Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα κρίσιμα μέτωπα της εβδομάδας

Η επιστροφή των Θεσμών, οι πλειστηριασμοί και το αποτέλεσμα του swap θα καθορίσουν εν πολλοίς την τάση. Κρίσιμες και οι ειδήσεις που θα έρθουν από τη Γερμανία για το σχηματισμό κυβέρνησης. Οι μετοχές που προτιμώνται για «stock picking».

ΧΑ: Τα κρίσιμα μέτωπα της εβδομάδας

Εβδομάδα καμπής η τελευταία του Νοεμβρίου, με τον Δεκέμβριο να ξεκινά (και) χρηματιστηριακά την προσοχή Παρασκευή.

«Ενθαρρυντική» η τελευταία εβδομάδα, καθώς χαρακτηρίστηκε από την ανατροπή των δυνάμεων με τους αγοραστές να αναλαμβάνουν τα ηνία και να "γυρίζουν" τους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες στο συν, σε εβδομαδιαία μέτρηση, καθώς σε μηνιαία προεξάρχοντος του τραπεζικού ακόμη "μετρούν" ζημιές.

Στις 723,18 ο ΓΔ με θετικό πρόσημο 1,50% σε εβδομαδιαίο, αλλά αρνητικό 1,90% σε μηνιαίο, στις 653,55 ο ΔΤΡ με συν 1,89% αλλά σωρευτικές απώλειες 10,82%, ενώ ο FTSE25 στις 1.880,74 σημειώνει αποδόσεις αντίστοιχες με του ΓΔ, καταδεικνύοντας για ακόμη μία εβδομάδα την διαφοροποίηση τραπεζικού- μη τραπεζικού μέρους του ΧΑ. Μέσος ημερήσιος τζίρος στα περίπου 55 εκατ. στα ίδια μεγέθη με της προηγούμενης εβδομάδος.

Πλέον το ΧΑ έχει βρεθεί σε σημείο καμπής, με τις εξελίξεις στην Γερμανία να επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την στάση των traders και όσων κινούνται βραχυπρόθεσμα με ορίζοντα μέχρι και το "κλείσιμο" της Πέμπτης.

Εάν τα νεότερα είναι προς την κατεύθυνση της προοπτικής σχηματισμού κυβέρνησης στο Βερολίνο τότε πιθανότατα ο μήνας θα μπορούσε να κλείσει με θετικό πρόσημο για ΓΔ και FTSE25. Για τον ΔΤΡ θα πρέπει να έρθουν τα... κάτω- πάνω, καθώς ο δείκτης έχει απώλειες 10,82% σε "μέτρηση" μηνός.

Η κινητικότητα στον κλάδο υγείας (με την προσφορά Αποστολόπουλου για το ΥΓΕΙΑ να λειτουργεί σαν θρυαλλίδα εξελίξεων), τα θετικότερα νέα από το τραπεζικό μέτωπο, η διαφαινόμενη λύση στο θέμα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων (ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε και στο Χρηματιστήριο Ενέργειας), και τα καλά αποτελέσματα σημαντικών ομίλων, επιχειρήσεων συνέβαλαν στην αναστροφή του κλίματος, την επανεργοποίηση των αγοραστών και την οπισθοχώρηση των πωλητών.

Ωστόσο δύο ήταν και παραμένουν τα... κλειδιά της τάσης, κατ΄ αρχήν βραχυπρόθεσμα, η Γερμανία και ο τραπεζικός κλάδος.

Για το μεν πρώτο η Μαρίνα Μάνη το Σάββατο ανέλυσε τις τελευταίες εξελίξεις με «τον Τσίπρα να συμβουλεύει τον Σουλτς και να... δέχεται συγχαρητήρια από την Μέρκελ». Το αν αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην επίτευξη ενός SLA εν όψει του Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι επιστρέφουν οι Θεσμοί στην Αθήνα, προφανώς θα λειτουργούσε υπέρ των αγοραστών.

Για το δε δεύτερο, η οπισθοχώρηση ΕΚΤ και SSM όσον αφορά στο θέμα της μετάθεσης της εφαρμογής της σχετικής οδηγίας για τον σχηματισμό προβλέψεων επί νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με την ενημέρωση των ξένων αναλυτών/διαχειριστών από τις Eurobank και Εθνική δημιούργησαν κλίμα υπέρ των long παικτών.

Ο Χαμαιλέων, από την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου είχε σπεύσει να προιδεάσει σχετικά, κάνοντας λόγο για την ιταλική πίεση στην ΕΚΤ και τα παράπλευρα κέρδη για την Αθήνα. Συν τω χρόνω και η ενημέρωση από Eurobank, Εθνική, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) για τους αναθεωρημένους στόχους διευκόλυνε τους αγοραστές σε συνδυασμό με τις αισθητά χαμηλότερες τιμές που δημιουργήθηκαν με την σημαντική διόρθωση που υπέστη ο κλάδος.

Σημείο καμπής για αγοραστές- πωλητές, καθώς όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος ο ΓΔ "σκόνταψε" τρεις φορές στην σημαντική περιοχή των 725 μονάδων, με τρίτη στη συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς σε αυτά τα επίπεδα ενεργοποιούνται πωλήσεις.

Διττή η εικόνα της αγοράς την Παρασκευή, με ανοδικές τις τράπεζες και αδυναμίες σε αρκετά blue chips, αλλά ενθαρρυντική την αθόρυβη άνοδο στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ.

Συνεπώς από την Δευτέρα κιόλας θα έχουμε εικόνα για τον αν η αγορά μπορεί με ορίζοντα το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου να επιχειρήσει για τέταρτη φορά και να ξεπεράσει τις 725/726 μονάδες με τους αγοραστές να εκμεταλλεύονται την βραχυπρόθεσμα ανοδική επαναφορά του τραπεζικού κλάδου. Για να συμβεί αυτό απαιτούνται πειστική υπέρβαση (τουλάχιστον) των 680 μονάδων για τον ΔΤΡ, η επαναφορά του FTSE25 στις 1.900 μονάδες. Δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο, εάν μάλιστα βοηθήσουν τα νεότερα από Βερολίνο και διεθνείς αγορές.

Από τον τραπεζικό κλάδο, οδηγός η Εθνική (αλλά όσο δεν υπερβαίνει τα 0,25 ευρώ παραμένει σε short), σε σημείο καμπής η Alpha Bank που θα πρέπει να ανακτήσει τα (τουλάχιστον ) 1,50 ευρώ, ακολουθούν Eurobank και Πειραιώς (οριακά στα 2 ευρώ).

Εκεί που θα πρέπει να αναζητηθούν βοήθειες είναι στα blue chips, που ειδικά την Παρασκευή αρκετά είχαν προβληματική εικόνα.

Εάν από αύριο φανεί, πως η αδυναμία της Παρασκευής (ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Jumbo, Ελλακτωρ κυρίως δε Coca Cola) οφείλονταν σε ένα φυσιολογικό rotation θέσεων σε άλλα blue chips (ΟΠΑΠ, Motor Oil, TITAN, ΓΕΚ/Τέρνακ.λ.π ) τότε οι αγοραστές δεν θα έχουν πρόβλημα και πιθανόν η τέταρτη προσπάθεια υπέρβασης των 725/726 να στεφθεί με επιτυχία.

Ομως, όπως σημειώνουμε εδώ και καιρό η αγορά μας είναι χρηματιστήριο μετοχών και όχι δεικτών, το stock picking θα παραμένει ίσως η κυριότερη τακτική μας. Και σε αυτό, μπορεί να συμβάλλουν και την προσεχή εβδομάδα η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων (ΕΧΑΕ, Πειραιώς, Lamda Development, Alpha Bank, FF Group), οι εξαμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες MSCI (με το... κουδούνι της Πέμπτης, με μόνη αλλαγή την προσθήκη του Sarantis στον δείκτη MSCI Small Cap), η επικείμενη αναδιάταξη των δεικτών FTSE, τα επί μέρους (ενδεικτικά έκτακτη γ.σ. της Ελτράκ την 6η Δεκεμβρίου) κ.λ.π.

Σημαντικό ρόλο για την διαμόρφωση του κλίματος θα διαδραματίσει το αποτέλεσμα του swap των 20 σειρών ελληνικών ομολόγων (θα αντικατασταθούν από 5 "καλάθια") με την σχετική διαδικασία να ολοκληρώνεται την προσεχή Τρίτη. Αναμφίβολα στη συνεδρίαση της 28ης Νοεμβρίου το κλίμα θα επηρεαστεί (σε λιγότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) από την ευόδωση (ή όχι) του εγχειρήματος, με τον τραπεζικό κλάδο να είναι ο... άμεσα ενδιαφερόμενος.

Μία μέρα νωρίτερα θα έχει πραγματοποιηθεί η συνέλευση των συμβολαιογράφων (θα αποφασίσουν εάν θα συμμετάσχουν στους πλειστηριασμούς, μέχρι τέλος του έτους), ενώ θεωρητικά από την Τετάρτη (29/11) ενεργοποιείται η διαδικασία (τουλάχιστον με όσα έχουν διαβεβαιώσει τους δανειστές).

Τα τελευταία (swap, πλειστηριασμοί) εύλογα είναι στο monitoring όσων ενεργούν στον τραπεζικό κλάδο, θεωρούνται δε κλειδιά για την περαιτέρω στάση τους. Κατ΄ αρχήν βραχυπρόθεσμα και βλέπουν...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v