Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Ανάσες» για το Γενικό Δείκτη

«Ξεκόλλησε» από τις 700 μονάδες η αγορά, ωστόσο δεν έπεισε η ανοδική κίνηση. Στο -8,3% η εβδομαδιαία «ζημιά» για τις τράπεζες. Με υψηλό τζίρο η αντίδραση σήμερα. Ποιες μετοχές ξεχώρισαν, τα «σινιάλα» για τη συνέχεια.

ΧΑ: «Ανάσες» για το Γενικό Δείκτη

Αν και ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από οκτώ πτωτικές και μόλις μία ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες εννέα, με αθροιστικές απώλειες 8,15% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από οκτώ πτωτικές και μόλις τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες έντεκα, με αθροιστικές απώλειες 24,31%, η σημερινή συνεδρίαση δεν ήταν καθαρά ανοδική, καθώς οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. "είδαν" και τα δύο πρόσημα.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν μία συνεδρίαση δύο όψεων, που ξεκίνησε επιφυλακτικά και βρέθηκε να υποχωρεί προς χαμηλότερα επίπεδα, με τον Γενικό Δείκτη να ακουμπάει το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να προσεγγίζει το επίπεδο των 600 μονάδων.

Μετά τις 14.00 και την λήξη των Παραγώγων συμβολαίων Νοεμβρίου οι "buyers" φάνηκαν πιο δραστήριοι, ώθησαν τους βασικούς δείκτες προς νέα υψηλά, όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η αναρρίχηση δεν ήταν "περίπατος" για τους αγοραστές, καθώς οι εν δυνάμει πωλητές έκαναν αισθητή την, διακριτική σήμερα, παρουσία τους, με αποτέλεσμα το κλείσιμο σχετικά μακριά από τα υψηλά ημέρας.

Η μεταβλητότητα και οι "αντιπαραθέσεις" μεταξύ αγοραστών - πωλητών, είχαν σαν αποτέλεσμα τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 36 συνεδριάσεων, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 28/9 (95,581 εκατ.).

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, στο χθεσινό θεαματικό "sell off" του Τραπεζικού κλάδου τα "margin calls" είχαν την τιμητική τους και παρά την σημερινή προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, η πτωτική τάση στο Χ.Α. παραμένει κραταιά (!)

"Οι Τραπεζικές απώλειες συμπαρέσυραν την Αγορά χαμηλότερα, δοκιμάζοντας κρίσιμες στηρίξεις του Γενικού Δείκτη. Το αρνητικό άνοιγμα σήμερα, με μίνι επαναφορά της Αγοράς στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, αποτελεί ένα καλό σημάδι για προσωρινή ολοκλήρωση των πιέσεων. Ο Τραπεζικός δείκτης εμφανίζει στηρίξεις στην περιοχή των 580 μονάδων, αλλά όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις στον κλάδο είναι υψηλού ρίσκου" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και για μία ακόμα συνεδρίαση ο Τραπεζικός κλάδος έκανε "επίδειξη μεταβλητότητας" βοηθώντας τον τζίρο να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, με αυξητικές διαθέσεις.

Ο τίτλος της Alpha Bank (+2,99%) κινήθηκε μεταξύ 1,32 (-1,49%) και 1,42 ευρώ (+5,97%), της Εθνικής (+6,19%) μεταξύ 0,218 (-3,54%) και 0,245 ευρώ (+8,41%), της Eurobank (+5,26%) μεταξύ 0,529 (-0,56%) και 0,572 ευρώ (+7,52%) και της Πειραιώς (+3,96%) μεταξύ 1,98 (-1,98%) και 2,14 ευρώ (+5,94%).

Ο Τραπεζικός δείκτης, αν και ερχόταν από χαμηλά 16 μηνών, ξεκίνησε με εναλλαγές προσήμων υποχωρώντας μέχρι τις 604,79 μονάδες (-1,53%), μετά τις 12.52 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και μετά τις 14.00 ανέβασε στροφές αναρριχόμενος μέχρι τις 655,09 μονάδες (+6,66%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 650,73 (+5,95%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 641,43 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,44%.

Για να υπάρξει μερική αναστροφή της δραματικής εικόνας, χρειάζονται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 754 - 760, με πρώτη αντίσταση στις 703 και 732 μονάδες.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, τελευταίο προπύργιο των "buyers" η ζώνη 587 - 577.

Για τις επιμέρους Τραπεζικές μετοχές, "οδηγίες προς traders" έδωσε για λογαριασμό της στήλης το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance.

Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ, για την Alpha Bank στο "stop daily short" εντοπίζεται στα 1,53 ευρώ, Επόμενη αντίσταση στα 1,78 ευρώ και πρώτη στήριξη στα 1,34 ευρώ.

Για την Εθνική, πρώτο σήμα αγοράς με την ανοδική διάσπαση των 0,25 ευρώ και επόμενος στόχος στα 0,30 ευρώ. Υποχώρηση χαμηλότερα της ζώνης 0,22 - 0,214 επιδεινώνει έτι περαιτέρω την, ήδη, δραματική εικόνα.

Για την Eurobank στο "stop daily short" στα 0,592 ευρώ. Επόμενη αντίσταση στα 0,70 ευρώ και τελευταίο "προπύργιο" των αγοραστών στα 0,53 ευρώ.

Για την Πειραιώς, πρώτο θετικό σήμα με την υπέρβαση των 2,24 ευρώ, που βάζει σαν επόμενο στόχο τα 2,32 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 1,98 ευρώ, ανοίγει την "καταπακτή" για τα 1,62 ευρώ, που είναι και το χαμηλότερο κλείσιμο "ever" (!)

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "σε πωλήσεις των εν Ελλάδι εναπομεινασών θυγατρικών όπως Χρηματιστηριακές, Αμοιβαία Κεφάλαια, Asset Management, αλλά και μονάδων Private Banking για όσες Τράπεζες διαθέτουν στο εξωτερικό, αναμένεται να προχωρήσουν οι συστημικές Τράπεζες, προκειμένου να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα επικείμενα 'stress tests'. Οι κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν τα Πιστωτικά Ιδρύματα θα περιλαμβάνονται στα κεφαλαιακά πλάνα, τα οποία πρέπει να παραδώσουν στις Εποπτικές Αρχές και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG comp) το αργότερο έως τις 20 Αυγούστου, όταν και ολοκληρώνεται το τρίτο μνημόνιο. Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο 'Euro2day.gr' ότι τα 'τεστ αντοχής' αναμένεται να είναι 'σκληρά' και εκτιμούν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν για το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα αναμένεται να κινηθούν στην περιοχή των 3 - 4 δισ. ευρώ".

Εν τω μεταξύ, στα 2,876 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Παράλληλα, την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2017 το ταμειακό αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 567 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 908 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 38.667 εκατ. ευρώ, από 39.101 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 1.710 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών (έναντι 2.242 εκατ. ευρώ πέρυσι), αυτές διαμορφώθηκαν σε 41.638 εκατ. ευρώ, από 39.945 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2016.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις εγχώριων αναλυτών, οι περισσότεροι δηλώνουν απόλυτα επιφυλακτικοί, παρά την σημερινή προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ολοκληρώθηκαν οι επιθετικές πωλήσεις Ξένων χαρτοφυλακίων στον Τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με τους ίδιους, αν δεν ολοκληρωθούν οι πωλήσεις των Ξένων, κάθε ανοδική αντίδραση μόνο σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές, θα πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αφήνοντας το Τραπεζικό ταμπλώ στο παρατεταμένο volatility που συνεχίζει να το διακρίνει και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, τους περισσότερους τίτλους του οποίου παρέσυρε χαμηλότερα η πλημμυρίδα των τελευταίων Τραπεζικών πωλήσεων, μία μετοχή κινήθηκε "contrarian" στο, γενικότερα, αρνητικό κλίμα και αυτή δεν ήταν άλλη από τον Σαράντη (+3,92%), με "καύσιμα" και από την επικείμενη είσοδο του τίτλου στον MSCI Small Cap.

Ο τίτλος δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη η τελευταία πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 12,00 ευρώ (κλείσιμο 23/10), το σημερινό κλείσιμο σηματοδοτεί νέα υψηλά τρέχοντος έτους και κίνηση προς υψηλά 10ετιας και αν κατορθώσει κλείσιμο υψηλότερα των 13,02 ευρώ, η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση, εντοπίζεται στα 13,30 ευρώ.

Προς υψηλά 10ετίας η μετοχή του Σαράντη

Αντέδρασε μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,49%). Μπορεί ο τίτλος να παραμένει σε ημερήσιο "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 3,84 ευρώ, όμως τα περιθώρια έχουν στενέψει αρκετά.

Μόνο απαρατήρητες δεν μπορούν να περάσουν οι έξι πτωτικές και μία ανοδική συνεδρίαση στις τελευταίες επτά για την Motor Oil (-1,55% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και όλα συντείνουν στο συμπέρασμα ότι συνεχίζονται οι αποχωρήσεις όσων "στοιχημάτισαν" την είσοδο του τίτλου στον MSCI Standard. Ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 19,06 ευρώ.

Μετά την χθεσινή συνεδρίαση, όπου ο τίτλος του Τιτάνα έκλεισε σε νέο χαμηλό τρέχοντος έτους και χαμηλό 52 εβδομάδων, σήμερα επιχείρησε ανοδική αντίδραση κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο. Τα 20,25 ευρώ είναι το "stop" στο "daily short", σε κλείσιμο.

Από εκεί και πέρα, δεν χωρά αμφιβολία ότι με την σημερινή ανοδική αντίδραση οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. πήραν ανάσα και "αγόρασαν" χρόνο.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,81%) υπερκεράστηκε η πρώτη αντίσταση στις 1850 μονάδες και είναι μπροστά η αμέσως επόμενη στις 1870. Το 1825 κοντινή και το 1805 - 1790 επόμενη στήριξη. "Intraday position short" με "stop" τις 1899 μονάδες

Για την αποκατάσταση της βαριά τραυματισμένης εικόνα απαιτούνται κλεισίματα υψηλότερα των 1899, 1911, 1919 (gap), 1928 και 1945 μονάδων.

Για τον Γενικό Δείκτη, παραμένει πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 727 - 732 μονάδων και δεύτερο το κλείσιμο υψηλότερα των 756 - 762 μονάδων. "Gap" στις 727 - 731 μονάδες.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, τελευταία "οχυρά" οι 684 και 642 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, μειώνοντας κατά 3,87% τον Γενικό Δείκτη και κατά 8,3% τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 10,69% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 23,45%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Μια καταστροφική βδομάδα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Μετά τη διάσπαση διαδοχικών στηρίξεων, επιβεβαιώθηκε η πτωτική τάση των δεικτών, που μας επαναφέρει στην κακοδαιμονία των τελευταίων ετών" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου, μειώθηκε από το τέλος Αυγούστου κατά περισσότερο από 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Το αντίστοιχο δηλαδή του ΕΝΦΙΑ για τρία χρόνια.

Να θυμίσω ότι η κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, απεικονίζει την αξία των Επιχειρήσεων που ακόμη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Φυσικά υπάρχουν προσδοκίες, παραπληροφόρηση, παιχνίδια και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν και η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. δεν επηρεάζει μόνο Έλληνες, καθώς Ξένοι κατέχουν πάνω από τις μισές μετοχές. Όμως στο τέλος εμφανίζεται το πόσο αξίζει η περιουσία που είναι εγκατεστημένη στην Ελλάδα, από την εργασία, τις επενδύσεις, τη γη και την τεχνογνωσία των Ελλήνων.

Οι λόγοι που έγινε αυτό είναι δύο. Η μη επίλυση των "κόκκινων" δανείων και η μη πρόοδος στις Αποκρατικοποιήσεις.

Η επίλυση των "κόκκινων" δανείων είναι συνυφασμένη με την αξιολόγηση των Ελληνικών τραπεζών και με το αν αυτές θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση, ή όχι.

Οι περισσότερες από τις Αποκρατικοποιήσεις που δεν προχωρούν, έχουν ήδη συμφωνηθεί και εκτός του ότι δεν μπαίνουν χρήματα στην Ελλάδα και δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε και ποινικές ρήτρες.

Τώρα πάλι τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις.

Χρηματιστηριακά, στηρίξεις υπάρχουν λίγο κάτω από τις 700 μονάδες και μετά στις 680 και τις 650 μονάδες.

"Η ένταση της πτώσης, είναι πιθανόν να φέρει έντονες ανοδικές αντιδράσεις. Όμως, πλέον, έχουν δημιουργηθεί ισχυρές αντιστάσεις που απαιτηθεί σημαντική αύξηση του τζίρου και πραγματικά νέα για να διασπαστούν" εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Αντιμέτωπος με το όριο των 700 μονάδων βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έχοντας, για ακόμα μια φορά, τις Τραπεζικές μετοχές ως 'αιχμή του πτωτικού δόρατος" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Διαγραμματικά ο Δείκτης, μετά και το τελευταίο κατέβασμα, βρίσκεται στο ενδιάμεσο "κενό" μεταξύ της αντίστασης των 730 μονάδων και της στήριξης των 686 μονάδων. Επειδή όμως η τάση από τα τέλη του Καλοκαιριού παραμένει καθοδική, με ένα ίσως μικρό πλαγιοσταθεροποιητικό διάλειμμα πέριξ των 750 μονάδων, ο Δείκτης είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει την πορεία του προς το επίπεδο των 686 μονάδων, στέλνοντας, βραχυχρόνια, στις καλένδες το σενάριο ανοδικής επαφής με την περιοχή των 780 με 800 μονάδων.

Σε αυτή την εξελισσόμενη φάση της Αγοράς, ισχυρή αλλαγή στα πτωτικό σχέδιο των "Bears" θα προκληθεί μόνο με τη δυναμική αρπαγή του επιπέδου από όπου διέρχεται το καθοδικό τόξο τάσης, στις 744 μονάδες.

"Βούτυρο στο ψωμί" των πωλητών αποδείχθηκε το σημείο στήριξης των 1880 μονάδων για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς όχι μόνο τμήθηκε καθοδικά αλλά άνοιξε με σχετική ευκολία το κατηφορικό μονοπάτι για το επόμενο επίπεδο στήριξης των 1750 με 1740 μονάδων. Ένα ανοδικό rebound προς το επίπεδο των 1865 μονάδων θα ήταν θεμιτό από την πλευρά των αγοραστών.

Ο Τραπεζικός δείκτης ως "ψυχολογικός δολοφόνος" της Αγοράς, γυρίζει μετά από 16 μήνες πάλι στον "τόπο του εγκλήματος" των τότε 614 μονάδων. Επίπεδο όπου είχε αποτυπωθεί ο ευδιάκριτος τετραπλός πυθμένας του 2016. "Άρνηση διακράτησης των 614 με 600 μονάδων και καθοδικό πέρασμα με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα προκαλέσει 'ρίγη' στους ενεργούς επενδυτές, καθώς θα ανοίξει τη 'καταπακτή' για άλλο ένα -8% κατεβαίνοντας προς τα επόμενα σημεία στήριξης των 563 με 550 μονάδων" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνη "κόκκινη παραφωνία" τον Shanghai Composite (-0,48%) ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο Ινδικός Sensex 30 (+0,71%).

Επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, ενώ με μικτά πρόσημα κινείται η Wall Street.

Η υποχώρηση του Δολαρίου, δίνει κέρδη σε Ευρώ, Πετρέλαιο και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας διοχέτευσε $47 δισ. στο Χρηματοπιστωτικό της Σύστημα χθες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παρέμβασή της, σχεδόν, ένα εδώ και ένα χρόνο, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τους φόβους των επενδυτών ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα επιβραδυνθούν.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει την ισοτιμία του γουάν σταθερή, διατηρώντας παράλληλα μια σταθερή και ουδέτερη νομισματική πολιτική.

Η Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ινδίας σε "Βaa2" από "Βaa3", για πρώτη φορά από το 2004. "Οι μεταρρυθμίσεις από την Κυβέρνηση του Μόντι θα βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί το χρέος", αναφέρει ο Διεθνής Οίκος.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναγκαστεί, πιθανότατα, να αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές ακόμα τα επόμενα χρόνια, αν η Βρετανική Οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται", δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Μαρκ Κάρνεϊ.

Ο ίδιος σημείωσε πως "το 'Brexit' μπορεί να επηρεάσει την Βρετανική Οικονομία, αλλά ο ουσιαστικός οικονομικός αντίκτυπος της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει γνωστός μετά από πολύ καιρό".

"Με την ανάκαμψη να προχωρά, τώρα είναι η σωστή στιγμή η Ευρωζώνη να αντιμετωπίσει περαιτέρω τις προκλήσεις, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "αυτό σημαίνει ενεργητική δράση για να μπει το 'δημοσιονομικό σπίτι' σε τάξη και να χτιστούν 'μαξιλάρια' για το μέλλον, όχι απλά να περιμένουμε η ανάπτυξη να μειώσει το χρέος. Σημαίνει επίσης, να εφαρμοστούν δομικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στις Οικονομίες να συγκλίνουν και να αναπτυχθούν με ταχύτερο ρυθμό μακροπρόθεσμα, αλλά και να αντιμετωπιστούν τα εναπομείναντα κενά στην αρχιτεκτονική της Νομισματικής Ένωσης".

O Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γιενς Βάιντμαν υπερασπίστηκε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ζητάει από τις Τράπεζες να αυξήσουν τις προβλέψεις για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λέγοντας πως "ο μεγάλος όγκος 'κακού' χρέους εμποδίζει τη θέσπιση ενός σχήματος Πανευρωπαϊκής ασφάλισης των καταθέσεων".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η κατασκευή νέων κατοικιών ενισχύθηκε τον Οκτώβριο, καθώς οι Κοινότητες που επλήγησαν από τους τυφώνες αντικαθιστούν τις κατοικίες που καταστράφηκαν.

Όπως έδειξε έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου, οι ενάρξεις κατοικιών πραγματοποίησαν άλμα 13,7%, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,29 εκατ. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2016. Η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Μarketwatch ήταν για άνοδο των ενάρξεων στο 1,185 εκατ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τη σύσταση "sell" για όλα τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα διατηρεί η UBS, όπως επισημαίνει σε έκθεσή της στην οποία τοποθετείται για την πρόταση της Αθήνας να ανταλλάξει 20 σειρές των ομολόγων του PSI με 5 νέους τίτλους.

"Η ανταλλαγή ομολόγων ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ στην οποία προχώρησε η Ελληνική Κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας", ανακοίνωσε η S&P.

Την τιμή - στόχο των 10,7 ευρώ και τη σύσταση "buy" διατηρεί για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η Eurobank Equities σε σχετικό report.

"Βελτίωση εμφάνισαν το γ' τρίμηνο του 2017 η ρευστότητα της Eurobank και η ποιότητα του χαρτοφυλακίου της στο εσωτερικό", τονίζει η Goldman Sachs σε report μετά τα αποτελέσματα της Τράπεζας.

Ο Διεθνής Οίκος επαναδιατυπώνει την τιμή - στόχο των 0,95 ευρώ και τη σύσταση "neutral" για τη μετοχή και προβλέπει ότι οι λειτουργικές δαπάνες της Τράπεζας θα συνεχίσουν να υποχωρούν. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι το κρίσιμο ζήτημα για τον Τραπεζικό κλάδο είναι τα επικείμενα "stress tests" αλλά και η βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου τους.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 700,11 μονάδες (-0,18%). Μετά τις 12.32 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος έως τις 714,23 μονάδες (+1,84%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 713,24 (+1,69%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 712,46 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,58%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 70,6 εκατ., από τα οποία τα 5,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΛΣ, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΧΑΕ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ απασχόλησαν το 59% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil και στο υψηλό ημέρας οι Viohalco, Grivalia, Folli Follie Group, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, απόλυτα φυσιολογικό και το σημερινό +10% για την Ελτράκ, ενώ με επτά αρνητικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες οκτώ, οδεύει προς νέα χαμηλά 14 μηνών η Intralot (-0,30%). Ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "short" όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1,12 ευρώ.

Δείχνει, συγκρατημένες, διαθέσεις αύξησης συναλλαγών η Φουντλίνκ (+20%), σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η Frigoglass (-19,73%), ενώ η ΕΥΔΑΠ (-0,35%) συμπλήρωσε πέντε πτωτικές συνεδριάσεις και μία μόλις ανοδική στις τελευταίες έξι. Το "stop" στο ημερήσιο "short" στα 6,15 ευρώ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές, έναντι 33 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 10%.

Σημαντικές οι ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.: EEE (10,187 δισ.), ΟΤΕ (4,975 δισ.), ΟΠΑΠ (3,199 δισ.) και από εκεί και πέρα σε "πυκνή άφιξη" Ελ. Πετρέλαια (2,258 δισ.), Εθνική (2,195 δισ.), Motor Oil (2,185 δισ.) και Alpha Bank (2,130 δισ. ευρώ).

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης η τελευταία της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνέπεσε και με την λήξη των συμβολαίων Νοεμβρίου.

Σαφώς κατεβασμένες οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (97.569 συμβόλαια).

Στα 3.761 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.015 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.761, 1.494 για τον Νοέμβριο, 2.202 για τον Δεκέμβριο και 65 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 1.859) κινήθηκε μεταξύ 1.820 και 1.862,75 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε, σχετικά, ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.151 Lamda Development, 7.000 Intralot, 6.000 ΟΠΑΠ, 121.097 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (21.600), Εθνική (59.539), MIG (690), Alpha Bank (10.220), Πειραιώς (3.143), ΔΕΗ (131), Viohalco (212), Μυτιληναίο (361), ΟΤΕ (323), Ελ. Πετρέλαια (149), Lamda Development (154), Intralot (118), Ελλάκτωρα (115), ΓΕΚ (143), Folli Follie Group (102).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.832, Eurobank 59.711, Εθνική 198.475, Alpha Bank 32.115, Μυτιληναίο 10.150 και Πειραιώς 12.784.

Ας σημειωθούν τα 200 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,50 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                 Name of Issuer                     NSP                Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,69%
2017-10-27
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,64%
2017-11-7
Marshall Wace LLP
ALPHA BANK A.E.
0,57%
2017-11-13

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 7.750.091 τεμ., (από 7.784.680 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 100.091.876 τεμ. (97.882.500), Πειραιώς 8.150.931 τεμ. (8.135.931), ΔΕΗ 1.763.750 τεμ. (1.763.750) και Eurobank 15.110.105 τεμ. (14.740.105).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v