Σε αμερικανικούς ρυθμούς το ΧΑ, με... αέρα το νέο υψηλό 15 συνεδριάσεων, που σημειώθηκε προς το τέλος της Παρασκευής.
Με τον οίκο Moody's να τηρεί "σιγή ασυρμάτου" κίνηση που εν μέρει εξηγεί και την επενδυτική αποχή σημαντικών ξένων funds, που τις τελευταίες δύο εβδομάδες παραμένουν μάλλον θεατές, παρά ενεργοί παίκτες.
Ο λόγος, πιθανότατα, σε όσα αναφερόταν ο Γιώργος Α. Σαββάκης στο σχόλιο του, του Σαββάτου, για το τι χρειάζεται το Χρηματιστήριο για να πάρει... ανάσες. Τουλάχιστον η τελευταία εβδομάδα, έστω και με μέτριες συναλλαγές έδωσε ενδείξεις πως τα αντανακλαστικά των ενεργών traders παραμένουν "ζωντανά" και ότι (κυρίως) ο τραπεζικός κλάδος θα είναι αυτός που θα κάνει την διαφορά. Είτε προς το χειρότερο, είτε προς το καλύτερο με τους long να εγγράφουν απόδοση 9,49% σε διάστημα εβδομάδος- έναντι 2,12% του Γενικού Δείκτη- με επί μέρους κέρδη στην Εθνική (10,66%), στην Alpha Bank (12,10%), στην Πειραιώς (10,92% ) και στην Eurobank (2,94%).
Την ίδια εβδομάδα καταγράφηκαν δύο σημαντικές μεταβολές, που προφανώς έχουν την σημασία τους, καθώς "μετρούν" στις κινήσεις των traders οι οποίοι σταδιακά θα αρχίσουν να κάνουν ταμείο για το 2017.
Η πρώτη αφορά στην επαναφορά της Εθνικής πάνω από την Αlpha Bank σε όρους αποτίμησης με 2,75 έναντι 2,72 δισ. ευρώ. Και η δεύτερη- ίσως σημαντικότερη για τους παίκτες- η υπέρβαση της τιμής της τρίτης AMK, των 0,30 ευρώ. Και σε κλείσιμο πάνω από το όριο, στα 0,301 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, που ενδεχομένως να ευνοείται και από την προοπτική/ενδεχόμενο τα "καλυμμένα ομόλογα" της να είναι "αγοράσιμα" από την ΕΚΤ.
Ο ρόλος της Εθνικής
Σε θέση οδηγού η Εθνική θα φανεί αν όχι από Δευτέρα ίσως από Τρίτη (αφού θα έχει προηγηθεί η συνάντηση Λαγκάρντ-Τσίπρα που ακολουθεί το ραντεβού Τσακαλώτου με την επικεφαλής του Ταμείου) εάν μπορεί να συνεχίσει υψηλότερα (στα 0,3030 η επόμενη μικρή αντίσταση) και κατά πόσον θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πιθανόν η Αlpha Bank και δευτερευόντως Πειραιώς, Eurobank.
Οπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων από την στιγμή που για τους long κερδήθηκε το πρώτο στοίχημα (να ξανά πιάσει τα 0,30 η ΕΤΕ) υπό προϋποθέσεις ενεργοποιείται το δεύτερο, που αφορά στην επαναπροσέγγιση των 2 ευρώ για τη μετοχή της Αlpha Bank. Στα 1,76 με υψηλό ημέρας στα 1,78 ευρώ η μετοχή, έχει λίγο... δρόμο, μέχρι τα 2 ευρώ αλλά στην περίπτωση που τον καλύψει τότε θα μιλάμε για συνολικότερη βελτίωση της τάσης για τον κλάδο, με πιθανή την περαιτέρω αντίδραση του ΔΤΡ προς τις 850 μονάδες.
Στις 817,34 με υψηλό ημέρας στις 827,86 ο ΔΤΡ δηλαδή έχει περιθώριο για να κάνει την υπέρβαση, ΕΑΝ και ΕΦ' ΟΣΟΝ συντρέξουν οι λόγοι από την προσεχή εβδομάδα. Το πιθανότερο, πως Δευτέρα και Τρίτη (2ήμερο συναντήσεων Τσίπρα με Λαγκάρντ και Τραμπ) στο ΧΑ οι αγοραστές θα κινηθούν με ελαφρύ προβάδισμα ή αν θέλετε οι πωλητές θα περιμένουν να δουν τις εξελίξεις.
Η άμβλυνση, έστω και λεκτική, των πιέσεων του ΔΝΤ, δια στόματος Λαγκάρντ και Τόμσεν είναι μία ένδειξη, πως το ΔΝΤ θα διαδραματίσει ρόλο στην περίοδο της τρίτης αξιολόγησης, με τους δανειστές να επιστρέφουν στην Αθήνα από τις 23 και μετά του μηνός. Ερώτημα τι θα κάνουν τα funds, ειδικότερα τα αμερικανικά, με την «σιωπή» του Moody's να θέλει την αποτίμηση της.
Μειωμένος ο τζίρος
Στα 45 εκατ. ευρώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος την τελευταία εβδομάδα- περίπου στα μεγέθη της αμέσως προηγούμενης- αλλά κατά 50% λιγότερος από αυτόν της εβδομάδος της διόρθωσης με τη μερίδα του λέοντος να αλλάζει χέρια στον τραπεζικό κλάδο. Ενδιαφέρον το ότι από τα 60-70 εκατ. ευρώ ημερήσιο τζίρο στις τράπεζες (προ τριών εβδομάδων) ο μ.ο μειώθηκε στα 25 και 30 εκατ. ευρώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.
Ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) θεωρεί-και εύλογα- ενθαρρυντική εξέλιξη πως την τελευταία εβδομάδα "έσπασε" ένα σερί 6 συνεχόμενα πτωτικών εβδομάδων, γεγονός που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την προσπάθεια διαμόρφωσης ενός σχηματισμού "τοπικού πυθμένα". Θα χρειαστεί να δούμε το "κλείσιμο" και της προσεχούς εβδομάδος ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα για το αν δηλαδή επρόκειτο για μία...αναλαμπή, ένα...διάλειμμα ή όντως για συντονισμένη προσπάθεια των παικτών να δημιουργήσουν ένα σημείο αναφοράς και στήριξη για τους βασικούς δείκτες/μετοχές.
Η παράμετρος του... swap
Χρηματιστηριακός παράγων, ο οποίος θυμίζει πως την προσεχή Παρασκευή λήγει η απλή σειρά (ΣΜΕ επί του δείκτη) μηνός Οκτωβρίου στα Παράγωγα, θεωρεί ως σημαντική εξέλιξη την προοπτική της ενεργοποίησης του λεγόμενου...swap ομολόγων (οι 20 σειρές να γίνουν 4 καλάθια των 5 λήξεων) καθώς ένα τέτοιο βήμα θα ενίσχυε την σχέση Αθήνας- δανειστών, θα αποτελούσε ένα δεύτερο συγκροτημένο βήμα στην προσπάθεια επαναφοράς προς την κανονικότητα.
Αδιαμφισβήτητα καθοριστικός ο ρόλος του ΟΔΔΗΧ, της εξαιρετικής ομάδος του Στέλιου Παπαδόπουλου (αλλά και των κυβερνητικών, που σε συνεχή επικοινωνία με τον Οργανισμό εκπονούν μεθοδικά και αθόρυβα τον σχεδιασμό), οι δύο κύκλοι επαφών που έχουν ήδη γίνει με κατόχους ελληνικού χρέους, primary dealers και εν δυνάμει ενδιαφερόμενους να καλύψουν το εγχείρημα ανταλλαγής αυτών των θέσεων. Μπορεί η όλη διαδικασία να μην... διαφημίζεται ευρύτερα, πλην όμως, στην αγορά αποτελεί κοινό μυστικό, πως είναι προς την κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωσης του κλίματος και της σχέσης εμπιστοσύνης με τις «αγορές».
Προσωπικά θεωρώ σημαντικό ένα τέτοιο εγχείρημα και με ανάλογες κινήσεις θα μπορούσε να αμβλύνει περισσότερο την ασφυκτική πίεση "αγορών" και δανειστών. Η προοπτική ευόδωσης του εγχειρήματος θα μπορούσε- υπό προϋποθέσεις- να λειτουργήσει κατευναστικά και όσον αφορά στην στάση πολλών ισχυρών funds απέναντι στις τράπεζες. Εάν δε επιβεβαιωθεί, πως όντως η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιλέξει και πάλι ομόλογα της Εθνικής θα είχε συντελεσθεί ακόμη ένα βήμα. Για βήματα ο λόγος, όταν ο κλάδος έχει να διανύσει... χιλιόμετρα μπροστά του και μάλιστα ανηφορικά στο... βουνό των NPLs (και NPEs) αλλά από το τίποτε καλά είναι και αυτά τα βήματα...
Ισως έγινα λίγο κουραστικός με το συγκεκριμένο θέμα, πλην όμως, ουσιαστική άνοδος στο ΧΑ χωρίς μικρή έστω βελτίωση των συνθηκών στις τράπεζες δεν μπορεί να συντελεστεί. Είναι γεγονός, πως σε μία περίοδο που στην Wall Street διαδέχονται το ένα ιστορικό το άλλο, και στην Ευρώπη οι αγορές επανακάμπτουν σε υψηλά μηνών, εμείς στο ΧΑ... αγκομαχούμε να συντηρηθούμε πέριξ των 750 μονάδων και να... πανηγυρίζουμε που διακόπηκε ένα πτωτικό σερί 6 εβδομάδων.
Ενθαρρυντικές ενδείξεις από τη συνεδρίαση της Παρασκευής η εμφανώς βελτιωμένη -βραχυπρόθεσμα- εικόνα στον τραπεζικό κλάδο, η ενεργοποίηση ισχυρών χεριών σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς όπως αποτυπώθηκε στις αυξημένες συναλλαγές/τζίρους σε Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίο αλλά και σε FF Group, Fourlis, TITAN όπως σε ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ, Grivalia, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α. Πρακτικά την Παρασκευή σημειώθηκε τζίρος 20 εκατ. ευρώ σε δεικτοβαρείς μη τραπεζικούς τίτλους, στοιχείο που αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για να συνεχίσουν οι long την προσπάθεια τους και την προσεχή εβδομάδα.
Τεχνικά, όπως "μετρά" ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance) για τον ΓΔ το intraday stop ανεβαίνει στις 747 μονάδες.
Δοκιμάζεται πλέον ο ΚΜΟ 200 με ζητούμενο ένα δεύτερο συνεχόμενο κλείσιμο πάνω από τις 762 μονάδες. Εάν επιβεβαιωθεί η τάση τότε για τον ΓΔ επόμενος στόχος είναι οι 776 μονάδες που ως προηγούμενο "τοπικό υψηλό" αποτελεί και σημείο αναφοράς. Ο φιλόδοξος στόχος των long για επαναφορά του ΓΔ προς τις 800+ μονάδες προϋποθέτει κίνηση του ΔΤΡ πέραν των 850 και σταδιακή ενίσχυση των μετοχών στις οποίες την Παρασκευή τοποθετήθηκαν περί τα 20 εκατ. ευρώ.
Βάσει του τζίρου και της τάσης της Παρασκευής στην περίπτωση συνέχισης της τάσης πλεονέκτημα για long κίνηση έχουν οι μετοχές των Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίου και δευτερευόντως των ΓΕΚ/Τέρνα, Viohalco, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ. Μεγάλο ερωτηματικό η μετοχή του ΟΤΕ με απώλειες σε εβδομαδιαίο, μηνιαίο αλλά και 3μηνιαίο και υποχώρηση την Παρασκευή οριακά κάτω από το όριο των 5 δισ. ευρώ σε όρους αποτίμησης.
Στην περίπτωση, που το... διάλειμμα της τελευταίας εβδομάδος συνεχιστεί την προσεχή τότε ενεργότερη θα πρέπει να αναμένεται η συμμετοχή της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας. Ηδη δείγματα γραφής δόθηκαν και την Παρασκευή με MIG, FG Europe, Σελόντα, Τεχνική Ολυμπιακή, Frigoglass κ.ά.