Συνεδρίαση... Ιανός η χθεσινή, καθώς μετά από «αψιμαχίες» αγοραστών - πωλητών και οι 3 δείκτες «έκλεισαν» σε πονηρά σημεία.
Συναλλαγές και τζίρος χαμηλότερα του μέσου όρου των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, η γενική εικόνα με πάνω τις τράπεζες και κάτω τα blue chips και αποτέλεσμα ο ΓΔ στις 726,17, ο ΔΤΡ στις 684,82 και ο FTSE25 στις 1.892,74 μονάδες.
Το 38% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, όπου έγινε ένα intraday παιχνίδι προεξόφλησης αλλά και συγκριτικά αυξημένος σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίου, Motor Oil, Sarantis, TITAN, FF Group, Coca Cola κ.ά. Σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 54/45, με υψηλή απόδοση πέραν των τραπεζικών και για μικρότερα χαρτιά των Frigoglass, Χαλκόρ, Ανεμος κ.λπ.
Στα της... διπρόσωπης συνεδρίασης, για αυτό και θέλει αυξημένη προσοχή η σημερινή και η αυριανή, εν γένει το «κλείσιμο» Νοεμβρίου, όπως υπενθυμίζαμε και χθες (στον Εκηβόλο).
Σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, ενθαρρυντική ένδειξη το γεγονός πως έστω και οριακά οι long πήραν intraday αγοραστικό από τον FTSE25, με το stop πλέον στις 1.870. Κατά τη μέτρησή τους, ζητούμενη είναι η κατοχύρωση των 1.903, με φιλόδοξο στόχο στις 1.930 μονάδες.
Για τον ΓΔ ζητούμενο ένα μηνιαίο κλείσιμο στις 725/726 μονάδες. Ωστόσο άλλη μερίδα αναλυτών εκτιμά πως «απέτυχε παταγωδώς η απόπειρα διάσπασης σημαντικών τεχνικών σημείων, που θα βελτίωνε αισθητά την τεχνική εικόνα και θα έθετε τη βάση για την αναστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης. Κατά την προσέγγισή τους, σημειώθηκαν ρευστοποιήσεις, με συνέπεια ο δείκτης να κλείσει τελικά αρκετά χαμηλότερα και παρ' ολίγον στο... κόκκινο. Στα θετικά, η οριακή υπέρβαση έστω των 1.889, που μετατρέπονται σε σημαντική στήριξη».
Παρά τη διχογνωμία και οι δύο πλευρές συμφωνούν στο ότι «το πλέον χαρμόσυνο γεγονός της ημέρας ήταν η αφύπνιση των τραπεζών, με τον ΔΤΡ μετά από πολύ καιρό να διαμορφώνεται υψηλότερα της αντίστασης».
Κρατάμε και εστιάζουμε στο σημείο συμφωνίας των δύο πλευρών, στον τραπεζικό κλάδο, καθώς λόγω των εξελίξεων εύλογα είναι στο προσκήνιο. Κρίσιμη μέρα η σημερινή, καθώς ξεκινά η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (και μάλιστα με ηχηρό όνομα, γνωστό μας από τα... παλιά), διαδικασία που εξαρχής είχε θεωρηθεί εκ των ων ουκ άνευ από τους δανειστές και τους traders.
Οι πλειστηριασμοί κατ' αρχάς, παράλληλα με την επιτυχή ολοκλήρωση του swap ομολόγων σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των τραπεζών (εν προκειμένω της Πειραιώς), λειτουργούν υπέρ των αγοραστών και ενισχύουν τις πιθανότητες συνέχισης της ανοδικής διόρθωσης προς τις 700 μονάδες. Εάν όντως σήμερα συνεχισθεί η κίνηση του ΔΤΡ προς την αναφερθείσα περιοχή, τότε θα έχει γίνει ακόμη ένα βήμα για τον πολύπαθο κλάδο.
Ομως τις τελευταίες ημέρες πρόβλημα υπάρχει και στα blue chips, γιατί όπως φάνηκε στην περίπτωση του FF Group, ισχυρά funds πωλούν θέσεις τους, κλείνοντας βιβλία μέχρι και αύριο. Χθες χαρακτηριστική ήταν η πίεση που δέχτηκε η μετοχή της Jumbo, ενώ ανάλογες κινήσεις πραγματοποιούνται και σε άλλα blue chips.
Εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως αυτές οι πωλήσεις, συνακόλουθη ταλαιπωρία στα blue chips θα συνεχιστεί σήμερα-αύριο, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι ρευστοποιήσεις/κλείσιμο βιβλίων των συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων.
Εάν όντως κινηθεί έτσι η αγορά σήμερα-αύριο, τότε για να έχουμε σαφέστερη εικόνα θα πρέπει να αρχίσουμε να μετράμε από τη συνεδρίαση της Παρασκευής (πρώτη του Δεκεμβρίου) και καλύτερα της Δευτέρας (Eurogroup).
Η ουσία είναι, όπως εκτιμά έμπειρος αναλυτής, ότι η αγορά μπορεί με την ίδια ευκολία να κινηθεί 100 μονάδες υψηλότερα όπως και 100 μονάδες χαμηλότερα, με σημεία προσοχής (και stops για long και short ) τις 723 και 734 μονάδες αντίστοιχα. Για αυτό προσοχή στα stop losses και στις λεπτές ισορροπίες που καθιστούν τόσο ελκυστική όσο και επίφοβη τη βραχυπρόθεσμη τάση.
Εχοντας το εύρος 723-734 ως γνώμονα για τις κινήσεις μας, η προσοχή παραμένει εστιασμένη στο αν ο ΔΤΡ μπορεί να δώσει συνέχεια προς τις 700 μονάδες, κατά πόσον ολοκληρώνονται οι πωλήσεις των funds στα blue chips.
Συνεκτιμώντας παράλληλα τα διεθνή, όπου ξεχωρίζει το μήνυμα του Τζερόμ Πάουελ, διαδόχου της Τζάνετ Γέλεν στην κορυφή της Fed, πως θα συνεχιστεί η σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία κίνηση στα επιτόκια τον Δεκέμβριο, το... μπαλάκι περνά τώρα στο ευρωπαϊκό γήπεδο και στη Φρανκφούρτη, στην προσεχή συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 14 Δεκεμβρίου, οπότε και ο Μάριο Ντράγκι θα προδιαγράψει το πλαίσιο ενεργειών του για την αρχή του 2018. Θυμίζοντας ότι η πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ (για θέματα νομισματικής πολιτικής) για το 2018 είναι προγραμματισμένη για τις 25 Ιανουαρίου.