Συνεδρίαση προεξόφλησης με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, με αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις για τους αγοραστές και προσδοκίες πως κάπως μπορεί να βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά.
Επιφυλακτικές, επιλεκτικές οι κινήσεις των traders και των επενδυτών, κατά μείζονα λόγο στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση αλλά δευτερευόντως σε ένα μικρό μέρος της μεσαίας - χαμηλότερης, όπου το τελευταίο διάστημα έχουν ενεργοποιηθεί και πάλι ορισμένα εγχώρια επενδυτικά σχήματα, επαγγελματίες της αγοράς.
Στις ενέργειες των αγοραστών, αρωγός οι ευρωπαϊκές αγορές αλλά πρωτίστως οι εξελίξεις σε διάφορα ανοιχτά μέτωπα, από την έκβαση των οποίων θα μπορούσε να διαμορφωθεί κλίμα και τάση.
Στην Ευρώπη, στην πλειονότητα των κύριων χρηματιστηρίων οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο, οι δείκτες κινούνται ανοδικά, με μικρότερο (DAX με 0,36% στις 13.046) ή μεγαλύτερο (ENX με 1,17% στις 544 μονάδες) ποσοστό.
Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ οι αγοραστές, μετά από ένα αρχικό διστακτικό πρώτο 10λεπτο, ανέβασαν τον πήχη λίγο υψηλότερα, εστιάζοντας στον τραπεζικό κλάδο καθώς είναι αυτός που κυρίως επηρεάζεται από τις εξελίξεις (swap, πλειστηριασμοί, SLA, αξιολόγηση κ.λπ.), συνακόλουθα σε συγκεκριμένα blue chips.
Σταθερά πάνω από τις πρώτες κρίσιμες τιμές των 725/726 ο ΓΔ, των 680 ο ΔΤΡ και των 1.900 μονάδων ο FTSE25.
Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, πρόκειται για μία τυπική κίνηση προεξόφλησης, μάλλον μέτριων συναλλαγών - τζίρου, που θα μπορούσε να έχει συνέχεια από τη στιγμή που θα επιβεβαιώνονταν οι προσδοκίες, αλλά σε ενδεχόμενη διάψευσή τους θα πυροδοτούσε μία γενναία διόρθωση.
Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος (παρατίθεται το διάγραμμα του δείκτη), με τον ΔΤΡ να υπερβαίνει από νωρίς τις 680 μονάδες (ελάχιστη προϋπόθεση για τους long), με τις δύο από τις τέσσερεις μετοχές να καλύπτουν σε μεγαλύτερο βαθμό (η Alpha Bank) και σε μικρότερο (η Εθνική) τις τεχνικές προδιαγραφές. Αποτέλεσμα της καλής εικόνας αρχικά αυτών των δύο, στη συνέχεια των Eurobank και Πειραιώς, η υπέρβαση των 680 μονάδων.
Τεχνικά, όπως φαίνεται και από το διάγραμμα, ζητούμενο για τον ΔΤΡ είναι η κατοχύρωση των 681, θυμίζοντας πως είναι σε θέση short εδώ και τρεις μήνες, από τα επίπεδα των 1.047 μονάδων.
Αναλυτικότερα για τις τέσσερεις μετοχές του δείκτη, για την Alpha σήμα long δίνεται πάνω από το σημείο make or break του 1,53 ευρώ, για την ΕΤΕ με την υπέρβαση του 0,25, για τη Eurobank σήμα long πάνω από το 0,528 (η μετοχή είναι short από το 0,98 ευρώ) και με την Πειραιώς πάνω από τα 2,08 ευρώ (ωριαίο κλείσιμο) και 2,16 (για ημερήσιο).
Ωστόσο, πέραν των τραπεζών συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές συνεχίζονται να γίνονται σε μετοχές εισηγμένων, που είναι στα χαρτοφυλάκια ξένων funds. Πρακτικά το τελευταίο διάστημα ξένα funds που «κλείνουν βιβλία» μέχρι τη συνεδρίαση της Πέμπτης ρευστοποιούν καθημερινά θέσεις τους σε μετοχές του δείκτη. Ενδεικτική η περίπτωση του FF Group (σχετική αναφορά μας χθες στον Εκηβόλο), του ΤΙΤΑΝα, της ΜΟΗ ή της Jumbo (που σήμερα ταλαιπωρείται με πωλήσεις μέχρι 3,91% χαμηλότερα.
Οι ίδιοι χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πέμπτης θα αμβλυνθούν οι πιέσεις και θα αυξηθούν οι κινήσεις αγοραστών ενόψει του Δεκεμβρίου.
Προσώρας αντιδρούν οι τράπεζες, ταλαιπωρούνται τα blue chips, με ενδεικτικό το ότι από τις 21 μη τραπεζικές με θετικό πρόσημο κινούνται μόλις έξι μετοχές: FF Group (πιθανότατα ολοκληρώθηκαν οι πωλήσεις των funds, η αγορά περιμένει τα αποτελέσματα τριμήνου), Μυτιληναίος (σταθερά πάνω από τα 9 ευρώ), ΟΛΠ (με λιγοστές συναλλαγές), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (η αγορά προεξοφλεί εξελίξεις), ΔΕΗ (σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ), Lamda Development (εν αναμονή για Ελληνικό).
Θετική η σχέση ανοδικών/πτωτικών, στις 52/36 μετοχές, με μεγαλύτερη απόδοση για Σελόντα - Νηρέα, Χαλκόρ, Ελτράκ κ.ά. Στις 14:40 ο τζίρος ήταν στα 23,7 εκατ. ευρώ.