Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει απώλειες 3,72% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 15,18%, ενώ από τις 29/8 που ξεκίνησε το τελευταίο πτωτικό κύμα, ο Γενικός Δείκτης άθροιζε απώλειες 8,63% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 27,04% και σήμερα επιχειρήθηκε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, καθώς απομένουν μόλις πέντε συνεδριάσεις μέχρι το triple witching Σεπτεμβρίου και πρέπει και οι "long" να "έχουν την ευκαιρία τους".
Εννοείται ότι η σημερινή προσπάθεια αντίδρασης, που είχε σαν "χορηγούς" τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, μόνο "υγιεινός περίπατος" δεν αποδείχθηκε για τους λίγους αγοραστές, καθώς σημειώθηκαν αντικρουόμενα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, όπου επικράτησαν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (στο 4,07% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους), ενώ αξίζει υποσημείωσης ότι "ξανάπιασε" το 3% η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους ομολόγου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Η νευρικότητα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ήταν έκδηλη και οι εναλλαγές προσήμων συχνές, όμως στο τελευταίο ημίωρο οι αγοραστές φάνηκαν περισσότερο αποφασιστικοί, παίρνοντας πρωτοβουλίες στο Τραπεζικό ταμπλώ, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να εξασφαλίσουν το τελικό, θετικό πρόσημο.
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
"Η βεβαρημένη τεχνική κίνηση προϊδεάζει για υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς την περιοχή των 660 μονάδων. Ωστόσο, είναι πιθανή η εκδήλωση αντίδρασης στη σημερινή συνεδρίαση, αν η βελτίωση του σκηνικού στις Αναδυόμενες Αγορές αλλά και στη Wall Street, αποτελέσουν οδηγό για τη στάση των Επενδυτών σε συνέχεια της αρνητικής υπερβολής, ιδιαίτερα στις Τραπεζικές μετοχές. Η μεταβλητότητα είναι επομένως το κύριο σενάριο, με το θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη να είναι πιθανό να υπερισχύσει στο φινάλε" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2016 (561,85 μονάδες) πλησιάζοντας την κρίσιμη, τεχνικά, περιοχή των 520 - 500 μονάδων. Αντίστοιχα, ο Γενικός Δείκτης εισήλθε σε ζώνη κρίσιμων στηρίξεων, στο εύρος των 680 - 650 μονάδων, εντός των οποίων αυξάνονται οι πιθανότητες σταθεροποίησης με την απαραίτητη Τραπεζική συνδρομή" τόνιζε η Merit Sec.
"Μεταβλητότητα είναι το 'όνομα του παιχνιδιού' για μία ακόμη συνεδρίαση. Οι Τράπεζες θα δώσουν τον τόνο, αφού διαπραγματεύονται σε τεχνικά υπερπουλημένα επίπεδα και δικαιολογούν μία αντίδραση" ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, πλην της Eurobank που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι "είδαν" και τα δύο πρόσημα, όπως και ο κλαδικός δείκτης που κινήθηκε μεταξύ 556,20 (-1,01%) και 582,24 μονάδων (+3,63%).
Στις 17.00 βρέθηκε στις 579,15 (+3,08%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 576,58 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,62%.
Αξίζει υπενθύμισης ότι για τον εν λόγω δείκτη το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στις 671 μονάδες, ενώ όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, για την Alpha Bank (+4,16%) στα 1,478 ευρώ, για την Εθνική (+0,46%) στα 2,10 ευρώ, για την Eurobank (+1,68%) στα 0,716 ευρώ και για την Πειραιώς (+3,67%) στα 2,236 ευρώ.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, "η ΕΚΤ εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που επετεύχθη στους κόλπους της Ευρωομάδας στις 22 Ιουνίου, η οποία πιστεύουμε ότι θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα" απάντησε ο Μάριο Ντράγκι σε επιστολή του Ν. Χουντή.
Σε άλλη επιστολή, ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναφορικά με το θέμα των "κόκκινων" δανείων τονίζει ότι "είναι μία από τις βασικές προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζει ο Ελληνικός Τραπεζικός τομέας. Αποτελεί επίσης προαπαιτούμενο για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα".
Εν τω μεταξύ, διέψευσε, ουσιαστικά, η Κομισιόν ότι υπάρχει απόφαση αναφορικά με το θέμα των συντάξεων. Ο εκπρόσωπός της Αλεξάντερ Βιντερστάιν, τόνισε ότι "η θέση έχει καταγραφεί από τον επικεφαλής της Κομισιόν και είναι 'Pacta sunt servanda' (σ.σ. οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται)". Όπως είπε, αυτή είναι η μόνη θέση.
"Οι Διεθνείς Πιστωτές της Ελλάδας φαίνεται ότι δεν θα δώσουν άμεση έγκριση στο σχέδιο για πάγωμα των μειώσεων στις συντάξεις από το 2019", αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μπορεί η σημερινή προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης να είναι καλοδεχούμενη, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι συνοδεύτηκε από καθαρή αξία συναλλαγών, εμφανώς κατώτερη από την αμέσως προηγούμενη πτωτική συνεδρίαση και αυτό ίσως έχει την σημασία του, για τον αν πρόκειται για επιστροφή των αγοραστών, στην λογική του "η αντίδραση θα έλθει από την φτήνια", ή αν πρόκειται για απλή ανακωχή πωλήσεων που θα εξελιχθεί σε μία ακόμα "bull trap" για όσους κινηθούν με αργά αντανακλαστικά.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση με κλείσιμο χαμηλότερα από την μέχρι πρότινος ισχυρή στήριξη των 700 μονάδων και λίγο θέλει το εν λόγω επίπεδο να εξελιχθεί σε ισχυρή αντίσταση και να συμβεί ότι συνέβη λίγες βδομάδες πριν με τον ΓΔ και τις 800 μονάδες (!)
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για την Motor Oil (+1,23%), έστω και αν στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης ο τίτλος κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τα 19,84 ευρώ (-2,51%) καθώς μετά τις συνεχιζόμενες πωλήσεις των βασικών Μετόχων και Υψηλόβαθμων Στελεχών, σήμερα έγιναν και τα "πακέτα" σε τιμή εμφανώς χαμηλότερη (19,30 ευρώ) της τρέχουσας στο ταμπλώ. Η πρώτη στήριξη στα 20,00 - 19,96 ευρώ και το ημερήσιο "stop long" στα 19,60 ευρώ. Εξαιρετικά ισχυροποιημένη η αντίσταση στα 20,95 ευρώ.
Συνεχίζει να περιστρέφεται πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 9,00 ευρώ ο τίτλος του ΟΠΑΠ (0%), που σήμερα άλλαξε και τα δύο πρόσημα. Το ημερήσιο "stop short" στα 9,22 ευρώ και η αμέσως επόμενη αντίσταση στην ζώνη 9,45 - 9,50 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 8,90 και 8,70 ευρώ.
Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον τίτλο του ΟΤΕ (-1,75%). Χάθηκε η στήριξη στα 10,69 ευρώ και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 10,20 ευρώ. Οι πρώτες αντιστάσεις στα 10,92, 11,14 και 11,28 ευρώ (ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων).
Χαμηλώνοντας σε αποτιμήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 66.500.000 μετοχές της Ιντρακόμ (-6,96%), οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών, σε αντικατάσταση των 133.000.000 παλαιών μετοχών της εταιρείας. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρίας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 66.500.000, με νέα ονομαστική αξία μετοχής €1,00 και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €1,2360.
Από εκεί και πέρα, επιμένει πλαγιοανοδικά η BriQ (+3,45%), αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η ΕΛΧΑ (+3,33%) και η Ιντρακάτ (+4,58%) και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Γενική Εμπορίου (+0,83%) και Περσέα (+4,58%).
Επτά οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Intralot (-5%), διακριτή η παρουσία πωλητή στα Πλ. Θράκης (-1,84%), ενώ μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε ανοδική αντίδραση ο Κέκροπας (+2,56%).
Δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες η σημερινή συνεδρίαση.
Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, σημεία - κλειδιά είναι οι 716 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 738 μονάδες. Μόνο με την επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή, θα ακυρωθεί, ή θα αναβληθεί το σενάριο που θέλει να μπαίνουν σε δοκιμασία οι 660 μονάδες. Πρώτη ασθενής αντίσταση στις 693 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 660 μονάδων, ανοίγει την "καταπακτή" για κίνηση προς τις 612 - 608 μονάδες. Στις 710 μονάδες κατέβηκε το ημερήσιο "stop short".
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,50%), όσο αυτός παραμένει χαμηλότερα των 1860 - 1870 μονάδων, οι "short" δεν έχουν κάποιο λόγο ανησυχίας, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1908 μονάδες. Η παραμονή του εν λόγω δείκτη χαμηλότερα της ζώνης 1817 - 1808, δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για υποχώρηση προς τις επόμενες στηρίξεις στις 1782, 1768 και 1730 μονάδες. Στις 1860 μονάδες κατέβηκε το ημερήσιο "stop short".
Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,89%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 8,97%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 15,04% και ο Τραπεζικός δείκτης κατά 34,19%.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Απόστολος Μάνθος
"Για ακόμα μια φορά οι Τράπεζες 'χορεύουν' τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ωθώντας τον από τις αρχές του Αυγούστου σε μια ισχυρή πλαγιοκαθοδική κίνηση, προκαλώντας στην πορεία σοβαρά διαγραμματικά ρήγματα, τόσο στο επίπεδο των 700 μονάδων, όσο και στη βεβαρημένη από το όγκο των ρευστοποιήσεων περιοχή των 685 μονάδων, ενώ ποσοστιαία πλέον η πτώση αυτή αγγίζει -11%" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.
Φυσιολογικά σε αυτή τη φάση της Αγοράς, το άμεσο ζητούμενο για τους αγοραστές είναι η σθεναρή επιστροφή του Γενικού Δείκτη άνω του ψυχολογικού ορίου των 700 μονάδων, ενώ αντιθέτως για τους πωλητές η άμεση κρούση των 660 μονάδων. Στο μεν πρώτο σενάριο ο Δείκτης θα πάρει ανάσες άνω των 710 με 720 μονάδων, στο δε δεύτερο και αρνητικό σενάριο ο Δείκτης θα ανοίξει τον επικίνδυνο δρόμο πτώσης προς το επόμενο σημείο στήριξης των 630 μονάδων, επηρεάζοντας όμως λόγω και της αλλαγής της βαρύτητας και άλλους μετοχικούς τίτλους, που μέχρι τώρα δήλωναν αποχή από το υπάρχον πτωτικό momentum.
Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας πέριξ των 1780 με 1800 μονάδων βρίσκεται και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχοντας όμως ως αντιστάθμιση στη πτωτική τάση τις μετοχές των Coca Cola HBC, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΜΟΗ, όπου πλέον μετά τη βύθιση της τιμής της Alpha Bank συμμετέχουν με ένα 51,6% στη διαμόρφωση του δείκτη. Εδώ η επιβεβαιωμένη καθοδική διάτρηση της ζώνης των 1800 με 1780 μονάδων θα ανοίξει το πεδίο για τη καταγραφή τιμών πλησίον της επόμενης περιοχής στήριξης των 1755 μονάδων. Αντιθέτως εάν ο δείκτης πατήσει πάνω στις 1800 μονάδες, θα βάλει σοβαρή υποψηφιότητα ενόψει και του “triple witching” την ερχόμενη εβδομάδα, για το διαγραμματικό σημείο των 1855 μονάδων, όπου είχε αποτυπωθεί και ο τοπικός πυθμένας του Αυγούστου.
Ο "ένοχος" της καθοδικής φυγής Τραπεζικός δείκτης έχει περάσει με διαγραμματική πτωτική γωνία κλίσης 77º, μέσα από την πολύ σημαντική στήριξη των 604 μονάδων και κατευθύνεται προς το επίπεδο στήριξης των 563 με 550 μονάδων. Περιοχή, όπου αποτελεί και το “the last frontier” στον αναβαφτισμένο από το Καλοκαίρι του 2016 δείκτη. Από εκεί και κάτω η διαγραμματική ανάλυση αποτυπώνει τις στηρίξεις υπό μορφή "Fibonacci", δίνοντας ως σημεία στήριξης τις 528 και μετά τις 444 μονάδες.
Χαρακτηριστική δε της δύναμης των ρευστοποιήσεων είναι και ο σχηματισμός του τεχνικού δείκτη σχετικής δύναμης (RSI), όπου παρά τη δημιουργία ενός διπλού πάτου στην υπερπουλημένη ζώνη, τον αποψηφιδοποιεί στη συνέχεια κινούμενος σε επικίνδυνες περιοχές.
"Μόνο η άμεση ανοδική αντίδραση άνω των 620 μονάδων, θα μπορέσει να βγάλει το δείκτη από την 'εντατική" τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής, της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.
-Κώστας Φέγγος
"Φαίνεται το έχει η μοίρα μας τα τελευταία χρόνια, να δοκιμάζουμε τις αντοχές του Χρηματιστηρίου και της Οικονομίας, τον Σεπτέμβριο, αμέσως μετά την καλή Καλοκαιρινή περίοδο. Πέρυσι, όπως και φέτος, γυρίσαμε από τις διακοπές σε ένα άσχημο Χρηματιστήριο" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.
Βασικός λόγος για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι η υπαναχώρηση της Κυβέρνησης σε ότι έχει υπογράψει και η ενεργοποίηση της αναβλητικότητας στην εφαρμογή των μέτρων.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η επενδυτική δυνατότητα των Ελλήνων είναι μηδενική και επενδύσεις περιμένουμε μόνο από Ξένα κεφάλαια.
Κάτι τέτοιο σε μια Οικονομία που "πεινάει" για κεφάλαιο, μπορεί να πυροδοτήσει ανάπτυξη μεγαλύτερη των προσδοκιών, τουλάχιστον στα πρώτα βήματα.
Για να γίνει όμως αυτό πρέπει για πολλοστή φορά η Ελλάδα να πείσει, ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της και άρα προσφέρει ένα σταθερό και προβλεπόμενο επενδυτικό προορισμό και επίσης να πείσει τους Επενδυτές ότι οι επενδύσεις τους έχουν πιθανότητες να είναι κερδοφόρες.
Σε ένα Κόσμο που εκτιμά τη σταθερότητα, το χειρότερο δείγμα γραφής είναι να νομοθετείς μέτρα και μετά να υπαναχωρείς.
Το Χρηματιστήριο έχει σπάσει πολλαπλές στηρίξεις, ειδικά όσον αφορά τις Τραπεζικές μετοχές και βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Θα πρέπει πρώτα να δοκιμαστούν στηρίξεις όπως οι 675 και μετά οι 650 μονάδες του Γενικού Δείκτη και μετά να συζητήσουμε για καλύτερες μέρες.
Το Χρηματιστήριο κινείται σε υπερπουλημένη ζώνη, οπότε απότομες ανοδικές αντιδράσεις είναι αναμενόμενες, αλλά μέχρι στιγμής, ακόμη ψάχνουμε τον καταλύτη που θα ξαναφέρει τα πράγματα σε κανονικότητα.
"Το μέτωπο των Αποκρατικοποιήσεων θα μπορούσε να φέρει θετικές ειδήσεις που θα επηρεάσουν, όπως και το μέτωπο των 'κόκκινων' δανείων" εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μόνο ο Shanghai Composite (-0,18%) υστέρησε από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Υποχωρούν Πετρέλαιο, Χρυσός και Ευρώ.
Από τις "εισαγόμενες" ειδήσεις, επισημαίνονται τα εξής:
"H Οικονομία της Γαλλίας πρόκειται να αναπτυχθεί κατά 1,6% σε ετήσια βάση μέχρι το 2020", σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία μειώνει ελαφρώς το outlook.
Η Τράπεζα της Γαλλίας προέβλεπε προηγουμένως ανάπτυξη 1,8% το 2018 και 1,7% το 2019.
Το κόστος εργασίας στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, αυξήθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη Eurostat, σημειώνοντας άνοδο από το επίπεδο του 2,1% που είχε φτάσει το πρώτο τρίμηνο. Η αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από το τρίτο τρίμηνο του 2012.
Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 0,1% τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για τη μικρότερη άνοδο από τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα ενισχυθούν 0,4%.
Οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ κατέγραψαν πτώση τον Αύγουστο, διολισθαίνοντας κατά 0,6%. Η πτώση αυτή ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2016. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν κατά 0,2%.
Ισχυρή άνοδο σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ανήλθε στις 100,8 μονάδες, από 96,2 μονάδες τον Αύγουστο.
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στις 116,1 μονάδες, από 110,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών διαμορφώθηκε στις 91,1 μονάδες, από 87,1 μονάδες.
Επιστροφή στο ΧΑ
Πρωτογενές πλεόνασμα 3.139 εκατ. ευρώ καταγράφει ο προϋπολογισμός στο οκτάμηνο, με βάση τα προσωρινά στοιχεία Αυγούστου. Το ποσό είναι υπερτριπλάσιο έναντι στόχου (917 εκατ. ευρώ), ενώ πέρυσι το συγκεκριμένο μέγεθος στο αντίστοιχο διάστημα είχε διαμορφωθεί σε 3.544 εκατ. ευρώ.
Αρνητική για τον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο δηλώνει εκ νέου η Bank of America/Merrill Lynch αναπροσαρμόζοντας τις τιμές - στόχους:
Στην Πειραιώς μειώνει την τιμή - στόχο στα 2,00 ευρώ από 3,23 ευρώ προηγουμένως, ενώ διατηρεί τη σύσταση "Underperform".
Σε μείωση της τιμής - στόχου στα 1,25 ευρώ, από 1,6 ευρώ προηγουμένως, προχωρά και για την Alpha Bank. Η σύσταση είναι "Underperform".
Η σύσταση για την Εθνική Τράπεζα είναι "ουδέτερη" η δε τιμή - στόχος μειώνεται σε 2,89 ευρώ, από 3,1 ευρώ προηγουμένως.
"Ουδέτερη" είναι η σύσταση και για την Eurobank. Η τιμή - στόχος αυξάνει οριακά στα 1,19, ευρώ, από 1,17 ευρώ προηγουμένως.
Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Motor Oil, στα 23,2, από 21,5 ευρώ δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τη σύσταση "accumulate". Το βασικό σενάριο της χρηματιστηριακής για τον κλάδο Διύλισης υποδηλώνει μέση απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών 8,5%.
Τη σύσταση "neutral" και την τιμή - στόχο των 7,5 ευρώ για τη μετοχή της Σαράντης διατηρεί η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, μετά και τα αποτελέσματα εξαμήνου της εισηγμένης.
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 685,96 (+1,05%) και 677,3 μονάδων (-0,23%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 681,15 (+0,34%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 681,69 μονάδες, με κέρδη 0,42%.
Ο τζίρος στα 63,7 εκατ., από τα οποία τα 21 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, απασχόλησαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαγή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΥΡΩΒ, ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΣΑΡ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Σαράντης και Grivalia.
Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη η τελική εικόνα, με 52 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.
----ΧΠΑ
Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ υψηλά παρέμεινε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (106.484 συμβόλαια).
Στα 7.910 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.884 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.666, 1.176 για τον Σεπτέμβριο και 490 για τον Οκτώβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.796,75) κινήθηκε μεταξύ 1.782,5 και 1.809 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Μυτιληναίος, 42.935 Τέρνα Ενεργειακή, 6.000 ΓΕΚ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.423), Alpha Bank (18.972), Πειραιώς (3.884), MIG (21.942), Μυτιληναίος (455), ΔΕΗ (886), ΟΠΑΠ (799), ΟΤΕ (400), Viohalco (2.866), Intralot (1.488), ΑΔΜΗΕ (3.715), Εθνική (37.775), Ελλάκτωρα (861), Τέρνα Ενεργειακή (161), Lamda Development (180), ΓΕΚ (436), Ελ. Πετρέλαια (119), Motor Oil (174), ΟΛΠ (541).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 44.543, Eurobank 39.501, Alpha Bank 31.940, ΔΕΗ 11.307, Πειραιώς 18.000, Εθνική 232.113.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,51% | 2018-09-3 |
| | | |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,62% | 2018-08-13 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,90% | 2018-07-31 |
Oceanwood Capital ManagementLLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,70% | 2018-01-10 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,40% | 2018-08-30 |
Oceanwood Capital Management LLP | ALPHA BANK SA | 1,00% | 2018-08-17 |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Oceanwood Capital Management LTD | EUROBANK ERGASIAS S.A. . | 0,57% | 2018-07-11 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 19.624.550 τεμ., (από 19.271.921 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.737.654 τεμ. (23.185.925), ΔΕΗ 6.136.580 τεμ. (6.136.580), Eurobank 22.156.813 τεμ. (25.756.813), Εθνική 8.132.043 τεμ. (8.606.683) Folli Follie Group 1.369.635 τεμ. (1.369.635).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.
Σε συνέχεια της από 12/6/2018 ανακοίνωσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την εταιρεία Folli Follie, καθώς και τις μέχρι σήμερα εξελίξεις με βάση τις οποίες δεν έχουν αρθεί οι λόγοι αναστολής, θα πραγματοποιηθεί διαγραφή των ΣΜΕ επί των μετοχών της ΦΦΓΚΡΠ την Παρασκευή 21/09/2018 κατ' εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 2.6.12 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Συνοπτικά, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες ενέργειες:
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Παρασκευής 21/09/2018, θα διαγραφούν όλες οι σειρές του ΣΜΕ επί των μετοχών της ΦΦΓΚΡΠ και οι ανοιχτές θέσεις θα λήξουν αναγκαστικά την ημέρα διαγραφής κατά τρόπο αυτοδίκαιο και ο διακανονισμός θα πραγματοποιηθεί με φυσική παράδοση έναντι καταβολής του τιμήματος, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά εισαγωγής του προϊόντος όπως ορίζονται στην Απόφαση 12 του ΧΑ.
Για τον υπολογισμό των χρηματικών υποχρεώσεων των Συμβαλλομένων Μερών, θα ληφθεί υπόψη η τελευταία δημοσιευμένη τιμή της υποκείμενης αξίας πριν τη διαγραφή του Παραγώγου, ήτοι η τιμή των 4,80€.