Οι 650 μονάδες έβγαλαν πωλήσεις, όπως η υποχώρηση προς τις 630 έβγαλαν αγορές. Το καθοδικό «γύρισμα» των ευρωπαϊκών αγορών σε συνδυασμό με την αρνητική εικόνα των futures στη Wall Street «βαρύνουν» το τελευταίο διάστημα και το ΧΑ.
Σε αρνητικό έδαφος το ΧΑ μετά τα πρώτα 45', όπως ακριβώς τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Μιλάνο και με τους πωλητές να γίνονται πιεστικότεροι μόλις μετά τις 14:00-14:15, δηλαδή από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκαν αυξημένες ρευστοποιήσεις, κατά κύριο λόγο από ξένα funds.
Από το αρχικό υψηλό των 648,85 μονάδων, η διολίσθηση χαμηλότερα έγινε με περιορισμένης έκτασης πωλήσεις κυρίως στα blue chips και μετοχές-σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Διάστημα κατά το οποίο ο τραπεζικός κλάδος είχε εμφανώς καλύτερη συμπεριφορά από το μη τραπεζικό μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, εδώ και 45', οι πωλήσεις έχουν γίνει πιεστικότερες και στον τραπεζικό κλάδο, με συνέπεια ο ΔΤΡ να υποχωρεί 1,09% έναντι 1,13% του FTSE25, αλλά με συγκεκριμένα βαριά χαρτιά να καταγράφουν μεγαλύτερες απώλειες.
Στα πρώτα 45' της συνεδρίασης ήταν η «βαριά» Coca Cola που επηρέαζε τη διακύμανση των βασικών δεικτών, για να έρθει ο «βαρύς» ΟΤΕ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη βραχυπρόθεσμη τάση. Οπως σημειώναμε στα προηγούμενα σχόλιά μας, η μεν μηνιαία τάση για τους βασικούς δείκτες είναι short αλλά η βραχυπρόθεσμη (εβδομαδιαία) έχει «γυρίσει» σε long, με το ΧΑ να αντιδρά από τα χαμηλά των 610 μονάδων, την προηγούμενη Πέμπτη. Ωστόσο, όπως λίγο ως πολύ ανέμεναν οι traders, στην ευρύτερη περιοχή των 650-655 μονάδων ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης, με συνέπεια να ανακοπεί η ανοδική διόρθωση και οι traders να ακολουθήσουν την τάση όπως αυτή διαμορφώνεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Και πάλι την ανιούσα η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, στα 3,466%, επηρεάζοντας ανάλογα το αντίστοιχο ελληνικό, στα 4,257%, με την τάση να διαμορφώνεται και πάλι ανοδική για το υπόλοιπο της συνεδρίασης.
Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, χαμηλότερα ακόμη και από τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, ένδειξη πως πωλητές και αγοραστές χαμηλώνουν... ταχύτητα. Το 33% πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να έχει ως κοντινή στήριξη τις 500 και κύρια τις 480 μονάδες (σχετική ανάρτηση νωρίτερα στον Εκηβόλο), ενώ συγκριτικά αυξημένος είναι σε μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
Σε αυτές τις δύο μετοχές εστιάζεται εδώ και εβδομάδες η προσοχή επενδυτών και traders, θυμίζοντας πως στη διάρκεια της τελευταίας διόρθωσης σημειώθηκαν χαμηλά 52 εβδομάδων στις 11 Οκτωβρίου για τον ΟΤΕ και λίγες μέρες αργότερα στις 15 για τον ΟΠΑΠ. Εύλογη η προσοχή των traders στην περίπτωση που στην επόμενη διόρθωση υποχωρήσουν χαμηλότερα των 9,39 και 8,14 ευρώ αντίστοιχα.
Σημαντικές απώλειες για τη μετοχή της ΔΕΗ με πωλήσεις από το 1,277 έως το 1,205 ευρώ, με μέτριες συναλλαγές. Σταθερά σε αρνητικό έδαφος, από τις πρώτες κιόλας εντολές, η μετοχή της Coca Cola, με τους πωλητές να γίνονται πιο πιεστικοί στο διάστημα 11:00-11:30.
Αρνητική η εικόνα για το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του δείκτη, καθώς στις 14:50 με αγοραστές ήταν μόνο σε ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, ΟΛΠ, Πειραιώς και Fourlis. Στις 28/57 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με την αρχική καλύτερη σχέση να έχει ανατραπεί στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης.