Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα, που αναλώθηκε σε εναλλαγές προσήμων, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και σε "αψιμαχίες" μεταξύ αγοραστών - πωλητών, καθώς το σύνολο των ενεργών επενδυτών και traders, είχε επικεντρωμένη την προσοχή του στις τελικές δημοπρασίες, όπου θα λάμβαναν χώρα και οι τελευταίες αναδιαρθρώσεις των Ξένων χαρτοφυλακίων, λόγω των αλλαγών στους δείκτες MSCI.
Μάλιστα, ίσως αξίζει αναφοράς πως δεν ήταν μικρός ο αριθμός από τα ενεργά χαρτοφυλάκια, που περίμενε τις τελικές δημοπρασίες με αυξημένη ρευστότητα, προκειμένου να αναπροσαρμόσει την βραχυπρόθεσμη επενδυτική του στρατηγική, αλλά και να προχωρήσει σε τοποθετήσεις βραχυπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα, προκειμένου να εκμεταλλευτεί, πιθανές, ακραίες μεταβολές, που μπορεί να καταγράφονταν στο ταμπλώ, κάτι που τελικά δεν έγινε, τουλάχιστον όσον αφορά τις αρνητικές εκπλήξεις.
Εννοείται ότι στο επίκεντρο της προσοχής παρέμειναν οι τρεις Τραπεζικές μετοχές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ), καθώς ήταν η τελευταία ημέρας διαπραγμάτευσής τους στον MSCI Standard (προστίθενται στον MSCI Small Cap), αλλά και ο τίτλος του Ελλάκτωρα, λόγω εξόδου από τον MSCI Small Cap.
Υπενθυμίζεται ότι στον MSCI Standard και μέχρι νεωτέρας, παραμένουν οι ΟΤΕ (+3,16%), ΟΠΑΠ (+3,11%), Alpha Bank (+5,04%), Τιτάνας (+1,64%), Jumbo (+2,60%) και Motor Oil (+0,50%).
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
"Η σημερινή συνεδρίαση διενεργείται στην καταληκτική ημερομηνία για την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI και αναμένεται να παρουσιάσει συναλλακτική έξαρση και υψηλή μεταβλητότητα. Το χθεσινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στο κρίσιμο τεχνικό όριο αντίστασης των 619 μονάδων, διαμορφώνει αυξημένη πιθανότητα για αρνητικό πρόσημο του Δείκτη, αν τα Ξένα χαρτοφυλάκια προσφέρουν αυξημένο όγκο Τραπεζικών τίτλων. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστούν τα εναλλακτικά σενάρια" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Ανοδική εκτόνωση με πρωταγωνιστή τον Τραπεζικό κλάδο καταγράφηκε χθες, καθώς ολοκληρώνονται οι συναλλαγές λόγω MSCI. Με εξαίρεση την σημερινή συνεδρίαση, η οποία είναι απρόβλεπτη, αυτή η ανοδική αντίδραση του Γενικού Δείκτη μπορεί να συνεχιστεί, ως ένα σημείο, στηριζόμενη στα εταιρικά αποτελέσματα 9μηνου και στο εν εξελίξει 'end year rally' στην Αμερική. Θυμίζουμε ότι η πρώτη κρίσιμη αντίσταση εντοπίζεται στην περιοχή των 650 μονάδων" τόνιζε η Merit Sec.
"Πέρα από την αύξηση του όγκου των συναλλαγών που περιμένουμε, λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, αναμένουμε μία συνεδρίαση μεταβλητότητας. Σημειώστε πως σύμφωνα με τις ανακοινώσεις οι μετοχές των Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς αφαιρούνται από τον βασικό δείκτη και επίσης η Ελλάκτωρ αφαιρείται από τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης" επεσήμαινε στην δική της αναφορά η Beta Sec.
"Ο FTSE25 μας έχει δώσει αγοραστικό σήμα, ενώ οι υπόλοιποι δείκτες όχι. Αν κάποια συνεδρίαση είναι για να παίξει κάποιος το 'στοίχημα' ότι η Αγορά θα αντιδράσει είναι η σημερινή και συγκεκριμένα το κλείσιμο μετά τις 17.00. Συνήθως σε τέτοιου είδους σημαντικές αλλαγές, η Αγορά κινείται ανάποδα για κάποιο σημαντικό διάστημα.
Σε συνεργασία και με αγοραστικά σήματα είναι ιδανικό. Σε κάθε περίπτωση τα πρόσφατα χαμηλά είναι και τα 'stop' μας" τόνιζε η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "για το 2020 επιδιώκει να μεταθέσει το νέο εγχείρημα διάθεσης, τουλάχιστον, του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής η Εθνική Τράπεζα, επικαλούμενη την ανάγκη να μη συμπέσει η διαδικασία με την προεκλογική περίοδο. Η Εθνική έχει υποβάλει το σχετικό αίτημα στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), ενημερώνοντας και τον SSM, μετά την τυπική απόρριψη της δεσμευτικής προσφοράς που κατέθεσε η 'Gongbao'. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη, η Εθνική προκρίνει για τη διάθεση του 75% τη συνδυαστική λύση πώλησης σε Στρατηγικό Επενδυτή μέρους (40% με 50%) του μετοχικού κεφαλαίου της Ασφαλιστικής, με παράλληλη διάθεση υφιστάμενων ή/και νέων μετοχών στο Ευρύ Επενδυτικό Κοινό".
"Η πορεία της Ελλάδας μετά τη λήξη του μνημονίου θα είναι ένα από τα θέματα συζήτησης στο Eurogroup της Δευτέρας, μαζί με την αξιολόγηση των προϋπολογισμών των Κρατών Μελών της Ευρωζώνης για το 2019", όπως αναφέρεται στην ατζέντα της Συνόδου.
Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα παρουσιάσει την ενδιάμεση έκθεση για την κατάσταση της Οικονομίας της Ευρωζώνης.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., όλα κρίθηκαν στις τελικές δημοπρασίες, τόσο από πλευράς τζίρου, όσο και από πλευράς ημερήσιων μεταβολών, τουλάχιστον στις μετοχές του FTSE25.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17.00 ο τζίρος ανερχόταν στα 74 εκατ., από τα οποία τα 7,8 εκατ. αφορούσαν "πακέτα", ενώ η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τζίρο 255,1 εκατ., από τα οποία τα 34,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Ο σημερινός τζίρος ήταν ο υψηλότερος του τελευταίου εξαμήνου, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στο προηγούμενο rebalancing, στις 30/5 με 346,6 εκατ.
Να σημειωθεί ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας, προς έκπληξη όλων όσων περίμεναν "νηοπομπή" επιθετικών πωλήσεων, ενώ μαζί με τους βασικούς δείκτες, στο υψηλό ημέρας ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση και 12 μετοχές του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).
Επίσης αξίζει υποσημείωσης ότι από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αρνητικό πρόσημο "τερμάτισαν" την συνεδρίαση μόνο οι Αεροπορία Αιγαίου (-0,68%), ΕΕΕ (-2,19%) και Τέρνα Ενεργειακή (-2,44%) και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΛΠ.
Ασφαλώς και λόγω των αλλαγών, πολλοί από τους traders είχαν επικεντρώσει την προσοχή τους στις μετοχές των Εθνικής, Eurobank, Πειραιώς και Ελλάκτωρα.
Αξίζει, λοιπόν, αναφοράς ότι στις 17.00 η μετοχή της Εθνικής βρέθηκε στα 1,034 ευρώ (+4,44%) με όγκο 8320017 τεμ. και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 1,024 ευρώ (+3,43%) με συνολικό όγκο 52640161 τεμ.
Ο τίτλος της Eurobank, στις 17.00 βρέθηκε στα 0,572 ευρώ (+3,06%) με όγκο 27161070 τεμ. και "τερμάτισε" την συνεδρίαση στα 0,564 ευρώ (+1,62%) με συνολικό όγκο 156799622 τεμ.
Η μετοχή της Πειραιώς στις 17.00 βρέθηκε στα 0,894 ευρώ (+2,76%) με συναλλαγές 4262820 τεμ. και έκλεισε στα 0,875 ευρώ (+0,57%) με όγκο 26190060 τεμ.
Τέλος, ο τίτλος του Ελλάκτωρα, πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στα 1,23 ευρώ (+6,22%) με όγκο 475424 τεμ. και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 1,226 ευρώ (+5,87%) με συνολικό όγκο 1671055 τεμ.
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι από Δευτέρα ξεκινούν νέα δεδομένα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, αν δεν υπάρξει νέα αρνητική έκπληξη, αυτή την φορά από τις επικείμενες ανακοινώσεις του "QCM", θα δείξει τις δυνατότητες της Εγχώριας Αγοράς, αλλά και το αν υπάρχουν κάποιες διαθέσεις "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων, λόγω επερχόμενου τέλους χρηματιστηριακού έτους.
Αξίζει υπενθύμισης ότι τα περισσότερα από τα Ξένα Funds σήμερα κλείνουν τα βιβλία τους για την χρήση 2018, οπότε το Χ.Α. θα κληθεί να κινηθεί "ιδίοις δυνάμεις", με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας ότι χωρίς σημαντική αύξηση του τζίρου, δύσκολα ο Γενικός Δείκτης θα μπορέσει να κινηθεί υψηλότερα των 650 μονάδων, περιοχή όπου περιμένει τους αγοραστές ιδιαίτερα αυξημένη προσφορά.
Από την άλλη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να προσελκύει την προσοχή των traders, καθώς στον εν λόγω κλάδο το ημερήσιο trading είναι πολύ πιο εύκολο, ενώ οι εν λόγω μετοχές είναι αυτές που πιέστηκαν ιδιαίτερα και από το τελευταίο πτωτικό κύμα.
Αξίζει υπενθύμισης ότι το ημερήσιο "stop short" για τον Τραπεζικό δείκτη εντοπίζεται στις 483 μονάδες, για την Alpha Bank στα 1,228 ευρώ, για την Εθνική στα 1,13 ευρώ, για την Eurobank στα 0,585 ευρώ και για την Πειραιώς στα 1,048 ευρώ.
Επίσης, από Δευτέρα και με μεγαλύτερη ηρεμία, αν σε αυτό συνηγορήσουν και οι Διεθνείς Αγορές, το Χ.Α. θα κληθεί να τιμολογήσει τα αποτελέσματα εννεαμήνου, από όσες εισηγμένες μπήκαν στην διαδικασία να τα ανακοινώσουν.
Δεν ήταν πολλά τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου από σήμερα οι μετοχές της Νάκας (+6,67%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,60 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,085 ανά μετοχή στους Μετόχους της εταιρείας, με καταβολή μετρητών.
Συνεχίζει ανοδικά με "ανοιχτές" εντολές αγορών η ΑΝΕΚ (+18,75%), "στέγνωσε" η προσφορά στον Παπουτσάνη (+15,12%) και απαιτεί αυξημένη προσοχή, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Intralot (+7,69%) και Τρ. Αττικής (+5,09%), επέστρεψαν οι αγοραστές στο Ιασώ (+3,11%), ενώ επιμένει πλαγιοανοδικά ο Μουζάκης.
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, έδωσαν ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., όμως επειδή η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να θεωρηθεί "ειδικών συνθηκών", ασφαλέστερα συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν από την συνεδρίαση της Δευτέρας.
Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού 11μηνου.
Ξεκινώντας από τα εβδομαδιαία στατιστικά, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, με εβδομαδιαία κέρδη 4,59% για τον Γενικό Δείκτη και κέρδη 8,68% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.
Ότι κατόρθωσε η εβδομάδα, δεν το κατόρθωσε ο μήνας, με τον Νοέμβριο να αποδεικνύεται τέταρτος συνεχόμενος πτωτικός μήνας, με μηνιαίες απώλειες 1,55% για τον Γενικό Δείκτη και 13,92% για τον Τραπεζικό δείκτη.
Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 21,45%, ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 46,54% και η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει μειωθεί κατά 8 δισ. ευρώ.
Μετοχή του χρηματιστηριακού 11μηνου η Τζιρακιάν, με απόδοση 1718,18%.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Κώστας Φέγγος
"Το τέλος Νοεμβρίου είναι παραδοσιακά σημαντικό ορόσημο για το Ελληνικό Χρηματιστήριο" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.
Πολλά funds που επενδύουν στην Ελλάδα, αυτή την περίοδο, ολοκληρώνουν την επενδυτική στρατηγική τους.
Φέτος το ορόσημο του Νοεμβρίου, έγινε ακόμη σημαντικότερο, καθώς στις 30 Νοεμβρίου αποφασίστηκε να γίνει η αναπροσαρμογή του δείκτη MSCI Emerging Markets.
Η κακή γνώμη των Αγορών για επενδύσεις στην Ελλάδα, βρήκε καταλύτη και εκτός της άρνησης αγορών, ενεργοποίησε πωλήσεις, φέρνοντας τον Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις 600 μονάδες και τον δείκτη των Τραπεζών κοντά στα ιστορικά χαμηλά του.
Σύμφωνα με αναλύσεις, η αναπροσαρμογή του δείκτη MSCI, θα έφερνε πολύ μεγάλες, ή μεγάλες ρευστοποιήσεις τίτλων στις μετοχές που βγαίνουν, ενώ η μείωση της στάθμισης της Ελλάδας στο δείκτη δεν θα έφερνε αντίστοιχες εισροές στους τίτλους που παραμένουν στο δείκτη.
Αυτό τελικά επιβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Την ίδια περίοδο, το Ελληνικό Χρηματιστήριο "συνειδητοποίησε" τι σημαίνει να βρίσκεται εκτός μνημονίου και οι αποφάσεις που παίρνονται να μην αφορούν την ανάπτυξη.
Το ήδη τραυματισμένο κύρος των Ελληνικών μετοχών, από την υπόθεση της Follie, χτυπήθηκε ποικιλοτρόπως. Αμφισβητήθηκε η σημασία των "stress tests" των Τραπεζών που έγινε μόλις τον περασμένο Μάιο, ο Τιτάνας αποφάσισε να αλλάξει έδρα, εταιρείες όπως η Motor Oil χτυπήθηκαν μόλις ανακοίνωσαν επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ άλλες εταιρείες βρίσκονται σε διαδικασία εξόδου από το Χρηματιστήριο.
Παρόλα αυτά τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν αρκετές εταιρείες αυτή την περίοδο, είναι θετικά.
Με την κατάρρευση που προκάλεσε ο Νοέμβριος, το Χρηματιστήριο αναμένεται να προσπαθήσει να ανακτήσει δυνάμεις και να κινηθεί προς το νέο έτος με περισσότερη αισιοδοξία.
Σε αυτό θα βοηθήσουν τα αποτελέσματα πολλών εταιρειών που κινούνται σε θετική κατεύθυνση, αλλά και κινήσεις στο χώρο των Τραπεζών, όπως η συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia, που βοηθά την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας, αν και σε χαμηλές τιμές.
"Οι εξελίξεις στην Ιταλία, οι γεωπολιτική αστάθεια στην Περιοχή και η χαλαρότητα της Χώρας να επιταχύνει την ανάπτυξη, παραμένουν οι βασικοί κίνδυνοι" σύμφωνα με την άποψη του προέδρου της Versal ΑΕΠΕΥ.
-Απόστολος Μάνθος
"Η 'κίβδηλη' καθοδική διάσπαση των 600 μονάδων και η μετέπειτα αργή αλλά επιτυχής επάνοδος του Γενικού Δείκτη άνω των 610 μονάδων, που αποτελεί και το κάτω όριο της μετέωρης συσσώρευσης του Φθινοπώρου, αφήνει ένα 'αχνό πάτημα' για το ανοδικό σενάριο των 625 με 630 μονάδων" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.
Βέβαια κατά τη σημερινή συνεδρίαση, λόγω της αναθεώρησης των δεικτών του MSCI, μπορεί να έχουμε ένα "daily αποτύπωμα" εκτός πλάνου, όμως είναι πολύ πιθανόν να έχουμε μια ανοδική συνέχεια προς το πολύ σημαίνον σημείο των 640 μονάδων. Αντιθέτως η πραγματοποίηση ενός πισωγυρίσματος του Γενικού Δείκτη, με κλείσιμο για τουλάχιστον δύο συνεδριάσεις κάτω από τις 610 μονάδες, θα επιφέρει, τεχνικά, μια πιο βίαιη πτωτική κίνηση προς το σημείο "σαθρής" στήριξης των 593 μονάδων.
Η διατήρηση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνω του επιπέδου στήριξης των 1600 με 1610 μονάδων, θα δώσει διαγραμματικές λαβές για μια συνέχεια στην υπάρχουσα βραχυχρόνια ανοδική τάση, προς την περιοχή αντίστασης των 1660 μονάδων. Επιβεβαίωση της ανοδικής συνέχειας αναμένουμε και από το τεχνικό δείκτη Σχετικής Δύναμης (RSI) με την ανοδική τμήση της γραμμής που ενώνει τρεις τοπικούς πυθμένες και διέρχεται από την περιοχή των 46 μονάδων. Αδυναμία διάτρησης της εν λόγω γραμμής τάσης, θα μας προϊδεάσει για έναν αιφνίδιο τερματισμό της υπάρχουσας πολύ βραχυχρόνιας ανόδου.
Τέλος η είσοδος του Τραπεζικού δείκτη μέσα στο εύρος διακύμανσης των 456 με 500 μονάδων, θα τραβήξει τα βλέμματα των “Buyers” καθώς εάν η "συμπεριφορά" του είναι η "αρμόζουσα", τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε μια γρήγορη αλλαγή του πτωτικού κλίματος, με κίνηση άνω του ψυχολογικού ορίου των 500 μονάδων.
"Στην περίπτωση όμως που ο Τραπεζικός δείκτης αποτύχει στις όποιες 'διερευνητικές προσπάθειες' ανοδικής δυναμικότητας, τότε θα επανέλθει, δίχως περαιτέρω 'διατυπώσεις' στο γνωστό καθοδικό μοτίβο των νέων χαμηλών στις Τραπεζικές μετοχές" εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS.
-Μάνος Χατζηδάκης
"Κάθε άλλο παρά αδιάφορη, ή μονοδιάστατα εστιασμένη στον MSCI ήταν η εβδομάδα που πέρασε για το Χ.Α." τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Η αρχή έγινε την Κυριακή με την ανακοίνωση της επιχειρηματικής συμφωνίας της Eurobank με την Grivalia και συνεχίστηκε σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας με αποτελέσματα εταιρειών (Αεροπορία Αιγαίου, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Lamda Development, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Πλαστικά Θράκης, Τράπεζα Πειραιώς, Κρι - Κρι) που έκαναν θετική αίσθηση.
Στο θετικό κλίμα συνέβαλε και η αναθεωρημένη εκτίμηση κερδών της Μυτιληναίος για το 2019, ενώ τα καλά νέα από την νομοθέτηση χαμηλότερων φορολογικών εταιρικών συντελεστών για τα επόμενα χρόνια, βελτίωσαν περαιτέρω κλίμα και ψυχολογία στην Αγορά, η οποία είδε επιτέλους καλύτερους μέσους ημερήσιους συναλλακτικούς όγκους.
Κινητήριος δύναμη της μερικής αλλαγής του σκηνικού είναι η κινητικότητα που παρατηρείται στον Τραπεζικό κλάδο και τα σχέδια επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων. Εφόσον υπάρξει συμμετοχή σε πλάνα υλοποίησης μειώσεων και από τις τέσσερις Τράπεζες, δεν αποκλείεται η Αγορά να κινηθεί πιο θετικά προεξοφλώντας την "κανονικοποιήση" του Τραπεζικού Συστήματος, το οποίο φαίνεται να εξέρχεται, πλέον, από την έκθεση του ELA, τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και την υψηλή θέση των NPEs.
Είναι μια ικανή και αναγκαία συνθήκη, όχι μόνο για το Χρηματιστήριο, αλλά για το σύνολο της Οικονομίας, η οποία σημειώνει φέτος, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ουσιώδεις θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς να υπάρχει η συνδρομή από την πιστωτική επέκταση.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης "αγόρασε χρόνο" στην ζώνη των 600 μονάδων, δεν "πλήρωσε" νέο χαμηλό και βελτίωσε κάπως την πτωτική εικόνα, κλείνοντας στο υψηλό της εβδομάδας. Θα χρειαστεί, ωστόσο, εκ νέου μια υπέρβαση και διαφυγή από το επίπεδο των 630 μονάδων, για να υπάρξει αλλαγή στην βραχυπρόθεσμη τάση.
Ο MACD επέστρεψε θετικός, το ίδιο και ο κινητός μέσος των 30 ημερών, εξέλιξη η οποία δίνει κάποιες πιθανότητες υπέρ της συνέχισης της τάσης, προς το επίπεδο της επόμενης αντίστασης. Οι ταλαντωτές κινούνται στην ζώνη της ουδετερότητας, έχοντας ξεκινήσει από τα όρια των υποτιμημένων ζωνών.
Αν και η Αγορά έχει επαναλάβει το συγκεκριμένο μοτίβο των ισχνών ανοδικών τιναγμάτων στο πρόσφατο παρελθόν, σε αυτή την φάση έχει τις συναλλαγές με το μέρος της. Η άρνηση του Γενικού Δείκτη να καταγράψει νεώτερα ετήσια χαμηλά, είχε περισσότερο "πάθος" από άλλες φορές, ενώ η συμμετοχή της Αγοράς, ανεξάρτητα από τις ειδικές συνθήκες που διαμορφώνει η αναδιάρθρωση του MSCI, ήταν μαζική.
Επομένως, οι τεχνικές προϋποθέσεις υπάρχουν για μια πιο ουσιώδη ανοδική κίνηση, τηρουμένων κάποιων αξιόλογων συναλλακτικών δεδομένων. Επιπλέον, στις 18 συνεδριάσεις που απομένουν τον Δεκέμβριο, είθισται να υπάρχει κάποιο εποχικό ενδιαφέρον γύρω από μεγάλες θέσεις Θεσμικών, ή Θυγατρικές ομίλων ενόψει του κλεισίματος της χρονιάς.
Ενδεχομένως και αυτή η εποχική δραστηριοποίηση να παίξει κάποιο αμυντικό ρόλο, σε ότι αφορά τον περιορισμό της προσφοράς.
Τα αποτελέσματα συνεχίζονται με την Ελλάκτωρ και την Άνεμος να παίρνουν την σκυτάλη των ανακοινώσεων το απόγευμα της Δευτέρας.
Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένο το τελευταίο τακτικό Eurogroup της χρονιάς, στο οποίο αναμένεται και το τυπικό "ΟΚ" των Ευρωπαίων για την μη περικοπή των συντάξεων.
Την Τρίτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει την εκτίμηση για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένο το Δικαστήριο της Κέκρωψ, μια υπόθεση που κρατάει σχεδόν 30 χρόνια και τις διεκδικούμενες εκτάσεις στο Π. Ψυχικό.
"Την Δευτέρα 3/12 αναμένονται οι ανακοινώσεις του Επενδυτικού Κεφαλαίου της 'QCM', μια υπόθεση που έχει προκαλέσει πολλές και ποικίλες ζυμώσεις στην Ελληνική Αγορά, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης του Folli – Follie από τους διαχειριστές του τον περασμένο Μάιο" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.
Πιέζονται Πετρέλαιο, Χρυσός και Ευρώ.
Χαμηλότερα κινήθηκε ο δείκτης ΡΜΙ για τη Μεταποίηση στην Κίνα το Νοέμβριο, φτάνοντας στις 50 μονάδες, από 50,2 τον Οκτώβριο. Η ανάγνωση ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από την πρόβλεψη των οικονομολόγων για 50,1 μονάδες.
Η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας επιβραδύνθηκε στο 7,1%, το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα φτάσει στο 7,4%, ενώ το δεύτερο τρίμηνο ήταν στο πιο υψηλό επίπεδο των τελευταίων δυόμιση ετών, στο 8,2%.
"Εκπρόσωποι των Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στήριξαν την Πέμπτη την απόφαση της Koμισιόν να προτείνει τη λήψη πειθαρχικών μέτρων κατά της Ιταλίας για το υψηλό χρέος της", δήλωσε Αξιωματούχος της Ε.Ε. στο Reuters.
Όπως σημείωσε ο Αξιωματούχος, "η Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ε.Ε. επιβεβαίωσε ότι είναι επιβεβλημένη μια διαδικασία πειθαρχικών μέτρων λόγω του υψηλού Ιταλικού χρέους".
"Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε και ο Υπουργός Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία, επεξεργάζονται πρόταση για τη μείωση του στόχου του ελλείμματος του 2019, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση", σύμφωνα με την εφημερίδα "Il Messaggero".
Η εφημερίδα αναφέρει πως "οι κ.κ. Κόντε και Τρία θα διαβεβαιώσουν τις Βρυξέλλες πως ο στόχος του ελλείμματος για το επόμενο έτος δεν θα ξεπερνά το 2%".
"Η Ιταλική Οικονομία μπορεί να μπει σε ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του έτους", προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ένωσης Βιομηχάνων της Ιταλίας, της "Confindustria".
Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι "επικεντρώνεται στο να πείσει τα Μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να ταχθούν υπέρ της συμφωνίας που έκλεισε για το 'Brexit' στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την 11η Δεκεμβρίου και δεν καταρτίζει κάποιο 'σχέδιο Β".
Οι δαπάνες των Γερμανών Καταναλωτών ενισχύθηκαν κατά 5% ετησίως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Ήταν η πιο ισχυρή άνοδος από τον Μάιο του 2017, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη θετική κίνηση (+2,7%).
Σε μηνιαία βάση, υποχώρησαν 0,3%, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμενόταν 0,3% άνοδος.
"Στο 2% αναμένεται να διαμορφωθεί ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο, σημειώνοντας πτώση από το 2,2% του Οκτωβρίου", σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Η ανάγνωση είναι σε συμφωνία με τις προβλέψεις δημοσκόπησης του Reuters.
Συρρικνώθηκε η Ιταλική Οικονομία το τρίτο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου αναθεωρήθηκε καθοδικά στο 0,7%, ενώ η εκτίμηση έκανε λόγο για αύξηση κατά 0,8%. "Η πτώση κατά 0,1% στο ΑΕΠ, είναι η πρώτη συρρίκνωση από το δεύτερο τρίμηνο του 2014", σύμφωνα με την ISTAT.
Χαμηλότερα αναθεωρεί την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Γερμανικής Οικονομίας η Ομοσπονδιακή Ένωση Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) για το 2018, από σχεδόν 2%, στο περίπου 1,5%.
Εκπρόσωπος της "BDI" επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Η συντριπτική πλειονότητα των Αξιωματούχων της Fed συμφώνησαν στην προηγούμενη συνεδρίαση ότι μια ακόμα αύξηση επιτοκίου θα είναι επιβεβλημένη σύντομα, αλλά ταυτόχρονα ξεκίνησαν τη συζήτηση για το πότε πρέπει να διακόψουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Κατά τη συνεδρίαση της Fed τέθηκαν επί τάπητος και ανησυχίες για την εμπορική πολιτική της Κυβέρνησης Τραμπ και το εταιρικό χρέος.
Ο δείκτης που καταγράφει την οικονομική δραστηριότητα στην Περιοχή του Σικάγο, σκαρφάλωσε σε υψηλό τεσσάρων ετών τον Νοέμβριο.
Ο δείκτης "επιχειρηματικό βαρόμετρο" Chicago PMI, ενισχύθηκε στις 66,4 μονάδες, από 58,4 προηγουμένως. Η άνοδος έβαλε τέλος σε ένα σερί τριών πτωτικών συνεδριάσεων.
Επιστροφή στο ΧΑ
"Δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 7 Ιουνίου 2019, θα διενεργηθεί την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018", όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ.
"Οι προτάσεις της Αθήνας για τον προϋπολογισμό δείχνουν να κάνουν πίσω σε κάποιες μεταρρυθμίσεις, αλλά σε γενικές γραμμές διατηρείται η δημοσιονομική στάση της Κυβέρνησης και συνάδει με τις εκτιμήσεις μας", σημειώνει σε έκθεσή του ο Οίκος Fitch.
Όπως αναφέρει, "τα σχέδια για μείωση των 'κόκκινων' δανείων έχουν αρχίσει να παίρνουν μορφή, αλλά είναι ασαφές ακόμη το αν θα μειώσουν την πιθανότητα μεταφοράς των ρίσκων του Τραπεζικού Τομέα στον ισολογισμό της Κυβέρνησης".
Για θετικό feedback από την παρουσίαση της Μυτιληναίος κάνει λόγο η Wood, η οποία διατηρεί τη σύσταση "Buy".
Η Alpha από την πλευρά της, με βάση το νέο guidance της διοίκησης, παραμένει "αγοραστής" των μετοχών της Μυτιληναίος.
Η IBG σημειώνει πως παρά την βραδύτερη του αναμενόμενου πρόοδο σε βασικά έργα του τμήματος EPC, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, ωστόσο οι ισχυρές επιδόσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδος και η σταθερή ανάκαμψη του τμήματος Ενέργειας και Αερίου το β’ εξάμηνο του 2018, έχουν οδηγήσει σε σταθερή δημιουργία ταμειακών ροών κατά το 2018, που είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά περισσότερο από 100 εκατ. ευρώ το χρέος, όταν την ίδια ώρα η εταιρεία πλήρωσε μέρισμα περίπου 40 εκατ. ευρώ. Αν και στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της η IBG υιοθετεί πιο συντηρητική στάση για τα στοιχεία του 2019, αναμένοντας κυρίως την πρόοδο στα έργα EPC, ωστόσο θεωρεί πως στα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς η μετοχή της Μυτιληναίος είναι σημαντικά υποτιμημένη και επαναλαμβάνει τη σύσταση “Buy”.
H Beta κάνει λόγο για ένα γενικά «υποσχόμενο outlook» για την επόμενη χρονιά. Το νέο guidance για το 2019 θα οδηγήσει σε γενναίες αναβαθμίσεις στις αποτιμήσεις, σημειώνει η Beta.
Η Euroxx από την πλευρά της σχολιάζει πως συνεχίζει να θεωρεί ότι τα θεμελιώδη του ομίλου Μυτιληναίου παραμένουν ισχυρά σε όλους τους τομείς, κάτι που προοιωνίζεται άλλη μια ισχυρή χρηματοοικονομική επίδοση το 2019, όπως επιβεβαιώνεται από το αρχικό guidance του CEO της Μυτιληναίος.
Η Πειραιώς, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο αυξημένο μέρισμα, στην εκτίμηση για διπλασιασμό των εσόδων το 2020 και τη μείωση του χρέους, ενώ σημειώνει πως το τμήμα μεταλλουργίας θα συνεχίσει την θετική του τάση το 2019.
Η Axia στέκεται στο επικαιροποιημένο guidance για αύξηση περίπου 30% των EBITDA και των καθαρών εσόδων το 2019 λόγω ισχυρών επιδόσεων και στα τρία τμήματα του ομίλου Μυτιληναίος.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 610,74 (-1,20%) και 626,53 μονάδων (+1,35%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 623,59 (+0,88%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νεώτερα υψηλά και στο υψηλό ημέρας των 630,23 μονάδων, με ημερήσια κέρδη 1,95%.
Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 255,1 εκατ., από τα οποία τα 34,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΓΡΙΒ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ, ΠΕΙΡ), ενώ ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απέσπασαν το 55,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο τα ΕΛΠΕ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.
Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ, ΟΛΠ και ΤΕΝΕΡΓ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή και στο υψηλό ημέρας οι Alpha Bank, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάν.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.
ΥΓ: Δεν υπάρχει σχόλιο Παραγώγων, καθώς μέχρι και τις 22.00, στο site του Χ.Α. δεν είχε αναρτηθεί το Η.Δ.Τ. (!)