Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Προσέκρουσε» στις 726 ο Γενικός Δείκτης

Πέριξ των 720 μονάδων επιστρέφει ο ΓΔ, μετά τη νέα αναμέτρηση με τις κρίσιμες 726 μονάδες. Με χαμηλό κόστος το ανοδικό γύρισμα στις τράπεζες, βγήκαν πωλήσεις σε blue chips. Σε νέα χαμηλά 52 εβδομάδων η Folli. Ξεχωρίζει η Viohalco.

ΧΑ: «Προσέκρουσε» στις 726 ο Γενικός Δείκτης

Οριακά ο DAX, σταθερά σε θετικό έδαφος, μετά τις 12:30, το ΧΑ.

Εκ προοιμίου γνωστό πως η σημερινή συνεδρίαση θα είχε όλα τα χαρακτηριστικά μίας ημέρας αναμονής, κάτι που επιβεβαιώνεται μέχρι τώρα.

Στο συγκριτικά στενό εύρος των 13.048-12.921 μονάδων η διακύμανση του DAX στη Φρανκφούρτη, για τέταρτη φορά δοκιμάζεται η περιοχή των 725/726 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Συναλλαγές και τζίρος σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα απ' ό,τι χθες και σημαντικά κάτω από τον εβδομαδιαίο μ.ο., ενδεικτικά της στάσης αναμονής και της επιφυλακτικότητας με την οποία κινούνται traders και επενδυτές.

Σε ανοδική διόρθωση ο τραπεζικός κλάδος μετά τις 12:10, με τους αγοραστές να οδηγούν τον ΔΤΡ από τα χαμηλά ημέρας των 632,74 έως τα τοπικά υψηλά των 667,76 μονάδων, μία κίνηση που επιχειρήθηκε με χαμηλό κόστος, με απόσυρση των πωλητών από τα χαμηλά και ενεργοποίηση των αγοραστών σε Εθνική και Eurobank. Από απόσταση ακολούθησαν Alpha Bank και Πειραιώς, που επιχειρείται να μη χάσει και τα 2 ευρώ.

Ωστόσο η όλη ανοδική διόρθωση στον τραπεζικό κλάδο συντελείται με τζίρο των 6 εκατ. ευρώ, με το 1,8 να έχουν πραγματοποιηθεί στην Εθνική, που με αφορμή και την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών περνά και πάλι σε θέση οδηγού για τον κλάδο.

Το «γύρισμα» της Εθνικής, συνακόλουθα του τραπεζικού κλάδου/ΔΤΡ επηρέασε ανάλογα τους traders που ενεργούν στο μη τραπεζικό μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Μάλιστα στα υψηλά της συνεδρίασης (στις 13:10) από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη με αρνητικό πρόσημο ήταν μόλις 5 μετοχές. Αναλογία που στη συνέχεια και σταδιακά επιβαρύνθηκε καθώς βγήκαν πωλήσεις μετά τις 14:00 σε επιμέρους τίτλους. Συνέπεια αυτών η διολίσθηση του ΓΔ προς τις 721, αποτυγχάνοντας για τέταρτη φορά να υπερβεί τις 726 μονάδες. Σχετική «μέτρηση» αναρτήθηκε νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Πέραν των τραπεζικών, μεικτές τάσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ με αγοραστές στον ΟΤΕ, με μεγαλύτερο τζίρο στον ΟΠΑΠ (6,6 εκατ.) και μεγαλύτερες απώλειες για τις «ενεργειακές».

Στον ΟΠΑΠ έχει πραγματοποιηθεί ο μεγαλύτερος τζίρος, ενώ από τα blue chips ακολουθούν FF Group, OTE, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco, Coca Cola, Motor Oil, Jumbo.

Σημαντικές απώλειες για τη μετοχή του FF Group έως τα 14,99, που είναι νέο χαμηλό 52 εβδομάδων και με την αποτίμηση του ομίλου να κινδυνεύει να υποχωρήσει χαμηλότερα του ορίου του ενός δισ. ευρώ.

Ακρως αρνητική και αποθαρρυντική η εικόνα της μετοχής του FF Group, που δεν περνά απαρατήρητη από την αγορά.

Αντιθέτως ωφελείται από τις ομιλικές εξελίξεις η Viohalco, με τη μετοχή να ανακάμπτει προς τα 3 ευρώ, ενώ σχετική κινητικότητα παρατηρείται σε Χαλκόρ και Cenergy.

Στις 14:40 ο ΓΔ με οριακά θετικό πρόσημο, ο τζίρος στα 17,2 εκατ. ευρώ και η σχέση ανοδικών/πτωτικών να έχει αναστραφεί υπέρ των ανοδικών, καθώς είναι στις 47/36.

Frigoglass, ΥΓΕΙΑ, Ιντρακάτ, Cenergy, Ιατρικό, Ανεμος, με τη μεγαλύτερη απόδοση.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v