Δεν «κοκκίνισε» το ΧΑ το profit taking

Στις 842 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ τετραμήνου. Οδηγός (και) σήμερα οι τραπεζικές μετοχές (+2,85%). Ποιες μετοχές βρέθηκαν στο προσκήνιο του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Δεν «κοκκίνισε» το ΧΑ το profit taking

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 4,71% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών με ισόποσες ανοδικές και αθροιστικά κέρδη 14,14% και ήταν επόμενο να έχει αυξηθεί το δέλεαρ κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο, που ήταν αυτός που υπεραπέδωσε κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Έτσι, κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης αναλώθηκε σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, κινούμενος σε ένα εύρος οριακά μικρότερο των 10 μονάδων, καθώς έλειψαν και οι σημαντικές βοήθειες από τις Ευρωπαϊκές Αγορές.

Όμως από τα μέσα και μετά, οι αγοραστές πήραν τον έλεγχο της τάσης και με τους γνωστούς πρωταγωνιστές των τελευταίων ημερών, πέτυχαν το 5Χ5 για τον Γενικό Δείκτη που είναι και ρεκόρ τετραμήνου, καθώς πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ο Δείκτης είχε να "δει" από το διάστημα 13/12 έως και 27/12/2017, όταν και είχε συμπληρώσει εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο εμφανώς μειωμένος τζίρος, η "ανάδυση" των Τραπεζικών μετοχών από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά και το κλείσιμο με θετικά πρόσημα, η κίνηση του τίτλου της ΕΕΕ (-1,11%) μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε τίτλους όλων των κεφαλαιοποιήσεων, με την χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση να έχει χάσει σημαντικό κομμάτι από το ενδιαφέρον της.

Το τελευταίο επέτρεψε στους τίτλους με αρνητικό πρόσημο, να "οδηγήσουν την κούρσα" από αρχής μέχρι τέλους (!)

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε "αποχρώσες ενδείξεις" επικείμενης διόρθωσης, ιδιαίτερα αν σε αυτό συνηγορήσει και η κίνηση των Διεθνών Αγορών, καθώς ο Δείκτης μπήκε στο κάτω όριο της ζώνης 840 - 860, την οποία οι αναλυτές θεωρούν δύσκολο να την υπερφαλαγγίσει χωρίς ενδιάμεση διόρθωση.

Από εκεί και πέρα και αν εξαιρεθεί το Τραπεζικό trading, το οποίο συνεχίζει να ζει "ημέρες δόξας", δεν υπάρχει αμφιβολία πως δεν νοείται Αγορά που εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, τέσσερις μετοχές απασχολούν από το 50% έως και το 70% του τζίρου (σήμερα οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απασχόλησαν το 55%, της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών).

"H σημερινή συνεδρίαση έχει αισιόδοξα τεχνικά δεδομένα, τόσο λόγω των θετικών εσωτερικών παραγόντων, όσο και από το θετικό, χθεσινοβραδινό, κλείσιμο της Wall Street. Τo πιθανό, ωστόσο, σενάριο ρευστοποιήσεων από κάποια χαρτοφυλάκια για κατοχύρωση κερδών, θα προκαλέσει αυξημένη μεταβλητότητα αφήνοντας ανοικτό το τελικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, προέβλεπε, εύστοχα, στις πρωινές εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η τελευταία ανοδική εκτόνωση του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών παρείχε στήριξη στον Γενικό Δείκτη, αλλά βρίσκεται, πλέον, ενώπιον σημαντικών τεχνικών αντιστάσεων στην περιοχή των 960 - 1000 μονάδων. Σήμερα και αύριο ενημερώνονται οι τραπεζίτες από την ΕΚΤ, ενώ στις 4 - 5 Μαΐου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των Τραπεζικών 'τεστ αντοχής'. Η εγχώρια άνοδος τροφοδοτείται και από την βελτιωμένη εικόνα των μετοχικών δεικτών στις ΗΠΑ, αλλά συνολικά οι λόγοι ανησυχίας για το εξωτερικό παραμένουν" τόνιζε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.

Από εκεί και πέρα, δεν χωρά αμφιβολία ότι οι επόμενες μέρες είναι αυξημένου ενδιαφέροντος και δεν αποκλείεται να δράσουν καταλυτικά, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α.

Υπενθυμίζεται ότι ξεκινούν οι, ξεχωριστές, συναντήσεις των Ελλήνων τραπεζιτών στην Φρανκφούρτη, όπου θα πληροφορηθούν τον "λογαριασμό" από τα Τραπεζικά "τεστ κοπώσεως" και με την Εγχώρια Αγορά να έχει προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό πως και οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες δεν θα χρειαστούν, τουλάχιστον άμεσα, κεφαλαιακές ενισχύσεις ακόμα και με τους όρους του δυσμενούς σεναρίου.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, σε αυτή την περίπτωση η Αγορά θα επικεντρώσει την προσοχή της στις λεπτομέρειες και στα όποια μηνύματα θα δοθούν από τους επικεφαλείς του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, ενώ τη Δευτέρα αναμένονται τα μεγέθη του 2017 από τη Eurostat.

Και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι στην παρούσα φάση, η τάση είναι Τραπεζοκεντρική και αυτό φάνηκε στο πρώτο μισό της συνεδρίασης όπου οι Τραπεζικοί τίτλοι "έγραψαν" και τα χαμηλά ημέρας. Όλα δείχνουν ότι για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. να υπερκεράσει την "διακεκαυμένη ζώνη" 840 - 860, θα πρέπει να σημειωθεί σημαντική διεύρυνση του ενδιαφέροντος και ταυτόχρονα επιστροφή του τζίρου σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Σε άλλη περίπτωση, σαν πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό της επιστροφής σε χαμηλότερους τζίρους και σε ακόμα χαμηλότερο ενδιαφέρον, που θα επικεντρώνεται σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, ανάλογα με τα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, σήμερα οι Τραπεζικοί τίτλοι υψηλής κεφαλαιοποίησης "είδαν" και τα δύο πρόσημο.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Alpha Bank (+2,83%) κινήθηκε μεταξύ 2,038 (-0,49%) και 2,118 ευρώ (+3,42%), της Εθνικής (+2,87% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) μεταξύ 0,3024 (-1,50) και 0,3158 ευρώ (+2,87%), της Eurobank (+3,16%) μεταξύ 0,938 (-1,26%) και 0,986 ευρώ (+3,79%) και της Πειραιώς (+2,4%) μεταξύ 3,122 (-1,51%) και 3,298 ευρώ (+4,04%). Και οι τέσσερις τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο.

Ο Τραπεζικός δείκτης, αφού βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 933,42 μονάδες (-0,92%), ακολούθησε πλαγιοανοδική κίνηση μέχρι τις 971,07 μονάδες (+3,08%), στις 17.00 βρέθηκε στις 960,09 (+1,91%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 968,89 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,85%.

Για τον εν λόγω δείκτη, θεωρείται θετική εξέλιξη τα επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 947 - 950 μονάδων, τα οποία βάζουν σαν βραχυπρόθεσμο στόχο τις 975 - 1000 μονάδες. Σημαντική η στήριξη στις 894 μονάδες, όπου συγκλίνουν ο απλός και ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 εβδομάδων.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει αναφοράς ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το δελτίο της Επ. Κεφαλαιαγοράς, το Fund "Marshall Wace" μείωσε την καθαρή αρνητική του θέση σε Εθνική και Πειραιώς!

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, για διαφορετικούς λόγους, οι χθεσινοί πρωταγωνιστές απασχόλησαν και σήμερα σημαντικό κομμάτι του ενδιαφέροντος και αυτοί δεν ήταν άλλοι από τα Ελ. Πετρέλαια (+2,38% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και τον Μυτιληναίο (+2,62% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας).

Στην περίπτωση του πρώτου τίτλου, "την έναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την από κοινού πώληση με την "Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A." πλειοψηφικού πακέτου συμμετοχής, τουλάχιστον 50,1%, (20,5% των μετοχών του Δημοσίου και 30,47% της Paneuropean Oil and Industrial Holdings, ενώ θα μείνουν με ποσοστό 15% ο Καθένας) στην εταιρεία Ελ. Πετρέλαια" ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι μετοχές των ΕΛΠΕ, εκτός του Χ.Α., διαπραγματεύονται και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η μετοχή συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 8,60 ευρώ (σημερινό κλείσιμο). Το ημερήσιο "stop long" στα 7,97 ευρώ), με τον τίτλο να κινείται σε υψηλά 2,5 μηνών.

Η αναρρίχηση του Αλουμινίου, συνεχίζει να "τραβάει" ψηλότερα και τον Μυτιληναίο, με τον τίτλο να επιστρέφει υψηλότερα από το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ και σε υψηλά 2,5 μηνών. Επόμενος, τεχνικός, στόχος τα 10,30 ευρώ και πρώτη στήριξη στα 9,46 ευρώ.

Στις δύο παραπάνω μετοχές προστέθηκε και ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+1,35%), που συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 9,80, 10,00 (ημερήσιο "stop short") και 10,30 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσαν οι Profile (+4,8%) και Δούρος (+20%, πάντα με ελάχιστες συναλλαγές), ενώ τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε, συμπλήρωσε ο Άβακας (+6,67%).

Πέντε ανοδικές συνεδριάσεις και δύο αμετάβλητες, στις τελευταίες επτά, για την Ελτράκ (+1,89%) και λόγω των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Space (+0,41%), ενώ η Σελόντα (-3,17%) συμπλήρωσε έξι πτωτικές συνεδριάσεις και δύο αμετάβλητες, στις τελευταίες οκτώ.

Προς νέα ιστορικά υψηλά η Mermeren (+0,49%), πάντα με ελάχιστες συναλλαγές, όμως εδώ το αξιοσημείωτο είναι ότι μετά από πολύ καιρό, βγήκαν αγοραστές υψηλότερα από τα 18,70 ευρώ (τιμή δημόσιας πρότασης).

Βελτίωσης συνέχεια για την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, είναι άκρως θετικό να ολοκληρώσει την εβδομάδα με κλείσιμο υψηλότερα των 839 μονάδων, τις οποίες υπερκέρασε σήμερα, με επόμενη αντίσταση την "πολυθρύλητη" ζώνη 840 - 860. Πρώτη στήριξη στις 826 και αμέσως επόμενη στις 817 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,79%), τουλάχιστον εντυπωσιακή η υπέρβαση, με την μία, των 2156 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 2175 μονάδες. Το ημερήσιο "stop long" στις 2051 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Με τον Γενικό Δείκτη σε υψηλό ενάμιση μήνα, τα τεχνικά δεδομένα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχουν γυρίσει υπέρ των αγοραστών" επισημάνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Το εντυπωσιακό σερί "πράσινων" (δηλαδή ανοδικών) κηροπηγίων στο ημερήσιο γράφημα τιμών, έχει οδηγήσει τον Δείκτη πολύ κοντά στη διάσπαση του κρίσιμου επιπέδου αντιστάσεων της περιοχής 840 - 850 μονάδων. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας του πτωτικού σεναρίου φαίνεται να πυροδότησε "short squeeze", επιταχύνοντας, έτσι, την ταχύτητα και το ποσοστό της ανόδου, με κάπως ενισχυμένο όγκο.

Κρίσιμες οι επόμενες συνεδριάσεις, καθώς θα λύσουν το γρίφο του αν η παρούσα ανοδική κίνηση ήταν απλά διορθωτικό rebound, εν μέσω κυρίαρχης πτωτικής τάσης, ή αν η Αγορά έχει τις απαιτούμενες αντοχές ώστε να επιδιώξει την κίνηση προς τα πολυετή υψηλά του Ιανουαρίου.

Δύο οι κυριότεροι αρωγοί για την αλλαγή "κλίματος": ο Τραπεζικός κλάδος με την υπεραπόδοσή του, σε σύγκριση με την υπόλοιπη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και η αναπήδηση - απομάκρυνση των Αμερικάνικων δεικτών από τα επίπεδα στα οποία τους οδήγησαν οι εξελίξεις στη Συρία και η ανησυχία των Επενδυτών για τις επιπτώσεις ενός Εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Εταίρων.

Σε ότι αφορά τις Τραπεζικές μετοχές, εικάζεται ότι το "έξυπνο χρήμα" προδικάζει την επιτυχία των Ομίλων στα "stress tests". Σε αυτή την περίπτωση θα απομακρυνθεί η ανάγκη άμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης, που πέραν από τα ερωτηματικά που θα δημιουργούσε για την ευρωστία του κλάδου, θα "δοκίμαζε", επίσης, τη ρευστότητα των Επενδυτικών Χαρτοφυλακίων.

"Ψύχραιμα" αντιδρά και το Ελληνικό δεκαετές, κοντά στα πολυετή υψηλά του, συνηγορώντας στο ανοδικό σενάριο. "Πολύ θετικά αξιολογούμε τη μείωση της μεταβλητότητας στον αντιπροσωπευτικότερο Κρατικό τίτλο" τονίζει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνη "κόκκινη παραφωνία" τον Ινδικό Sensex (-0,18%), ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+1,42%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Ευρώ και Χρυσό, σημαντικά μεγαλύτερα για το Πετρέλαιο.

Στην περίπτωση του τελευταίου, "η Σαουδική Αραβία θα ήταν ικανοποιημένη να δει την τιμή του Αργού να φτάνει τα $80, ή ακόμη και $100 ανά βαρέλι", σύμφωνα με τρεις πηγές από τη Βιομηχανία, που μίλησαν στο Reuters.

Πρόκειται για ένδειξη, ότι το Ριάντ δεν αναμένεται να αναζητήσει αλλαγές στο πρόγραμμα περικοπής παραγωγής Αργού του ΟΠΕΚ, αν και η αρχική συμφωνία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της.
Ξεκινώντας από την Ασία, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να μειώσει τις απαιτήσεις αποθεματικών για να βελτιώσει τις χρηματοδοτικές συνθήκες. Η μείωση στις απαιτήσεις για τα αποθεματικά των Τραπεζών, κατά μία ποσοστιαία μονάδα, θα τεθεί σε ισχύ στις 25 Απριλίου.

Οι τιμές των νέων κατοικιών στις περισσότερες Πόλεις της Κίνας αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών τον Μάρτιο.

Το κόστος μίας νέας κατοικίας σε 70 μεγάλες Πόλεις κινήθηκε ανοδικά κατά 4,9% τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Reuters και τους Financial Times. Ήταν χαμηλότερα από το 5,2% του Φεβρουαρίου και η χειρότερη ανάγνωση από τον Μάρτιο του 2016.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές ενισχύθηκαν 0,4%, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με την άνοδο κατά 0,2% τον Φεβρουάριο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν το Μάρτιο. Η αύξηση των τιμών, παρόλα αυτά, παρέμεινε υψηλότερα του ετήσιου στόχου της Τράπεζας της Αγγλίας για 2%, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.

Οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 2,5% το Μάρτιο, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, χαμηλότερα από το 2,7% που κατεγράφη το Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν ότι θα παραμείνει σταθερός, στο 2,7%.

Ο πληθωρισμός στις 19 Χώρες του Ενιαίου Νομίσματος αυξήθηκε τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,3%, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση για 1,4%. Σε μηνιαία βάση, ενισχύθηκαν 1%.

Εξαιρουμένου του τομέα της Ενέργειας και των μη Επεξεργασμένων Τροφίμων, των δύο πιο ευμετάβλητων Τομέων, οι τιμές ενισχύθηκαν 1,3% σε μηνιαία και ετήσια βάση, ελαφρώς ενισχυμένες από τις προηγούμενες ετήσιες μετρήσεις. Η ΕΚΤ προσδιορίζει τον παραπάνω δείκτη ως δομική μέτρηση.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω της έκθεσής του 'Fiscal Monitor', η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ανεβάζει κατά δύο ολόκληρες μονάδες την πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, εξακολουθεί όμως να προβλέπει πως το τρέχον έτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα επιτευχθεί.

Συγκεκριμένα για το 2017 υποστηρίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους προγράμματος, διαμορφώθηκε στο 3,7% του ΑΕΠ (η προηγούμενη εκτίμηση τον Οκτώβριο αφορούσε σε πλεόνασμα μόλις 1,7%). Για φέτος, θέτει τον πήχη στο 2,9% του ΑΕΠ (από 2,2%), όταν, όμως, ο στόχος παραμένει στο 3,5% του ΑΕΠ. Για την επόμενη κρίσιμη διετία, το Ταμείο προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς όμως να διευκρινίζεται επί του παρόντος με ποιο μίγμα μέτρων".

Νέα, οριακά υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος στα 13,5, από 13,4 ευρώ δίνει η Eurobank σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy".

Στα 10,50 ευρώ, από 10 πριν αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου η Eurobank Equities, σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "Buy".

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 832,43 (-0,54%) και 842,18 μονάδων (+0,63%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 839,68 (+0,33%), μέσω των τελικών δημοπρασιών κατέγραψε νέα υψηλά στις 842,4 (+0,65%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 842,34 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,65%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 67,6 εκατ., από τα οποία τα 2,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΓΡΙΒ και ΟΠΑΠ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στο υψηλό ημέρας οι Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές, έναντι 65 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου, αλλά με ελάχιστες συναλλαγές.

----ΧΠΑ

Συνεχίστηκε η "νηοπομπή" συνεδριάσεων με θετικά πρόσημα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ υποχώρησαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και αυξήθηκαν στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (98.036 συμβόλαια).

Στα 4.543 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.274 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.552, 2.625 για τον Απρίλιο, 2.927 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.170) κινήθηκε μεταξύ 2.141,25 και 2.173,75 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Alpha Bank, 350.000 Eurobank, 14.000 Μυτιληναίος, 25.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (13.331), Εθνική (58.840), MIG (4.259), Alpha Bank (9.714), Πειραιώς (7.744), ΔΕΗ (352), Μυτιληναίο (1.081), Ελλάκτωρα (440), Intralot (396), ΟΠΑΠ (214), ΑΔΜΗΕ (108), Τρ. Αττικής (100), Ελ. Πετρέλαια (205), ΟΤΕ (380), Τέρνα Ενεργειακή (115), Cenergy (111), Τιτάνα (120).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 86.384, Eurobank 37.726, Εθνική 154.172, Alpha Bank 16.173, Πειραιώς 18.819, Intralot 10.566, ΔΕΗ 10.444, Ελλάκτωρα 10.534.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                             Name of Issuer                  NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,79%
2018-04-11
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,91%
 
2018-04-10
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 14.222.802 τεμ., (από 14.122.802 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 101.084.968 τεμ. (101.084.968), Πειραιώς 16.283.929 τεμ. (16.283.929), ΔΕΗ 5.417.023 τεμ. (5.417.023), Eurobank 23.586.343 τεμ. (23.586.343).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v