Ερχεται «καυτό» φθινόπωρο στο Χρηματιστήριο

Με «παρακαταθήκη» τις μεγάλες απώλειες σε τράπεζες και blue chips «μπαίνει» ο Σεπτέμβριος στο ΧΑ. Ποιοι κέρδισαν, ποιοι έχασαν από το rebalancing. Πού αναμένονται τα επόμενα «πονταρίσματα». Επιστρέφει στο ταμπλό η ΕΤΕ. Η ατζέντα.

Ερχεται «καυτό» φθινόπωρο στο Χρηματιστήριο

Καλό Μήνα και χρηματιστηριακά, μια που από Δευτέρα ξεκινά ο Σεπτέμβριος. Εχοντας το αρνητικό του Αυγούστου, με τον Γενικό Δείκτη να έχει διορθώσει 4,15% και τον Δείκτη Τραπεζών κατά 14,45% η εικόνα του μήνα που για εμάς σημαδεύτηκε από την λήξη και του τρίτου μνημονιακού προγράμματος και την έξοδο της χώρας στις αγορές ήταν εύγλωττη.

Από τις 729,62 ο ΓΔ, από τις 730,88 ο ΔΤΡ, τις 1.920,65 ο FTSE25 και από τις 1.193,64 ο FT Mid Cap ξεκινά ο Σεπτέμβριος μήνας που είναι μεστός εξελίξεων από αυτές που μας αφορούν άμεσα (δημοψήφισμα στα Σκόπια στο τέλος του μήνα, ΕΚΤ, Eurogroup κ.α) και έμμεσα (από Ιταλία μέχρι Τουρκία, ΕΜ και εμπορικός "πόλεμος" ΗΠΑ-Κίνας ) το σίγουρο είναι πως δεν θα πλήξουμε.

Η τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου, τραυματική για τους long ειδικότερα όσους ήταν εκτεθειμένοι στον τραπεζικό κλάδο, καθώς ο ΔΤΡ διόρθωσε 3,51%, κυρίως η μετοχή της Alpha Bank βρέθηκε στην δίνη επιθετικών ρευστοποιήσεων λόγω rebalancing ενώ βρήκε κερδισμένους όσους πόνταραν σε επί μέρους bets, με σημαντικότερο αυτό της Motor Oil.

Ενα καλοκαίρι 90 μονάδες διακύμανση (12%) και 36,4 εκατ. ευρώ μέσος ημερήσιος τζίρος περιγράφουν εν συντομία ένα μάλλον άνυδρο επενδυτικό καλοκαίρι, σημείωνε ο Μάνος Χατζηδάκης, αφήνει υποσχέσεις αλλά και (περισσότερες ) ανησυχίες για το φθινόπωρο. Αυτό γιατί η ωρίμανση των γεγονότων σε διάφορα μέτωπα του πλανήτη- και κυρίως στην ευρύτερη γειτονιά μας- μόνο άμβλυνση των εντάσεων δεν προοιωνίζεται, κάθε άλλο θα έλεγα με πιθανότερο το ενδεχόμενο αναταράξεων και στα μέτωπα των αγορών.

Το σημαντικό είναι, πως το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου ξεκίνησε μία προσπάθεια απεγκλωβισμού του ΧΑ από τα χαμηλά των 700 και της αποφυγής μίας άμεσης περαιτέρω διόρθωσης χαμηλότερα προς τις 680 (και...) μονάδες που πιθανότατα θα συνεχιστεί και το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου. Τι έχουμε να περιμένουμε; ΔΕΘ, έλευση δανειστών αλλά από Δευτέρα κιόλας επάνοδο της Εθνικής στο χρηματιστηριακό ταμπλό (έχοντας αποφύγει τις επιθετικές πωλήσεις Πέμπτης- κυρίως Παρασκευής), ανακοίνωση προκαταρκτικών στοιχείων για το ΑΕΠ του δεύτερου 3μηνου, συναλλαγές αναδιάρθρωσης για τη μετοχή της ΕΤΕ στον δείκτη MSCI Greece αλλά και τηλεδιάσκεψη μετά τα αποτελέσματα της Aegean. Ακολουθούν την Τετάρτη η προγραμματισμένη τακτική δημοπρασία 3μηνου εντόκου, την Πέμπτη η συμμετοχή της χώρας στο πρώτο μεταμνημονιακό Eurogroup. Στα υπόψη, πως την Δευτέρα αργεί η Wall Street (Labour Day).

Με αυτά τα ολίγα ξεκινά ο Σεπτέμβριος, με μάλλον αποθαρρυντικές (βραχυπρόθεσμα) ενδείξεις από την στιγμή που δεν επιτεύχθηκε ο στόχος των 737 μονάδων για τον Αύγουστο σε "κλείσιμο", για τον ΔΤΡ δεν επιβεβαιώθηκε η δυναμική φοράς πέραν των 778 μονάδων και στον FTSE25 συγκεκριμένα blue chips εμφανίζουν αρρυθμίες, με ενδεικτικότερη περίπτωση του ΟΠΑΠ.

Σε αντίθεση με τον ΟΠΑΠ, καθώς απογοήτευσε και τον Αύγουστο (απώλειες 3,04% συνολικά 11,6% από 2/1 μεγαλύτερες της αγοράς) ο ΟΤΕ αλλά και η Coca Cola είχαν μακράν καλύτερη διακύμανση. Δηλαδή οι 2 βαρύτερες εισηγμένες/μετοχές του ΧΑ με συνολική στάθμιση στην διαμόρφωση του ΓΔ κάτι παραπάνω από το 20% (το 1/5 ) και κατά πως φαίνεται κυρίως αυτές οι δύο πληρούν τα εχέγγυα για μία αμυντική κίνηση και τον Σεπτέμβριο. Τουλάχιστον για το διάστημα μέχρι την Παρασκευή 21 του μηνός, οπότε η λήξη μηνός στα Παράγωγα.

Τεχνικά για τον ΓΔ δεν πρέπει- επ' ουδενί- να χαθούν οι 719-715 μονάδες σε "κλείσιμο" μέχρι την προσεχή Παρασκευή, οπότε και θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα κυρίως για τις διεθνείς αγορές και δη την Wall Street. Στην αγορά της Νέα Υόρκης η προσοχή μας είναι στραμμένη στον S&P 500 καθώς όπως εκτιμά έμπειρος αναλυτής το παιχνίδι θα κριθεί από την επιβεβαίωση (ή όχι ) των 2.872 μονάδων.

Στα της αγοράς, αναμένουμε πως και τον Σεπτέμβριο μερίδα traders και επενδυτικών σχημάτων θα επιμείνει σε μετοχές εταιρειών της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας. Κλάδοι και τομείς δραστηριότητας (κατασκευές, ενέργεια, υγεία, ακτοπλοία ) "δείχνουν" να κρύβουν επιχειρηματικές εξελίξεις που ανάλογα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μόχλευση σε επί μέρους μετοχές.

Η περίπτωση της Ιντρακάτ ήταν ενδεικτική την τελευταία εβδομάδα, όπως του ΕΛΛΑΚΤΩΡα πρόσφατα ενώ ανεβαίνει η ένταση και στο ενεργειακό μέτωπο. Η υπεραπόδοση της Τέρνα Ενεργειακής έναντι της αγοράς (αλλά και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) είναι ενδεικτική των διαφοροποιήσεων που χαρακτηρίζουν τομείς του επιχειρείν.

Από αυτή την άποψη ακόμη και η πρόοδος στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να φέρει στο προσκήνιο λ.χ. τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ η αναθέρμανση του project του Ελληνικού έδωσε ώθηση στην Lamda Development.

Αυτά τα επί μέρους τα χρειάζεται η αγορά και σε αυτά θα κριθεί όχι τόσο η γενικότερη τάση αλλά η δυνατότητα των traders και των επενδυτικών σχημάτων να αποκομίσουν υπεραξίες τον δύσκολο Σεπτέμβριο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v