Με τις Τράπεζες στην "θέση του οδηγού", συνεχίστηκε η αναρρίχηση των βασικών δεικτών του Χ.Α. σε υψηλότερα επίπεδα, συμπληρώνοντας τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.
Στο "καρέ" των ανοδικών συνεδριάσεων, ο Γενικός Δείκτης αθροίζει κέρδη 4,71% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 14,14%.
Ο πρώτος έκλεισε σήμερα σε νέα υψηλά 31 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 27/2 (837,77 μονάδες) και ο δεύτερος σε υψηλά, περίπου, 2,5 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 7/2 (961,52 μονάδες).
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο Τραπεζικός, κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ένδειξη ότι η προσφορά από τις κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, απορροφήθηκε με σχετική ευκολία.
Επίσης, χωρίς να έλθουν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, κινήθηκαν και οι τέσσερις τίτλοι των συστημικών Τραπεζών, ενώ οι Alpha Bank και Εθνική επέστρεψαν ψηλότερα από τις τιμές των τελευταίων Α.Μ.Κ.
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο σχετικά ικανοποιητικός τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), που όμως παρέμεινε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ για 13η συνεχόμενη συνεδρίαση, η "γενική επιστράτευση" των αγοραστών στο, μη Τραπεζικό, ταμπλώ του FTSE25 με αποτέλεσμα το σύνολο των τίτλων, πλην Grivalia (-0,55% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) να ολοκληρώσει την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο και οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε λίγους τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.
Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο και τις Τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, όλοι οι τίτλοι παραμένουν σε ημερήσιο "long", με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται για την Alpha Bank (+3,85%) στα 2,05 και 2,13 ευρώ, για την Εθνική (+4,07%) στα 0,3230 ευρώ, για την Eurobank (+6,23%) στα 0,95 (σημερινό κλείσιμο) και 1,00 - 1,04 ευρώ και για την Πειραιώς (+1,99%) στα 3,24 ευρώ.
Αξίζει υποσημείωσης ότι οι παραπάνω τέσσερις τίτλοι απέσπασαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Όλα τα παραπάνω, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις κινήσεις των γνωστών Ξένων χαρτοφυλακίων, που δεν έδειξαν να ανησυχούν με την εν εξελίξει ανοδική κίνηση και αύξησαν τις "short" θέσεις τους σε ΔΕΗ, Πειραιώς και Alpha Bank, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία από το δελτίο της Επ. Κεφαλαιαγοράς (!)
Όπως προαναφέρθηκε, ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 945,61 μονάδες (+4,44%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 938,51 (+3,66%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 942,06 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,05%.
Η κίνηση στην οποία επιδίδεται ο εν λόγω δείκτης, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, έχει αιφνιδιάσει όσους αναλυτές παρακολουθούν τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και οι οποίοι, όπως δήλωσαν στην στήλη, δεν περίμεναν τις "δοκιμαστικές πτήσεις", αλλά και το κλείσιμο, υψηλότερα των 940 μονάδων, χωρίς να έχει μεσολαβήσει, έστω, βραχυπρόθεσμη διόρθωση, ακόμα και αν το "short squeeze" συνεχίζει να δίνει "καύσιμα" αναρρίχησης.
Σε κάθε περίπτωση, αν ο εν λόγω δείκτης πετύχει κλεισίματα υψηλότερα των 947 μονάδων, βάζει σαν βραχυπρόθεσμο στόχο τις 975 - 1000 μονάδες, όμως από εκεί και ψηλότερα θα χρειαστούν "χειροπιαστές" ειδήσεις - εξελίξεις. Σημαντική η στήριξη στις 894 μονάδες, όπου συγκλίνουν ο απλός και ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 εβδομάδων.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, στην Φρανκφούρτη θα βρεθούν τα επόμενα 24ωρα οι Έλληνες τραπεζίτες, υπό την Ηγεσία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και θα συναντηθούν με την Ηγεσία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) αλλά και με Υψηλόβαθμα Στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με βασικό θέμα τα "stress tests". Επί της ουσίας, στα ραντεβού στη Φρανκφούρτη οι Διοικήσεις των Τραπεζών θα ενημερωθούν για το αποτέλεσμα των "stress tests".
"Στην περίπτωση που μία εκ των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών χρειασθεί κεφαλαιακή τόνωση, αυτή θα γίνει σε βάθος ικανοποιητικού χρόνου με ίδια μέσα", όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος.
Από τις συζητήσεις, πέραν των θετικών εξελίξεων στο μέτωπο των "τεστ αντοχής", δεν θα λείψουν, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τα αυστηρά μηνύματα από τους Επόπτες για την ανάγκη τήρησης μέχρι κεραίας του χρονοδιαγράμματος μείωσης των "κόκκινων" δανείων.
Η ταχεία αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποκτά μέγιστη σημασία, δεδομένου ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει για την ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων για τις Ελληνικές Τράπεζες, άποψη που δεν αποκλείεται να την αναφέρει για μία ακόμη φορά στην έκθεση για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας, την οποία θα δώσει στη δημοσιότητα αύριο.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "άλλο ένα δείγμα στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), ότι προβαίνουν στις απαραίτητες κινήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των 'κόκκινων' δανείων ετοιμάζονται να στείλουν οι συστημικές Τράπεζες. Στις αρχές Μαΐου αναμένεται να υπογραφεί, μεταξύ Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Εθνικής και της Ιταλικής Τράπεζας διαχείρισης προβληματικών assets, 'doBank', η σύμβαση διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι η 'doBank' αναδείχθηκε Προτιμητέος Επενδυτής στο σχετικό διαγωνισμό (project Solar), τον οποίο 'έτρεξε' για λογαριασμό του Διατραπεζικού Οργάνου, 'NPLs forum', η 'Oliver Wyman' στα τέλη της περσινής χρονιάς. Με βάση τους όρους του διαγωνισμού, οι Τράπεζες θα μεταβιβάσουν σταδιακά στη 'doBank' χαρτοφυλάκιο περίπου 2.000 προβληματικών δανείων, τα οποία έχουν λάβει 350 με 400 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις από τουλάχιστον δύο συστημικές Τράπεζες".
"Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα συζητήσουν μέτρα για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, στο περιθώριο των συναντήσεων στην Ουάσινγκτον αργότερα αυτή την εβδομάδα", δήλωσε στο Reuters ανώτατος Γερμανός Αξιωματούχος.
"Την Παρασκευή θα υπάρξει συνεδρίαση του επονομαζόμενου 'Washington Group', για να συζητηθούν θέματα όπως το πώς να προχωρήσουμε σε ότι αφορά την Ελλάδα", δήλωσε η Κυβερνητική πηγή.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "οι σημερινές, νεότερες, προβλέψεις του ΔΝΤ, όπως αποτυπώνονται στην ετήσια έκθεση 'World Economic Outlook', στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου, είναι αισθητά χαμηλότερες. Ο πήχης τίθεται στο 2% για φέτος και ακόμα χαμηλότερα, στο 1,8% το κρίσιμο 2019, ενώ ανεπισήμως μέσω των κατευθυντηρίων γραμμών κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος το Υπουργείο Οικονομικών έχει αναθεωρήσει το στόχο σε 2,3%. Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι και το Ευρωπαϊκό Σκέλος των Θεσμών προετοιμάζεται για καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων στην περιοχή του 1,9% με 2%".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας ότι "η βελτίωση του κλίματος στις τελευταίες συνεδριάσεις, λόγω των προσδοκιών ότι οι Τράπεζες θα περάσουν τα 'τεστ αντοχής' και δεν θα χρειαστούν άμεσα αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αναμένεται να διατηρηθεί, ενώ οι συναλλαγές παρουσιάζουν βελτίωση με "αστερίσκο" ότι η 'μερίδα του λέοντος' από πλευράς συναλλακτικής δραστηριότητας, αφορά τους τίτλους των τεσσάρων Τραπεζικών μετοχών.
Μεταφερόμενοι στις μη Τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου σχεδόν όλες συνέδραμαν στο "τράβηγμα" των βασικών δεικτών προς υψηλότερα επίπεδα, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν οι τίτλοι των Ελ. Πετρελαίων (+3,19%) και Μυτιληναίου (+3,01%).
Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, τα ανοδικά "καύσιμα" και η επιστροφή των αγοραστών ήλθε από τις θετικές εξελίξεις στην πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ (το 35% στα ΕΛΠΕ και το 21% στο ΤΑΙΠΕΔ).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, "σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, ζητήθηκε από την Κοινοπραξία εταιρειών 'Snam S.p.A.', 'Enagás Internacional S.L.U.' και 'Fluxys S.A.', η οποία υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά, να υποβάλει περαιτέρω βελτιωμένη οικονομική πρόταση, η οποία θα αξιολογηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και από τα Αρμόδια 'Οργανα της ΕΛΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του 'Euro2day.gr', η εν λόγω Κοινοπραξία προσέφερε 535 εκατ. ευρώ και η Κοινοπραξία των 'Regasificadora del Noroeste S.A.', 'Reganosa Asset Investments S.L.U.', 'S.N.T.G.N. Transgaz S.A.' και 'EBRD' προσέφερε 457 εκατ. ευρώ".
Η μετοχή των ΕΛΠΕ συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ έδωσε και ημερήσιο αγοραστικό σήμα (το "stop" στα 7,97 ευρώ). Επόμενη, σημαντική, αντίσταση, στα 8,60 ευρώ.
Επιστροφή των αγοραστών, μετά την απόλυτα βραχύβια διόρθωση, στον τίτλο της Μυτιληναίος, με αφορμή τα νέα υψηλά 7ετιας, για τις τιμές του Αλουμινίου.
Το "stop" στο ημερήσιο "long" είναι πολύ χαμηλά (8,50 ευρώ), αλλά θα ανέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.
Κίνηση με κλείσιμο υψηλότερα των 10,00 - 10,03 ευρώ, βάζει σαν επόμενο στόχο τα 10,30 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 9,46 ευρώ.
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο ΟΛΠ (+3,65%), πλησιάζοντας το ημερήσιο "stop short" που εντοπίζεται στα 16,56 ευρώ, ενώ άφησε πίσω του την ενδιάμεση αντίσταση στα 16,30 ευρώ.
"Κατηφορίζοντας" σε κεφαλαιοποιήσεις, τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι ΕΛΧΑ (+1,19%) και Cenergy (+1,58%), ενώ ο Άβακας (+1,35%) "γράφει" τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις.
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Υγεία (+0,11%), Ικτίνο (+5,26%), Περσέα (+1,23%), MIG (+2,76%), Intralot (+0,5%) και Ιντρακόμ (+2,05%).
Κοντά στα ιστορικά υψηλά τα Πλ. Κρήτης (+2,13%), επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα υψηλά ο Τζιρακιάν (+1,75%), ενώ ο Κυριακούλης "κατόρθωσε" με συνολικό όγκο 349 τεμ. να σημειώσει ημερήσιες απώλειες 18,10% (!)
Βελτίωσης συνέχεια, όσον αφορά την διαγραμματική απεικόνιση των βασικών δεικτών.
Ο Γενικός Δείκτης, σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, μετά τις 816 και 822, άφησε πίσω του και τις 832 μονάδες και πλέον η προσοχή μετατοπίζεται στην ζώνη 840 - 850. Όσο ο Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 797 μονάδων, οι "long" δεν έχουν λόγους ανησυχίας, με ενδιάμεση στήριξη στις 809 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,99%), η υπέρβαση, με κλείσιμο, των 2170 και 2182 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) θα φέρει θεαματική βελτίωση των δεδομένων και προϋποθέσεις για κλείσιμο του "gap" στις 2217 μονάδες.
Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, τα "stops", ανάλογα με το επενδυτικό προφίλ των παικτών, στις 2080, 2055 και 2030 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Σκηνικό μονιμότερης κίνησης του Γενικού Δείκτη, πάνω από τις 800 μονάδες, διαμορφώνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις, με αισθητή αύξηση της αξίας των συναλλαγών, χωρίς ωστόσο να φτάσει ακόμη τριψήφιο αριθμό ημερησίως και αδιάλειπτης ενδοσυνεδριακής επικράτησης των αγοραστών έναντι των πωλητών" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εμφάνισης θετικών καταλυτών στην Ελληνική Αγορά, σε συνδυασμό με τη θετική επιρροή της κίνησης των Διεθνών Αγορών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Έτσι, στο εσωτερικό αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γνωστοποιηθούν οι αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών για τα "stress tests" των συστημικών Τραπεζών, με την προσδοκία να μη υπάρξουν κεφαλαιακές ανάγκες για καμία από αυτές, δεδομένο που επιβεβαίωσε και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.
Πυροδοτήθηκε έτσι αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές του πολύπαθου κλάδου, ενώ είναι πιθανή ακόμη και η μετάπτωση της, χρόνια, αρνητικής πιστωτικής επέκτασης σε θετική εντός του 2ου εξαμήνου του έτους, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις επαναφοράς της Τραπεζοκεντρικής δομής του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, στα "ραντάρ" των Επενδυτών, με τους Επενδυτικούς Οίκους να σπεύδουν να αναβαθμίσουν τις τιμές στόχους !
Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι πρέπει να τηρηθεί μια πιο επιφυλακτική στάση γύρω από τον Τραπεζικό κλάδο, καθώς η απομείωση των "κόκκινων" δανείων θα απαιτήσει σημαντικό βάθος χρόνου, διαβρώνοντας τα υφιστάμενα "μαξιλάρια" και επαναφέροντας σε μελλοντικό χρόνο το ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών, ενώ δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί η στάση του ΔΝΤ επί του θέματος, η Σύνοδος του οποίου ξεκινά στις 22/4.
Από την άλλη πλευρά, θετική έκπληξη ήλθε από το προσφερόμενο τίμημα για τον ΔΕΣΦΑ, διαμορφώνοντας θετικές προσδοκίες για την εξέλιξη του "αφηγήματος" των Αποκρατικοποιήσεων Ενεργειακού ενδιαφέροντος, στο βαθμό που η εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος κλιμακωθεί για το 51% των ΕΛΠΕ, τις μονάδες της ΔΕΗ και το μειοψηφικό ποσοστό που θα προσφερθεί.
Θα πρόκειται για ένα ιδιαίτερο ισχυρό καταλύτη που θα διαμορφώσει προϋποθέσεις αγοραστικού ενδιαφέροντος και για άλλους κλάδους, επιδρώντας ευεργετικά και στο επιχειρηματικό περιβάλλον που συνεχίζει να παραμένει δυσμενές, ελέω της υπερφορολόγησης αλλά και των άλλων παθογενειών της Δημόσιας διοίκησης.
Παράλληλα, στο εξωτερικό περιβάλλον το σκηνικό της Συρίας συντηρεί τη γεωπολιτική ένταση και σκιάζει τις υψηλές επιδόσεις των αποτελεσμάτων των Τραπεζών του 1ου τριμήνου που δημοσιοποιήθηκαν.
Με την απειλή του Εμπορικού πολέμου να παραμένει και τον Τεχνολογικό κλάδο να δείχνει ευάλωτος, εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η μεταβλητότητα στις Διεθνείς Αγορές θα παραμείνει, καθώς μάλιστα η εποχή του "φθηνού χρήματος" θα δώσει σταδιακά τη θέση στη εποχή του "ακριβού".
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ωστόσο, δείχνει να επιδιώκει την αυτονόμησή του, καθοδηγούμενο από τους θετικούς εσωτερικούς καταλύτες που το κινούν τις τελευταίες ημέρες. Θα χρειασθεί να διατηρηθεί η προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό χωρίς παλινωδίες, σε συνδυασμό με την αποφυγή της επέλευσης "μαύρων κύκνων" από το εξωτερικό περιβάλλον, για να συνεχίσει την ανοδική "πτήση" του ο Γενικός Δείκτης προς τις 900 μονάδες, απευχόμενοι δυσάρεστες εκπλήξεις από παρορμητικούς Ηγέτες όπως ό Αμερικανός και ο Τούρκος Πρόεδρος και όχι μόνο.
"Το βέβαιο είναι ότι η πορεία των Αγορών θα συνεχίσει να είναι ένα 'συναρπαστικό αφήγημα' και το επόμενο διάστημα γεμάτο απρόβλεπτες εξελίξεις, κατάλληλο για επενδυτές που αρέσκονται στον υψηλό επενδυτικό κίνδυνο" τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex (+0,26%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-1,41%).
Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για Ευρώ και Χρυσό.
Ξεκινώντας από την Ασία, "οι Διεθνείς Επιχειρήσεις θα μπορούν να κατέχουν έως και το 51% των μετοχών σε Κοινές εταιρείες που αφορούν Επενδυτικά Κεφάλαια, χρεόγραφα, ή προθεσμιακά συμβόλαια", δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. Ο Zhou Guankhao είπε, σε συνέντευξη Τύπου, ότι "το πλαφόν αυτό θα καταργηθεί σταδιακά σε μία τριετία. Οι περιορισμοί για επενδύσεις σε Κινεζικές Τράπεζες και Χρηματοπιστωτικές Εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού θα αρθούν. Έπειτα από τρία χρόνια, οι Ξένοι Επενδυτές θα μπορούν να κατέχουν έως και το 51% των μετοχών σε Κοινές εταιρείες Ασφαλειών ζωής, ενώ το πλαφόν αυτό θα καταργηθεί σε μία πενταετία".
H Οικονομία της Κίνας, επεκτάθηκε με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό, ύψους 6,8% το πρώτο τρίμηνο. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ίδιος με το προηγούμενο τρίμηνο και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για επιβράδυνση.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο δείκτης για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο "ZEW", υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, φτάνοντας στις -8,2 μονάδες, στο πιο χαμηλό σημείο από το 2012. Τον Μάρτιο ήταν στις 5,1 μονάδες και οι εκτιμήσεις "έβλεπαν" ότι θα βρεθεί στο -1.
Η μηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου έδειξε ότι ο δείκτης για την τρέχουσα συγκυρία βρέθηκε στις 87,9 μονάδες σε σχέση με τις 90,7 που ήταν τον προηγούμενο μήνα και ενώ δημοσκόπηση του Reuters έκανε λόγο για 88 μονάδες.
Με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων, περίπου, τριών ετών αυξάνονται οι μισθοί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ετήσια ανάπτυξη μισθών, εξαιρουμένων των μπόνους, επιταχύνθηκε στο 2,8%, τους τρεις τελευταίους μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία. Ο πληθωρισμός την ίδια περίοδο ήταν στο 2,9% και προβλέπεται να υποχωρήσει προς το 2% φέτος.
Η απασχόληση έφτασε σε ρεκόρ, καθώς η Οικονομία πρόσθεσε 55.000 θέσεις εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 4,2%, στο πιο χαμηλό σημείο από το 1975, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της Bank of England.
Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού", η κατασκευή νέων κατοικιών σημείωσε άνοδο το Μάρτιο, μετά από μεγάλη πτώση το Φεβρουάριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 1,9% τον προηγούμενο μήνα. Ο συνολικός αριθμός διαμορφώθηκε στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,319 εκατ. κατοικιών. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι θα διολισθήσουν στις 1,262 εκατ.
H βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 0,5% τον Μάρτιο, μετά από άνοδο 1% τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα κινηθεί υψηλότερα κατά 0,4%. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,3%.
Επιστροφή στο ΧΑ
"Η Ελλάδα θα βρίσκεται στο επίκεντρο τους επόμενους μήνες, καθώς το πρόγραμμα αναπροσαρμογής της Χώρας λήγει τον Αύγουστο", γράφει η Fitch στην τελευταία σύνοψή της για τις Οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης.
Ο Οίκος θεωρεί πως τόσο η Ελλάδα όσο και οι Δανειστές της θα στοχεύσουν σε μια "υβριδική καθαρή" έξοδο από το πρόγραμμα. Αυτή δεν θα περιλαμβάνει προληπτική γραμμή πίστωσης, όμως θα συνοδεύεται από σημαντικούς όρους πολιτικής.
"Η Ελλάδα ετοιμάζεται να εξέλθει από το πρόγραμμα. Η οικονομική δραστηριότητα ενισχύεται σταδιακά, λόγω του θετικού οικονομικού περιβάλλοντος και της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης, που οφείλεται στην ομαλή εφαρμογή του προγράμματος και την προοπτική ολοκλήρωσής του. Η Χώρα πλέον πρέπει να ξεκινήσει την πορεία ανάκαμψης", αναφέρει η BNP Paribas σε έκθεσή της.
Αν και οι Οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την ελληνική οικονομία, το αξιόχρεο θα παραμείνει σε κατηγορία "speculative" (κερδοσκοπίας). Κατά συνέπεια, είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ μόνο με βάση το "waiver", το οποίο όμως θα λήξει όταν τελειώσει το πρόγραμμα.
Αυτός είναι και ο λόγος, θυμίζει η BNP Paribas, που ο Γ. Στουρνάρας υποστηρίζει την επιλογή μιας προληπτικής γραμμής στήριξης για την επόμενη ημέρα από τη λήξη του προγράμματος, καθώς αυτή θα επέτρεπε τη διατήρηση του "waiver", διευκολύνοντας μελλοντικές εκδόσεις χρέους.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμε με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 838,55 μονάδες (+2,15%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 835,78 (+1,82%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 836,94 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,96%.
Ο τζίρος "σκαρφάλωσε" στα 80,9 εκατ., από τα οποία τα 4,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΜΟΗ).
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Grivalia και στο υψηλό ημέρας οι ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 86 ανοδικές μετοχές, έναντι 43 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι "άκουσαν το κουδούνι κλεισίματος" με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.
---ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν ακόμα περισσότερο τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη.
Ευδιάκριτη η μείωση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (84.469 συμβόλαια).
Στα 6.274 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.393 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.760, 3.407 για τον Απρίλιο, 3.326 για τον Μάιο και 27 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.155) κινήθηκε μεταξύ 2.115,25 και 2.160 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Alpha Bank, 101.000 Eurobank, 254.000 Τρ. Αττικής), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.943), Εθνική (44.535), MIG (6.899), Alpha Bank (8.141), Πειραιώς (9.255), ΔΕΗ (866), Μυτιληναίο (1.065), Ελλάκτωρα (487), Intralot (333), ΟΠΑΠ (168), Viohalco (401), ΑΔΜΗΕ (201), Τρ. Αττικής (235), Ελ. Πετρέλαια (141), ΟΤΕ (510), ΓΕΚ (407), Cenergy (118), Jumbo (127).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 82.255, Eurobank 37.555, Εθνική 184.872, Alpha Bank 20.161, Πειραιώς 18.270, Intralot 10.474, ΔΕΗ 10.231, Ελλάκτωρα 10.132.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 1,80% | 2018-04-10 |
Marshall Wace LLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,58% | 2018-04-12 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,60% | 2018-03-23 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,79% | 2018-04-11 |
Oceanwood Capital ManagementLLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,70% | 2018-01-10 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 0,91% | 2018-04-10 |
Oceanwood Capital Management LLP | ALPHA BANK SA | 0,81% | 2018-04-04 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 14.122.802 τεμ., (από 14.122.802 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 101.084.968 τεμ. (101.084.968), Πειραιώς 16.283.929 τεμ. (16.133.929), ΔΕΗ 5.417.023 τεμ. (5.417.023), Eurobank 23.586.343 τεμ. (26.866.343).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.