Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέες αρρυθμίες στις τράπεζες

Απομακρύνεται από τον στόχο των 700 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, καθώς οι τραπεζικές μετοχές έχουν γυρίσει στο «κόκκινο» με έντονο trading. Σε θετικό έδαφος ΟΤΕ, Coca Cola, ξεχωρίζουν Σαράντης, Jumbo, Grivalia.

ΧΑ: Νέες αρρυθμίες στις τράπεζες

Εξανεμίζονται τα όποια κέρδη της αρχικής αντίδρασης στο ΧΑ, την ώρα που στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι αγοραστές ανεβάζουν τον πήχη υψηλότερα.

Από τις 12:25-12:30, που κορυφώθηκε η ανοδική διόρθωση για τον τραπεζικό κλάδο -στις 632,98 μονάδες- ενεργοποιήθηκαν σταδιακά εντολές πώλησης, με συνέπεια τη διολίσθηση του κλαδικού δείκτη, το «γύρισμά» του σε αρνητικό έδαφος λίγο μετά τις 13:10, για να ακολουθήσει μία προσπάθεια αντίδρασης που κάμφθηκε όταν μετά τις 14:10 οι πωλητές απόκτησαν τον έλεγχο της κατάστασης.

Από τις 632 στις 606 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, καθώς οι κινήσεις των traders ενίοτε εξαντλούνται στη διάρκεια ακόμη και της ίδιας της συνεδρίασης. Εικόνα χειρότερη είχε διαμορφωθεί στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, Δευτέρας και Τρίτης, με τους πωλητές να ενεργοποιούνται μέσα στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης.

Το αρνητικό «γύρισμα» του τραπεζικού κλάδου-κλειδιού (κατ' αρχάς) για τη βραχυπρόθεσμη τάση οδήγησε σε περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις σε ορισμένα blue chips ενώ πωλήσεις έγιναν και σε χαμηλότερης κατηγορίας μετοχές. Από τις 1.840 στις 1.808 μονάδες ο FTSE25 και από τις 701 έως τις 689 ο Γενικός Δείκτης, με ζητούμενο -σύμφωνα με τους αναλυτές- ένα κλείσιμο του ΓΔ έστω και οριακά πάνω από το όριο των 700 μονάδων, προκειμένου να μην ακυρωθεί εντελώς η προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης.

Ωστόσο η τάση και για τους τρεις βασικούς δείκτες είναι ξεκάθαρα short τόσο σε εβδομαδιαίο όσο σε μηνιαίο διάστημα, γεγονός που καθιστά δυσχερή την όποια προσπάθεια των αγοραστών να επαναφέρουν την αγορά πάνω από τις 700-705 μονάδες. Η συγκεκριμένη περιοχή από μέχρι πρότινος στήριξη έχει μεταβληθεί σε ανθεκτική/δύσκολη αντίσταση, για την υπέρβαση της οποίας απαιτούνται επιπλέον δυνάμεις.

Προσώρας (κυρίως) ξένα funds παραμένουν επιφυλακτικά για τη συνέχεια όσον αφορά στο εγχώριο banking και εκ τούτου πωλητές ακόμη και σε τιμές στα χαμηλά 52 εβδομάδων. Ενδειξη πως σκοπός τους είναι να απαλλαγούν από τις θέσεις που έχουν στον κλάδο ακόμη και με τόσο μεγάλες απώλειες σε διάστημα μηνός, τριμήνου και έτους.

Το 44% του τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί για τη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης, με μία ομάδα μετοχών του δείκτη να παραμένει στο monitoring των χαρτοφυλακίων.

Συγκριτικά μεγάλος τζίρος γίνεται σε τίτλους των Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακής, Μυτιληναίου, ΟΤΕ, Jumbo, Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Lamda Development, Viohalco, Grivalia κ.α.

Μοιρασμένη η εικόνα για τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη, με τους long να υπερισχύουν σε ΑΔΜΗΕ, Grivalia, Coca Cola, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Jumbo, Μυτιληναίο, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis.

Ενθαρρυντικές, για τους long οι ενδείξεις από τη διακύμανση δεικτοβαρών μετοχών, με τον ΟΤΕ στα 10,80 και την Coca Cola στα 28,60 ευρώ, με τις δύο εισηγμένες-πυλώνες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να επιβεβαιώνουν, για ακόμη μία φορά, τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν για τα ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Στις 44/58 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με το αρχικό 2/1 να έχει ανατραπεί σταδιακά μετά τις 12:00-12:30, με αρκετές επιλεγμένες μετοχές και της μεσαίας και της χαμηλότερης κατηγορίας να ξεχωρίζουν ανοδικά. Σε Quest, IAΣΩ, Cenergy κ.α. το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής μεταβολής.

Στις 14:50 ο ΓΔ ανέκαμπτε προς τις 695 μονάδες, με τις απώλειες για τον ΔΤΡ να περιορίζονται με τον δείκτη στις 612 μονάδες.

Στα 10,6 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, στα 20,6 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v