Δεν ήταν λίγοι αυτοί που περίμεναν η σημερινή αργία στην Wall Street (Thanks Giving Day) να έχει αντίκτυπο και στην συναλλακτική δραστηριότητα του Χ.Α., όμως η σημερινή κατακρήμνιση του τζίρου (ο χαμηλότερος του τελευταίου τριμήνου, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 28/8, 18,561 εκατ.) ασφαλώς και αιφνιδίασε και τους πλέον απαισιόδοξους.
Αυτό σε καμία περίπτωση δεν εμπόδισε το σύνηθες Τραπεζικό volatility, που έδειξε ότι είναι "παντός καιρού", συνεχίζοντας να "αδυνατίζει" τους ημερήσιους traders που προσπαθούν να "πιάσουν" την τάση και να προβλέψουν την επόμενη κίνηση στο Τραπεζικό ταμπλώ, συνηθέστατα, με ανεπιτυχές αποτέλεσμα.
Είναι απόλυτα ενδεικτικό, ότι παρά τον χαμηλό τζίρο ο Τραπεζικός δείκτης "πρόλαβε" να κινηθεί μεταξύ 632,74 (-2,43%) και 677,76 μονάδων (+2,97%), στις 17.00 βρέθηκε στις 649,97 (+0,23%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 648,43 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,01%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών αλλάζει "διαθέσεις" επί καθημερινής βάσεως, Έτσι στις 16/11 ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με απώλειες 8,04%, στις 17 με κέρδη 4,44%, στις 20 με απώλειες 0,44% στις 21 με κέρδη 4,37%, χθες με απώλειες 2,71% και σήμερα έκανε "ρεπετισιόν" με οριακές απώλειες 0,01%.
Αξίζει υπενθύμισης ότι σύμφωνα με αναλυτές και όσον αφορά τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, κάθε κίνηση του Τραπεζικού δείκτη που δεν δίνει κλείσιμο υψηλότερα των 703, αν όχι υψηλότερα των 732 μονάδων, μόνο σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές, θα πρέπει να εκλαμβάνεται.
Από την άλλη, δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά στην νέα μείωση του ELA, όμως και αυτό πέρασε "ντούκου" από την Αγορά, επιβεβαιώνοντας ότι στην παρούσα αλλού εδράζονται οι ανησυχίες των ενεργών επενδυτών.
Πιο συγκεκριμένα, νέα μείωση στο όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA για τις Ελληνικές Τράπεζες κατά 1,1 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.
"Ανοικτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα για τη επόμενη κίνηση του Γενικού Δείκτη. Η γνωστοποίηση καταλυτών με θετικό περιεχόμενο μπορεί να επαναφέρουν τη συναλλακτική αναβάθμιση και την κίνηση του Δείκτη πάνω από τις 725 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, η συναλλακτική υποτονικότητα και οι νέες ρευστοποιήσεις Τραπεζικών μετοχών από μεγάλα χαρτοφυλάκια εξωτερικού, θα επαναφέρουν, εκ νέου, το ενδεχόμενο απειλής του 'οχυρού' των 700 μονάδων" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, επιβεβαιώνοντας ότι οι επαγγελματίες του χώρου συνεχίζουν να εξετάζουν την κίνηση της Αγοράς "day by day" και να αναπροσαρμόζουν ανάλογα τις κινήσεις τους.
Για μία ακόμα συνεδρίαση, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά κινήθηκε σε "κενό" ειδήσεων - καταλυτών, που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις.
"Πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων, σε συνάρτηση με το ΑΕΠ, αναδείχθηκε η Ελλάδα το 2016, ανάμεσα σε 35 Χώρες του ΟΟΣΑ", όπως δείχνει έκθεση του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., απόλυτα επιφυλακτικό δηλώνει το σύνολο των εγχώριων αναλυτών, επισημαίνοντας ότι η Αγορά δεν δίνει την παραμικρή ένδειξη ότι μπορεί να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα, ενώ αρχίζει να γίνεται δυσκολοκατάβλητη ακόμα και η "υπερπήδηση" των 725 - 727 μονάδων (!)
Προβληματίζει η επιμένουσα μεταβλητότητα στο Τραπεζικό ταμπλώ, παρά την πίεση των αποτιμήσεων που έχει προηγηθεί και αυτό είναι ένδειξη ότι οι εν δυνάμει πωλητές δεν έχουν "ξεμείνει από πυρομαχικά", ενώ η εικόνα θα χειροτερέψει σημαντικά, αν η Αγορά επιστρέψει σε ακόμα χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα.
Αφήνοντας τον Τραπεζικό κλάδο στο γνωστό volatility που τον διακρίνει και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, ασφαλώς και την μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε ο επιθετικός πωλητής στην Folli Follie Group (-5,10% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), με αποτέλεσμα ο τίτλος να υποχωρήσει σε νέα χαμηλά 21 μηνών (βλ. διάγραμμα).
Η απώλεια και του ψυχολογικού ορίου των 15,00 ευρώ ανοίγει τον δρόμο για τα 14,50 ευρώ. Χρειάζεται, σαν πρώτη κίνηση, την υπέρβαση των 16,10 - 16,45 ευρώ ("stop" στο ημερήσιο "short"), αν θέλει να δοκιμάσει τα 17,30.
Σε νέα χαμηλά 21 μηνών η μετοχή της FF Group
Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Τιτάνας (+1,49% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, προσπαθώντας να αντιδράσει στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 24,38 ευρώ (κλείσιμο 12/9). Το "stop" στο "short" στα 20,70 ευρώ.
Επιστροφή των αγοραστών στα Ελ. Πετρέλαια (+2,64%). Για να δοθεί σήμα αγορών, απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 7,67 ευρώ.
"Κατηφορίζοντας" στις ακόμα χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επιστροφή των αγοραστών στο Υγεία (+7,12%), με αισθητή αύξηση του όγκου συναλλαγών. Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν η σημερινή ανοδική κίνηση "ακουμπά" στην πρόσφατη είδηση τροποποίησης των όρων ομολογιακού δανείου, ανεξόφλητου κεφαλαίου ποσού €86.645 χιλ. (Η συμφωνία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την παράταση της ημερομηνίας λήξης κατά 5 έτη, με δυνατότητα επιπλέον παράτασης για 2 έτη), ή επέστρεψαν τα σενάρια για πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις.
Απόλυτα εμφατικό το σημερινό +20% για την Frigoglass, με συνολικό όγκο, μόλις, 46010 τεμ.. Αν τελείωσαν οι επιθετικές πωλήσεις που οδήγησαν τον τίτλο σε συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση ανοδικής εκτόνωσης, κάτι για το οποίο συνηγορεί και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο αγορών, ύψους 1388367 τεμ. (!)
Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική κίνηση για την Ιντρακάτ (+6,52%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική για Ιντρακόμ (+2,68%), Νηρέα (+2,28%) και Σελόντα (+3,52%), ξαφνική κινητικότητα σημειώθηκε στην Κορρές (+8,75%), ενώ επιμένει πλαγιοανοδικά η Cenergy (+4,90%).
Ο τελευταίος τίτλος είναι "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 0,972 ευρώ, ενώ οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 1,09, 1,17 και 1,30 ευρώ.
Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε και η ΕΥΔΑΠ (+0,70%). Ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "short", όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 6,15 ευρώ.
Δεν είναι θετικό για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., όσο κωλυσιεργούν να δώσουν ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 725 - 727 μονάδων ο Γενικός Δείκτης και υψηλότερα των 1899 μονάδων, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Στην περίπτωση του πρώτου και σε επιστροφή των πωλητών, αυξημένης σημασίας κρίνονται οι στηρίξεις στις 714 - 710 μονάδες, αλλά και χαμηλότερα στις 700, 693 και 684 μονάδες.
Οι πρώτες αντιστάσεις στις 738 - 741 μονάδες, ενώ παραμένει ανοιχτό το "gap" στις 727 - 731 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,05%) οι πρώτες στηρίξεις στις 1881, 1872, 1852 και 1832 μονάδες. Προσοχή στο "χάσμα" των 1904 - 1919 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση στις 1930 - 1940 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Στο προσκήνιο η πολιτική αβεβαιότητα, λόγω της κατάρρευσης των συνομιλιών των Γερμανικών Συνασπισμών, αυξάνει τις πιθανότητες για νέες εκλογές, κάτι που θα μπορούσε να αποδυναμώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για μεγαλύτερη ανάληψη κινδύνου στο εγγύς μέλλον" εκτιμά ο Γιώργος Τσέλιος.
Επίσης η Ημέρα των Ευχαριστιών στις Η.Π.Α θα μπορούσε να περιορίσει τους όγκους των Αγορών σήμερα και αύριο.
Αυτό που θα μπορούσε να μας προβληματίσει στην περίπτωση της μετάθεσης σχηματισμού νέας Γερμανικής Κυβέρνησης, είναι το κατά πόσο θα επηρεάσει ένα τέτοιο γεγονός την τρίτη αξιολόγηση και το Ελληνικό πρόγραμμα, καθώς η υπηρεσιακή Κυβέρνηση, δεν θα μπορεί, σε μία τέτοια κατάσταση, να λαμβάνει στρατηγικής σημασίας αποφάσεις.
Παρά την προσπάθεια ανάκαμψης της ψυχολογίας στο Χ.Α., η βραχυπρόθεσμη τάση όλων των δεικτών παραμένει πτωτική. Είναι πολύ σημαντική η ζώνη των 700 μονάδων και πρέπει να περιμένουμε, ίσως μέχρι το τέλος του μήνα, για να πάρουμε κάποια μεσοπρόθεσμη απόφαση. Ιδανικά θα ήταν να κλείσουμε το μήνα πάνω από 720 – 725 μονάδες.
"Σε αυτή τη φάση της Αγοράς ο Τραπεζικός δείκτης είναι αυτός που θα κρατήσει τα επόμενα επίπεδα στήριξης, ή που θα ανοίξει το καθοδικό πέρασμα, ειδικά αν δούμε και αυξημένο τζίρο συναλλαγών. Τότε είναι πολύ πιθανό ο Γενικός Δείκτης να προσεγγίσει τα επίπεδα των 690 - 680 μονάδων που αποτελούν μια μεγάλη στήριξη" εκτιμά ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, ενώ έκανε αίσθηση το -2,29% για τον Shanghai Composite.
Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αργία σε Τόκυο και Wall Street.
Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο και Ευρώ, οριακά χαμηλότερα ο Χρυσός.
Ξεκινώντας από την Ασία, η Κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει ρίξει σχεδόν $130 δισ. στην Αγορά τις δύο τελευταίες εβδομάδες για να εξομαλύνει την πορεία των ομολόγων.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η ανάκαμψη των εξαγωγών και η αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων έδωσαν ώθηση στη Γερμανική Οικονομία το γ’ τρίμηνο, με το ΑΕΠ να αναπτύσσεται με ρυθμό 0,8% σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% σε μη προσαρμοσμένη βάση και κατά 2,8% σε προσαρμοσμένη βάση.
Σημαντική βελτίωση εμφάνισε τον Νοέμβριο ο ρυθμός ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) αυξήθηκε τον Νοέμβριο στις 57,5 μονάδες, από 56 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πως θα παρέμενε αμετάβλητος στο 56. Η μέτρηση του Νοεμβρίου είναι η υψηλότερη από τον Απρίλιο του 2011.
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2000 διαμορφώθηκε ο PMI Μεταποίησης, στις 60 μονάδες από 58,5 τον προηγούμενο μήνα και έναντι των 58,3 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.
Ο δείκτης Υπηρεσιών αυξήθηκε στο υψηλό εξαμήνου των 56,2 μονάδων, από 55 τον Οκτώβριο και έναντι των 55,1 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, "αισιοδοξία για το κλείσιμο, σήμερα, της τεχνικής διαπραγμάτευσης που διεξάγεται στις Βρυξέλλες και αφορά την πώληση Λιγνιτικών μΜονάδων της ΔΕΗ εξέφρασε ο Γ. Σταθάκης.
Στο περιθώριο του συνεδρίου του 'ΙΕΝΕ', ο Υπουργός εκτίμησε ότι σήμερα θα βγει 'λευκός καπνός' και την ερχόμενη εβδομάδα θα επικυρωθεί η συμφωνία και με τους Θεσμούς. Επίσης, δημιουργία δεύτερου, ή και τρίτου Ενεργειακού Πόλου μετά τη ΔΕΗ, βλέπει η Κυβέρνηση με την πώληση Λιγνιτικών Μονάδων. Ως προς την τύχη της ΔEH, μετά τη μείωση της θέσης στον Λιγνίτη καθώς και στην Αγορά Ηλεκτρισμού, ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τη Δημόσια Επιχείρηση, προκειμένου να μετασχηματιστεί σε εταιρεία πολλαπλών ενεργειακών πηγών, επέμεινε ότι η Ελλάδα το 2018 θα εισαγάγει το 'target model', επανέλαβε πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει θεσπιστεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο θα περιλαμβάνει και τις τέσσερις επιμέρους Αγορές (ενδοημερήσια, προθεσμιακή, προημερήσια και εξισορρόπησης), ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες, ανοίγοντας ένα ακόμη πεδίο προσέλκυσης επενδύσεων, ιδίως στις ΑΠΕ".
Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Jumbo, στα 17,00, από 16,35 ευρώ, θέτει η Credit Suisse σε έκθεσή της στην οποία αναβαθμίζει τη σύσταση σε "outperform" από "neutral".
Όπως αναφέρει, "ενώ το περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει ισχνό, άλλες Βαλκανικές Χώρες και ιδίως η Ρουμανία, εμφανίζουν ισχυρή ανάπτυξη. Η μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά των εσόδων είναι θετική τάση και θα αποτελέσει το βασικό καταλύτη. Η αδυναμία της μετοχής, στην τρέχουσα φάση, δημιουργεί αγοραστική ευκαιρία".
"Τα αποτελέσματα της Εθνικής ήταν κατώτερα των προβλέψεων της Αγοράς σε όρους κερδοφορίας", υπογραμμίζει η Morgan Stanley σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "equalweight" και τιμή - στόχο στα 0,4 ευρώ.
Ωστόσο, σημειώνει ο Οίκος, η Αγορά αναμένεται να εκτιμήσει τις εξελίξεις στο μέτωπο της ποιότητας ενεργητικού και την πώληση στοιχείων ενεργητικού που δεν σχετίζονται με τις βασικές δραστηριότητες της Τράπεζας.
Όπως αναφέρει η MS, "τα NPEs της Τράπεζας υποχώρησαν για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ η Εθνική ξεχωρίζει από τις άλλες Ελληνικές Τράπεζες λόγω υψηλότερων επιπέδων ρευστότητας".
Η Alpha Finance σημειώνει ότι η μετοχή της Εθνικής αναμένεται να αντιδράσει αρνητικά, καθώς οι επενδυτές ενδέχεται να επανεκτιμήσουν την παραγωγή εσόδων από την Τράπεζα.
"Οι αδύναμες επιδόσεις της Τράπεζας, σε όρους καθαρών εσόδων από τόκους, οφείλονται στην απομόχλευση και στα χαμηλότερα έσοδα από δάνεια και ομόλογα. Παράλληλα, η μείωση των NPEs δεν είναι τόσο εντυπωσιακή, ώστε να αντισταθμίσει το αρνητικό κλίμα για τα έσοδα της Εθνικής" σημειώνει.
Η Euroxx υπογραμμίζει ότι η Εθνική περιόρισε τις ζημίες της από συνεχιζόμενες δραστηριότητες το Q3 στα 44 εκατ. ευρώ, με τις ζημίες της Τράπεζας να διαμορφώνονται οριακά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της (48 εκατ. ευρώ). Σημειώνει ότι τα NPEs της Τράπεζας υποχωρούν για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο.
Η Pantelakis Sec. τονίζει ότι η Εθνική ξεπέρασε τον στόχο μείωσης των NPEs για το 2017, αποδίδοντας το ζημιογόνο αποτέλεσμα στις ζημίες από συναλλαγές.
Τονίζει ότι τα κεφαλαιακά "μαξιλάρια" της Τράπεζας παρέχουν σιγουριά, ενόψει μετάβασης στο IFRS 9 και ελέγχων από τον SSM και σημειώνει ότι η ΕΤΕ είναι η προτιμώμενη μετοχή της από τον κλάδο, επαναδιατυπώνοντας τη σύσταση "overweight" και την τιμή - στόχο των 0,4 ευρώ.
"Χαμηλότερα των προβλέψεων διαμορφώθηκαν τα κέρδη γ' τριμήνου της Εθνικής", αναφέρει η Goldman Sachs σε έκθεσή της.
Ο Διεθνής Οίκος διατηρεί την τιμή - στόχο των 0,32 ευρώ και τη σύσταση "neutral" για τη μετοχή της Τράπεζας.
Επισημαίνει ότι οι κεφαλαιακοί δείκτες της Εθνικής θα βελτιωθούν περαιτέρω από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά και των θυγατρικών σε Ρουμανία, Σερβία. Παράλληλα "στέκεται" στην αύξηση των καταθέσεων, σε σχέση με το β' τρίμηνο.
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 715,28 μονάδες (-0,67%), για να ακολουθήσει αντίδραση έως τις 726,18 (+0,84%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 720,78 (+0,09%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 720,56 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,06%.
Ο τζίρος γκρεμίστηκε στα 27 εκατ., από τα οποία τα 5,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ), ενώ ο τίτλος του ΟΠΑΠ απέσπασε το 30% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο" οι ΓΡΙΒ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ. Αντίθετα δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ και ΟΠΑΠ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, ΟΤΕ, Τιτάν, Grivalia, Jumbo και στο χαμηλό ημέρας οι Τρ. Αττικής, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Σαράντης και Folli Follie Group.
Μικτών συναισθημάτων η τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές, έναντι 42 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.
-----ΧΠΑ
Συνεδρίαση οριακής ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να δείχνουν διαθέσεις υποχώρησης τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (40.995 συμβόλαια).
Στα 5.893 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.531 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.364, 1.351 για τον Δεκέμβριο και 13 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.874,75) κινήθηκε μεταξύ 1.858,5 και 1.884 μονάδων και διατήρησε την υποτίμηση στο 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.146 Intralot, 91.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.790), Εθνική (25.159), MIG (670), Alpha Bank (4.406), Πειραιώς (1.237), ΔΕΗ (1.313), Μυτιληναίο (407), ΟΤΕ (242), Viohalco (336), Cenergy (239), Intralot (175), Ελ. Πετρέλαια (134), ΓΕΚ (134), Folli Follie Group (260).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 51.363, Eurobank 75.273, Εθνική 195.377, Alpha Bank 30.593, Μυτιληναίο 10.200, Viohalco 10.273 και Πειραιώς 14.077.
Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Ιανουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 9,20 ευρώ και 130 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, ίδιας λήξης, τα 120 με τιμή εξάσκησης τα 2,00 ευρώ και τα 10 με τιμή εξάσκησης τα 2,20 ευρώ.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 1,35% | 2017-10-16 |
Marshall Wace LLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,71% | 2017-11-16 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,62% | 2017-09-25 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,64% | 2017-11-7 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 6.718.055 τεμ., (από 7.604.093 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 101.592.384 τεμ. (101.495.009), Πειραιώς 8.017.497 τεμ. (7.992.497), ΔΕΗ 1.763.750 τεμ. (1.763.750) και Eurobank 15.651.924 τεμ. (15.707.174).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.