Κατά το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, μεταξύ άλλων, η στήλη ανέφερε: "εννοείται ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί η Τραπεζική αναρρίχηση, η τάση μπορεί να ανεβάσει στροφές από το "short covering" που θα ακολουθήσει, κάτι που θα επιβεβαιωθεί από την σημαντική αύξηση του τζίρου".
Αυτό ακριβώς συνέβη στη σημερινή συνεδρίαση, έστω και αν ο τζίρος του ημιώρου (8,5 εκατ.) και της πρώτης ώρας (12 εκατ.) άφηνε υποσχέσεις για κάτι σημαντικά καλύτερο.
Σε κάθε περίπτωση, ο σημερινός τζίρος ήταν ο υψηλότερος του τελευταίου διμήνου, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 28/9 (95,581 εκατ.).
Από εκεί και πέρα, αξίζει υποσημείωσης ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε "πενταρέ" ανοδικών συνεδριάσεων, με αθροιστικά κέρδη 2,52% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων, με αθροιστικά κέρδη 12,48%, έστω και αν και οι δύο υποχώρησαν αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.
Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ρεκόρ πενταμήνου, καθώς πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις είχε να "δει" από το διάστημα 8/6 έως και 14/6, ενώ οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απέσπασαν το 59% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Με τα παραπάνω δεδομένα, η ανάλυση "υποχρεώνεται" να ξεκινήσει από τον Τραπεζικό κλάδο, ο κλαδικός δείκτης του οποίου με το κλείσιμο υψηλότερα των 732 μονάδων, θα ανοίξει βηματισμό προς την επόμενη αντίσταση των 768 μονάδων, με απώτερο στόχο τις 780 μονάδες, υπέρβαση των οποίων θα αλλάξει επί το θετικότερο την διαγραμματική του εικόνα.
Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν το σημερινό "gap" στις 688,96 - 698,25 μονάδες, είναι "gap" εκκίνησης, ή "gap" εκτόνωσης, στον απόηχο της είδησης για την ικανοποιητική κάλυψη του swap, αλλά και της εκκίνησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 753,71 μονάδες (+10,06%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 732,97 (+7,03%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 729,36 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 6,5%
Η μετοχή της Alpha Bank (+3,23%) κατέγραψε ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 1,68 ευρώ (+8,39%), της Εθνικής (+7,29%) στα 0,269 ευρώ (+8,91%), της Eurobank (+10,74%) στα 0,687 ευρώ (+15,27%) και της Πειραιώς (+8,65%) στα 2,32 ευρώ (+11,54%).
Για τους επιμέρους Τραπεζικούς τίτλους και αν συνεχιστεί η "βόρεια" κίνηση, για την Alpha Bank η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 1,62 και 1,76 ευρώ, για την Εθνική στα 0,268 και 0,275 ευρώ, για την Eurobank στα 0,69 ευρώ και για την Πειραιώς στα 2,33 και 2,66 ευρώ.
Θετική η αντίδραση και στην Αγορά ομολόγων, με ταυτόχρονη υποχώρηση των αποδόσεων. Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του 2ετους υποχωρεί στο 2,92% και του 10ετους στο 5,38%.
"Η συναλλακτική βελτίωση και οι αυξημένοι θετικοί καταλύτες, με σημαντικότερο την προσδοκία τεχνικής συμφωνίας (SLA) στις 4 Δεκεμβρίου, διαμορφώνουν προϋποθέσεις επιτάχυνσης της συντελούμενης ανοδικής αντίδρασης στο Χρηματιστήριο. Προσδοκάται περαιτέρω συναλλακτική αναβάθμιση, με συνέχιση της ανοδικής κίνησης για τον Γενικό Δείκτη" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να προσμετρηθούν στην επικείμενη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) τα πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων, για τη διετία 2018 - 2019, τα οποία έχουν υποβάλει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό οι εγχώριες συστημικές Τράπεζες, λαμβάνοντας την έγκρισή του. Εφόσον η συζήτηση κλείσει θετικά για τις Τράπεζες, θα αποτελέσει ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς οι στόχοι προβλέπουν μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs), κατά σχεδόν 32 δισ. ευρώ, τη διετία 2018 - 2019. Αν, σύμφωνα με αναλυτές, η παραπάνω μείωση συνυπολογισθεί, κατά τη Διαδικασία Εποπτικής Αξιολόγησης (SREP), θα προσφέρει ένα υπολογίσιμο 'μαξιλάρι' ασφαλείας στις Τράπεζες. Με δεδομένο, πάντως, ότι η συζήτηση για τις παραμέτρους της άσκησης προσομοίωσης και το τι θα προσμετρηθεί στο SREP έχει πολύ δρόμο μπροστά της, οι τραπεζίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα συγκρατημένοι".
Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του swap από τα οποία προκύπτει ότι το ποσό που έχει δοθεί για ανταλλαγή ανέρχεται σε 25,47 δισ. ευρώ, έναντι ενός συνολικού ποσού που αφορούσε η πρόταση οριακά χαμηλότερο των 30 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας θα εκδοθούν πέντε νέες σειρές ομολόγων συνολικού όγκου 25,75 δισ. ευρώ.
Τα πέντε νέα ομόλογα που θα προκύψουν από την ανταλλαγή θα εμφανιστούν στις πλατφόρμες και στην Ηλεκτρονική Αγορά τίτλων του ΗΔΑΤ στις 5 Δεκεμβρίου και τα ομόλογα θα διέπονται από Αγγλικό Δίκαιο.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, εκτιμώντας προς στο επίκεντρο της προσοχής των traders θα παραμείνουν οι Τραπεζικές μετοχές, όμως οι "ακραίες" μεταβολές σαν τις σημερινές, ασφαλώς και αυξάνουν το δέλεαρ κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, τουλάχιστον για τα χαρτοφυλάκια που τοποθετήθηκαν στα πρόσφατα χαμηλά.
Επιπλέον η αυριανή ημέρα θα είναι η τελευταία με την υπάρχουσα σύνθεση των δεικτών MSCI και οι αναλυτές περιμένουν αύξηση της μεταβλητότητας, έστω και αν δεν περιλαμβάνονται αλλαγές στους Ελληνικούς τίτλους, όσον αφορά τον MSCI Standard.
Τον Τραπεζικό "ενθουσιασμό" δεν έδειξε να συμμερίζεται ο μη Τραπεζικός 26αρης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως οι τίτλοι των Folli Follie Group (+4,96%) και Ελλάκτωρα (+5,26% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που κατάφεραν να ξεχωρίσουν από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα.
Για την μετοχή της ΦΦΓΚΡΠ που συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, προσπαθώντας να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά 21 μηνών, η κίνηση υψηλότερα των 15,20 ευρώ σηματοδότησε το "intraday stop" στο "short". Επόμενη, κοντινή, αντίσταση στα 15,80 ευρώ.
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Ελλάκτωρα, Ο τίτλος έδωσε αγοραστικό σήμα με την υπέρβαση των 1,54 ευρώ, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η αντίδραση δεν είναι, απλά, για την δημιουργία "μαξιλαριού", εν όψει "υποχρεωτικών" πωλήσεων από Θεσμικά χαρτοφυλάκια λόγω επικείμενης εξόδου της μετοχής από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (18/12).
Για ακόμα μία συνεδρίαση, έκανε επίδειξη "ισχύος" ο Ξένος πωλητής στην Jumbo (-1,60%), με τον τίτλο να δείχνει ότι θέλει να επαναπροσεγγίσει το χαμηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους στα 12,63 ευρώ (20/11). Η μετοχή παραμένει σε ημερήσιο "short", όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 13,90 ευρώ.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, η επικείμενη είσοδος της Τέρνα Ενεργειακή (+0,92%) έχει δώσει οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις και μία, μόλις, πτωτική, στις τελευταίες εννέα, με τον τίτλο να κλείνει σε νέα υψηλά τρέχοντος έτους, κινούμενος προς υψηλά τετραετίας.
Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ευρ. Πίστη (+2,65%) με χαμηλές συναλλαγές, επιμένει πλαγιοανοδικά ο Νηρέας (+2,12%), ενώ "ντουμπλάρισε" τις πτωτικές συνεδριάσεις ο Κέκροπας (-4,07%), εν όψει εισόδου των νέων μετοχών (4/12).
Παρά τις ενδείξεις "κόπωσης" συνεχίζουν οι αγοραστές στην Frigoglass (+5,67%), η επανεμφάνιση αγοραστών στον Περσέα (+16,67%) ίσως να σηματοδοτεί εξελίξεις στον κλάδο των Ιχθυοκαλλιεργειών, ενώ η Autohellas (+3,52%) απέχει μία ανάσα από τα υψηλά τρέχοντος έτους, που είναι και ιστορικά υψηλά.
Αν και οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. υποχώρησαν αισθητά από τα υψηλά ημέρας, δεν μπορεί να μην υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε πόντους στους "buyers".
Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,7%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, έκλεισε το "gap" στις 1904 - 1919 μονάδες. Επόμενη αντίσταση το 1952 με το 1926 - 1921 κοντινή επιθετική στήριξη. "Intraday position long" με "stop" τις 1870 μονάδες.
Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε και έκλεισε στην "πονηρή" περιοχή των 1925 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Αν συνεχίσει ανοδικά, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 1949 μονάδες.
Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 725 - 727 και οριακά υψηλότερα των 738 μονάδων, που ήταν το επόμενο, τεχνικά, ζητούμενο.
Ιδιαίτερα κρίσιμη η επόμενη αντίσταση στις 744 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), ενώ ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών εντοπίζεται στις 735 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Το εντυπωσιακό 'ράλι' του Τραπεζικού κλάδου, αλλάζει άρδην τις βραχυπρόθεσμες τεχνικές ισορροπίες της Αγοράς και απομακρύνει προς το παρόν τους 'short' από 'τη θέση του οδηγού" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.
Με μία πρώτη ματιά, οι επενδυτές φαίνεται να χαιρετίζουν την επιτυχία του swap ομολόγων, που τονώνει την εμπορευσιμότητα των τίτλων που εκδόθηκαν στα πλαίσια του PSI.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η πορεία των τιμών των Τραπεζικών μετοχών απεικόνισε τη δυσαρέσκεια των Επενδυτών απέναντι στο ενδεχόμενο αυτές να χρειαστούν γενναίες κεφαλαιακές ενισχύσεις το 2018 και αυτούς να καλούνται να βάλουν (και πάλι) το χέρι στην τσέπη για να τις στηρίξουν.
Μέχρι την ολοκλήρωση των "τεστ αντοχής", την ανάλυση των επιπτώσεων που θα έχει η εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων και με δεδομένο ότι χρειάζονται απτά δείγματα αποτελεσματικής αναδιάρθρωσης των δανειακών χαρτοφυλακίων του κλάδου, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τον Τραπεζικό δείκτη θα είναι αρκετά "θολή" και αναμένουμε ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.
Η οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον Τραπεζικό κλάδο είναι, με τα υπάρχοντα δεδομένα, αν μη τι άλλο, ιδιαίτερα παρακινδυνευμένη. Στις επόμενες συνεδριάσεις θα φανεί αν το σημερινό άλμα του Τραπεζικού δείκτη έχει "δυνατά πόδια", ή αν απέκτησε τόσο momentum με τη βοήθεια του "window dressing", ενόψει και του αυριανού μηνιαίου κλεισίματος.
Η Ελληνική Οικονομία, παρά την υποχώρηση του "country risk", δεν επιδεικνύει αντανακλαστικά "πιεσμένου ελατηρίου", ως θα όφειλε μετά από τόσα χρόνια ύφεσης. Το μέγεθος των όποιων μακροοικονομικών βελτιώσεων δεν είναι δυστυχώς τέτοιο που θα οδηγήσει συνειρμικά τους επενδυτές σε προσδοκίες για ανώτερη των προσδοκιών βελτίωση, στην ποιότητα του ενεργητικού των Τραπεζικών Ιδρυμάτων.
Από πλευράς τεχνικής ανάλυσης και σύμφωνα με την άποψη του κ. Στεριώτη (Nuntius Sec.) ο Γενικός Δείκτης στηρίζεται από τις 700 μονάδες, με τον στόχο των αγοραστών να είναι η προσέγγιση των 770 μέσα στο επόμενο διάστημα. Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση τα αντίστοιχα επίπεδα βρίσκονται στις 1.830 και στις 2.030 μονάδες.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα Χρηματιστήρια να δείχνουν ψύχραιμα στην νέα πυραυλική δοκιμή της Β. Κορέας. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,49%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-0,19%).
Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Μικρά κέρδη για Ευρώ και Πετρέλαιο, υποχωρεί χαμηλότερα ο Χρυσός.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, βελτιωμένο εμφανίζεται το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τον δείκτη να αυξάνεται στο 114,6, από 114,1 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν, όσο προέβλεπαν οι αναλυτές. Ωστόσο, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος κινήθηκε χαμηλότερα των προβλέψεων, καθώς διαμορφώθηκε στο 1,49, από 1,44 τον προηγούμενο μήνα, έναντι του 1,53 που ανέμεναν οι αναλυτές.
Την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Xavier Rolet ανακοίνωσε το London Stock Exchange, μετά τη σύγκρουση του Χρηματιστηρίου με κορυφαίο μέτοχο, που είχε ως αποτέλεσμα να παρέμβει η Τράπεζα της Αγγλίας. Ο πρόεδρος του LSE, Donald Brydon, έχει αφήσει να εννοηθεί πως δεν θα θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή στην ετήσια γενική συνέλευση του 2019, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου, ενώ ο διευθύνων οικονομικός σύμβουλος David Warren θα αντικατστήσει προσωρινά τον κ. Rolet. Το Βρετανικό Χρηματιστήριο βρίσκεται σε μια δύσκολη περίοδο, λόγω του "Brexit", ενώ κινδυνεύει να χάσει μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων εκκαθάρισης Παραγώγων, που θα μεταφερθούν στην Ευρώπη.
"Η ανάπτυξη της Γερμανικής Οικονομίας, τα τελευταία οκτώ χρόνια, αυξάνει την πιθανότητα να υποτιμήσουν οι Επενδυτές και τα Νοικοκυριά τον οικονομικό κίνδυνο, κάνοντας έτσι την Οικονομία πιο ευάλωτη", σύμφωνα με όσα ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, σήμερα.
O πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν το Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η ισχυρή άνοδος στις τιμές της Ενέργειας και των Τροφίμων οδήγησαν τον πληθωρισμό στο 1,8%, από 1,5% τον Οκτώβριο. Το νούμερο ήταν υψηλότερο από το 1,7% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, "τα ρίσκα στην οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης παραμένουν συγκρατημένα, καθώς η Ένωση υποστηρίζεται από την οικονομική επέκτασή της, ακόμη και αν συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια σειρά από 'αδυναμίες".
Όπως σημειώνει το Reuters, "με 18 συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής ανάπτυξης, η Ευρωζώνη είναι στην καλύτερη πορεία της δεκαετίας και οι δείκτες δείχνουν ότι η επέκτασή της φτάνει, επιτέλους, στα Περιφερειακά Έθνη, σε μία δυνητική επανεκκίνηση της καθυστερημένης σύγκλισης".
"Οι κορυφαίες 'αδυναμίες' περιλαμβάνουν απότομη επανεκτίμηση του Παγκόσμιου premium κινδύνου, αδύναμη Τραπεζική κερδοφορία, ανανεωμένες ανησυχίες για το Δημόσιο χρέος και κίνδυνο ρευστότητας στον μη Τραπεζικό οικονομικό τομέα", σύμφωνα με την έκθεση.
Αλλάζοντας Ήπειρο, η Αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό το τρίτο τρίμηνο από ότι είχε εκτιμηθεί αρχικά, καθώς η αύξηση των επενδύσεων των Επιχειρήσεων σε αποθέματα και εξοπλισμό αντιστάθμισε την κάμψη των καταναλωτικών δαπανών.
Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε κατά 3,3% το τρίτο τρίμηνο, έναντι αρχικής μέτρησης 3,1%. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2014 και υψηλότερο από το 3,1% του δεύτερου τριμήνου. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η μέτρηση για το ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 3,2%, από το 3,1%.
Οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών ανέκαμψαν τον Οκτώβριο. Με βάση τα στοιχεία της Αμερικάνικης Ένωσης Μεσιτών (NAR), ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων σημείωσε άνοδο 3,5% στις 109,3 μονάδες, από 105,6 μονάδες το Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 1%. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η άνοδος του Νοεμβρίου είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων οκτώ μηνών.
"H παρατεταμένη 'bull market' στις μετοχές, τα ομόλογα και την πίστωση έχει οδηγήσει ένα δείκτη της μέσης αποτίμησης στο υψηλότερο επίπεδο από το 1900", προειδοποιεί η Goldman Sachs.
Οι αναλυτές της Επενδυτικής Τράπεζας εκτιμούν πως, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες περιορίζουν την ποσοτική χαλάρωση, οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν σε όλα τα στοιχεία ενεργητικού μεσοπρόθεσμα. Ένα λιγότερο πιθανό σενάριο μπορεί να περιλαμβάνει απότομη πτώση. Οι αποτιμήσεις των μετοχών και των ομολόγων θα δεχθούν και οι δύο πλήγμα.
"Ο χαμηλός πληθωρισμός έχει επικρατήσει στην τρέχουσα περίοδο, όπως είχε συμβεί και τις δεκαετίες του 1920 και του 1950. Αλλά μια αύξηση του πληθωρισμού θα πλήξει τόσο τις μετοχές όσο και τα ομόλογα, ακόμα και αν δεν συνοδεύεται από ύφεση", προειδοποιούν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Επιστροφή στο ΧΑ
Ουδέτερη σύσταση και τιμή - στόχο τα 3,75 ευρώ διατηρεί η Goldman Sachs για την Πειραιώς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ' 3μηνου, σημειώνοντας ότι η Τράπεζα αύξησε σημαντικά τις προβλέψεις της, ενώ υπάρχει βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού με αρνητικό ρυθμό σχηματισμού NPEs και NPLs.
Η Bank of America Merrill Lynch διατηρεί τη σύσταση υποαπόδοσης με τιμή - στόχο τα 2,31 ευρώ ανά μετοχή, ενώ χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα μικτά, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ζημίες 13 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα από τόκους να είναι κατά 1% χαμηλότερα, σε τριμηνιαία βάση και κατά 5% χαμηλότερα σε ετήσια βάση.
Η KBW χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της Πειραιώς ανάλογα των προβλέψεων. Τονίζει ότι συνεχίστηκε η πρόοδος στη βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων και του χαρτοφυλακίου. Παράλληλα αναφέρει ότι οι προμήθειες κινήθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων, καθώς ανήλθαν στα 127 εκατ., έναντι εκτιμήσεων της KBW για 84 εκατ. στο εννεάμηνο.
Ο Διεθνής Οίκος διατηρεί την τιμή - στόχο των 2,75 ευρώ και τη σύσταση "market perform" για τη μετοχή της Τράπεζας.
Από την πλευρά της η Citigroup επαναδιατυπώνει την τιμή - στόχο των 3,1 ευρώ και τη σύσταση "neutral" για τον τίτλο της Πειραιώς. Ξεχωρίζει τις καλές επιδόσεις των προμηθειών, αλλά και τη μείωση των δαπανών που καταγράφηκε. Παράλληλα τονίζει τη στόχευση της διοίκησης για θετικό τελικό αποτέλεσμα το 2017, αλλά και την πρόβλεψη για αυξημένα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων το επόμενο έτος. Ο Διεθνής Οίκος επισημαίνει ακόμη την αύξηση των καταθέσεων σε τριμηνιαίο επίπεδο, αλλά και την περαιτέρω μείωση των κεφαλαίων από τον ELA.
Η Moody's έθεσε σήμερα αξιολόγηση "B3" στη δεύτερη σειρά καλυμμένων με ενυπόθηκα δάνεια ομολόγων που αναμένεται να εκδώσει η Alpha Bank. Η έκδοση αναμένεται στο 1 δισ. ευρώ.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 742,64 μονάδες (+2,27%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 738,12 (+1,65%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 738,31 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,67%.
Ο τζίρος έφθασε στα 72,2 εκατ., από τα οποία τα 3,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΓΡΙΒ), ενώ άλλαξαν χέρια 85284704 τίτλοι, από τους οποίους οι 79523526 στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Από τις μετοχές του FTSE, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΤΤ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΦΦΓΚΡΠ. Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΔΜΗΕ και ΤΙΤΚ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Grivalia, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια και ΟΠΑΠ και στο χαμηλό ημέρας οι ΟΤΕ και Σαράντης.
Θα μπορούσε να είναι σημαντικά καλύτερη, όσον αφορά την αναλογία, η τελική εικόνα με 64 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, ενώ για 15 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.
-----ΧΠΑ
Το σχόλιο Παραγώγων δεν αναρτήθηκε, καθώς δεν εκδόθηκε το ΗΔΤ, λόγω τεχνικού προβλήματος στο site του Χρηματιστηρίου "helex.gr" το οποίο δεν είχε αποκατασταθεί μέχρι τις 22.00.