιπέδων αυτών, η περιοχή των 605 μονάδων θα αποτελέσει και τον πρώτο σημαντικό πήχη που πρέπει να ξεπεράσει ο Τραπεζικός δείκτης, με την απώλεια των 460 μονάδων να αναιρεί την όποια ανοδική προσπάθεια" εκτιμά ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, ενώ επιφυλακτικό είναι το κλίμα και στην Ευρώπη.
Πιέσεις σε Ευρώ και Χρυσό, κέρδη για το Πετρέλαιο.
Μένοντας στο τελευταίο, "ο ΟΠΕΚ και οι Σύμμαχοί του εργάζονται στην κατεύθυνση επίτευξης μιας συμφωνίας για μείωση της παραγωγής Πετρελαίου τουλάχιστον κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα", δήλωσαν τέσσερις πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η αντίσταση της Ρωσίας σε μια σημαντική μείωση της παραγωγής είναι μέχρι στιγμής το βασικό εμπόδιο.
Ο Οργανισμός συνεδριάζει την Πέμπτη στη Βιέννη, ενώ θα ακολουθήσουν την Παρασκευή συνομιλίες με Συμμάχους όπως η Ρωσία.
Η δραστηριότητα στον τομέα Υπηρεσιών στην Κίνα αυξήθηκε με πιο γρήγορο ρυθμό το Νοέμβριο. Η ανάγνωση της Ιδιωτικής έρευνας είναι αντίθετη από τα επίσημα στοιχεία, που τον εμφάνιζαν σε χαμηλό 15 μηνών. Ο ΡΜΙ της Caixin China ενισχύθηκε στις 53,8 μονάδες, από το χαμηλό 13 μηνών των 50,8 μονάδων του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις εταιρείες Caixin και Markit.
Η Οικονομία της Αυστραλίας αναπτύχθηκε με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό από τον αναμενόμενο το τρίτο τρίμηνο. "Το ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 0,3% τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ κατά 2,8% σε σύγκριση με πέρυσι", σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή της Χώρας.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ανάπτυξη 0,6% σε τριμηνιαία βάση και 3,3% σε ετήσια.
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε δήλωσε πως "είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μικρή τροποποίηση ορισμένων μέτρων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο προϋπολογισμού της Χώρας για το 2019, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η απόρριψη του προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή".
Στη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ιταλικής Κυβέρνησης και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων "Ansa".
"Θα εφαρμόσουμε τα μέτρα της Κυβέρνησης και θα αποφύγουμε τις Ευρωπαϊκές κυρώσεις, τηρώντας συγχρόνως τις υποσχέσεις μας", δήλωσε ο Ντι Μάιο.
Στο 3,07% (-8 μονάδες βάσης) η απόδοση του Ιταλικού 10ετους τίτλου.
Η ανάπτυξη των Επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη έγινε με τον πιο αδύναμο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών τον περασμένο μήνα. Ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit υποχώρησε στις 52,7 μονάδες το Νοέμβριο, από τις 53,1 του Οκτωβρίου, στο πιο χαμηλό σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2016. Ήταν, ωστόσο, υψηλότερα από τα προκαταρκτικά στοιχεία, που έκαναν λόγο για 52,4 μονάδες.
Ανοδικά κινήθηκε το Λιανεμπόριο στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο. Σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τη Eurostat, ενισχύθηκε κατά 0,3% στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ και κατά 0,1% στην ΕΕ των 28. Σε ετήσια βάση, τον Οκτώβριο οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν θετική κίνηση κατά 1,7% στην Ευρωζώνη και κατά 2,1% στην Ευρώπη των 28.
Η Αμερικανική Επενδυτική Τράπεζα JP Morgan ανακοίνωσε σήμερα ότι αυξήθηκαν οι πιθανότητες η Βρετανία να ακυρώσει το διαζύγιό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ύστερα από μια σειρά από ταπεινωτικές Κοινοβουλευτικές ήττες για την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, που δημιούργησαν νέες αμφιβολίες για το σχέδιό της να εγκαταλείψει το Μπλοκ ενώ οδήγησαν σε άνοδο τη Στερλίνα.
"Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξετάζουν τρόπους για να διευκολύνουν τη μετάβαση σε μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, μεταξύ των οποίων και νέα πολυετή δάνεια και κλιμακωτές αυξήσεις επιτοκίων", ανέφεραν πηγές στο Reuters.
Οι ιδέες αυτές έχουν σαν στόχο να αποτρέψουν την άσκηση πιέσεων στη ρευστότητα, κάτι που φοβούνται οι τραπεζίτες και οι επενδυτές στην Ευρώπη.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.
Επιστροφή στο ΧΑ
"Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 1.250 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,90% (έναντι 0,85% της αμέσως προηγούμενης δημοπρασίας)", αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ στην ανακοίνωσή του.
Στα 14 ευρώ, από 10 ευρώ αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ η Barclays, σε έκθεση στην οποία αναβαθμίζει τη σύσταση σε "overweight", από "underweight" πριν.
Στα 10 ευρώ, έναντι 8,8 ευρώ προηγουμένως, ανεβάζει την τιμή - στόχο για την Αεροπορία Αιγαίου η HSBC, σε νέα έκθεσή της, ενώ διατηρεί τη σύσταση "αγορά".
Στα 4,2 ευρώ, από 4,8 πριν, περικόπτει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της ΕΧΑΕ η IBG, σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "neutral".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 646,83 (-1,54%) και 657,87 μονάδων (+0,14%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 656,14 (-0,12%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 656,92 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,01%.
Ο τζίρος βυθίστηκε στα 34,2 εκατ., από τα οποία τα 0,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΦΡΙΓΟ), ενώ ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 23% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΛΑΜΔΑ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.
Δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΥΡΩΒ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΣΑΡ και ΤΕΝΕΡΓ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Motor Oil, ΟΤΕ, Σαράντης και Τιτάν.
Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση διόρθωσης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να δείχνουν αυξητικές διαθέσεις τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (86.844 συμβόλαια).
Στα 3.694 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.806 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.732, 1.580 για τον Δεκέμβριο και 152 για τον Ιανουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.711,75) κινήθηκε μεταξύ 1.694 και 1.723 μονάδων και διατήρησε την υποτίμηση στο 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (16.400 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (15.326), Alpha Bank (2.601), Πειραιώς (3.037), ΔΕΗ (630), Εθνική (58.326), Μυτιληναίο (662), ΟΤΕ (261), Ελλάκτωρα (1.126), Ελ. Πετρέλαια (219), ΟΠΑΠ (225), Τέρνα Ενεργειακή (1.913), MIG (1.611), Cenergy (193), Viohalco (158), ΑΔΜΗΕ (107).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 48.211, Eurobank 55.592, Alpha Bank 20.731, Εθνική 227.200, Πειραιώς 19.331.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,74% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,33% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,51% | 2018-10-12 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,64% | 2018-11-30 |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,51% | 2018-10-05 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 29.618.101 τεμ., (από 32.020.037 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.489.814 τεμ. (20.930.829), ΔΕΗ 6.483.151 τεμ. (6.482.724), Eurobank 48.668.514 τεμ. (56.671.870), Εθνική 8.480.078 τεμ. (7.684.410), ΟΠΑΠ 1.007.199 τεμ. (1.007.199), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.