Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπια διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη

Οι πωλητές κέρδισαν στο τέλος οδηγώντας την εγχώρια αγορά σε οριακή υποχώρηση. Ανοδικά κινήθηκε και η απόδοση του 10ετους. Πτωτικά οι τρεις συστημικές τράπεζες. Ανοδική κίνηση για Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα.

Ηπια διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη

Η συνέχιση των πιέσεων στην Αγορά ομολόγων και μάλιστα σήμερα με εμφατικότερη την επιστροφή των πωλητών (στο 4,30% η απόδοση του Ελληνικού Κρατικού τίτλου) και τα αρνητικά πρόσημα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, αποτέλεσαν αποφασιστικό τροχοπέδη στις διαθέσεις των λίγων αγοραστών να "σπρώξουν" τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα και προς το ψυχολογικό επίπεδο των 750 μονάδων.

Μένοντας στην Αγορά ομολόγων, δεν θα έπρεπε να περάσει απαρατήρητη η επιστροφή των πιέσεων και στους Ιταλικούς Κρατικούς τίτλους, με την απόδοση του 10ετους να φθάνει στο 3,22%.

Βασικός εκφραστής της επιστροφής των προβληματισμών το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός δείκτης του οποίου κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και με την πάροδο της συνεδρίασης βρέθηκε να καταγράφει όλο και χαμηλότερα επίπεδα, ενώ Alpha Bank (-1,92%) και Πειραιώς (-2,05%) κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης στα χαμηλά ημέρας βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 752,68 μονάδες (-2,26%), στις 17.00 βρέθηκε στις 753,25 (-2,19%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 757,46 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,64%.

Και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις όσων αναλυτών συνεχίσουν να υποστηρίζουν ότι ο Τραπεζικός παραμένει ο πλέον "ευαίσθητος" κλάδος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και αυτό φαίνεται σε κάθε επιστροφή των πωλητών, η οποίοι "στοχοποιούν" τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές σε κάθε ευκαιρία (!)

Τεχνικά, όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 776 μονάδων και το πλέον αισιόδοξο σενάριο εξαντλείται στην ζώνη των 840 - 850 μονάδων.

Αντίθετα, σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών και κλεισιμάτων χαμηλότερα των 732 μονάδων, οι μειώσεις θέσεων απαιτούν "γρήγορα αντανακλαστικά και κινήσεις μπαλέτου", καθώς θα επιστρέψουν δριμύτερα τα σενάρια για καταγραφή νέων χαμηλών (!)

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "από τον περασμένο Ιούνιο, ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της μνημονιακής αποστολής του ΔΝΤ, είχε δώσει το στίγμα του Ταμείου για την τύχη των συντάξεων, προτάσσοντας τη μεταρρυθμιστική διάσταση των προνομοθετημένων περικοπών. Πληροφορίες αναφέρουν πως με αυτή τη θέση θα επανέλθει στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου, μετέχοντας στην πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή ενισχυμένης εποπτείας, με το Ταμείο να μετατοπίζει τις πιέσεις από την ανάγκη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων στην ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων".

Από εκεί και πέρα και λόγω του ότι η αυριανή συνεδρίαση θεωρείται "ειδικών συνθηκών", από τις αναμενόμενες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω MSCI, αλλά και της λήξης του χρηματιστηριακού 8μηνου, ίσως έχουν αξία αναφοράς οι εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α.

"Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της Motor Oil, που αναμένεται να πλαισιωθούν από τα ανάλογα καλά αποτελέσματα των ΕΛΠΕ που θα ανακοινωθούν σήμερα, είναι πιθανό να αποτελέσουν θετικό καταλύτη στη σημερινή συνεδρίαση. Ο Γενικός Δείκτης αναμένεται να αναμετρηθεί με το όριο των 750 μονάδων, η υπέρβαση του οποίου θα απαιτήσει αισθητά βελτιωμένους όγκους συναλλαγών. Η διατήρηση του θετικών επιδόσεων των δεικτών των Διεθνών Αγορών είναι σύμμαχος του Χ.Α. σε αυτή την προσπάθεια. Ανακοινώνονται ακόμη τα εξαμηνιαία αποτελέσματα για την Alpha και τη Eurobank" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Με σταθερά ανοδικό βηματισμό εισερχόμαστε σε κρίσιμες περιοχές, με τις βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 750 και 770 μονάδες, εντός των οποίων ενδεχομένως να δοκιμαστούν οι αγοραστικές δυνάμεις. Η λειτουργική και καθαρή κερδοφορία της MOH υπερέβησαν τις εκτιμήσεις της αγοράς παρόλο που καταγράφηκε πτώση, εν πολλοίς αναμενόμενη, στο μικτό περιθώριο, λόγω περιθωρίων Διύλισης και Ισοτιμίας. Σήμερα ανακοίνωσαν αποτελέσματα εξαμήνου τα ΕΛΠΕ αλλά και οι ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ, ήτοι τα φώτα πέφτουν στον Τραπεζικό κλάδο για τις επόμενες συνεδριάσεις" τόνιζε η Merit Sec.

"Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον μπορεί να διατηρήσει το ήπιο ανοδικό momentum, ενώ η αναδιαρθρώσεις των δεικτών εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τους όγκους συναλλαγών. Στη σημερινή ατζέντα, ΕΛΠΕ και Alpha Bank δημοσιεύουν αποτελέσματα μετά το κλείσιμο και η Motor Oil έχει προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών. Περιμένουμε οι μετοχές της Motor Oil να βρεθούν στο επίκεντρο, μετά τα δυνατά και καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που ανακοίνωσε", ήταν οι εκτιμήσεις της Beta Sec.

"Η καθοδική διάσπαση του 750 επιπέδου ήταν πολύ σημαντική πριν από λίγες μέρες, με την Αγορά να δοκιμάζει βιαστικά την πολύ σημαντική στήριξη του 700 δίνοντας και πάλι αντίδραση. Σκοπός μας το κλείσιμο του μήνα να μας βρει πάνω από τις 736 μονάδες, για να συντηρηθεί το μηνιαίο 'Long' του τελευταίου 1½ χρόνου με βάση το σύστημα που ακολουθούμε. Πλέον βλέπουμε πόσο σημαντικές αντιστάσεις έχουν δημιουργηθεί στην ζώνη του 760 - 775 και στην ζώνη του 810. Σημειώνουμε ότι ήδη έχουμε διανύσει 7 μήνες διόρθωσης από το υψηλό έτους. Αν δει κάποιος την 'μεγάλη εικόνα' η Αγορά 'είδε' ένα πολύ σημαντικό υψηλό το 2014 στις 1379 μονάδες, πλησιάζοντας το πολύ σημαντικό 1450. Η εικόνα του Γενικού Δείκτη δεν συνάδει με το σύνολο της Αγοράς, μιας και ο Τραπεζικός έχει επηρεάσει σημαντικά αρνητικά, καθώς 'παλεύει' ανάμεσα στις 650 και 1100 μονάδες από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση το 2016. Οι επόμενες ΑΜΚ θα είναι αυτές που θα κρίνουν την συνέχεια στον κλάδο" τονίζει στην δική της ανάλυση η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε τίτλους που είχαν υπεραποδώσει κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, όπως η Lamda Development (-1,80%) και η ΔΕΗ (-2,37%), αλλά και από τοποθετήσεις που βασίστηκαν είτε στην τρέχουσα ειδησεογραφία όπως η Μυτιληναίος (+1,75%, μετά και την είδηση σύμφωνα με την οποία "πράσινο φως" άναψε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τη νέα Μονάδα παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 665 MW με καύσιμο Φυσικό Αέριο, στη θέση Άγιος Νικόλαος του Δήμου Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας της Βοιωτίας. Πάνω από 300 εκατ. ευρώ το ύψος της επένδυσης. Στις αρχές του 2022 αναμένεται η έναρξη λειτουργίας).

Από εκεί και πέρα, συνεχίστηκαν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω MSCI και FTSE.

Άφησε πίσω της και το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ Η Τέρνα Ενεργειακή (+3,39%), κινούμενη προς νέα πολυετή υψηλά. Η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση στα 6,38 ευρώ και το ημερήσιο "stop long" στα 5,62 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Jumbo (+0,76%) και επιστροφή υψηλότερα των 13,00 ευρώ. Αν ολοκλήρωσε το "έργο" του ο τελευταίος πωλητής το ημερήσιο "stop short" στα 13,58 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων, ιδιαίτερα ισχυροποιημένη η στήριξη στα 12,52 ευρώ.

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε ανοδική αντίδραση η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,14% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Ο τίτλος έχει μπροστά του την ισχυρή ζώνη αντίστασης 5,31 - 5,44 ευρώ. Το ημερήσιο "stop long" στα 4,81 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, οι μετοχές της Paperpack ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το ποσό €0,20 ανά μετοχή, προερχόμενο από μη διανεμηθέντα κέρδη παρελθουσών χρήσεων, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,1700 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς τους traders απασχόλησε η είδηση σύμφωνα με την οποία "την συμφωνία με τον Δημήτρη Κούτρα για την εξαγορά του 20% της Ιντρακάτ ανακοίνωσε η Ιντρακόμ".

Ειδικότερα, η Ιντρακόμ ανακοίνωσε ότι μεταξύ αυτής και του κ. Δημητρίου Κούτρα υπεγράφη μνημόνιο συναντίληψης για την απόκτηση 6.095.431 μετοχών της Ιντρακάτ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 20% του μετοχικού της κεφαλαίου, έναντι τιμήματος € 8.000.000.

Το τελευταίο σημαίνει ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση της Ιντρακάτ υπολογίστηκε στα 40 εκατ. ευρώ και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στο ταμπλώ, μετά το σημερινό -6,25% είναι στα 45,7 εκατ. ευρώ.

Επιμένει πλαγιοανοδικά με ελάχιστες συναλλαγές ο Παϊρης (+28,96%), ξαφνικό "bid" στον Λιβάνη (+15,15%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Reds (+9,41%), τέταρτη ανοδική για τον Κέκροπα (+1,55%) και έκτη συνεχόμενη ανοδική για τον Άβακα (+0,11%), ενώ μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα αντέδρασε η Καράτζη (+1,45%).

Τέλος ίσως χρειάζεται προσοχή το σημερινό +6,62% της Mermeren, εν όψει ανακοίνωσης αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Μικρά ερωτηματικά, πρόσθεσε η σημερινή διόρθωση στην τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και όσον αγορά τον Γενικό Δείκτη, θετικό γεγονός η υπέρβαση των 736 - 738 μονάδων, που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σαν στήριξη στην πρώτη διόρθωση, για να μην επιστρέψουν τα σενάρια επαναδοκιμασίας των 724, 715 και 700 μονάδων. Επόμενη αντίσταση στις 746 μονάδες και απόλυτα αποφασιστική αυτή στις 764 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,48%), επόμενη αντίσταση στις 1966 μονάδες και ο μεγάλος στόχος των αγοραστών στις 1992 μονάδες.

Αντίθετα, συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 1950 μονάδων και σε χειρότερη περίπτωση χαμηλότερα των 1943 μονάδων, ξαναβάζει στο "κάδρο" την πιθανότητα επιστροφής προς τις 1872 μονάδες. Στις 1815 μονάδες, το "κύκνειο άσμα" των αγοραστών.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Βγαίνοντας αισίως από τον Αύγουστο, η Αγορά συνεχίζει να τηρεί στάση αναμονής, με σχετικά χαμηλούς όγκους, περιμένοντας: Τις δηλώσεις από το EWG, που θα δείξουν τις προθέσεις των Δανειστών, τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, που θα δείξει τις προθέσεις της Κυβέρνησης για την υλοποίηση των ήδη ψηφισθέντων μέτρων και τυχόν αποκλίσεις από αυτά, την αναδιάρθρωση στάθμισης των διεθνών δεικτών MSCI, που θα καθορίσουν και τις τυχόν αλλαγές στις εισροές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, τις ανακοινώσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών, για να επανακαθορίσουν τις αποτιμήσεις τους και τις προοπτικές τους μέχρι το τέλος έτους" αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Αν και οσονούπω μπαίνουμε στον Σεπτέμβριο, η Θερινή ραστώνη συνεχίζεται και οι Διεθνείς Επενδυτές προς το παρόν απέχουν. Ο απαραίτητος καταλύτης (πολιτικός, ή οικονομικός) που θα "ξυπνήσει" το επενδυτικό ενδιαφέρον, με σημαντική αύξηση όγκων, δεν φαίνεται προς το παρόν στον ορίζοντα και η πίεση σε όλο το εύρος των Αναδυομένων Αγορών αυξάνει την ανησυχία.

Η καμπύλη επιτοκίων του Ελληνικού χρέους ακόμα και μετά την πολυδιαφημισμένη λήξη των μνημονίων, δεν άλλαξε την μεσοχρόνια εικόνα της, ανεβάζοντας ξανά το 10ετες ομόλογο άνω του 4,20%.

Στο διεθνές περιβάλλον τα προβλήματα αρχίζουν να "βγαίνουν κάτω από το χαλί". Ο Εμπορικός πόλεμος (ΗΠΑ & όλων των Άλλων), το δυσθεώρητο Παγκόσμιο Κρατικό και Ιδιωτικό χρέος, οι υψηλές αποτιμήσεις των Ανεπτυγμένων Αγορών, χωρίς ουσιαστική διόρθωση εδώ και πολλά έτη, αλλά και γεωπολιτικά θέματα υποβαθμίζονται και το ερώτημα είναι μέχρι πότε.

Ο "τυφώνας" που σαρώνει τις Αναπτυσσόμενες Αγορές συνεχίζεται αμείωτος με Τουρκία, Βραζιλία, Αργεντινή αλλά και Ινδία να επηρεάζει εκτός από τις Χρηματαγορές τους, τις Νομισματικές Ισοτιμίες, αλλά και τις τιμές των παραγόμενων Πρώτων Υλών τους.

Στο προσκήνιο έρχεται σιγά - σιγά και η Κίνα, με πιέσεις στο Γουάν, αλλά και στις Χρηματαγορές της και η συνέχεια θα εξαρτηθεί από το πότε οι ΗΠΑ (Trump) θα επιβάλουν το επόμενο πακέτο δασμών.

Στην Ελληνική Οικονομία οι αχτίδες φωτός που αρχίζουν να φαίνονται από πρόδρομους οικονομικούς Δείκτες, θα εξαρτηθεί αν θα κρατήσουν από το τι θα ειπωθεί στην ΔΕΘ. Προς το παρόν η ανάπτυξη κινείται σε μέτρια επίπεδα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ιδιωτών συνεχίζουν να γράφουν νέα ιστορικά υψηλά (εξαιτίας της υπερφορολόγησης) και τα υπέρ πλεονάσματα στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την Ελληνική Οικονομία.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι εισηγμένες προσπαθούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα τους και πρώτο δείγμα το πόσο και ποιες το επέτυχαν θα το δούμε από την ανακοίνωση των 6μηναιων αποτελεσμάτων, αν και τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά.

Ο δείκτης Τραπεζών θα αποτελέσει την "Λυδία λίθο" για την Ελληνική Χρηματαγορά το προσεχές διάστημα. Συνεχίζει να ταλαιπωρείται από την φημολογία περί νέων αναγκαίων αυξήσεων κεφαλαίου και η πορεία της ΕΤΕ μετά το reverse split της θα αποτελέσει πρόκριμα για την πορεία του κλάδου. Παλεύει ανεπιτυχώς μέχρι τώρα να λύσει ανοδικά το επίπεδο των 780 - 815 μονάδων. Τυχόν διάσπαση του επιπέδου θα δώσει δυναμική για προσέγγιση των 865 μονάδων. Μέχρι τότε οι στηρίξεις του οριοθετούνται στο επίπεδο των 685 - 680 μονάδων. αποτελώντας και την τελευταία γραμμή άμυνας για αποφυγή των χειρότερων.

O Γενικός Δείκτης όσο παραμένει κάτω από τις 750 - 755 μονάδες σε ημερήσιο γράφημα, δεν αλλάζει την αρνητική εικόνα του. Η συνεχιζόμενη παραμονή κάτω από τον εκθετικό μέσο όρο των 200 ημερών του (773,16), μας δημιουργεί ανησυχία, καθιστώντας τις 700 μονάδες. κρίσιμο επίπεδο στήριξης, τυχόν διάσπαση του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα πέριξ των 685 και 660 μονάδων.

Αντίστοιχα μόνο έγκυρη διάσπαση των 1980 μονάδων στον FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση αρχικά των 2030 και στη συνέχεια των 2.100 μονάδων. Όσο ο δείκτης παραμένει κάτω από τον ημερήσιο εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών (2023,95) και με χαμηλούς όγκους, η τεχνική εικόνα παραμένει αρνητική, με σημαντικές στηρίξεις τις 1.860 και 1.830 μονάδες.

Συμπερασματικά, είναι προτιμότερο οι Επενδυτές στην παρούσα συγκυρία να αναμείνουν την ανακοίνωση των Κυβερνητικών εξαγγελιών από την ΔΕΘ και τον αντίκτυπο που θα έχουν αυτές στους Διεθνείς Επενδυτές και τους Δανειστές.

Η μελέτη των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων θα μας βοηθήσει στην επανεκτίμηση των υφιστάμενων επενδυτικών μας θέσεων, αλλά και στην επιλογή νέων τοποθετήσεων. Επιλέγουμε μετοχές και όχι δείκτες και η βοήθεια των Επενδυτικών μας Συμβούλων αλλά και τεχνικών εργαλείων είναι μονόδρομος.

"Η σημαντική αύξηση όγκων για πάνω από 2 - 3 μέρες, θα αποτελέσει το "καμπανάκι" αλλαγής τάσης και εγρήγορσης των Συμμετεχόντων" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Nikkei (+0,09%) διασώθηκε από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο Shanghai Composite (-1,14%).

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, προς χαμηλότερα επίπεδα κινούνται Χρυσός και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα 'Brexit' χωρίς συμφωνία, αν και ο στόχος είναι να υπάρξει μια ομαλή έξοδος", δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, μιλώντας στον Γερμανικό σταθμό Deutschlandfunk.

Σημείωσε πως "το θέμα των Ιρλανδικών συνόρων είναι το πιο ευαίσθητο σημείο των διαπραγματεύσεων".

Χαμηλότερα κατά 11% κινήθηκε τον Ιούλιο η παραγωγή αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με Ένωση Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων. Συνολικά, 121.051 αυτοκίνητα ήταν στη γραμμή παραγωγής του μήνα, σε σύγκριση με τα 135.954 το ίδιο διάστημα πέρυσι. Η εγχώρια ζήτηση υποχώρησε κατά 35%, στα 19.414 αυτοκίνητα. Οι εξαγωγές ήταν επίσης λιγότερες: 101.637 από 106.082 τον Ιούλιο του 2017.

Ισχυρή παρέμεινε η Αγορά Εργασίας της Γερμανίας τον Αύγουστο. Οι αιτήσεις ανεργίας υποχώρησαν κατά 8.000 από τον Ιούλιο, σε συμφωνία με τις προβλέψεις των οικονομολόγων, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Ο δείκτης αιτήσεων ανεργίας παρέμεινε στο 5,2%, αμετάβλητος από τον Ιούλιο, στο χαμηλότερο σημείο από την έναρξη των δεδομένων, τον Ιανουάριο του 1992.

Αρνητικά κινήθηκε για όγδοο συνεχόμενο μήνα η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο δείκτης για τις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ υποχώρησε στις 111,6 μονάδες, από 112,1 τον Ιούλιο, συνεχίζοντας την καθοδική πορεία που άρχισε από τον τελευταίο Δεκέμβριο.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ετήσια βάση, επιβραδύνθηκε και διαμορφώθηκε στο 1,9% τον Αύγουστο, από 2,1% τον Ιούλιο. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για 2%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που παρουσιάζει το Reuters.

Σε μηνιαία βάση ήταν αμετάβλητος, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 0,1%.

"Η Γερμανία επεξεργάζεται περισσότερες από 25 Τραπεζικές άδειες, μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση", σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γερμανικής Χρηματοοικονομικής Ρυθμιστικής Αρχής (BaFin).

Ο Felix Hufeld είπε επίσης ότι "οι Ρυθμιστικές Αρχές θα μπορούσαν να θεσπίσουν μέτρα έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση ενός λεγόμενου 'σκληρού Brexit', για την ελαχιστοποίηση του χάους".

Αλλάζοντας Ήπειρο, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 3.000, φτάνοντας τις 213.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Αυγούστου.

Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Reuters ανέμεναν να αυξηθούν στις 214.000.

Ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες τον Ιούλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, η καταναλωτική δαπάνη που αντιπροσωπεύει περισσότερο από τα δύο τρίτα της Αμερικανικής οικονομικής δραστηριότητας αυξήθηκε κατά 0,4% τον περασμένο μήνα, μετά την ίδια άνοδο του Ιουνίου.

Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), ο δείκτης πληθωρισμού που παρακολουθεί η Fed, εξαιρουμένων των τομέων Ενέργειας και Διατροφής, ενισχύθηκε 0,2%, μετά την άνοδο κατά 0,1% τον Ιούνιο.

Σε ετήσια βάση ο δομικός PCE διαμορφώθηκε στο 2%, από 1,9% τον Ιούνιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Τα καθαρά κέρδη και τα EBITDA της Motor Oil το δεύτερο τρίμηνο υπερέβησαν πάνω από 30% τις προβλέψεις μας", σημειώνει η UBS σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή - στόχο στα 22 ευρώ για τη μετοχή.

Ο Οίκος σημειώνει ότι και οι ταμειακές ροές ήταν πολύ υψηλότερες, στα 220 εκατ. ευρώ έναντι εκτίμησης για 85 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο.

"Η τιμή - στόχος για την εισηγμένη διαμορφώνεται στο κάτω άκρο του εύρους για καθαρή τρέχουσα αξία 22 - 29 ευρώ, λόγω των ρίσκων που περιβάλλουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα", σημειώνει ο Οίκος.

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης για τις μετοχές των Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς σε "buy" από "hold" προχώρησε η HSBC, ενώ αλλάζει και τις τιμές-στόχους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Συγκεκριμένα, αυξάνει την τιμή - στόχο για τη Eurobank στο 1,25 ευρώ, από 1,02 ευρώ προηγουμένως, ενώ αντιθέτως για την Εθνική Τράπεζα μειώνει την τιμή στα 0,29 ευρώ, από 0,32 ευρώ προηγουμένως και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,2 ευρώ από 3,4 ευρώ.

Παράλληλα, η HSBC διατηρεί τη σύσταση "buy" για τη μετοχή της ΑΛΦΑ, ενώ μειώνει την τιμή - στόχο στα 2,43, από 2,70 ευρώ.

Σταθερά χαρακτηρίζει η Barclays τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το β΄ τρίμηνο ο ΟΤΕ, σημειώνοντας πως συνεχίζεται η τάση που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα. Η διοίκηση, σημειώνει η Barclays, είναι ξεκάθαρα αισιόδοξη για τις προοπτικές της μελλοντικής ανάπτυξης, που θα στηρίζονται από ισχυρά αποτελέσματα από την Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα του β’ τριμήνου, αναφέρει η Barclays, ευθυγραμμίστηκε σε γενικές γραμμές με τις προσδοκίες της, διατηρώντας αμετάβλητη την τιμή - στόχο των 10 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση "underweight".

Υπενθυμίζει πως σε πρόσφατη έκθεσή της για τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών, όπου ανέλυε την κατάσταση του ανταγωνισμού και των επενδύσεων σε βασικές Ευρωπαϊκές Αγορές, θεωρούσε πως ο κίνδυνος υπερκορεσμού/νέων εισόδων στην Αγορά φαίνεται χαμηλός, αν και υπάρχει κάποιο ρίσκο για τα έσοδα του ΟΤΕ από την χονδρική.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 737,18 (-0,78%) και 743,47 μονάδων (+0,07%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 739,66 (-0,44%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 739,7 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,44%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 31,2 εκατ., από τα οποία τα 0,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ), ενώ ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, απέσπασαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και εκτός των ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο και οι ΕΧΑΕ και ΤΙΤΚ. Δεν "κοκκίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΔΕΗ και στο υψηλό ημέρας οι ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Μάλλον κακή η τελική εικόνα με 43 ανοδικές μετοχές, έναντι 51 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Διεκόπη το ανοδικό σερί και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.100 συμβόλαια).

Στα 7.280 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.104 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.062, 853 για τον Σεπτέμβριο και 209 για τον Οκτώβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.940,75) κινήθηκε μεταξύ 1.937,75 και 1.954 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Motor Oil, 5.962 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.384), Alpha Bank (1.898), Πειραιώς (2.354), MIG (1.252), Intralot (246), Μυτιληναίος (806), Ιντρακόμ (190), ΔΕΗ (611), Τέρνα Ενεργειακή (488), ΑΔΜΗΕ (258), Ελλάκτωρα (364), ΓΕΚ (429), Jumbo (153), ΟΤΕ (295), Motor Oil (128).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 59.598, Eurobank 37.527, Εθνική 182.152, Alpha Bank 24.110, ΔΕΗ 15.182, Πειραιώς 19.024.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                            Name of Issuer             NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,41%

2018-08-23

 

 

 

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,62%

2018-08-13

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,90%

2018-07-31

Oceanwood Capital ManagementLLP

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,70%

 

2018-01-10

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,31%

 

2018-08-13

 

Oceanwood Capital Management LLP

 

ALPHA BANK SA

 

1,00%

 

2018-08-17

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

 

Oceanwood Capital Management LTD

 

EUROBANK ERGASIAS S.A.

.

 

0,57%

 

2018-07-11

 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 18.405.415 τεμ., (από 18.351.057 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 85.642.913 τεμ. (85.642.913), Πειραιώς 21.369.125 τεμ. (21.302.777), ΔΕΗ 6.051.635 τεμ. (6.051.635), Eurobank 21.446.552 τεμ. (21.174.294), Folli Follie Group 1.369.636 τεμ. (1.369.636).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v