Συνεδρίαση που θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι αιφνιδίασε και τους πλέον αισιόδοξους και μένει να φανεί αν οι σημερινοί αγοραστές επιδείξουν τις ίδιες επιθετικές διαθέσεις και στην αυριανή, καταλυτική συνεδρίαση.
Σαν "εύκολες" αιτιολογίες της σημερινής ανοδικής κίνησης, θα μπορούσαν να αναφερθούν το θετικό διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, τα θετικά μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων και η πρόσφατη έκθεση της Moody΄ς, για την πρόταση της ΤτΕ που αφορά τα "κόκκινα" δάνεια των Τραπεζών.
Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, με θετικά πρόσημα, αλλά απόλυτα ελεγχόμενα κέρδη κινούνται οι Ευρωπαϊκές Αγορές, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του προέδρου της Fed, Jerome Powell ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Κεντρική Τράπεζα να επιβραδύνει τις αυξήσεις των Αμερικανικών επιτοκίων το επόμενο έτος.
Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσε ότι "θεωρεί πως τα επιτόκια είναι πλέον κοντά στο ουδέτερο επίπεδο".
Εν τω μεταξύ, δείχνει να συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους, να διαμορφώνεται στο 4,23% (-5 μονάδες βάσης).
Πιστωτικά θετική κρίνει η Moody΄ς την πρόταση που κατέθεσε η ΤτΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των "κόκκινων" δανείων. "Χρειάζεται δραστική κίνηση ώστε να απελευθερωθεί ο κλάδος" τονίζει.
Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή αντίδραση συνοδεύτηκε από ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων και λόγω των αυξημένων "πακέτων"), αλλά και από "γενική κινητοποίηση" της συντριπτικής πλειονότητας των τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι τίτλοι των ΕΕΕ (-0,19%), Τιτάνα (-0,41%), Motor Oil (-0,49%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΟΠΑΠ και Σαράντη.
Όλα τα παραπάνω, δεν μπόρεσαν να αλλάξουν την επιφυλακτική άποψη σημαντικού αριθμού παραγόντων της Αγοράς, που εκτιμούν ότι το σημερινό ανοδικό "σκίρτημα" ήταν αποτέλεσμα δύο συγκεκριμένων προσπαθειών.
Πρώτον να πειστεί μέρος των traders ότι κάπου εδώ τελειώνει η "ταλαιπωρία" των αποτιμήσεων στο Χ.Α. και να σπεύσουν να τοποθετηθούν, διευκολύνοντας το "έργο" των εν δυνάμει πωλητών και δεύτερο και σημαντικότερο, να δημιουργηθεί "μαξιλάρι" τιμών, εν όψει της αυριανής καταλυτικής συνεδρίασης, λόγω τελικών αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων που φέρνουν οι αλλαγές στον MSCI.
Με όλα τα παραπάνω, γίνεται περισσότερο από ευνόητο το πόσο αποφασιστική κρίνεται η αυριανή συνεδρίαση, καθώς μένει να φανεί αν υπάρξει επιστροφή των πωλητών και ακόμα περισσότερο πόσο "δυνατά χέρια" θα έχουν οι σημερινοί αγοραστές (!)
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
"Η διαδικασία των αναγκαστικών ρευστοποιήσεων Τραπεζικών τίτλων αναμένεται να χαρακτηρίσει και τη σημερινή συνεδρίαση, με τις Δεικτοβαρείς μετοχές να εναλλάσσονται στη διαδικασία της προσπάθειας συγκράτησης απωλειών για το Γ.Δ. Το έντονα ανοδικό κλείσιμο των δεικτών της Wall Street, είναι πιθανό να βοηθήσει στη διαμόρφωση θετικού προσήμου για το Γ.Δ. και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Lamda ανακοινώνουν σήμερα τα αποτελέσματα 9μηνου" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Αναμένουμε το ίδιο μοτίβο συνεδρίασης και για σήμερα, καθώς πλησιάζουμε στην αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI" τόνιζε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών και κατ΄ επέκταση και ο κλαδικός τους δείκτης, κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο.
Ο ΔΤΡ κινούμενος μόνιμα στο "πράσινο" έφθασε μέχρι τις 458,38 μονάδες (+9,46%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει οριακά στις 455,8 (+8,84%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 452,69 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 8,10%.
Να σημειωθεί ότι το σημερινό +8,10% του Τραπεζικού δείκτη, είναι η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 26 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 24/10 (+9,45%).
Αξίζει υπενθύμισης ότι το ημερήσιο "stop short" για τον Τραπεζικό δείκτη εντοπίζεται στις 483 μονάδες, για την Alpha Bank (+7,59%) στα 1,228 ευρώ, για την Εθνική (+4,21%) στα 1,13 ευρώ, για την Eurobank (+13,03%) στα 0,585 ευρώ και για την Πειραιώς (+2,11%) στα 1,048 ευρώ.
Από την άλλη, ευνόητο είναι ότι το σημερινό +13,03% της Eurobank, τράβηξε ψηλότερα και την Grivalia (+11,07%), λόγω της ανακοινωθείσας σχέσης αναταλλαγής.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, δεσμευτική συμφωνία με "Apollo" και "IFC" για την πώληση NPLs αξίας 1 δισ. (project "Jupiter"), αλλά και ανακτηθέντων ακινήτων ανακοίνωσε η Alpha Bank.
Από την άλλη, δεν μπορεί να μην αναφερθεί ότι η σημερινή εικόνα της Αγοράς, αιφνιδίασε το σύνολο, σχεδόν, των εγχώριων αναλυτών, οι οποίοι στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις τους, ανέφεραν σαν επικρατέστερο σενάριο αυτό της αυξημένης μεταβλητότητας και του "rotation" στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να κρατηθεί υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.
Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και πλην της Grivalia, τις εντυπώσεις κέρδισε το σημερινό +8,21% για την Μυτιληναίος, στον απόηχο της παρουσίασης του ομίλου στην ΕΘΕ.
Η μετοχή μετά από έξι συνεδριάσεις επέστρεψε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η τελευταία, ισχυρή, αντίσταση στα 6,08 ευρώ. Στα 8,28 ευρώ, το ημερήσιο "stop short".
Συμπλήρωσε 8 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 7,00 ευρώ η μετοχή της Σαράντης (0%), ενώ σήμερα και παρά το "πανηγυρικό" κλίμα που επικράτησε στο Χ.Α., δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Στα 6,60 ευρώ η σημαντική στήριξη, στα 7,18 ευρώ το ημερήσιο "stop short".
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις και σήμερα, αλλά για αντίθετους λόγους, την προσοχή των traders τράβηξε η κίνηση των Intralot (+20,37%) και Ιντρακόμ (+14,73%), μετά την ανακοίνωση της πρώτης σε σχέση με την υπερβολική πτώση της τιμής της μετοχής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο, "η σημαντική υποχώρηση της μετοχής δεν δικαιολογείται από κάποια αρνητική επιχειρηματική εξέλιξη, ή άλλο γεγονός σε γνώση της εταιρείας και κατά την εκτίμησή μας οφείλεται σε ανυπόστατες φήμες. Η εταιρεία θα εξετάσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων, με στόχο την προάσπιση της αξιοπιστίας της και την υπεράσπιση των συμφερόντων των Επενδυτών της, έναντι ανυπόστατων φημών".
Εν τω μεταξύ, κατηγορηματικά διέψευσε η "QCM" ότι "έχει ανοίξει θέση 'short' στην Ιntralot. Οι πρόσφατες εικασίες του Τύπου είναι καθαρή φαντασία".
Μένοντας στα "χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ", σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 59,4 ευρώ (κλείσιμο 13/11) η Mermeren (-2,75%), η ανακοίνωση για επικείμενη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών δεν έτυχε θετικής υποδοχής για την Μοτοδυναμική (-5,66%), δεύτερη συνεδρίαση με παρουσία πωλητή για την Q&R (-3,93%), αν δεν πιέζεται τεχνικά, τότε υπάρχει ζήτημα για τον Κέκροπα (-2,70%), εν όψει της 4ης Δεκεμβρίου (Δικαστήριο), ενώ στην Ξυλεμπορία (0%) έμεινε "κρεμασμένη" εντολή πώλησης 392923 τεμ. στην τιμή των 0,0795 ευρώ, με τον τίτλο να ολοκληρώνει την συνεδρίαση με μηδενικές συναλλαγές (!)
Από την άλλη, επέστρεψαν οι αγοραστές στον Μουζάκη (+9,93%), όμως ένα "χαρτί" για να αποκτήσει "οπαδούς" πρέπει να επιδεικνύει συνέπεια και συνέχεια στο ταμπλώ και όχι απλά να αντιδρά στο χθεσινό -8,44%.
Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., ο Γενικός δείκτης αν δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 619 μονάδων, τότε τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα δείχνουν περιθώριο κίνησης προς τις 658, με ενδιάμεση αντίσταση στις 636 μονάδες.
Αντίθετα, "pullback" με κλείσιμο χαμηλότερα των 602 μονάδων, θα ανοίξει την "καταπακτή" για υποχώρηση προς τις 593 και 580 μονάδες.
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το "stop short" έχει κατέβει στις 619 και οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις στις 640 και 670 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,20%), η επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 1587 - 1600, επαναφέρει στο "κάδρο" των αναλυτών τις 1675 μονάδες. Η προσέγγιση και πολύ περισσότερο η κίνηση υψηλότερα των 1675 μονάδων, θα επιφέρει σημαντικό κλείσιμο θέσεων από εγκλωβισμένα χαρτοφυλάκια, συνεπώς θα απαιτήσει σημαντική αύξηση της ζήτησης, προκειμένου να απορροφηθεί η προσφορά.
Αντίθετα, υποχώρηση με κλείσιμο χαμηλότερα των 1548 - 1534 μονάδων θα επιδεινώσει την τεχνική εικόνα, επαναφέροντας τα σενάρια προσέγγισης των 1400 μονάδων.
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, που απευθύνονται σε πιο "γρήγορους" παίκτες, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το "stop short" έχει κατέβει στις 1623 μονάδες, αλλά λόγω των "ειδικών συνθηκών" που επικράτησαν σήμερα χρειάζεται επιβεβαίωση και από την αυριανή συνεδρίαση. Η αμέσως επόμενη αντίσταση στις 1654 και 1675 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι πρώτες στηρίξεις στις 1575, 1549 και 1515 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Η σημερινή, τεχνική, αντίδραση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν αλλάζει την μακροπρόθεσμη εικόνα της Χρηματαγοράς και της Ελληνικής Οικονομίας, αποτελεί απλώς μια αναγκαία αναλαμπή στην πρόσφατη πίεση των αποτιμήσεων" επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.
Η αυριανή συνεδρίαση θα αποτελέσει τον καταλύτη για το τι μέλλει γενέσθαι το προσεχές διάστημα για 3 λόγους.
Η 30η Νοεμβρίου, ως προς το Ελληνικό Χρηματιστήριο, πέρα από το ημερολογιακό κλείσιμο μήνα, ταυτίζεται και με το ετήσιο κλείσιμο βιβλίων για αρκετούς Ξένους Θεσμικούς. Κατ΄ εξαίρεση φέτος ταυτίζεται και με την καταληκτική ημερομηνία εκροών για τους Δείκτες MSCI, των οποίων οι πρόσφατες αλλαγές έπληξαν κυρίως τον Τραπεζικό κλάδο και όχι μόνο.
Για τις Διεθνείς Αγορές η φετινή 30η Νοεμβρίου ταυτίζεται με την 13η σύνοδο των "G20" στo Buenos Aires και όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις αποφάσεις που θα ληφθούν για την αποκλιμάκωση του Σινο - Αμερικανικού εμπορικού πολέμου. Τυχόν αποτυχία στην αποκλιμάκωση των εντάσεων, ή ακόμα χειρότερα αύξηση των εμπορικών δασμών, θα επηρεάσει άμεσα και αρνητικά, όχι μόνο τις δύο εμπλεκόμενες Χώρες, αλλά όλο το Διεθνές Οικονομικό Σύστημα.
Η Ελληνική Οικονομία και Χρηματαγορά, με δεδομένα τα συνεχιζόμενα προβλήματα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, παραμένει εύθραυστη. Η Ιταλική κρίση για τον προϋπολογισμό και το ύψος του ελλείμματος συνεχίζεται, αν και σε χαμηλότερους τόνους λόγω της πίεσης από την συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων από την Χώρα, αλλά και το υψηλό επιτόκιο του 10ετους ομολόγου. Το Αμερικάνικο 10ετες ομόλογο παραμένει άνω του 3%, παρά τις πρόσφατες υποστηρικτικές δηλώσεις του Powell. Επιπρόσθετα ο γεωπολιτικός κίνδυνος μεταφέρθηκε ξανά στην Περιοχή της Κριμαίας και της Ουκρανίας, μέχρι να επανέλθει στα αλλά ανοικτά μέτωπα.
Μέσα σε όλα αυτά, τα εγγενή διαρθρωτικά προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας παραμένουν. Ο νέος προς κατάθεση προϋπολογισμός συνεχίζει στο ίδιο σκεπτικό υπερφορολόγησης και άνευ αντικρίσματος παροχολογίας, διατηρώντας το 10ετες Ελληνικό ομόλογο στο απαγορευτικό επίπεδο του 4,30%.
Έτσι, επιμελώς αναβάλλεται κάθε προσπάθεια για έξοδο στις Αγορές, στο απώτερο άγνωστο μέλλον. Οι δημόσιες επενδύσεις για άλλη μια χρονιά υποεκτελούνται, οι Ιδιωτικοί μισθοί για πρώτη φορά από το 2014 έπεσαν περίπου -3,5%, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι (μόνιμοι και μετακλητοί) συνεχίζουν να αυξάνονται και μαζί και το Δημόσιο χρέος, που αισίως έφτασε τα 323,38 δισ. ευρώ (6/2018).
Παρά τις μικρές μακροοικονομικές αχτίδες φωτός, με δυσκολία συντηρείται το οικονομικό κλίμα στα τρέχοντα έρποντα επίπεδα και η ανάπτυξη με δυσκολία θα πιάσει τον προϋπολογισμένο στόχο του 2,10% για το 2018.
Το "κερασάκι" στην εκρηκτική οικονομική Ελληνική "τούρτα", αποτελούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ιδιωτών προς το Δημόσιο που γράφουν νέα ιστορικά υψηλά, φτάνοντας αισίως τα 104 δισεκατομμύρια ευρώ και απομένει ακόμα ο βαρύς φορολογικά Δεκέμβριος.
Το "πετσοκομμένο" πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων του 2018, στερεί πολύτιμη ρευστότητα από την Ελληνική Οικονομία, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους Ιδιώτες. Αν προσθέσουμε σε αυτά και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, τότε το μακροοικονομικό μέλλον της Χώρας εμφανίζεται προβληματικό.
Οι Τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν τον "αδύναμο κρίκο", παρά την σημερινή αντίδραση. Συνεχίζουν να μην μπορούν να διαχειριστούν άμεσα τα συσσωρευμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εφευρίσκοντας "ευφάνταστες" λογιστικές λύσεις, όπως την πρόσφατη συγχώνευση Εurobank - Grivalia για να ξεφύγουν από την χρονική πίεση που υφίστανται. Η Αγορά θέλει χρόνο για να αξιολογήσει πλήρως το συγκεκριμένο εγχείρημα.
Μην λησμονούμε ότι πριν από λίγα χρόνια ακολούθησαν την ακριβώς αντίθετη στρατηγική, ξεπουλώντας οποιαδήποτε δραστηριότητα δεν αποτελούσε "core business" (καθ’ υπόδειξη των Εποπτικών Αρχών) και μάλιστα εγγράφοντας σημαντικές ζημίες.
Δεν λύνουν όμως το βασικό πρόβλημά τους, που είναι η αύξηση της ρευστότητας (μέσω καταθέσεων, ή ταχύτερης είσπραξης - μείωσης των "κόκκινων" δανείων). Αντίθετα για πρώτη φορά από το 2017, οι συνολικές καταθέσεις του Συστήματος μειώθηκαν κατά περίπου 343 εκατομμύρια. Έτσι ο δείκτης Τραπεζών παρά την σημερινή εκτόξευση του κατά 8,1%, συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τις 465 μονάδες, έχοντας διασπάσει σημαντικές τεχνικές στηρίξεις. H ζώνη των 475 - 480 μονάδων, αποτελεί την πρώτη αντίσταση. Μόνο διάσπασή τους μπορεί να οδηγήσει σε προσέγγιση του επόμενου σημαντικού επιπέδου των 550 μονάδων, που αποτελεί επίπεδο Fibonacci 38,20% της τελευταίας μεγάλης πτωτικής κίνησης. Οι 400 μονάδες αποτελούν την πρόσφατα δοκιμασμένη γραμμή αμύνης, για αποφυγή χειρότερων καταστάσεων.
O Γενικός Δείκτης, με την σημερινή αντίδρασή του, πρέπει να κρατήσει το επίπεδο των 618 - 620 μονάδων, για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να προσεγγίσει το επόμενο επίπεδο ισχυρών αντιστάσεων των 640 - 650 μονάδων. Ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τις 600 μονάδες, θα επιβαρύνει ξανά την ήδη, τεχνικά, αρνητική εικόνα του, ανοίγοντας την όρεξη των "short sellers" για τις 590 - 580 μονάδες.
Αντίστοιχα έγκυρη ημερήσια διάσπαση άνω των 1630 μονάδων στον FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες να επαναπροσεγγίσουμε την ζώνη αντίστασης των 1650 και 1670 μονάδων. Οι 1590 μονάδες αποτελούν την 1η κοντινή στήριξη με επόμενη τις 1550.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι την ειδική βαρύτητα της 30ης Νοεμβρίου, ένεκα της ολοκλήρωσης των εκροών σε μετοχές που εξέρχονται από τους δείκτες MSCI, παρά το σημερινό πανηγυρικό κλίμα, αναμένουμε την ολοκλήρωση της αυριανής συνεδρίασης ως φίλτρο ασφαλείας, εφιστούμε την προσοχή των δυνητικών αγοραστών και διατηρούμε την επιφυλακτική μας στάση μέχρι την Δευτέρα.
"Επειδή αναφέρουμε συνεχώς, ότι ο εντοπισμός μετοχών που θα θέλαμε να είχαμε στο χαρτοφυλάκιο μας και σε ποιες τιμές, θα πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος των δυνητικών Επενδυτών, θεωρούμε ότι η μετοχή της εταιρείας Μυτιληναίος, μετά την σημερινή παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών και τις ανακοινώσεις της διοίκησης για τα επόμενα έτη, θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε μία από τις μακροπρόθεσμες επιλογές για τα επόμενα έτη. Έχοντας διορθώσει πάνω από 30% από τα πρόσφατα υψηλά, η διάσπαση των 7,65€ αποτελεί τεχνικό σημείο εισόδου" επισημαίνει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, διορθώνει από την χθεσινή άνοδο η Wall Street.
Κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρότερα για Χρυσό και Ευρώ.
Αναπάντεχη επιβράδυνση σημείωσε η Ελβετική Οικονομία το τελευταίο τρίμηνο. Το ΑΕΠ της Ελβετίας υποχώρησε 0,2% σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, δίνοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,4%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρή άνοδο του ΑΕΠ από το προηγούμενο τρίμηνο και 2,7% ετήσια ανάπτυξη.
"Το κτίριο της Deutsche Bank, που περιλαμβάνει τα κεντρικά γραφεία της στη Φρανκφούρτη, ερευνάται από Εισαγγελείς, εν μέσω έρευνας για ξέπλυμα χρήματος", σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περίπου 170 Εισαγγελείς, Αστυνομικοί και Φορολογικοί Επιθεωρητές συμμετέχουν στην έρευνα.
Την καθοδική του πορεία συνέχισε και το Νοέμβριο το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη. Το οικονομικό κλίμα στις 19 Χώρες του Ευρώ διολίσθησε στις 109,5 μονάδες το Νοέμβριο, από 109,7 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μεγαλύτερη πτώση στις 109 μονάδες.
O πληθωρισμός στη Γερμανία, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωζώνης, διαμορφώθηκε στο 2,2% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 2,3%, ενώ τον Οκτώβριο είχε φτάσει στο 2,4%. Ωστόσο, παραμένει υψηλότερος από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
"Η αυξανόμενη ένταση, όσον αφορά τον Ιταλικό προϋπολογισμό, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε άλλες Χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος", σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προειδοποιεί για μία απότομη άνοδο στα κόστη δανεισμού.
Οι μεγάλες δαπάνες της Ιταλίας, το δυνητικό τέλος του κύκλου ανάπτυξης των ΗΠΑ και οι ενδείξεις για υπερεκτιμημένη Αγορά Ακινήτων της Ευρωζώνης, είναι μεταξύ των ανησυχιών.
Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν τις 234.000 την τελευταία εβδομάδα, που ολοκληρώθηκε στις 24 Νοεμβρίου, καταγράφοντας άνοδο κατά 10.000. Οι αναλυτές εκτιμούσαν λιγότερες (220.000), ενώ είναι στο πιο υψηλό επίπεδο από τον Μάιο.
Οι καταναλωτικές δαπάνες κατέγραψαν άνοδο 0,6% τον Οκτώβριο, τη μεγαλύτερη στη φετινή χρονιά. Όπως μεταδίδει το Reuters, το προσωπικό εισόδημα κινήθηκε 0,5% υψηλότερα.
Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2%, με βάση τον δείκτη προσωπικής κατανάλωσης (PCE), τον οποίο παρακολουθεί στενά η Fed. O δομικός δείκτης PCE, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τα Τρόφιμα και την Ενέργεια, ενισχύθηκε κατά 1,8% σε σχέση με τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.
Οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Με βάση τα στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Μεσιτών (NAR), ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων σημείωσε πτώση 2,6%, στις 101,1 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν άνοδο κατά 0,5%.
Μένοντας στις Διεθνείς Αγορές και για όσους ασχολούνται με τους διεθνείς δείκτες, η στήλη παραθέτει τις απόψεις - εκτιμήσεις του Απόστολου Μάνθου (AENAON MARKETS):
Προσπάθεια ανοδικής διαφυγής και συνάμα απομάκρυνσης από το ψυχολογικό όριο των 11000 μονάδων, πραγματοποιεί στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γερμανικός δείκτης DAX 30, δοκιμάζοντας κατά διαστήματα την είσοδό του στο εύρος διακύμανσης μεταξύ των 11400 με 11520 μονάδων. Επίπεδο, από όπου διέρχεται και η "neckline" του αποτυπωμένου σχηματισμού "Head & Shoulders", που έχει ήδη διαρραγεί καθοδικά, δίχως όμως, μέχρι τώρα, να έχει δώσει την απαιτούμενη επιβεβαίωση. Ο σχηματισμός αυτός συναντάτε τελευταία σε αρκετούς ευρωπαϊκούς δείκτες, προβληματίζοντας έντονα τους “Bullish” τεχνικούς αναλυτές. Επιστρέφοντας στα του δείκτη, η συνεχιζόμενη κωλυσιεργία του να πατήσει σθεναρά πάνω από τις 11400 μονάδες, θα φέρει κάθοδο προς το πρώτο βραχυχρόνιο σημείο στήριξης των 11238 μονάδων.
Ο κλάδος των Ευρωπαϊκών Αυτοκινητοβιομηχανιών, με τους επαπειλούμενους Αμερικανικούς δασμούς, αποτελεί από το Καλοκαίρι την “Αχίλλειο πτέρνα” στους "Buyers" με τον ενδεικτικό DJ Stoxx 600 Auto να αφαιρεί πόντους, σπρώχνοντας συνεχώς καθοδικά μέσω του εν εξελίξει πτωτικού καναλιού. Εδώ το πρώτο σημείο σοβαρής στήριξης εντοπίζεται 6% χαμηλότερα, στις 450 μονάδες αναδύοντας έτσι τη σοβαρότητα του όλου θέματος. Ανοδική διάσπαση του καναλιού θα επιφέρει έντονη αλλαγή και στους μεγάλους Ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς θα δημιουργήσει στροφέα αλλαγής τάσης.
Η διατήρηση του άτμητου των 2624 μονάδων έδωσε την ευκαιρία στον S&P 500, μέσω και των δηλώσεων του Jerome Powell, να υπερφαλαγγίσει την περιοχή αντίστασης των 2682 μονάδων και να κινηθεί βίαια προς το επόμενο σημαίνον επίπεδο αντίστασης των 2750 με 2762 μονάδων. Επίπεδο όμως, που θα χρειαστεί κάτι παραπάνω για να ανοίξει τις ανοδικές πύλες για το όριο των 2800 μονάδων. Εδώ το τεχνικό ενδιαφέρον θα εστιαστεί σε ένα πιθανό πτωτικό "retest" των 2710 μονάδων.
Για το τέλος αφήσαμε τον δείκτη Nasdaq 100, με το ανά 3 μέρες (3D) διάγραμμά του να εμφανίζει μία αέναη προσπάθεια να ξεφύγει από την πολύ σημαντική περιοχή στήριξης των 6450 μονάδων. Μάλιστα τη τελευταία φορά, ναι μεν διέφυγε από αυτή γράφοντας νέα ιστορικά υψηλά, στις 7700 μονάδες, αλλά από τον Οκτώβριο και έπειτα ξαναγύρισε με "πάταγο" πάνω της, γράφοντας ένα επιβλητικό -16%. Τα διαγραμματικά αυτά στοιχεία προκαλούν φθορά στην εν λόγω στήριξη, με πιθανό αποτέλεσμα την καθοδική της λύση και τη κίνηση του δείκτη χαμηλότερα των 6000 μονάδων. Αρνητική είναι και η ένδειξη του δείκτη Σχετικής Δύναμης (RSI), όπου μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, σχεδόν από τα τέλη του 2016, λαμβάνει τιμές χαμηλότερα του μέσου των 50 μονάδων.
Επιστροφή στο ΧΑ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις Ιδιωτών προς το Κράτος σημείωσαν εκρηκτική αύξηση τον Σεπτέμβριο. Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβρη, οι Φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν από τα 3.801.967, σε 4.312.395. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα 'φρέσκα' ληξιπρόθεσμα χρέη από 6,4 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Αυγούστου, εκτινάχθηκαν στα 7,8 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, με τα συνολικά χρέη των Φορολογούμενων να φθάνουν στα 103,09 δισ. ευρώ, ενώ εάν προστεθούν και τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις ξεπερνούν τα 185 δισ. ευρώ, υπερβαίνουν, δηλαδή, το ΑΕΠ της Χώρας".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 620,28 μονάδες (+2,85%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 619,11 (+2,65%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 618,16 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,50%.
Ο τζίρος ανέβηκε στα 61,4 εκατ., από τα οποία τα 11,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ και ΓΡΙΒ απέσπασαν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και όπως προαναφέρθηκε, ο ΣΑΡ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΓΡΙΒ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΦΡΛΚ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΛΠ, Σαράντης και Jumbo.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 69 ανοδικές μετοχές, έναντι 35 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.
----ΧΠΑ
Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σαφώς μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (87.690 συμβόλαια).
Στα 3.867 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.934 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.078, 1.016 για τον Δεκέμβριο και 62 για τον Ιανουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.628,5) κινήθηκε μεταξύ 1.592 και 1.629,5 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (88.462 Jumbo, 20.000 Viohalco, 30.000 Intralot, 29.247 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (16.500), Alpha Bank (4.597), Πειραιώς (4.696), ΔΕΗ (923), Εθνική (55.124), Μυτιληναίο (1.455), ΟΤΕ (145), ΑΔΜΗΕ (169), Ελλάκτωρα (410), Ελ. Πετρέλαια (170), ΟΠΑΠ (529), Intralot (1.562), Ιντρακόμ (135), ΓΕΚ (142), Τέρνα Ενεργειακή (106), MIG (414), Motor Oil (171).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 50.009, Eurobank 46.994, Alpha Bank 23.091, Εθνική 266.392, Πειραιώς 15.911.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,74% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,33% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,51% | 2018-10-12 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,59% | 2018-11-20 |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,51% | 2018-10-05 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 32.021.034 τεμ., (από 29.808.898 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 21.929.622 τεμ. (23.337.111), ΔΕΗ 6.483.732 τεμ. (6.483.732), Eurobank 53.671.870 τεμ. (50.317.620), Εθνική 8.497.769 τεμ. (7.120.078), ΟΠΑΠ 1.007.199 τεμ. (1.007.199), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.